gamingsetup

Gaming setup – detta behöver du

Har du funderat på att bygga en gamingsetup? Kul! När man pratar om gamingsetups menar man ofta all gamingutrustning tillsammans. Alltså består en gamingsetup av dator, skärm, tangentbord och allt annat kring din dator. Att bygga en gamingsetup tar tid eftersom det är ganska dyrt och ny utrustning köps in med tiden. 

Idag bygger många sin gamingsetup så att all utrustning matchar med varandra. Mångas hobbys är deras setup och det kan vara ett riktigt finlir att få ihop allt snyggt. Att matcha alla prylar snyggt och tänka ut vart allt ska stå tar tid, därför kommer vi förklara mer djupgående på hur du kan bygga din gamingsetup. 

En smart sak att göra när du bygger din gamingsetup är att ta inspiration från andra. Titta på andras setups kan få dina egna tankar att flöda och du kan sätta din egna touch på en helt unik gamingsetup. 

Innehållsförteckning:

Gamingstol och skrivbord

En bra gamingstol som du kan sitta bekvämt i och ett skrivbord som du kan ha all utrustning på är två viktiga delar i gamingsetupen. Bygger du en helt ny gaming setup kan det vara smart att kolla på alla produkter samtidigt, på det sättet kan du få in ett snyggt färgtema i setupen.

När du väljer gamingstol är det viktigt att du sitter bekvämt i den. En gamingstol ska ha bra ergonomi så att du sitter korrekt och inte börjar svanka eller böja för mycket på ryggen. Att sitta fel under längre stunder är inte bra för kroppen och kan kännas efter ett par år. Att investera i en rejäl gamingstol är något din kropp kommer att tacka dig för i framtiden. Vill du inte ha en gamingstol funkar även en kontorsstol riktigt bra, i vissa fall är även dessa stolar ännu mer ergonomiska. 

Snurrar du mycket runt på din gamingstol finns en risk för att det blir rispor i golvet. Då rekommenderar vi dig att skaffa ett golvskydd som skyddar ditt golv från de hårda plast hjulen på gamingstolen. Ett golvskydd är en billig investering och finns på IKEA samt välsorterade internetbutiker. 

Skrivbordet i gamingsetupen ska vara tillräckligt stort så att du får plats med all utrustning. Viktigt när du köper ett nytt skrivbord är att se till så att färgen passar med resten av din utrustning och så att det är rätt höjd. De flesta skrivbord kan man justera höjden på, men en del kan man endast justera höjden väldigt lite på. Därför är det viktigt att köpa ett skrivbord som passar sin höjd. En del sänk och höjbara bord kan vara värt att köpa om du spenderar riktigt många timmar vid datorn och behöver stå upp emellan åt.

Gamingdator

Det kanske inte kommer som en chock att gamingdatorn är en viktig del i en gaming setup. Det är datorn man faktiskt spelar på och den som kommer avgöra till stor del hur bra prestanda du har. 

Det är oftast gamingdatorn som kostar mest i en gaming setup. En bra gamingdator kostar ofta uppemot 15 000 till 20 000 kronor. Men det går att komma undan med en dator för runt 5000 till 10 000 kronor om du spelar spel som inte är lika krävande. När man ska välja gamingdator till sin setup är det viktigt att ha koll på hur mycket prestanda man behöver.

gaming setup dator

Färdigbyggd gamingdator

Det finns två vägar att ta när det kommer till gamingdatorer, antingen köper du en färdigbyggd dator eller så bygger du en gamingdator själv. Att köpa en färdigbyggd gamingdator är ett bättre alternativ för dig som vill börja spela på en gång, och skippa all installation av komponenterna. Idag finns det även färdigbyggda datorer där man kan konfigurera datorn själv, med en avgift för självaste installationen. Detta är ett bra alternativ för dig som vill handplocka komponenter utan att bygga något själv. En fördel med en färdigbyggd gamingdator är att garantin täcker hela datorn. Vill du läsa mer om gamingdatorer så har vi också en artikel om det.

Bygga egen gamingdator

Bygger du en egen gamingdator behöver du se till så att alla komponenter kommer att fungera med varandra. Det finns flera sidor och webbplatser för detta. Det viktigaste är att processorn ska passa med moderkortet och så att grafikkortet även passar. Sen ska även alla komponenter passa i chassit du väljer. Många som bygger sin egen gaming setup väljer även att bygga en egen gamingdator. 

I vissa fall tjänar man även pengar på att bygga sin egen gamingdator. Du får även en hel del gratis kunskap om alla komponenter och vad dom gör. Att bygga sin egen gaming dator för första gången är en rolig upplevelse och man får ett personligt värde i sin gamingdator. En annan fördel med att bygga sin egen gamingdator är att man lär sig installera komponenter. Detta gör att du i framtiden enklare kan byta komponenter som behöver uppgraderas. 

En nackdel med att bygga sin egen gamingdator är garantierna. Går en enskild del sönder måste du skicka tillbaka just denna del. En färdigbyggd dator ses som komplett och skulle något gå sönder under garantitiden behöver du inte ta ut någon komponent och byta bara den. 

Gamingdator och komponenter

Det är viktigt att du väljer rätt komponenter beroende på vilka titlar du ska spela. Ett tips är att söka på komponenterna du tänkt köpa och spelen du tänkt spela. Då får du upp benchmarks och youtube videos där andra kreatörer testar spelen med komponenterna du tänkt köpa. Att behöva uppgradera komponenter det första man gör är inte kul och blir dyrare. Att göra sin research ordentligt kan spara mycket pengar. 

Gamingdatorer vi rekommenderar

Dessa två gamingdatorer är riktiga kraftpaket som klarar av dagens spel utan problem. Bägge datorer har ett RTX 3060 grafikkort, en stark processor och en stor SSD för alla dina filer.

Komplett a135 Epic Gaming PC

gamingdator

Webhallen Config Core

Gamingdator

Gamingskärm

Gamingskärmen är en stor del av gamingsetupen och bör väljas med försiktighet. Det är viktigt att hålla koll på dom olika termerna och förstå vilka skärmar som är bra för vilka spel. Det är även viktigt att gamingskärmen är snarlikt bra med gamingdatorn, eftersom det är ingen idé att ha en super bra gamingskärm med en sämre gamingdator.  

Att använda sig av fler än en skärm i sin gaming setup kan vara ett grymt sätt för att spara tid. Med flera skärmar kan du ha flera program öppna samtidigt vilket gör att du kan spela samtidigt  som du har full koll på discord och spotify. Flera skärmar är även bra om du tänkt att börja streama. Då kan du ha en skärm åt chatten och för streaming verktygen.

Ska du använda flera skärmar kan det vara smart att skaffa fäste som antingen är bordsmonterat eller väggmonterat. Detta gör inte bara din gaming setup snyggare utan också lättare att städa och underhålla. Med ett fäste kan du lättare flytta runt skärmarna och även skjuta dom närmre mot dig beroende på vilket spel du spelar.

Gamingskärm och storlek

Beroende på din budget och vilka spel du spelar bör du välja rätt storlek på din gamingskärm. Ska du spela FPS spel rekommenderar vi en skärm som är ungefär 24 tum stort. Detta är en perfekt storlek för att inte fienderna ska vara utspridda på ett för stort område, och för att inte skärmen ska vara för liten. 

gaming setup skärm

Ska du spela titlar där grafiken och upplevelsen är viktig kan du köpa en större gamingskärm, gärna uppemot 27 tum och större. Dessa gamingskärmar gör att du lever dig in i spelet mycket mer vilket kan vara riktigt kul om man spelar ett spel med en bra story. 

Ultrawide gamingskärmar kan vara riktigt bra för bilspel och andra titlar där du vill ha en stor vy över spelet. Ultrawide skärmar är ofta uppemot 34 tum och ger en riktigt bra upplevelse. Dom funkar däremot sämre för FPS spel och spel där det är tänkt att spela på en skärm med 16:9 upplösning. Vill du läsa mer om gamingskärmar har vi en heltäckande artikel om det. 

Vilken upplösning ska jag välja?

Beroende på vilket spel du tänkt spela kan vissa upplösningar vara bättre än andra. För att en gaming setup ska vara komplett behövs en skärm med rätt upplösning. Ska du spela titlar där grafiken är viktigt ska du kika på 1440p eller 4K gamingskärmar. Dessa skärmar har riktigt bra skärpa och ger en riktigt bra upplevelse. Spelar du FPS titlar kan en 1080p skärm räcka gott och väl. Här gäller det att prioritera hur mycket upplösning du vill ha och hur mycket pengar du är beredd att lägga. 

Hur många Hz?

Spelar du mycket FPS titlar rekommenderar vi en gamingskärm med mer än 144 Hz. Detta kommer göra att du upptäcker dina fiender snabbare och du kommer få ett övertag i spelet. Spelar du spel där reaktionstiden inte spelar någon roll kan du välja en skärm med lägre Hz. Spelar du exempelvis MMO spel och kan spara in pengar på Hz kan det vara värt att lägga dessa pengar på annan utrustning i din gaming setup.

Vilken panel ska jag välja?

Ska du spela spel rekommenderar vi antingen en IPS panel eller en TN panel. Dessa paneler har oftast lägre responstid kontra en VA panel. De flesta gamingskärmar har en TN panel och det beror på att det oftast ger lägst responstid biligast. En VA panel passar bra för dig som vill ha mycket färg och skärpa, perfekt för dig som redigerar mycket. 

Gamingskärmar vi rekommenderar

Bägge dessa skärmar passar bra till alla dagens spel och har grymma specifikationer som kommer klara framtidens spel utan problem. 

BenQ ZOWIE 24"

gamingskärm

MSI Optix MAG342CQR

gamingskärm

Gamingtangetbord

Gamingtangentbordet är en viktig del i din gaming setup och ska passa din budget samt dina förväntningar. Det främsta som skiljer olika gamingtangentbord åt är formfaktorn samt switcharna. 

De vanligaste formfaktorerna är Full-size, TKL, Compact, 75 % och 65 %. Vad som är bäst för dig beror på hur mycket tangentbord du behöver. Behöver du exempelvis inte numpad kan du köpa ett compact gamingtangentbord som dels kommer göra din gaming setupen snyggare och dels spara på plats. Behöver du en numpad rekommenderar vi Full-size.

gamingsetup tangentbord

När det kommer till switcharna finns det otroligt många olika switchar ute på marknaden. Switcharna är det som är självaste tryckmekaniken och denna mekanik skiljer sig mycket beroende på vilket tangentbord du köper. En del switchar är tysta, andra högljudda och vissa switchar låter lagom mycket. Det finns även switchar som är snabbare än andra vilket kan vara bra för dig som spelar mycket FPS spel. Här gäller det att testa sig fram och hitta switchar som man själv trivs bra med. 

Gamingmus och musmatta

gamingmus

Gamingmusen är en viktig del av en bra gaming setup. Musen används in princip hela tiden, därmed är det viktigt att den ligger bra i handen och har hög kvalité. När du ska köpa en gamingmus är det viktigt att ha koll på dom olika egenskaperna datormöss kan ha samt vilken typ av mus du behöver.

Ska du spela FPS spel rekommenderar vi en gamingmus med så få extra knappar som möjligt, eftersom dom inte fyller så stor funktion. En FPS mus ska även ha en ganska låg vikt så att du lättare kan sikta. Många FPS möss har även en honeycomb design för att pressa ner vikten ytterliggare. Här gäller det att jämföra med datormöss du tidigare använt för att veta hur tung eller lätt gamingmus du behöver. 

Ska du spela mycket MMO spel kan en gamingmus med mycket sidoknappar vara att föredra. Sidoknapparna kan programmeras till olika kortkommandon och på så sätt får du ett övertag i spelet. Arbetar du även mycket med redigering kan en mus med mycket sidoknappar vara att föredra eftersom kortkommandon ökar produktiviteten. Tycker du att din gamingmus börjar bli lite seg finns även så kallade ”mouse skates” att köpa till. Dessa skates fäster man under musen för att få mindre friktion mellan musmattan och musen. 

Något som också uppskattas mycket i en gaming setup är en gamingratt och en kontroller. En gamingratt gör bilspel mycket mer stimulerande och roligare att spela. Idag är det ett ganska billigt inköp och något vi rekommenderar om du spelar exempelvis Forza Horizon. Tänk på att kolla så att gamingratten kan vridas mer än 360 grader, så att du får riktig bilkänsla. En kontroll är bra för spel som exempelvis GTA, då man vill kunna kontrollera gubben enklare. Att spela med en kontroll är stundvis roligare och en bra miljöväxling från det klassiska tangentbord och mus. 

Trådlös eller trådbunden gamingmus

Idag finns det trådlösa möss som är lika snabba och precisa som trådbundna möss. Så spelar du mycket FPS funkar även en trådlös mus. Fördelen med en trådlös mus är att du slipper sladden som kan vara i vägen. Nackdelen är att dom är lite dyrare i inköp och så behöver dom laddas lite då och då. Har du en trådbunden mus och stör dig på sladden finns det hållare för sladden som kan ge känslan av en trådlös mus, dessa hållare kallas ”Mouse Bungees”.

Musmattan

Musmattan är en viktig del i en gaming setup eftersom den utgör en stor detalj i designen. Att använda en musmatta av lite större modell är att föredra eftersom vissa spel kräver väldigt mycket utrymme för musen. En musmatta som även täcker tangentbordet kan även vara bra för dig som söker lite extra stilpoäng i din gaming setup. 

Gamingheadset

Ett bra gamingheadset är viktigt för att du ska spela komfortabelt under längre tid. många gamingheadset idag har riktigt bra öronkuddar och huvudband som sitter bekvämt, även efter ett par timmars spelande. De flesta nya gamingheadset på marknaden idag har riktigt bra ljud, men att testa ljudet i en fysisk butik skadar inte. 

En annan viktig sak när du köper gamingheadset är att testa mikrofonen. Pratar du med många vänner online är det viktigt att gamingheadsetet har en bra mikrofon så att dina vänner kan höra dig tydligt. 

Det finns också trådlösa gamingheadset. Fördelen med dessa är att sladden inte hänger över armar och ben vilket gör att du kan ha mer fokus på spelet. Tänk dock på att du måste ladda ett trådlöst gamingheadsetet då och då. Något som kan vara snyggt i din gaming setup är en headset hållare.

Gaming setup headset

Kabelhantering

Att dra kablarna snyggt är något som kan öka utseendet på en gaming setup drastiskt. Detta gör du genom att dra kablarna så nätt och osynligt du kan. För att göra en bättre kabeldragning kan du använda kabelkanaler under skrivbordet så att inte kablarna syns när man står upp framför setupen. En annan sak man kan använda är spännband så att man kan fästa kablarna runt skrivbordsbenen förslagsvis. 

Köper du mestadels trådlös utrustning slipper du mycket av sladdarna och behöver göra mindre kabelhantering. Att använda ett grenuttag är ett smidigt sätt att ha alla dina kablar och sladdar kopplade till samma ställe. Det finns även grenuttag som skyddar mer för blixtnedslag och andra faror som kan ta sönder delar av din gaming setup. 

Kabelhantering

Inredning och ljus

En gaming setup som saknar inredning blir ofta mycket tråkigare kontra en setup med mycket färg och dekoration. Som dekoration rekommenderar vi mycket RGB, trots att du inte gillar att det lyser i alla möjliga färger. Har du exempelvis RGB utrustning kan du sätta allt i vitt, rött eller något annan färg som du tycker passar in i rummet.

RGB och komponenter

Något vi också rekommenderar om du bygger din egen dator är att köpa ett chassi med tempererat glas. Detta gör att man kan se rätt in i datorn och det kan vara ganska snyggt med rätt komponenter. Många komponenter har även RGB på sig vilket gör att du kan ställa ett färgtema genom hela gaming setupen. 

Exempelvis Corsair har så att du kan koppla ihop datorn, tangentbord, headset och mus att alla lysa i samma färg. Du kan även sätta så att all utrustning skiftar färg samtidigt vilket är väldigt snyggt. Vissa inställningar tillåter även dig att skifta färg när du skriver eller spelar ett särskilt spel. Oftast behöver det laddas ner ett program som sköter allt detta, men det är lätt att installera. 

Plantor och tavlor

Att ha plantor i sin gamingsetup skapar lite mer liv i det hela och det känns fräschare. Får du inte in så mycket solljus i din setup kan du använda dig av fake plantor som inte behöver vattnas, men som skapar samma grymma atmosfär. Tavlor är något vi tycker är underskattade i gaming setups och är grymt som dekoration. Tavlorna kan förslagsvis vara på små ramar på skrivbordet eller på väggen bakom setupen. 

Plantor

LED lister

LED lister är billiga i inköp och skapar lite ljus i din setup. De flesta led slingor går det att välja färg själv på och det går även att sätta upp dom vart man vill. Beroende på ditt skrivbord kan det vara snyggt att sätta ledslingorna bakom skärmen som på bilden ovan. Vill du ha något lite bättre än LED slingor kan du kika in Nanoleaf vilket är smarta ljuspaneler som kan kopplas ihop med exempelvis musiken i rummet. Nanoleafs kommer i olika färger och kan vara riktigt snyggt i en gaming setup om man sätter upp det rätt.  

Håll det rent

Att hålla en gaming setup ren är väldigt enkelt om du har en papperskorg i närheten av din setup. Att undvika disk på rummet är även väldigt enkelt genom att köpa praktiska vattenflaskor som håller lite mer vätska än en liter. 

Att hålla det rent och snyggt är viktigt för att minska på dammet som kan tränga sig in i din dator och på din utrustning. Alla har nog sett ett dammigt gamingtangentbord och lösningen blir att man städar oftare. Har du ett dammigt gamngtangentbord kan du blåsa rent detta med tryckluft lite försiktigt. Att damm tränger sig in i datorn är inte heller helt ovanligt. Damm i datorn kan göra att datorn blir snabbare varm vilket minskar livslängden på dina komponenter. Så glöm inte att städa!

Router och nätverk

En gaming setup är inget utan snabbt internet. Med ett snabbare internet kan du spela utan lagg och ladda ner nya spel mycket fortare. För att få snabbare internet där hemma kan du prata med din internetleverantör. Det är ofta inte så dyrt att uppgradera sig en aning för att få bättre internet. Har du segt internet där hemma kan du mäta den på exempelvis bredbandskollen. Där kan du även fylla i hur snabbt internet du egentligen ska ha och mäta dig med andra. 

En bra router är viktigt för att du ska få stabil uppkoppling. Idag finns det routrar som är just för gaming. Dessa routrar använder sig ofta av 4G och är väldigt snabba. Det som är helt klart bäst är fiber, då får du väldigt snabba uppladdnings samt nedladdningstider. 

Sitter din router längre bort kan det vara smart att använda sig av en wifi förstärkare. Dessa förlänger din Wifi styrka och du får bättre uppkoppling i rummet din gaming setup ligger i. Dessa förstärkare är ofta ganska billiga och en bra investering om du har lite ostabilt internet där hemma. Har du uttag i väggen hemma för internetkabel är en förstärkare ingen idé att köpa. Att använda sig av internetkabel är oftast det som går snabbast och ger bäst internettider. 

Något som är viktigt när man spelar är ping och svarstiden i ms. Desto lägre ping du har desto större övertag har du online. Har du spelat exempelvis CS:GO med segt internet har du förmodligen märkt att motståndaren vinner duellen trots du borde gjort det. I många fall beror detta på att motståndaren hade bättre uppkoppling och servern registrerade hans anfall snabbare än ditt.