kostnad 3d skrivare

Vad kostar det att 3D-printa?

Kostnad för 3D-printing

Kostnaderna som 3D-utskrift för med sig är främst fördelade på tre områden. 

1. Materialkostnader

När du skrier ut så behöver du filament, alltså den plast som sedan smälter och bygger din utskrift. Filament är inte särskilt dyrt och kostar mellan 500 och 2000 kronor per kilo beroende på kvalitet. Oftast är det enkilos-rullar som man använder till sin skrivare. 

En modell kan förbruka allt från 50 till 450 g filament beroende på hur stor och detaljrik den är samt om den är ihålig eller inte. Det här innebär att materialkostnaderna kan skilja sig mellan allt från 25 till 900 kr mer modell, även om så höga siffror som 900 kr är väldigt ovanligt och ska till att du skriver ut en rejält stor pjäs 

2. Elkostnader

Att värma upp en udd till hundratals grader drar energi, speciellt om man håller på med en utskrift som tar lång tid. Du kan räkna med att din skrivare drar ungefär lika mycket som ett kylskåp vilket inte är så farligt, men en kostnad man ändå måste ta i beaktning. 

3. Reservdelar

Med tiden så slits uddar, gångjärn, kugghjul och andra rörliga delar vilket innebär att man måste underhålla med delar under tidens gång. Det krävs dock många utskrifter innan det blir relevant, men det är ändå en aspekt värd att ta med i beräkningen.

Slitdelar kostar inte mycket och det är långt mellan varen att byta dyra delar, något du inte kommer behöva göra under dem första 1000 arbetstimmarna. 

Om du undrar allmänt över vad en bra 3D-skrivare kostar så har vi skrivit om just det på vår hemsida, så kolla gärna in den artikeln för att få ännu mer koll på dem totala kostnaderna så att du kan budgetera.  

För att sammanfatta så är kostnaderna för att skriva ut i 3D väldigt flytande och du kan komma undan både riktigt billigt och ganska dyrt, allt beror på material och om du skriver ut när elen är dyr eller billig!