hur mycket el drar en 3d-skrivare

Hur mycket el drar en 3D-skrivare?

Elförbrukning 3D-skrivare

Olika modeller drar olika mycket. Oftast ligger förbrukningen mellan 50 till 100 watt där små skrivare kan komma under denna nivå och stora dra mer. För att veta hur mycket just din modell drar ska du kolla i instruktionsboken.

En tio timmars utskrift drar i regel 0,7 kWh och det som drar el är främst udden som hettas upp till flera hundra grader. 

Generellt går strömförbrukningen att jämföra med ett kylskåp och du kommer ganska billigt undan och lär knappast se så stor skillnad på elräkningen så länge du inte kör väldigt många skrivare på samma gång.  

Ett tips från oss för att hålla nere på elkostnaden för skrivaren är att skriva ut på natten när elen är som billigast. Då slipper du även ljudet samt kan jobba med ritningarna och andra detaljer under dagtid.  

Du kan läsa mer om vad det kostar att 3d-printa och hur man ska tänkta för att beräkna den total driftkostnaden för att på så sätt kunna avgöra om detta är något du har råd med, oavsett om det är en hobby eller om du ska skriva ut något i professionellt sammanhang och behöver göra en budget.