bästa gaming datorn

Bästa gaming datorn 2022

Är du på jakt efter den bästa gaming datorn? Då har du kommit rätt, i denna artikel kommer vi att lista de fem bästa gamingdatorerna utifrån 5 olika prisklasser. Med en bra gaming dator behöver du aldrig oroa dig över lagg eller om din dator kommer klara det där nya spelet som släpps. 

I denna artikel kommer vi att endast lista färdigbyggda datorer som det är bara att koppla in och börja spela med. Att köpa en färdigbyggd gamingdator är i vissa fall bättre än att bygga en egen. En anledning till att köpa en färdigbyggd dator är att garantin gäller på hela datorn, och inte bara på de individuella komponenterna. 

Att köpa en ny gamingdator är förmodligen det största köpet man kan göra i gaming-väg. Därav är det viktigt att du väljer rätt dator som passar dig och din budget. Ibland är det mer värt lägga någon krona extra än vad du hade tänkt dig eftersom en dyrare dator är oftast mer framtidssäker jämfört med en billig dator. Att köpa en dyrare dator från början kan faktiskt spara dig pengar i slutändan eftersom komponenterna förmodligen inte kommer behöva bytas ut lika snabbt. 

Bästa gamingdatorn

Komplett i165 Epic Gaming PC

Bästa gamingdator 2022

Bästa gamingdator

Denna gamingdator är tillverkad utav Kompletts datorbyggare vilket innebär att du får en professionell byggd dator utan strul. Komponenterna har valts ut av kompletts datorbyggare och dom har bra koll på vilka komponenter som fungerar bra med varandra. En fördel med att köpa en dator byggd av Komplett är att du kan ändra och lägga till komponenter så att du kan få din gamingdator precis som du vill ha den. 

Komplett i165 Epic Gaming PC är en gamingdator som andas prestanda och kraft. I denna gamingdator sitter marknads nyaste komponenter och som klarar av dagens spel helt utan problem. Med denna gamingdator behöver du aldrig oroa dig över vilka inställningar du måste använda för att klara ett visst spel. 

I denna dator sitter ett Geforce RTX 3060Ti vilket är en utav de nyaste grafikkorten ur Nvidias serie. Detta grafikkort är prismässigt bland marknadens bästa grafikkort för gaming och kommer inte göra dig besviken. Detta grafikkort har en minnestorlek på hela 8 gb och totalt 4864 NVIDIA CUDA-kärnor. ”OC” i namnet innebär att grafikkortet är överklockat i fabrik vilket betyder att detta grafikkortet är snabbare än de vanliga 3060 grafikkortet.

Vad gäller processor har Komplett valt att använda en INTEL CORE i7-12700F processor som är en grymt bra processor ifrån Intel. Fördelen med denna processor är att den är framtidssäker och har riktigt bra prestanda så att det matchas med grafikkortet. INTEL Core i7-12700F processorn har 12 kärnor och 20 trådar med en klockfrekvens på 4.9 GHz vilket lämpar sig grymt bra för gaming.

Specifikationer och video från Sharkgaming:

Webhallen Config D21-0306 v2

En prisvärd dator byggd av Webhallen

Bästa gamingdator

Webhallen Config D21-0306 v2 är en gamingdator i den lite högre klassen med grymt bra komponenter. Gamingdatorn är byggd utav Webhallen vilket innebär att det är deras experter som har satt ihop datorn med deras egna konfiguration. Fördelen med detta är att du får en professionellt byggd gamingdator.

Denna dator klarar av dagens spel med god marginal och är helt klart ett bra val för dig som är ute efter en högpresterande gamingdator. En sak vi gillade extra mycket med denna gamingdator är kylningen från Corsair och designen som enligt oss är riktigt snygg. Chassit har även tempererad glaspanel på sidan vilket gör att du kan se dina komponenter genom chassit.

Processorn i denna dator är en AMD Ryzen 7 5800X med 8 kärnor vilket är en grymt bra processor från AMD som klarar av streaming och de flesta spelen med god marginal. Grafikkortet är ett RX 6800 XT, detta grafikkort tillåter dig att spela de flesta spelen på höga inställningar. Givetvis har även datorn en stor SSD på hela 1 TB och 16 GB ram vilket är nästan ett måste idag. 

Specifikationer:

Komplett i21 Epic Gaming PC

Bästa billiga gamingdator

Bästa billiga gamingdator

Komplett i21 Epic Gaming PC är enligt oss den bästa gaming datorn för dig som vill ha en gamingdator i 10000 kronorsklassen. Denna gamingdator från Komplett har de senaste komponenterna och klarar de flesta spelen utan problem och en del prestandakrävande spel på medelinställningar. 

Vad vi gillade mest med denna dator är grafikkortet som är ett Radeon RX 6500 XT. Detta grafikkort är ett grymt bra kort för priset. Grafikkortet har en storlek på 4 GB och det nya grafikminnet GDDR6 SDRAM. Detta resulterar i högre FPS och bättre spelupplevelse på högre inställningar. 

Processorn är en Core i3-12100F som med sina 4 kärnor och 8 trådar ger dig en dator med en balans mellan snabbhet, prestanda och ett bra pris. Kom ihåg att inte luras av Intels serier, ett Intel core i3 kan låta som lite. Men faktum är att många intel core i3 är snabbare än i5 och i7. Allt beror på hur gammal processorn är och specifikationerna. 

