mikrofonarm

Mikrofonarm: 7 modeller i test

En mikrofonarm höjer din ljudkvalité, ger dig mer plats på skrivbordet och är inte i vägen för varken tangentbord eller mus. Ett mikrofonstativ är inte särskilt dyrt och är en värd investering för dig som idag har en fristående mikrofon. 

Rode mikrofonarm

Rode Mikrofonstativ

Bästa mikrofonarm

Bäst i test!
logitech mikrofonarm

Logitech C Blue Compass

En snyggare mikrofonarm

Stilren
Elgato mikrofonarm

Elgato Wave Mic Arm

Stabil mikrofonarm

Stabil
Blue mikrofonstativ

Blue Microphones Compass

Perfekt för Blue mikrofoner

Nikabe Mikrofonarm Pro

Nikabe Mikrofonarm Pro

Billig men bra

mikrofonstativ

Svive Hydra Pro Studioarm

Universellt mikrofonstativ

LogiLink Mikrofonarm

LogiLink bomarm

Billigare mikrofonstativ

1. Rode Mikrofonstativ

Rode mikrofonarm

Bästa mikrofonarmen

Rodes mikrofonarm passar både 3/8- eller 5/8-tumsfästen och har en stabil konstruktion. 

Denna mikrofonarm från Rode är ett bra val för dig som vill hitta en balans mellan pris och funktionalitet. Det är ett mikrofonstastiv med bordsfäste vilket vi tycker ger det bästa stödet. På armen är mikrofonen ordentligt monterad och varken skakar eller tappar sin höjd med tiden. 

Passar flera mikrofoner

Mikrofonarmen passar både till 3/8- eller 5/8-tumsfästen vilket vi tycker är bra eftersom många stativ endast erbjuder ett tumfäste. Sedan passar även hela konstruktionen de flesta setups, vare sig du ska spela, spela in podcasts eller livestreama ditt favoritspel. 

Smidig kabeldragning

Något vi helt klart föredrar är då så lite kablar som möjligt syns. I denna mikrofonarmen har du en kanal där du kan dra sladden igenom, alltså får du till en riktigt bra kabeldragning. Detta är extra viktigt om man ska livestreama eller spelar in en podcasts och vill att allt ska se schysst ut. 

Justera hur du vill

 Stela stativ leder oftast bara till irritation och frustation. Detta mikrofonstativ kan dras runt lite hur man vill och alla kan hitta den perfekta positionen på mikrofonen. Armens vinkel kan justeras och roteras i hela 360 grader, alltså ett helt varv. 

Stabil

Ljudkvaité och stabilitet går hand i hand, ett skakigt stativ kommer tittare och andra i samtalet att höra. Detta verkar Rode haft i åtanke eftersom denna modell är väldigt stabil och rör knappt på sig. Det finns inget lås läge men trots detta upplevde vi att mikrofonen stannar där den är. 

2. Logitech C Blue Compass

logitech mikrofonarm

Snygg och stilren mikrofonarm

Logitechs utrustning brukar i regel vara riktigt bra och dom har lyckats riktigt bra med denna arm.

Du som prioriterar en blandning mellan funktionalitet och design kommer att gilla Logitechs mikrofonarm. Den är tillverkad i ett kraftigt aluminium som har en svart lack. Hela konstruktionen sitter ihop och har inte två små armar som många mikrofonstativ har. Därmed passar den extra bra för streamern som vill att allt ska se tipp topp ut. 

Intern fjädermekanism

Med den interna fjädermekanismen kan du dra runt mikrofonen till det exakta rätta läget utan problem. När du drar i armen påverkas inte heller ljudkvalitén särskilt mycket vilket är viktigt om du vill att tittarna ska få en så bra upplevelse som möjligt. Många tänker inte på hur ofta dom drar i armen och detta kan direkt påverka din stream om armen gör av sig något irriterande ljud. 

Smidig inbyggd kabelhantering

Kabelhantering är otroligt viktigt för många och denna mikrofonarm har en inbyggd kabelkanal vilket gör den snyggare. Hela installationen med kabeldragningen går smidigt vilket är viktigt eftersom vissa modeller är lite svårare att montera. 

