hörlurar former

Vilken form på hörlurarna ska du välja?

Over-ear, In-ear eller kanske ett par On-ear hörlurar? I denna guide kommer vi att lista både fördelar och nackdelar med dom olika formerna hörlurar kan ha. Det viktigaste är att du väljer en form som passar dig och som du tycker är bekväma. 

Innehållsförteckning:

Over-ear hörlurar

Over-ear hörlurar tycker vi erbjuder den bekvämaste passformen då kåporna går över öronen. Detta gör att inget tryck bildas på öronen och hörlurarna kan således bäras längre. Om du brukar lyssna på musik i flera timmar kommer ett par over-ear vara det bästa valet för dig eftersom dom kan bäras i flera timmar. 

Ofta ett dyrt val

Däremot brukar over-ear vara det dyraste valet då det är en större konstruktion som kräver mer material och större element. Detta leder dock till att ljudet brukar vara riktigt bra och fylligt. Tittar man på toppmodellerna som Airpods Max, Sony wx1000xm5 och Sennheiser Momentum 4 är dessa over-ear hörlurar. Så tillverkarna har alltså satsat hårt på over-ear och det tyder på att denna form erbjuder bäst ljudupplevelse. 

För ljudnördar

Många ljudnördar eller så kallade ”audiofiler” brukar även föredra over-ear då dom ska lyssna på musik med hörlurar. Här är en favoritmodell bland många Sennheiser hd 800 som är ett par öppna lurar med riktigt bra ljud. Denna modell kräver även en förstärkare för att du ska hämta så bra ljud som möjligt. Alltså ingen modell för telefonen eller för vardagen.

Brusreducering 

Sedan har over-ear hörlurar passiv brusreducering tack vare formen som stänger av ljudet. Då lurarna sluter över öronen liknar hörlurarna hörselkåpor och kommer därmed stänga av ljud utan extra tekniker. De flesta bra modeller har även aktiv brusreducering vilket är en teknik där hörlurarna har en mikrofon som plockar upp utomstående ljud. Sedan skickar lurarna ut en motsatt signal mot ljudet på utsidan och tar bort det ljudet för dig som lyssnare. 

Nackdelar

En stor nackdel med over-ear hörlurar är att dom är klumpiga och kommer därmed inte vara optimala i vardagen. Dom funkar på kontoret men inte så bra för träning då dom lätt blir för klumpiga. Lurarna kan fungera på gymmet men kommer inte passa för löpning eller någon aktivitet där man rör på sig ständigt. 

In-ear hörlurar

Om du vill ha ett par hörlurar som funkar för verkligen allt ska du titta på ett par In-ear hörlurar. Dessa lurar sitter i öronen och kommer därmed ha en väldigt säker passform där du kan röra dig fritt. Lurarna passar i hemmet, på kontoret och i löpspåret där du ständigt rör dig. Det finns även modeller som sitter riktigt tätt i öronen så att kan sporta med hörlurarna. 

Riktigt bra brusreducering

Eftersom hörlurarna sitter i öronen likt öronproppar får du automatiskt en riktigt bra brusreducering som stänger ute ljudet. Sedan har även vissa modeller som Airpods Pro en aktiv brusreducering som tar bort ljudet med avancerade teknologier. Ett par in-ear lurar med brusreducering kommer oftast ge den absolut bästa brusreduceringen. Alltså passar lurarna riktigt bra för dig som pendlar eller som vill ha full fokus i skolan.

In-ear hörlurar för barn kan göra stor nytta för skolgången om ditt barn har svårt att fokusera. Är klassrummet stökigt kan barnet använda hörlurarna och stänga ute allt surr som stör skolarbetet. Detta kan leda till bättre betyg och en bättre skolgång som kan gynna barnet senare i livet. Det gäller dock att barnet tar bra ansvar och inte svävar bort i musiken när det är dags för studier. 

Bra ljud

Ljudet i in-ear hörlurar brukar vara riktigt bra, särskilt basen. De flesta in-ear lurar har faktiskt en djupare bas än over-ear lurar. Så gillar du house eller musik där basen är väldigt viktigt kommer in-ear passa dig riktigt bra. Sedan går det att få ljudet riktigt högt på gott och ont. Man ska inte lyssna på allt för hög musik men ibland kan man njuta lite extra. 

Ofta bra pris

Priset på in-ear lurar brukar för det mesta vara riktigt bra, men givetvis varierar det. Jämför man toppmodellerna för in-ear jämfört med toppmodellerna för over-ear kommer in-ear nästan alltid vara billigare. Samtidigt som de erbjuder fler användningsområden och ett riktigt bra ljud.

On-ear hörlurar

Ibland känns det som att on-ear lurar håller på att dö ut, vilket är delvis sant. Vi ser fler och fler over-ear samt in-ear och on-ear verkat nästan att försvinna. Däremot kan on-ear hörlurar fortfarande erbjuda riktigt bra ljud till ett bättre pris jämfört med de andra formerna. 

Billiga

Ofta kostar on-ear hörlurar en bråkdel av over-ear och vad detta beror på är svårt att sätta fingret på. On-ear är en enklare design och det verkar inte läggas in lika mycket tekniker i dessa lurar. Exempelvis finns det knappt några on-ear lurar med en aktiv brusreducering. Ofta går det att hitta ett par bra on-ear lurar runt tusenlappen men ofta billigare. 

Ett exempel på ett par väldigt prisvärda on-ear hörlurar är Koss Porta Pro som kostar några hundra. Dessa lurar har haft samma design sedan 80-talet men det är en häftig design som består. Samtidigt är ljudet väldigt bra sett till hur lågt pris lurarna har. 

Inte särskilt bekväma

Tyvärr är on-ear förmodligen den sämsta formen då det kommer till bekvämlighet. När kåporna sitter direkt på öronen skapas ett tryck som kan bli lite jobbigt efter bara 2 timmar. Det känns nästan som att många tillverkare gör extra hårda on-ear lurar för att dom ska stänga ute så mycket ljud som möjligt. Men i slutet av dagen resulterar detta bara i sämre komfort som ingen vill ha. 

Bästa form för samtal

Om du söker de bästa hörlurarna för samtal rekommenderar vi helt klart in-ear hörlurar. Med dessa lurar kan du gå runt på stan utan att det ser ut som att du har en konsert i huvudet. Sedan är brusreduceringen riktigt bra så att du kan höra den du pratar med ordentligt. 

Sedan finns det modeller som har riktigt bra mikrofoner så att den du pratar med hör dig ordentligt. Ett bra exempel på detta är Airpods som har blivit omåttligt populära. Dessa lurar har en riktigt bra mikrofon som passar för företagaren som tar många samtal. 

Rätt form för gaming

Om du ska köpa ett par gaming hörlurar rekommenderar vi helt klart over-ear formen. Denna form kommer ge dig dom bekvämaste hörlurarna som kan användas hela natten. Många gamers spelar i flera timmar i streck och då är komfort verkligen det viktigaste. Sedan har over-ear lurar en större design som det även får plats en mikrofon på, vilket är viktigt för kommunikationen.

Läs mer: