delar bygga dator

Bygga dator – alla delar du behöver

Att bygga en dator kräver en mängd olika delar. Hela datorn samspelar tillsammans och därför kan du ha hur bra komponenter som helst, men om det finns en svag del kommer den tyvärr att drabba helheten och strypa maxprestandan. 

Av den anledningen är det viktigt att du försöker hålla alla delar på samma nivå rent prestandamässigt och inte går på och köper exempelvis en supersnabb processor men ett slöare grafikkort. I detta fallet kommer processorn inte få utlopp för all sin kraft eftersom grafikkortet begränsar det. 

Här nedan listar vi alla delar som krävs för en dator. Om du vill läsa en guide om hur man bygger en dator kan du spana in vår stora artikel där du hittar allt som rör bygget, från delar till hur processen ska gå till. 

Delar som krävs för datorbygge:

1. Processor

Processorn kalls även för CPU och är en riktigt viktigt komponent. Detta är nämligen datorns hjärna och är den del som tar emot alla dina kommandon och sedan delar ut dem till övriga delar. 

Det finns mängder av olika processorer att välja bland och dem två vanligaste tillverkarna är Intel och Ryzen där Intel anses vara lite snabbare och finare. 

Du kan hitta processorer i alla prisklasser och det finns egentligen inget stopp för hur mycket pengar du kan lägga ner. Desto snabbare och mer komplexa spel eller arbetsuppgifter desto snabbare processor behöver du.

För att få lite bättre koll på vad man ska köpa och inte kan du spana in artikeln vi skrivit med bästa processorn där vi listar bra modeller för olika djupa plånböcker. 

Välj inte heller enbart efter vad du har för behov just nu utan frösök även planera inför framtiden. Finns det kanske sannolikhet att du så småningom kommer vilja spela mer avancerade saker och därför sätter större press på datorn? Då är det betydligt billigare att köpa en snabb och riktigt bra processor från början istället för att uppgradera sig i efterhand. 

Till processorn måste du även ha en kylare som sätts över själva processorn och sedan kyler ner den för att på så vis se till att den kan arbeta hårt under en längre tid. 

2. Grafikkort

De flesta som ska bygga en egen gamingdator kommer i kontakt med delen grafikkort, eller GPU som det också heter, allra först. Detta är komponenten som hanterar all grafik som sker i det du gör, oavsett om det är ett spel eller något kreativt såsom att redigera en video. 

Ett snabbt och högpresterande grafikkort gör så att du kan vrida upp grafiken samt att världen du spelar i eller det du jobbar med laddar mycket snabbare. 

Grafikkortet är tillsammans med processorn den enskilt viktigaste delen för att ditt spel ska flyta på och se bra ut även om det är väldigt grafiktungt, exempelvis har hög upplösning eller att det händer mycket på samma gång. 

3. SSD / hårddisk

Vart lagrar man alla spel eller projekt som man laddar ner? Jo, på hårddisken! Idag är de flesta hårddiskar så kallade SSD:s vilket är en snabbare och modernare variant av dem gamla mekaniska diskarna. 

Vi rekommenderar att köpa en M.2 SSD-disk med minst 500GB utrymme för att dina spel ska ladda så snabbt som möjligt samt att du ska få plats med många olika spel utan att behöva prioritera och börja radera en massa när det är dags att ladda ner något nytt och testa det. 

Vi har skrivit om bästa SSD-diskarna i en separat artikel, så klicka dig dit om du är på jakt efter en bra modell! 

Utrymmet på din hårddisk mäts i just Gigabyte som förkortas GB. De flesta känner till att högre lagring innebär att man kan ladda hem fler spel, spara fler videor eller andra projekt, men det många inte har koll på är att en finare SSD även gör att filerna du ska öppna laddar in snabbare. 

Om du är trött på att vänta länge på att dina spel ska ladda bör du alltså skaffa dig en snabb SSD! 

4. RAM-minne

Man kan beskriva SSD:n som ett långtidsminne och RAM-minnet som ett korttidsminne. Det är nämligen din RAM som jobbar när du håller på med något i realtid. Ifall du haft många flikar uppe samtidigt eller kört olika program parallellt har du kanske märkt att det går segt? I sådant fall är det på grund av att RAM-minnet är för svagt!

RAM är väldigt billigt i relation med andra delar som krävs för datorbygge och vi rekommenderar att inte snåla in här. Köp minst 16GB men gärna 32GB. Du kan läsa mer om hur mycket RAM-minne du bör ha

Det går även att uppgradera relativt enkelt och billigt i efterhand eftersom du kan ha kvar dina gamla minnen och sedan fylla på med nya! 

5. Chassi

Burken som alla delar sitter i kallas för chassi. Det här är delarnas hem och den plats där du gör själva bygget. 

Det viktigaste med ditt chassi är att det är tillräckligt stort samt framförallt snyggt! Vill du ha en glasruta i sidan, ska chassit vara i någon specifik färg och i vilket material? Välj utifrån dina egna preferenser! 

6. Kylare

Sist men inte minst så behöver du kylare! Här finns det två olika typer av kylning: vattenkylning och luftkylning där det sistnämnda är absolut vanligaste eftersom det är billigare samt inte innebär samma risk som vattenkylt gör. 

Om du kyler med vatten finns nämligen alltid risken för att det ska springa läck och spruta vatten över dina delar, även om detta är väldigt ovanligt om man köper högkvalitativa kylare och monterar dem rätt. 

Fördelen med vattenkylt gentemot luftkylt är att vattnet kyler både bättre och markant tystare, så detta är vanligt att se främst bland professionella spelare. 

Oftast så sitter det kylare i chassit när du köper det, men detta är ganska tråkiga luftkylare. Många vill ha fläktar med lampor, vibrationsdämpare, en låg arbetsvolym samt kompatibilitet med mjukvara som gör att man kan kontrollera hastighet mm. 

Detta innebär att du i ett datorbygge lär byta ut originalfläktarna för att få till en look som du själv tycker är snygg. Fläktarna är en billig del som tar stort utrymme på helheten, så välj efter utseende. 

Tänk även på att placera dem rätt, dvs att hälften blåser in luft och resten drar ut. Dem ska även placeras mot varandra så att det blir ett genomflöde för att få en effektiv kylning. 

Med detta sagt hoppas vi att ditt datorbygge går bra. För att hitta dem bästa delarna kan du spana in artiklar på den här hemsidan eller kolla in vårt test om hur man bygger dator som vi har länkat till här ovan. 

Relaterade artiklar:

Bästa SSD samsung
Tips & guider

Hur stor ssd disk behöver man?

SSD disken är en viktig komponent i datorn som är nödvändig för att snabbt skicka filer mellan komponenterna vilket leder till att spel och program

Läs mer»