Bästa grafikkortet

Bästa grafikkortet 2022: 5 grafikkort jämförda

Det är svårt att veta vilket som är det bästa grafikkortet för din dator och budget, därför har vi gjort denna guiden för att göra det hela lite enklare. Det bästa grafikkortet är inte alltid det mest högpresterande grafikkortet på marknaden, det hela beror på vilket som är det bästa grafikkortet för dig. Där du får ut så mycket prestanda som möjligt utifrån din budget vilket gör att du både sparar pengar och får en bättre dator. 

De flesta kan nog vara överens om att det högst presterande och absolut bästa grafikkortet för gaming just nu är Nvidia GeForce RTX 3090. Men alla vill inte lägga flera tiotals tusen kronor på ett grafikkort och därmed är det inte det ”bästa” grafikkortet för alla gamers just nu.

I denna artikel kommer vi att lista fem olika grafikkort för fem olika typer utav spelare och budget. Att välja rätt grafikkort från början kommer spara dig pengar och ge dig den bästa gamingupplevelsen från början. Värt att ha i åtanke är att ibland är det värt att köpa lite dyrare grafikkort, eftersom oftast är dessa grafikkort mer framtidssäkra och du kan använda grafikkortet längre tid. 

Bästa grafikkortet 2022:

MSI GeForce RTX 3060 Ti

Bästa grafikkortet 2022 sett till pris och prestanda

Bästa grafikkortet

MSI GeForce RTX 3060 Ti är enligt oss det bästa grafikkortet 2022. Detta grafikkortet kommer med grym prestanda direkt från Nvidias nya 30 serie som är en helt ny serie som släpps 2022. Detta grafikkort är inte lika högpresterande som 3080 och 3090 men har ett mycket lägre pris och är förmodligen mer prisvärt för dig som inte behöver pressa din dator och spela dem nyaste spelen på extrema inställningar. 

Just denna versionen utav 3060 är utav eftertillverkaren MSI och har ett bra medelpris bland alla 3060 kort. Denna version är den överklockade versionen som från fabrik kommer med förbättringar. Med överklockning på får detta grafikkort en hastighet på 1740 MHz med boost clock. 

I och med att detta grafikkort kommer från Nvidias nya 30 serie så levererar detta grafikkort den senaste NVIDIA Ampere-arkitekturen som är mycket snabbare och har bättre prestanda än tidigare versioner. NVIDIA Ampere-arkitekturen har med Tensor Float (TF32) och Floating Point 64 (FP64) förbättrade kunskaper att använda sig utav AI rendering som ökar bildkvalitén. 

Detta grafikkort är väldigt högpresterande och därmed krävs väldigt bra kylning. I just detta grafikkort sitter ett avancerat kylsystem med axialfläktar som kyler väldigt bra. Vad vi även gillade extra mycket med fläktarna är att dem stängs av när grafikkortet är under 55 grader för att dra ner ljudnivån. 

Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G - OC Edition

Bästa grafikkortet för pengarna

bästa grafikkortet

MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC 6GB är enligt oss det bästa grafikkortet för pengarna med ett pris på ungefär 2500 kr vilket är väldigt prisvärt för ett grafikkort med den här prestandan. Detta grafikkort klarar enkelt av spel som CS:GO, league of legends, Fortnite och mycket mer på relativt höga inställningar utan lagg och hack. 

Varför vi valde just detta grafikkort som det bästa lågpris grafikkortet är eftersom det är en uppgraderad version utav ursprungliga 1660. Den här versionen som kallas ”super” är 20% snabbare än det vanliga 1660 och är mycket mera framtidssäkert. Jämfört med det vanliga 1660 som har ett GDDR5 grafikminne så har det nyare 1660 super ett GDDR6 grafikminne som används även utav dem nyaste grafikkortet som Nvidia tillverkar. 

Detta grafikkort har inte raytracing som 20 serien och den nya 30 serien har men däremot kostar detta grafikkort en bråkdel jämfört med dem nyaste. Detta grafikkort har däremot Turing Shaders som är en skuggteknik som gör att du kan få Få 1.4 gånger högre energieffektivitet vilket gör att detta grafikkort går svalare och mer effektivt. 

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC

Bästa grafikkortet för prestanda 2022

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC är enligt oss det bästa grafikkortet för dig som verkligen vill ha det där lilla extra. Vi förstår att många nu tänker, varför är inte 3090 på denna placering? Vi anser att 3080 är helt klart tillräckligt när det kommer till dagens spel och att 3090 är för tillfället överpresterande och nästintill överdrivet (på ett positivt sätt). 3080 kostar ungefär hälften utav 3090 och därav mer prisvärt. 

Just denna version utav 3080 är ASUS TUF versionen som har tagits isär och byggts upp igen för att installera mer kraft och kylning jämfört med det vanliga 3080. Denna version har tre stycken axialfläktar med en fläktrotation anpassad för att minska turbulens och kyla så bra som möjligt. 

Eftersom detta är Nvidias nya 30 serie kommer givetvis detta grafikkort med nya NVIDIA AMPERE-ARKITEKTUR som levererar grym gamingupplevelse och prestanda. Jämför vi det nya 3080 med det första 2080 som släpptes ser vi grymma ökningar i snabbhet och prestanda och detta gäller även om vi jämför med efter versioner som 2080 ti. 

Sapphire Radeon RX 6800 XT 16GB Nitro+

Bästa AMD grafikkortet

bästa amd grafikkortet

Sapphire Radeon RX 6800 XT 16GB Nitro+ är ett nytt grafikkort tillverkat AMD radeon som är en konkurrent till Nvidias nya grafikkort. RX 6800 har fått en extrem prestanda ökning och är bland det bästa grafikkortet AMD erbjuder om vi bortser ifrån 6900 serien. Detta grafikkort har med Boost Clock: en hastighet upp till 2360 MHz vilket är otroligt snabbt och mycket snabbare än flera Nvidia grafikkort ute på marknaden. 

