Bästa grafikkortet

Bästa grafikkortet 2021: 5 grafikkort jämförda

Det är svårt att veta vilket som är det bästa grafikkortet för din dator och budget, därför har vi gjort denna guiden för att göra det hela lite enklare. Det bästa grafikkortet är inte alltid det mest högpresterande grafikkortet på marknaden, det hela beror på vilket som är det bästa grafikkortet för dig. Där du får ut så mycket prestanda som möjligt utifrån din budget vilket gör att du både sparar pengar och får en bättre dator. 

De flesta kan nog vara överens om att det högst presterande och absolut bästa grafikkortet för gaming just nu är Nvidia GeForce RTX 3090. Men alla vill inte lägga flera tiotals tusen kronor på ett grafikkort och därmed är det inte det ”bästa” grafikkortet för alla gamers just nu.

I denna artikel kommer vi att lista fem olika grafikkort för fem olika typer utav spelare och budget. Att välja rätt grafikkort från början kommer spara dig pengar och ge dig den bästa gamingupplevelsen från början. Värt att ha i åtanke är att ibland är det värt att köpa lite dyrare grafikkort, eftersom oftast är dessa grafikkort mer framtidssäkra och du kan använda grafikkortet längre tid. 

Bästa grafikkortet 2021:

ASUS GeForce RTX 3060Ti Dual OC 8GB

Bästa grafikkortet 2021 sett till pris och prestanda

bästa grafikkortet

ASUS GeForce RTX 3060Ti Dual OC 8GB är enligt oss det bästa grafikkortet 2021. Detta grafikkortet kommer med grym prestanda direkt från Nvidias nya 30 serie som är en helt ny serie som släpps 2021. Detta grafikkort är inte lika högpresterande som 3080 och 3090 men har ett mycket lägre pris och är förmodligen mer prisvärt för dig som inte behöver pressa din dator och spela dem nyaste spelen på extrema inställningar. 

Just denna versionen utav 3060 är utav eftertillverkaren ASUS och har ett bra medelpris bland alla 3060 kort. Denna version är den överklockade versionen som från fabrik kommer med förbättringar. Med överklockning på får detta grafikkort en hastighet på 1740 MHz med boost clock. 

I och med att detta grafikkort kommer från Nvidias nya 30 serie så levererar detta grafikkort den senaste NVIDIA Ampere-arkitekturen som är mycket snabbare och har bättre prestanda än tidigare versioner. NVIDIA Ampere-arkitekturen har med Tensor Float (TF32) och Floating Point 64 (FP64) förbättrade kunskaper att använda sig utav AI rendering som ökar bildkvalitén. 

Detta grafikkort är väldigt högpresterande och därmed krävs väldigt bra kylning. I just detta grafikkort sitter ett avancerat kylsystem med axialfläktar som kyler väldigt bra. Vad vi även gillade extra mycket med fläktarna är att dem stängs av när grafikkortet är under 55 grader för att dra ner ljudnivån. 

Eftersom detta grafikkort inte finns i lager på grund av den tillfälliga bristen på grafikkort i Sverige just nu rekommenderar vi RTX 2060 OC 6GB som finns hos webhallen

Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6G - OC Edition

Bästa grafikkortet för pengarna

bästa grafikkortet

MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC 6GB är enligt oss det bästa grafikkortet för pengarna med ett pris på ungefär 2500 kr vilket är väldigt prisvärt för ett grafikkort med den här prestandan. Detta grafikkort klarar enkelt av spel som CS:GO, league of legends, Fortnite och mycket mer på relativt höga inställningar utan lagg och hack. 

Varför vi valde just detta grafikkort som det bästa lågpris grafikkortet är eftersom det är en uppgraderad version utav ursprungliga 1660. Den här versionen som kallas ”super” är 20% snabbare än det vanliga 1660 och är mycket mera framtidssäkert. Jämfört med det vanliga 1660 som har ett GDDR5 grafikminne så har det nyare 1660 super ett GDDR6 grafikminne som används även utav dem nyaste grafikkortet som Nvidia tillverkar. 

Detta grafikkort har inte raytracing som 20 serien och den nya 30 serien har men däremot kostar detta grafikkort en bråkdel jämfört med dem nyaste. Detta grafikkort har däremot Turing Shaders som är en skuggteknik som gör att du kan få Få 1.4 gånger högre energieffektivitet vilket gör att detta grafikkort går svalare och mer effektivt. 

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC

Bästa grafikkortet för prestanda 2021

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC är enligt oss det bästa grafikkortet för dig som verkligen vill ha det där lilla extra. Vi förstår att många nu tänker, varför är inte 3090 på denna placering? Vi anser att 3080 är helt klart tillräckligt när det kommer till dagens spel och att 3090 är för tillfället överpresterande och nästintill överdrivet (på ett positivt sätt). 3080 kostar ungefär hälften utav 3090 och därav mer prisvärt. 

Just denna version utav 3080 är ASUS TUF versionen som har tagits isär och byggts upp igen för att installera mer kraft och kylning jämfört med det vanliga 3080. Denna version har tre stycken axialfläktar med en fläktrotation anpassad för att minska turbulens och kyla så bra som möjligt. 

Eftersom detta är Nvidias nya 30 serie kommer givetvis detta grafikkort med nya NVIDIA AMPERE-ARKITEKTUR som levererar grym gamingupplevelse och prestanda. Jämför vi det nya 3080 med det första 2080 som släpptes ser vi grymma ökningar i snabbhet och prestanda och detta gäller även om vi jämför med efter versioner som 2080 ti. 

Sapphire Radeon RX 6800 XT 16GB Nitro+

Bästa AMD grafikkortet

bästa amd grafikkortet

Sapphire Radeon RX 6800 XT 16GB Nitro+ är ett nytt grafikkort tillverkat AMD radeon som är en konkurrent till Nvidias nya grafikkort. RX 6800 har fått en extrem prestanda ökning och är bland det bästa grafikkortet AMD erbjuder om vi bortser ifrån 6900 serien. Detta grafikkort har med Boost Clock: en hastighet upp till 2360 MHz vilket är otroligt snabbt och mycket snabbare än flera Nvidia grafikkort ute på marknaden. 

Detta grafikkort är väldigt bra för dig som gillar att spela i 4K och vill ha högre framerates samtidigt. Detta grafikkort har även den nya AMD arkitekturen samt 16 GB minne och GDDR6 teknik för att prestera så bra som möjligt.   

I och med att detta är ett väldigt högpresterande grafikkort krävs väldigt bra kylning. I detta grafikkort sitter fläktar som AMD kallar för ”Hybrid Fan Blade” som är en ny fläkt design som kyler bättre och tystare. 

MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB

Bästa billiga grafikkortet

MSI GeForce GTX 1650 Super Gaming X 4GB är enligt oss det bästa billiga grafikkortet för dig som vill spara pengar och vill inte spendera för mycket på en gaming dator, eller för att spelen du spelar inte kräver så mycket prestanda helt enkelt. Detta grafikkort är markant bättre än det vanliga 1650 tack vare Nvidias nya ”super” serie. Till och med så mycket bättre så att nya 1650 super är 50% snabbare än det ursprungliga 1650. 

Detta grafikkortet är inte för dig som tänkt att spela dem nyaste spelen på höga inställningar utan passar bättre för mindre krävande spel som minecraft, CS:GO med mera. För dessa typer utav spel är detta grafikkort otroligt prisvärt. 

För att vara ett så billigt grafikkort har det väldigt bra kylning med kopparrör genom grafikkort som sprider kylningen mera jämt. Grafikkortet kyler även mindre när grafikkort har svalnat och låter därmed mindre. 

Photo by Artiom Vallat on Unsplash

Bästa gaminglaptop
Köpguider

Bästa gaminglaptop 2021

Den bästa gaminglaptopen är smidig att ta med sig, har en bra batteritid och blir inte överhettad efter en spelsession. I denna artikel kommer vi

Läs mer »
bästa gamingskärmen
Köpguider

Bästa gamingskärmen 2021

Den bästa gamingskärmen förhöjer spelupplevelsen och tillåter dina komponenter att använda sin fulla potential. Många glömmer hur viktigt det är med en bra gamingskärm, och

Läs mer »
bästa gamingheadset
Köpguider

5 Bästa gaming headset 2021

Det bästa gaming headsetet ökar gaming upplevelsen och ger bättre komfort under längre spelsessioner. Vare sig du vill ha ett trådlöst eller ett trådbundet gamingheadset

Läs mer »