bygga dator guide

Bygga dator – guide

Att bygga en dator är inte svårt så länge man tar det steg för steg, är lugn och systematiskt. Här nedan har vi översiktligt rankat alla steg som du måste ta dig igenom innan du står med en helt egenbyggd dator! 

1. Införskaffa alla delar

Innan du kan börja bygga måste du ha alla delar som krävs för att kunna sätta ihop en dator. I hårda drag behöver du:

  1. Processor
  2. Grafikkort
  3. RAM-minne
  4. SSD
  5. Chassi
  6. Kylare
  7. Skruvmejsel 
  8. Antistatiskt armband 

När du har införskaffat allt detta kan du sätta igång. Du kan läsa mer om vilka delar du behöver för att bygga dator i vår separata artikel som handlar om just det! 

2. Montering

Att montera datorn kräver att man går igenom en mängd olika steg. I videon här nedan från Intel kan du följa med från första skruvdrag tills det att datorn drar igång. Detta är en väldigt informativ video, så ta dig tid att kolla igenom den och kanske bygga steg för steg tillsammans med videon. 

3. Starta igång

När du satt in alla delar är det dags att stänga chassit och klicka igång datorn. Det kan ta ett tag innan den startar första gången och det kan även komma en del konstiga ljud, men detta är inget du behöver oroa dig för utan det är bara att vänta duktigt tills den drar igång. 

Skulle du mot förmodan ha gjort något fel på vägen och datorn inte startar så kopplar du bort strömmen, testar igen och om den fortfarande är död är det dags att felsöka, något som bäst görs genom att gå igenom varje steg igen och se vart det har gått snett.