spelkonsol eller gamingdator

Spelkonsol eller gamingdator?

Valet mellan en gamingdator och en spelkonsol likt Nintendo Switch kan vara ett ganska svårt val. Det är oftast en väldigt stor prisskillnaden mellan konsoler och datorer och därtill kommer även en skillnad i prestanda och möjligheter.

Fördelar med en gamingdator

En gamingdator är det bästa valet för dig som gillar att spela med riktigt bra prestanda. I regel har datorer bättre prestanda eftersom komponenterna är större och därmed kan mer prestanda tryckas in. Vill du spela i 4K med hög FPS kommer en gamingdator vara det bästa valet helt klart. Däremot kostar en gamingdator väldigt mycket pengar då bra komponenter som grafikkort och CPU:s har blivit väldigt dyra. 

Vi föredrar en gamingdator då användningsområdet är så mycket bredare än gaming. Datorn kan även användas för studier, slösurfande och arbete. En gamingdator är den perfekta arbetsdatorn då den klarar alla redigeringsprogram och CAD program utan problem. Även om du inte arbetar idag kan gamingdator vara perfekt för när du börjar arbeta eller då studierna kräver mer. 

Däremot kan man inte sitta bekvämt när man spelar på en dator. Du måste sitta i en stol vid ett skrivbord och snurra runt en mus konstant. Givetvis kan du luta dig tillbaka men prestationerna kommer att bli avsevärt sämre. Om du gillar att bara ta det lugnt när du spelar kanske inte en gamingdator är det bästa för dig. 

Fördelar med en spelkonsol

En spelkonsol är det bästa valet för dig som bara vill luta dig tillbaka och ägna dig åt spel. Du kan sitta i soffan och spela vilket är bekvämare än en gamingstol som ibland kan bli ganska trälig att sitta i. Nästintill alla spelkontroller till spelkonsoler är trådlösa så in princip kan du sitta exakt vart du vill när du spelar. 

Dagens konsoler är även ruskigt bra, särskilt nya Playstation 5 och Xbox Series X. Dessa två spelkonsolerna kan faktiskt jämföras med en gamingdator. Dom kan inte jämföras med de dyrare gamingdatorerna men helt klart med låg-pris modellerna. Så om du inte söker 4K gaming i hög FPS kan en konsol faktiskt funka riktigt bra. I vissa fall kan man även få mer prestanda billigare från en spelkonsol än en speldator. 

Många spelkonsoler som Nintendo Switch är även väldigt små och därmed portabla. Då kan du spela vart du än befinner dig. Detta är perfekt om du ofta är på resande fot och vill ha med dig spelet. Ett Nintendo Switch är även avsevärt mycket billigare än en dator men givetvis är prestandan sämre. 

Man blir dock begränsad med en spelkonsol då du inte kan uppgradera den. I framtiden då tekniken går framåt kommer du att behöva köpa en helt ny spelkonsol om du vill uppgradera dig. Sedan kan du inte använda en spelkonsol för arbete eller studier vilket är möjligt med en dator. Så vill du ägna dig åt mer saker än bara spel ska du köpa en riktig gamingdator. 

Läs mer: