bästa gamingstolen

Bästa gamingstolen 2023: 5 bästa stolarna

I denna artikel kommer vi att lista de fem bästa gamingstolarna som kommer att ge dig bättre ergonomi och gamingupplevelse för ett rimligt pris. Att spela på en gammal kontorsstol eller en vanlig stol är inte ergonomiskt för kroppen och blir väldigt oskönt efter längre tid. Men med en riktig gamingstol som är anpassad för gaming kommer din tid vid datorn bli oerhört mycket bättre. 

Är den bästa gamingstolen fortfarande bättre än en hederlig kontorsstol? Detta beror väldigt mycket på stolen. Fördelen med gamingstolar är att dem är väldigt anpassningsbara för den positionen gamers ofta sitter i. Gamingstolar har ofta länge ryggstöd som sträcker sig hela vägen upp till nacken och armstöd som är justerbara vilket leder till att du kan anpassa stolen så att den blir mer ergonomisk för gaming. 

När vi jämför och recenserar gamingstolar tittar vi främst på hur bekväm stolen är, hur ergonomisk den är och hur bra kvalitén är i förhållande till priset. Priset är för oss viktigt eftersom gamingstolar länge varit väldigt dyra jämfört med vanliga datorstolar. 

Bästa gamingstolen:

Svive Gemini Gamingstol

Bästa gamingstolen 2023

bästa gamingstolen

Denna gamingstol ifrån Svive är helt klart bland de bästa gamingstolarna 2023. Vad som stod ut med just denna gamingstol är vävda tyget som ger komfort och kvalité men även hur anpassningsbar stolen är. Armstöden är så kallade 4D armstöd vilket gör att du kan flytta armstöden både uppåt och neråt samt i sidled. Detta gillar vi eftersom fler kommer att hitta en ställning som passar dem perfekt. 

Något som är just typiskt för en gamingstol och något som vi anser den bästa gamingstolen ska ha är nack och ryggkuddar. Dessa kuddar i Svive Gemini är gjorda utav minnesskum vilket ger mer komfort och extra stöd åt rygg och nacke. Ryggstödet hjälper även en hel del att hålla en bättre hållning vilket är bättre för kroppen på sikt. Givetvis går det att ta bort kuddarna och sitta helt utan kuddar. 

Tittar vi närmare på kvalité ser vi att gamingstolen har en konstruktion utav en stålram som tål upptill 150 kg. Gamingstolar med fodring och en ram utav denna typ klarar enkelt upp till flera år av gaming vilket den bästa datorstol ska klara av. Likt de flesta gamingstolar kan även Svive Gemini ryggstöd lutas tillbaka hela 180 grader vilket inprincip blir som en säng. 

Arozzi Verona V2

Bästa gamingstolen för komfort

Bästa gamingstolen

Denna gamingstol ifrån världskända Arozzi är en grymt komfortabel gamingstol som är lite större än andra gamingstolar och är väldigt tålig. Arozzi har länge varit en känd tillverkare utav gamingstolar och detta har gett dem mer erfarenhet för att bygga nya och bättre gamingstolar. Vi anser att denna gamingstolen är den bästa för dig som är främst ute efter komfort och kvalité som håller flera år framåt. 

Denna datorstol är gjort utav premium ” PU läder” vilket är ett material som andas bra vilket gör dig mindre varm under längre spelsessioner. Detta material håller även väldigt bra kvalité och tar längre tid att nöta ut. 

Vad vi gillade extra mycket med denna gamingstol är fyllningen som är gjord utav samma typ av högdensitetskallskum vilket används även i bilstolar. Likt andra premiumstolkar har även denna gamingstol justerbara armstöd vilket gör den väldigt anpassningsbar. 

Noblechairs HERO

lite dyr men helt klart en grym gamingstol

Bästa gamingstolen

noblechairs HERO är helt klart en gamingstol som kan klassa in sig på titeln, bästa gamingstolen. Denna gamingstol är bättre än den förra generation utav Noblechairs hero stolar eftersom det är en black edition som fått uppgraderingar av materialet och utseendet. Det nya tyget är mer andningsbart och ger mer komfort under längre spelsessioner. 

Något som är unikt med denna datorstolen är att Noblechairs har tagit hjälp utav proffs inom Esporten som hjälpt med bra tips för att tillverka en bättre gamingstol. Givetvis har även denna stolen 4D armstöd och en höj och sänkbar sits. Stolen har blivit bredare och längre sedan den tidigare generationen och man kan verkligen säga att Noblechairs verkligen uppgraderat sig ifrån den första HERO stolen. 

Kvalitén i denna stol är bra med ett material som är poröst, icke-nedbrytbart och gjort utav kallskum. Densiteten ligger på 55% i materialet vilket ger bättre kvalité och livslängd. Stolen är även tillverkad utav robust stål vilket gör att ramen inte viker sig efter ett par månaders användande. Tack vare detta kan Noblechairs ha en garanti på upptill 2 år. 

bästa gamingstol noble

Arozzi Vernazza Soft Fabric

Bästa gamingstolen för pengarna

Bästa gamingstolen

Arozzi Vernazza Soft Fabric är enligt oss helt klart den bästa gamingstolen för dig som vill ha en rätt prisad gamingstol som fortfarande håller bra kvalité med god komfort. Vernazza är en bättre gamingstol jämfört med de billigare modellerna ifrån Arozzi som t.ex. Mezzo.

Gamingstolen är tillverkad utav ett andningsbart tyg som håller dig svalare och bekvämare under längre spelsessioner. Stolen har även bra komfort med både nack och ryggstöd som är avtagningsbart om så vill. datorstolen har även multidimensionella armstöd vilket innebär att du kan luta armstöden till positionen som passar dig bäst. Stolen kan även lutas tillbaka otroligt långt bak och har även en gungfunktion vilket gör att även sitsen går att justeras. 

Materialet är av typen som andas och är utformat för att hålla din kropp sval under långvarig användning. Tyget är slitstarkt och har ISO-testade egenskaper såsom nötningsbeständighet, sömglidning och draghållfasthet. En annan överraskande fördel med detta tyg är att det är väldigt tyst och inte ger något friktionsljud som konstläder eller läderstolar.

Arozzi är ett svenskt företag som skapades 2013 och har sedan dess förgyllt marknaden med grymma stolar. Arozzi har på senaste år blivit en av dem mest populära tillverkarna när det kommer till gamingstolar och deras stolar håller ofta väldigt bra kvalité och komfort. Metalramen håller för upptill 120 kg och är tillverkad för att hålla länge. Det går även att justera ryggstödet till hela 165 grader vilket är en väldigt populär funktion bland dagens gamingstolar. 

Svive Lynx Tier 3

Bra och prisvärd Svive gamingstol

Lynx Tier 3 ifrån Svive är en bra datorstol som ligger i rätt prisklass för vad man får.  Det som är bra med just Racing pro är att den har ett lägre pris än andra premium gamingstolar och kommer med grymma funktioner som gör spelandet mer bekvämt. 

Denna gamingstol har det mesta som man är ute efter. Det vill säga 4D-justerbart armstöd, fullt justerbart ryggstöd, höj och sänkbar samt nack och ryggkuddar för bättre komfort. Vi skulle säga att denna gamingstol är en perfekt mix för dig som inte vill betala för mycket för en gamingstol men samtidigt inte för lite. 

Tittar vi på konstruktionen är denna gamingstol byggd för att hålla med en vaddering utav högdensitetskum som ger bra stöd och komfort vilket hjälper dig sitta med än bättre hållning. Enligt DXracer själva är denna gamingstol bekväm för längre personer. Alltså är du lite längre än snittet bör du satsa på denna gamingstol eller en annan stol med ett ryggstöd på runt 90 cm.

Arozzi Torretta Soft Fabric

Bra alternativ till Arozzi Vernazza

Bästa gamingstol

Torretta Soft Fabric är en bekväm och ergonomisk gamingstol från Arozzi som kostar mellan 2500 till 3000 kronor. Det vi gillar extra mycket med denna gamingstol är överdraget som är gjort i hållbart möbeltyg och är väldigt bekvämt. 

Gamingstolen har även två mjuka kuddar som du kan behålla om du tycker det är bekvämt eller göra som oss och spela utan. Kuddarna sitter på den typiska positionen där dom brukar sitta för en gamingstol. Kudden för ryggen är faktiskt ganska ergonomiskt placerad och ge dig bättre ergonomi om du har rätt lutning på ryggstödet. 

Denna datorstol har även en väldigt brant lutning där du kan luta bak stolen väldigt långt ner, så att du in princip kan sova i stolen. Stolen har även en gungfunktion där du kan åka fram och tillbaka i vaggande rörelse på upp till 12°. Detta är en perfekt funktion för när du behöver en liten Youtube paus. 

Svive Ixion Tier 3

Bästa gamingstol för komfort

gamingstol

Svive Ixion Tier 3 är en riktigt bekväm gamingstol som går att justera efter din kropp och din smak. Datorstolen har riktigt bra recensioner och de flesta som valt att använda denna stolen är nöjda, men det kanske inte är så konstigt heller då det är en datorstol från Svive. 

Vi har sett att den del kundrecensioner har påpekat att stolen kan ha dålig balans. Detta stämmer om man monterar stolens säte åt fel håll, så tänk på att montera allt rätt om du köper denna datorstolen. När allt sitter där det ska och korrekt är detta en riktigt bra gamingstol som ger riktigt bra komfort. 

Likt andra gamingstolar på marknaden är den väldigt anpassningsbar och har både nack och svank stöd i form av kuddar. Tänk på att denna gamingstolen lägsta höjd är väldigt hög. Så är du kortare kanske inte detta är rätt gamingstol för dig. Är du över 175 passar denna stolen utmärkt. 

Acer Predator Gamingstol

Mycket gamingstol för pengarna

datorstol

Acers egna datorstol är ett bra alternativ till alla dyra gamingstolar på marknaden. Denna gamingstol har allt en gamingstol ska ha och ett pris som är hälften så dyrt som många andra datorstolar på marknaden. 

Att se något annan tillverkare också göra gamingstolar är en ganska frisk syn eftersom det oftast är samma tillverkare som gör gamingstolar. Här tycker vi att Acer lyckats riktigt bra och det kanske inte är så konstigt då dom har en stor budget för att plocka fram en gamingstol. 

Stolen håller för 110 kg och är väl fylld med fyllning så att du kan spela längre och bekvämare. Stolens små kuddar är mjuka och bidrar till en mer bekväm gaming. Gamingstolen har även en rygg som kan lutas ner väldigt långt och justerbara armstöd för att anpassa stolen efter dig. 

Playseat® Challenge

En gamingstol för racing

racingstol

Spelar du mycket racingspel där hemma så behöver du en racingstol. Detta är en Playseat® Challenge som passar gamers från 120 cm till 220 cm långa. Denna racingstolen passar med alla rattar och pedaler på marknaden och kan fällas ihop vilket gör att du kan gömma den i exempelvis garderoben. 

Racingstolen har en bra lutning för att få riktig racingkänsla. Ofta kostar racingstolar väldigt mycket men denna racingstol går loss för ungefär två tusen, men då ingår förstås ingen ratt eller pedaler. 

Det enda vi inte gillade med denna racingstolen är att det inte finns någon plats för växelspak. Vill man ha en komplett racingstol brukar det kosta oftast mycket mer än vad denna stolen kostar. Man kan alltid bygga en egen lösning för att få till en växelspak, men då gäller det att vara kreativ. 

Svive Racing D2 Simulator Cockpit

En racingstol med rakare rygg

racingstol

Söker du en racingstol med lite mer rak rygg är denna stol som heter Svive Racing D2 Simulator Cockpit ett bra val. Det är en perfekt racingstol för spel som Forza Horizon där man kör mer vanliga bilar och inte behöver ha högsta lutningen på stolens rygg. 

Stolen går inte att gömma lika lätt som Playseat stolarna men har däremot en bättre konstruktion som tillåter dig att bromsa hårt och hänga med i svängarna. Stolen kan kan skjutas fram och tillbaka och fällas bakåt vilket gör att du kan anpassa den efter din längd och efter vilket spel du spelar. 

Fördelen med att köpa en racingstol från Svive är att dom har fler racingprylar som kan byggas på denna rigg. Konstruktionen är borrad för Logitech, Thrustmaster och Fanatec-racing grejer. Men funkar även med andra tillverkare. Till denna racingstol kan du även montera en växelspak om du köper ett Svive racing gera shifter mount. 

Hur du hittar den bästa gamingstolen 2023

Så vad bör du leta efter när du är ute efter den gamingstolen som passar dig bäst? För det första beror det på hur anpassningsbar du vill att stolen ska vara. Detta utesluter en hel del andra modeller om du tillexempel är ute efter en gamingstol som har 4D handledsstöd. Sedan bör du även se till att gamingstolen har rätt maxvikt så du slipper onödigt slitage och ett sämre köp.

Hädanefter bör du givetvis hålla koll på priset och vad andra kunder själva säger om stolen. Det bästa man kan göra är att testa stolarna i verkligheten för att bilda sin egna uppfattning men i vissa fall ligger butiker som har stolarna inne för långt borta och då är denna guide en bra riktlinje. Det går bra att köpa en gamingstol utan att ha testat den först men titta gärna upp dimensioner på sitsen med mera innan för att göra ett bättre köp. 

Gamingstol eller kontorsstol?

För att hitta den bästa gamingstolen bör du inte snöa in dig på varken gamingstolar eller kontorsstolar. Du bör testa båda varianterna av stolar för att hitta den rätta stolen. En kontorsstol är i många fall väldigt ergonomisk och bekväm att sitta i, men kostar däremot ofta dubbelt så mycket som en gamingstol. Den största fördelen med gamingstolen är priset, ofta får man en riktigt bra stol för ett par tusenlappar. 

En gamingstol är även anpassad för gaming, där tillverkarna faktiskt testat spela med sina stolar. När man arbetar på ett kontor har man en helt annan position kontra hur man sitter när man spelar CS:GO. Gamingstolar har även justerbar lutning och armstöd vilket är viktigt för gamers som sitter i en viss position då dom spelar. Att du sitter upprätt och bekvämt är det viktigaste i det hela för att du inte ska skada dig. 

För många räcker en IKEA datorstol dugligt. Funkar detta för dig kan du spara många tusenlappar och lägga detta på komponenter istället. Har du däremot en dålig erfarenhet av dessa stolar kan en riktig gamingstol från Svive eller Noblechairs vara en riktigt bra uppgradering. 

Bra att veta inför köp av datorstol

Innan du köper en datorstol är det viktigt att veta om stolen kommer att passa dig. Kolla därför alltid vad datorstolen har för maxvikt så att du inte köper en gamingstol som går sönder efter ett par månader. Det är även viktigt att kolla datorstolens höjd, speciellt om du är lite längre. En annan viktig sak att kolla är stolens bredd, många gamingstolar är extra breda och andra är inte. 

Tänk också på att en datorstol kan ge rispor på golvet. Med tröga hjul och mycket flyttande är risken stor, men den går att förhindra. Att köpa ett golvskydd är en enkel lösning på problemet. Golvskydd finns att köpa på exempelvis IKEA väldigt billigt, men det finns även hos välsorterade butiker som Webhallen. 

Sittpositionen

Ska köpet bli rätt ska gamingstolen passa din sittposition. Tänk över hur du brukar sitta nu i din nuvarande stol och vad som kan tänkas behöva för din framtida stol. Brukar du exempelvis sitta med en fot på stolsitsen kanske en extra stor sits är att föredra. Det är såna här extra detaljer som sedan leder till ett bättre köp. 

En del gamingstolar är skålade precis som racingstolar. Brukar du sitta i skräddare är inte detta optimalt och då bör du kika på en stol utan skålning. Det finns många stolar på marknaden som har platta stolar och dessa kan passa bättre för dig. 

Brukar du sitta med huvudet lite ifrån stolen kan en gamingstol med nackkudde vara att föredra. Då kan du sitta mer framåtlutat men fortfarande vila nacken bakåt. Om du har en dålig hållning kan även en ländryggskudde vara att föredra.

Materialval

Materialet har en stor påverkan på stolens kvalité och hur bekväm den är. De vanligaste materialvalen är tyg och läder. Fördelen med tyg är att de oftast är väldigt svala och håller sig i skick i flera år framöver. Fördelen med läder är att det är bekvämt att sitta i och ger en snygg look. Läder är också väldigt lätt att tvätta och därför används det också i bilstolar. 

Nackdelen med tyg är att de är oftast svårstädade eftersom smutsetsen går in i tyget. Men brukar du inte konsumera något ätbart kanske inte detta gör någonting. Nackdelen med läder är att det kan bli ganska varmt på sommaren och sämre läder går sönder väldigt snabbt. 

Exakt vilket material du ska välja beror på vad du föredrar. Har du bestämt dig för läder eller tyg måste du också se över exakt vilket material de är. Tyger och läder skiljer sig åt väldigt mycket och en del är sämre. Vår favorit är PU-läder med små ventilationshål. Dessa gamingstolar är otroligt bekväma och svala att sitta i. Vill du ha en tygstol rekommenderar vi att hitta en stol med vävt och mjukt tyg som har bra kvalité.

gamingsetup
Tips & guider

Gaming setup – detta behöver du

Har du funderat på att bygga en gamingsetup? Kul! När man pratar om gamingsetups menar man ofta all gamingutrustning tillsammans. Alltså består en gamingsetup av

Läs mer »