Detta grafikkort är väldigt bra för dig som gillar att spela i 4K och vill ha högre framerates samtidigt. Detta grafikkort har även den nya AMD arkitekturen samt 16 GB minne och GDDR6 teknik för att prestera så bra som möjligt.   

I och med att detta är ett väldigt högpresterande grafikkort krävs väldigt bra kylning. I detta grafikkort sitter fläktar som AMD kallar för ”Hybrid Fan Blade” som är en ny fläkt design som kyler bättre och tystare. 

MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB

Bästa billiga grafikkortet

MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB är enligt oss det bästa billiga grafikkortet för dig som vill spara pengar och vill inte spendera för mycket på en gaming dator, eller för att spelen du spelar inte kräver så mycket prestanda helt enkelt. Detta grafikkort är markant bättre än det vanliga 1650 tack vare Nvidias nya ”super” serie. Till och med så mycket bättre så att nya 1650 super är 50% snabbare än det ursprungliga 1650. 

Detta grafikkortet är inte för dig som tänkt att spela dem nyaste spelen på höga inställningar utan passar bättre för mindre krävande spel som minecraft, CS:GO med mera. För dessa typer utav spel är detta grafikkort otroligt prisvärt. 

För att vara ett så billigt grafikkort har det väldigt bra kylning med kopparrör genom grafikkort som sprider kylningen mera jämt. Grafikkortet kyler även mindre när grafikkort har svalnat och låter därmed mindre. 

Ska jag välja Nvidia eller AMD?

Att välja mellan dessa två tillverkare kan vara ett svårt val och svaret beror också på när i tiden man letar efter ett nytt grafikkort. För länge sedan var Nvidia helt klart dominerande i branschen och hade de bästa grafikkortet, detta stämmer även till stor del idag. Men AMD tar sakta men säkert mer marknads andelar och släpper grafikkort som är riktigt bra. 

Att det finns två stora tillverkare som gör grafikkort är riktigt bra, eller i alla fall för oss konkurrenter. Detta gör att priserna blir lägre och tillverkarna tävlar om vem som kan göra det billigaste och bästa grafikkortet. Utan denna konkurrens hade grafikkort varit mycket dyrare om ett företag hade in princip monopol på marknaden. 

Nvidia är enligt oss den bästa grafikkort tillverkaren. Detta beror på att dom har tillverkat grafikkort längre tid och har mer krut i företaget för att producera billiga grafikkort som presterar bra. Tittar vi på de dyrare grafikkorten vinner även Nvidia. AMD vinner i vissa prisklasser där dom har vissa grafikkort som är bättre än Nvidias motsvarigheter. Eftersom grafikkorten ändras i pris hela tiden så beror mycket på när i tiden du köper grafikkortet. 

Vilket är det bästa grafikkortet?

Det bästa grafikkortet är det som passar spelet du ska spela och din budget. Att lägga onödigt mycket pengar på ett grafikkort som du ändå inte kommer använda fullt ut kan vara en stor onödig kostnad. Att köpa ett för dålig grafikkort för spelen du ska spela är också onödigt eftersom du måste strula med returer. Att köpa rätt grafikkort från början är enkelt om du vet vilka spel du ska spela och undersöker om grafikkortet klarar av spelen. 

Ett tips är att använda google mycket för att söka på grafikkortet du tänkt köpa och spelet du vill spela. Då får du upp benchmarks där folk har testat vissa spel med ett visst grafikkort. Youtube videos är även ett grymt sätt att ta reda på om grafikkortet pallar ett visst spel. Tänk också på att resten av komponenterna måste klara av spelet du tänkt spela, inte bara grafikkortet. Att köpa det bästa grafikkortet men att spara in på resten av komponenterna är som att köpa en snabb bil som du inte kan styra. Så tänk igenom ditt grafikkorts köp noggrant. 

Hur vi utser bästa grafikkortet

När vi utser det bästa grafikkortet kollar vi på hur bra prestanda grafikkortet har i förhållande till priset. Vi tittar på benchmarks och jämför med andra grafikkort. En annan sak vi gör är att kolla hur framtidssäkert grafikkortet är. Med det menar vi att grafikkortet ska hålla i flera år framöver och klara av dom nya spelen som kommer släppas. 

En annan viktig faktor är priset. Att priset ska stämma med prestandan man får är viktig för att hitta det bästa grafikkortet. En annan sak vi kikar på är mycket youtube videos, där vi får ta del av vad andra testare tycker om grafikkortet. Vi bildar dock vår egen uppfattning först om grafikkortet innan vi vänder oss mot forum och Youtube videos. Genom youtube videos kan man även ta reda på hur spelen lirar med ett visst grafikkort, och på så sätt göra en stor undersökning av många spel. 

bästa gamingheadset
Köpguider

5 Bästa gaming headset 2022

Det bästa gaming headsetet ökar gaming upplevelsen och ger bättre komfort under längre spelsessioner. Vare sig du vill ha ett trådlöst eller ett trådbundet gamingheadset

Läs mer »
Bästa processorn 2020
Köpguider

Bästa processorn 2022

I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka eller vilken som är den bästa processorn för gaming 2022. Trots att denna guiden är anpassad

Läs mer »
bästa moderkortet
Köpguider

Bästa moderkortet 2022

Det bästa moderkortet är det moderkortet som passar din budget och dina komponenter. Att köpa ett billigt moderkort till billiga komponenter är ibland en bättre

Läs mer »