streama på twitch

Streama på twitch – detta behöver du

Har du drömmar om att försörja dig på livestreaming och jobba med att underhålla en publik? Då behöver du lära dig hur man underhåller en publik samt ha den rätta utrustningen så att din stream får en hög kvalité. I denna guide kommer vi att gå igenom flera saker som är viktiga att tänka på. 

Innehållsförteckning:

Skaffa ett program för streaming

För att ens kunna gå live på din PC behöver du ansluta dig till en streaming tjänst och sedan skaffa ett program som kan sända ditt innehåll till Twitch. Ett par populära program är OBS, Streamlabs och XSplit. Med dessa program kan du strömma ditt spel eller ditt liv direkt till Twitch. Det är ganska enkelt att sätta upp men det beror på vilket tjänst du väljer att streama på samt vilket program du väljer. 

På nyare spelkonsoler kan du enkelt livestreama på twich direkt från konsolen. Oftast behöver du endast installera Twitch appen på din spelkonsol och sedan logga in samt konfigurera appen. Sedan brukar det finnas inställningar i antingen Twitch eller i spelet för att gå live. 

En bra dator

gamingdator

Det kanske inte är så konstigt att en bra gamingdator krävs för att lyckas med livestreaming. Har du en dator med dålig prestanda kommer streamen att lagga och kvalitén bli för dålig för att tittarna ska stanna. Har du en sämre dator kan du alltid streama enklare spel som inte kräver lika mycket prestanda. Annars kan du också testa att streama i lägre upplösning. 

Om du inte vill köpa en ny gamingdator kan du alltid uppgradera datorn med nyare komponenter. Ett bättre grafikkort eller en ny processor kan öka kvalitén på din stream väldigt mycket om du idag har gamla komponenter. I många fall kan det vara billigare att köpa komponenter än att köpa en helt ny dator. Du kanske redan har en bra SSD som även kommer att fungera i framtiden, och då kan en ny dator vara onödig. 

Är du osäker på hur bra dator du kommer att behöva kan du titta på benchmarks på hur komponenterna kommer att prestera i spelen. Men tänk också på att streaming kräver mer och därför bör du ha bra prestanda-marginal i dina komponenter. Så ska du streama bör du köpa lite bättre komponenter än vad som egentligen behövs för ditt favoritspel. 

Mikrofon och webbkamera

Att ha en bra mikrofon samt webbkamera är otroligt viktigt för att du ska kunna kommunicera med dina tittare. Du är en stor del av underhållningen och kan inte tittarna varken se dig eller höra dig bra kommer dom att hoppa av. Så se till att du skaffar den rätta utrustningen och bygger en bra gamingsetup som även kommer att fungera i framtiden. 

När det kommer till mikrofoner kan dom vara väldigt dyra och man kanske inte börjar med en toppmodell. Men en låg pris modell kan fortfarande erbjuda mycket bättre ljud än mikrofonen på ditt gamingheadset. Köp även gärna en mikrofonarm så att du kan få upp mikrofonen 20-30 cm från skrivbordet. Har du mikrofonen stående på skrivbordet är det en stor chans att tittarna kommer höra din röst blandat med tangenttryckningar. 

Webbkameror är billigare och du kan köpa en riktigt bra kamera för runt tusenlappen. Helst ska det vara en modell med full-HD som även har inställningar för ljuskorregering. Då kan du alltid få till en bra bild oavsett vilket belysning du sitter i. Men även om du kan justera ljuset på din webbkamera kommer ljuset i ditt rum fortfarande vara avgörande. Därför rekommenderar vi studiobelysning, gärna en ring light som är väldigt populära bland streamers. 

Green screen

Du kanske har märkt att en del streamers inte har någon bakgrund i deras webbkamera, där endast deras ansikte syns. Denna effekt går att uppnå med en chroma key eller en green screen som det heter. En green screen kostar inte särskilt mycket och gör så att din webbkamera inte tar upp lika stor del av spelet. 

En green screen är egentligen bara en grön duk men med program kan du redigera bakgrunden eller ta bort den helt. Du behöver ha duken bakom dig och inte bära något grönt plagg. Gillar du verkligen grönt kan du isåfall köpa en blue screen som har samma effekt, men då kan du inte bära något blått. Det finns även modeller som har båda färgerna på varsin sida. 

Bra ergonomi

Att jobba med att streama spel är ett väldigt stillasittande jobb, många sitter i uppemot 8 timmar per dag. Då behöver du verkligen prioritera ergonomin för att du ska kunna fortsätta streama och inte få problem med kroppen. För att förbättra ergonomin kan du köpa en ordentlig gamingstol som du sitter bekvämt i. Men även om du har en bra gamingstol behöver du fortfarande sitta korrekt för att inte dra på dig skador.

Beroende på vad du gör kan en ergonomisk mus eller ett ergonomiskt tangentbord vara bra. Däremot kanske inte denna utrustning är den skönaste att spela med. Men om du sitter live och pratar med din publik eller tittar på klipp kommer denna utrustning löna sig i längden. Det är väldigt lätt att få handproblem om man använder mus och tangentbord och därför rekommenderar vi ergonomiska prylar. 

Sammanfattning

För att lyckas med streaming och ha det som ett arbete är det underhållningen som är det viktigaste. Men utan rätt utrustning kommer kvalitén lida och tittare kan hoppa av. Det första du bör göra är att faktiskt bidra med content som tittarna kommer att tycka om. Du kanske är väldigt duktig på ett spel eller är väldigt socialt begåvad och kan underhålla en publik i flera timmar bara med din humor. 

Utrustningen är det som kommer att lyfta dina underhållnings-skills till nya höjder. Teknik är dyrt och du behöver inte ha det bästa på en gång. Du kan sakta köpa på dig mer utrustning och så småningom bygga upp en bra gamingsetup. Om det är något du ska prioriterar först är det givetvis en dator som klarar spelen du vill spela. Sedan tycker vi att man ska prioritera en bra webbkamera och mikrofon. Därefter kan du fokusera på extra detaljer som green screen, mikrofonarm, och ergonomiska prylar. 

Läs mer:

Bästa laptop under 5000
Köpguider

Bästa laptop under 5000 kr

Letar du efter den bästa laptopen under 5000 kronor? Här nedan listar vi fyra stycken modeller av budgetdatorer som är perfekta till studier, enklare kontorsjobb,

Läs mer»