Mikrofonen där du vill ha den

Justeringen är väldigt enkel och har en rotation på 360 grader så att du kan ha mikrofonen där det passar bäst. Sedan tycker vi armen har en alldeles perfekt längd som passar de flesta streamers, gamers och poddare. 

3. Elgato Wave Mic Arm

Elgato mikrofonarm

Lätthanterlig mikrofonarm

Detta mikrofonstativ är otroligt stabilt på grund av den tjockare designen och stabila fästet. 

Är man intresserad av livestreaming eller kanske är en streamer har man förmodligen bra koll på Elgato. Dom har tillverkat den omåttligt populära streamdecken som många bland värdens största livestreamers använder. Därav förväntar vi oss en riktigt bra mikrofonarm som även duger för streamingeliten. 

En lyckad design

Vi tycker att Elgato har gjort mycket rätt och lyckats bra med sitt mikrofonstativ. Den har en något tjockare design vilket gör den mer stabil och förenklar kabeldragningen. Det är en bordsmontering vilket vi helt klart föredrar eftersom det ger bra stabilitet och funktionalitet. 

Passar det mesta

Mikrofonstativet från Elgato kommer förmodligen passa din mikrofon eftersom den har stöd för 1/4, 3/8 och 5/8 tums mikrofonfästen. Alltså dom mest vanliga fästena som bra streamingmikrofoner använder. Armen passar mikrofoner som väger mellan 250 gram till hela 1 kilo, alltså funkar den för nästan alla premium mikrofoner. 

Lätthanterlig

Funktionalitet är otroligt viktigt och stativet ska gå att justera som man vill ha det utan massa problem. Denna mikrofonarm är enkel att justera efter precis som man vill ha den och kan roteras 360 grader. Armen passar lika bra till dig som ska livestreama spel på twitch till dig som ska starta en podcasts och behöver bra utrustning. 

4. Blue Microphones Compass

Blue mikrofonstativ

Mikrofonarm för streaming

Blue är kända från deras mikrofoner som håller riktigt bra kvalité och detta gäller också för deras stativ.

Blues produkter passar riktigt bra för dig som vill ha kvalité vare sig du ska livestreama eller spela in en podcast. Denna arm är väldigt stabil och passar extra bra med mikrofoner som Yeti, men även andra mikrofoner som inte är tillverkade av Blue. Mikrofonarmen har även stöd för shockmount om det är något du föredrar. 

Tyst hantering för kvalité

Armen är tyst och ger inget iväg något konstigt ljud i mikrofonen när du flyttar på den. Alltså kan du med säkerhet hålla en bra kvalité på din stream och inte spräcka deras trumhinnor när du ska resa dig upp. Den är även väldigt stabil vilket gör att du får en ren ljudkvalité som inte ändrar sig när du trycker tangenterna extra hårt. 

Kräver lite mer precis justering

Vi har läst en del recensioner om att mikrofonen åker upp och sitter inte där den ska. För att lösa detta gäller det att läsa instruktionerna ordentligt och justera spännskruven korrekt. Det kan vara lite pilligt att installera allt men när det har gjorts korrekt är det en riktigt bra mikrofonarm. 

Bra längd

Stativet har en bra längd så att du kan dra den till exakt läget du vill ha mikrofonen. Du kan även montera stativet lite längre från där du sitter, exempelvis vid hörnet eller kanten av skrivbordet. 

5. Nikabe Pro

Nikabe Mikrofonarm Pro

Billig mikrofonarm

Billigare mikrofonstativ brukar inte fungera särskilt bra men Nikabe erbjuder kvalité avsevärt billigare än toppmodellerna. 

Mikrofonarmar är oftast dyrare och alla är inte i behov av toppmodellerna som de flesta streamers använder. Denna modell passar dig som ska börja med livestreaming eller ska starta igång en podd och behöver något som funkar för en mindre peng. Den passar även bra för dig som har tröttnat på mikrofonen på headsetet och kanske inte streamar men vill ha en bra setup. 

Stabilitet för ett par hundra

Sett till priset erbjuder denna mikrofonarm riktigt bra stabilitet vilket leder till en högre ljudkvalité. Den monteras likt andra premium modeller i skrivbordet vilket vi tycker är den smidigaste och bästa monteringen. I denna prisklassen är det svårt att hitta något bättre som håller samma kvalité rakt igenom. 

Vissa komprommiser

Givetvis kan inte en produkt vara billig utan att kompromissa på något front. Just denna modell har ingen inbyggd kabeldragning vilket innebär att kabeln ligger synligt på armen. Detta påverkar inte varken ljud eller kvalité men däremot utseendet. Så hatar du att se kablar hängandes kanske du ska kika på en dyrare modell där kabeldragningen går igenom armen. 

Perfekt för resenären

Om du ofta flyttar på din setup eller tar med den till olika ställen är denna arm väldigt praktiskt eftersom den är hopfällbar. Detta är ingen funktion de flesta kommer att använda men grym om du bor på två ställen. 

6. Svive Hydra Pro Studioarm

mikrofonstativ

Universal mikrofonstativ

En billigare mikrofonarm som passar dig som söker en enklare men fungerande arm. 

Svive som har lyckats riktigt bra med deras gamingstolar och på senaste även annan gamingutrustning har gett sig in på streamingfronten. Deras mikrofonarm är perfekt för dig som inte har den största budgeten och vill ha en schysst arm för ett överkomligt pris. 

Billigare men stabil

Många billigare bomarmar brukar oftast skaka en del och inte vara särskilt stabila. Detta leder till en sämre ljudkvalité som tittarna inte kommer att gilla. Denna bomarm håller sig däremot stabil och en jämn ljudkvalité vilket är viktigt om man vill lyckas. 

Passar bra med Svives utrustning

Mikrofonarmen passar bäst med Svive Hydra Pro Mikrofonen och deras popfilter. Men givetvis andra mikrofoner eftersom den klarar hela 2,2 kg, vilket är mer än många premium modeller. Sedan är den universel och klarar flera fästen. 

Vår bedömning

Jämfört med Nikabes mikrofonarm som är snarlik i pris tycker vi att denna modellen är väldigt lik. Båda är lågpris modeller där det inte har gjorts plats för någon kabeldragning i budgeten. I och med att Svives är något billigare rekommenderar vi den för dig som har en tight budget. Däremot får man lite mer stabilitet från Nikabes arm för bara några hundra extra. 

7. LogiLink Pro

LogiLink Mikrofonarm

Prisvärt mikrofonstativ

En perfekt instegsmodell för dig som vill höja din ljudkvalité för en mindre peng. 

Söker du en något enklare modell som inte kostar allt för mycket är denna arm från Logilink ett bra val. Det är en låspris modell vilket innebär att det inte finns någon schysst kabeldragning eller snyggare utseende. Men trots det fyller armen sin funktion väl och är perfekt för dig som vill börja streama. 

Vrid och vänd hur du vill

Likt toppmodellerna kan du vrida detta stativ till det perfekta läget som passar dig. Sedan kan du låsa läget med hjälpa av en vred. Denna funktion tycker vi är bra eftersom då sitter verkligen mikrofonen på plats ordentligt. 

Ingen toppmodell

Det är en stor skillnad på denna modell och toppmodellerna som kostar något mera. Extra tydligt märks det när man flyttar runt mikrofonen. Hela ställningen känns inte lika robust och är lite mer svajig. Däremot fyller den sin funktion och för priset tycker vi den är värd ett köp. 

Frågor och svar om mikrofonarmar

Här svarar vi på dom vanligaste frågorna som oftast brukar komma på tal när man ska köpa ett stativ. 

Varför ska man ha ett mikrofonstativ?

Mikrofonen på gamingheadsetet är inte lika bra som en extern mikrofon av flera skäl. På gamingheadsetet är mikrofonen mindre och ljudkvalitén påverkas varje gång du rör på huvudet. Därför väljer många att köpa en riktig mikrofon som erbjuder mycket bättre ljudkvalité. Problemet med detta är att mikrofonen ofta står på skrivbordet bredvid tangentbordet. Då kommer lyssnarna att endast höra dina tangenter smattra. 

En lösning på problemet är att köpa en mikrofonarm som håller mikrofonen 10-30 cm ovanför tangentbordet. Då kommer varken tangentbord eller mus höras för tittarna. Sedan påverkas inte ljudkvalitén av att du rör på huvudet. Du kan även enklare dra bort stativet om du känner att du behöver hosta eller göra något annat som kan störa tittarna. 

Sedan är en mikrofon som står på skrivbordet ofta i vägen eftersom mus och tangentbord tar upp mycket plats. Stativet kommer att frigöra mer plats åt dina händer eftersom det monteras i kanten på ditt skrivbord. Många som inte är kreatörer brukar köpa stativ bara för att det är mycket enklare att spela med då inte en mikrofon är i vägen. Så mikrofonarmen fyller många syften och är inte bara där för utseendet. 

Har du en riktig mikrofon för streaming rekommenderar vi en riktigt mikrofonstativ eftersom det kommer att öka kvalitén på ditt content. Nästan alla stora streamers använder ett stativ och det är inte av en slump.

Hur väljer jag rätt mikrofonarm?

Vilken bomarm du ska köpa beror på flera faktorer och är något du måste lista ut själv. Har du inte speciella krav bör du åtminstone undersöka att din mikrofon kommer att kunna monteras på armen. Detta kontrollerar du genom att kolla så att armen har stöd för samma fäste som din mikrofon har. Många bomarmar har stöd för flera fästen, dessa modeller kan vara mer värda att köpa eftersom du kanske byter mikrofon i framtiden. 

Sedan har priset en direkt på verkan på hur bra ljudkvalité armen kommer att ge. Så är du seriös med din livestreaming bör du välja en dyrare modell eftersom dom har ett bättre utseende med snyggare kabeldragning. Dyrare armar är även mer stabila och kommer att erbjuda än bättre kvalité. Just vibrationer är något som verkligen kan totalt förstöra ljudkvalitén.

Du bör också innan ditt köp tänka igenom vart du ska fästa din mikrofonarm för att undvika ett felköp. Har du ditt skrivbord mot väggen kommer du förmodligen behöva dra ut ditt bord lite eller montera fästet på sidan av bordet.

Alla vill inte dra ut bordet från väggen och då bör du se till att du köper en arm som räcker från sidan av bordet hela vägen till ditt tangentbord. Detta kan du enkelt undersöka genom att kolla på vald modells längd och sedan jämföra detta med ditt skrivbord. Tänk på att ha lite marginal i mätningen så att mikrofonen räcker fram till munnen. 

Hur vi gjorde testet

I denna undersökning har vi gått igenom flera mikrofonarmar och undersökt vilken som är den bästa. Vi har undersökt flera modeller och valt ut topp armarna som vi tycker förtjänar en plats i listan. Testet är helt opartiskt och vi har endast tagit med modeller vi tycker fyller en funktion. 

Vi har undersökt att alla stativ håller en bra kvalité och är tillräckligt stabila för att användas inför en publik. Sedan har vi undersökt att flera mikrofoner passar på fästet så att du inte behöver lämna tillbaka fästet vid felköp. En annan viktig sak för oss är funktionalitet eftersom ingen vill ha en produkt som inte lirar bra. Man ska enkelt kunna flytta runt mikrofonarmen utan att det ska bli en stor operation. 

Sedan jämför vi alla mikrofonarmar utifrån pris och hittar dom mest prisvärda modellerna. Därför har vi även med billigare armar även fast dom är det bästa markanden har att erbjuda. Men däremot tycker vi dom armarna är bäst i deras prisklasser. Det sista vi gör i undersökningen är att jämföra utseendet, det är inte det viktigaste men utseendet måste ändå vara godkänt. 

Det sista vi gör i undersökningen är att läsa recensioner för att se om vi har missat något. Ibland hittar vi fel på produkter som vi annars hade missat och utesluter dessa produkter ur testet. Vi undersöker dock alltid felet innan vi tar några beslut. 

Vi hoppas att ni har hittat ett mikrofonstativ som passar er setup och era krav!

Läs mer:

Bästa on ear hörlurar
Köpguider

Bästa on-ear hörlurar 2023

I denna guide kommer vi att reda ut vilka som är dom bästa on-ear hörlurarna. Vi inkluderar flera modeller i flera prisklasser så att du

Läs mer»