Specifikationer:

Komplett a78

En grym gamingdator för de enklare spelen

Bästa gaming dator

Gillar du spel som Fortnite, minecraft och LoL? Då är detta perfekta datorn för dig. Komplett A78 är en grymt bra dator för dig som främst spelar de enklare spelen som inte kräver lika mycket prestanda. Denna dator har komponenter ifrån AMD vilket i många fall bidrar till mer ”bank for the buck”.

Grafikkortet Radeon RX 6600 är ett kort ifrån AMD med ett lågt pris om vi kollar på hur marknaden ser ut idag. Detta grafikkort har rambuffert på 8 GB och GDDR6 teknik. För att matcha det grymma grafikkortet har Komplett valt att installera en Ryzen 5 5600G processor som lämpar sig otroligt bra för gaming. Denna processor har 6 kärnor och 12 trådar med en klockfrekvens på 3.9 GHz.

En annan sak vi gillade med denna datorn var utseendet. Det märks att Komplett satsat på detta och vill tillverka en snygg och färgglad pc. Datorn har stora RGB fläktar vilket inte bara bidrar till ett bättre utseende utan även bättre kylning. Att datorn är egenbyggd av komplett är även det ett stort plus. Kompletts datorbyggare har bra koll på vilka komponenter som är prisvärda och bra att välja, de är även experter på att bygga datorn och installera allt korrekt. 

Specifikationer och video från Komplett:

Webhallen Config Core - 3050

Bästa gaming datorn från Webhallen

Denna gaming dator är seriöst byggd utav webhallen med de senaste komponenterna för en grymt presterande dator med bra framtids säkerhet. Webhallen har noga valt ut komponenter som passar bra med varandra och även satt ett rimligt pris på vad dem satt ihop. Vi anser att detta är den bästa gamingdatorn för dig som endast nöjer dig med det bästa.

I denna gamingdator hittar vi en I5-12400F Processor som är en grymt bra processor med 6 st kärnor, hela 12 trådar och en klockfrekvens på 2.5 GHz. Vare sig du hade tänkt att arbeta, spela eller kanske streama klarar denna processor det utan problem.

I detta bygge har webhallen valt att använda sig utav ett  NVIDIA GeForce RTX 3050 grafikkort som är ett högpresterande grafikkort med Nvidias senaste tekniker. Detta grafikkort klarar av dem nyaste spelen utan problem och är väldigt ”futureproof”.

Tillskillnad från vanliga RTX kort så har detta kort andra generationens RTX teknik vilket resulterar i bättre raytracing och spelupplevelse. Detta kort är mera anpassat för raytracing än vad nvidias tidigare kort var och är verkligen värt varendra krona.

Specifikationer:

Acer Predator Orion PO3-640

Ett kraftpaket från Acer 

Bästa gamingdator acer

Denna dator ifrån Acer kommer med de nyaste komponenterna och levererar riktigt bra prestanda för ett överkomligt pris. Denna dator klarar av dagens spel på högsta inställningar utan problem och kommer förmodligen inte göra dig missnöjd. 

I Acer Predator Orion PO3-640 sitter ett GeForce RTX 3060 ti som är ett av Nvidias nyaste grafikkort. Detta grafikkort har uppdaterat raytracing teknik och ett videominne på hela 8 GB. Detta grafikkort i kombination med  I5-12400 från Intel blir ett riktigt bra kraftpaket som andas prestanda. 

Givetvis har även datorn ett Ram minne på 16 GB och en stor SSD på 1 TB för mycket lagring och en snabbare dator.  Chassit är på 18 liter och har härdat glas på sidan vilket ger dig en fin inblick in i datorn. Chassit har även RGB vilket gör att du kan välja alla möjliga färger som chassit ska glänsa i. 

Specifikationer och video från Nvidia:

Lenovo Legion 5

En grym gamingdator från Lenovo

gamingdator lenovo

Legion 5 är en gamingdator från Lenovo som har riktigt fina komponenterna för priset. Denna gamingdator klarar av dagens spel utan problem och är väldigt framtidsäker. Det vi gillade extra mycket med denna gamingdator är kylningen som enligt oss är väldigt viktig när det kommer till att välja gamingdator. 

I denna gamingdator hittar vi NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti grafikkort med en intel core I7-12700F processor som kommer ge dig väldigt hög FPS i de lite mer krävande spelen. Grafikkortet har raytracing och har 25 % bättre prestanda jämfört med tidigare RTX serie. 

Chassit är riktigt snyggt och rymmer 28 liter vilket gör uppgraderingar väldigt smidigt. Chassit är även optimalt för bästa luftflöde vilket förlänger livslängden på dina komponenter. Chassit har även ett bärhandtag på baksidan vilket gör att du enkelt kan transportera gamingdatorn.

Specifikationer och video från Nvidia:

Hur vi testar bästa gaming datorn

Hur utser vi vilken som är den bästa gamingdatorn? Det finns en hel del olika faktorer som vi har i åtanke när vi väljer datorer som ska passa in på vår lista. En bra gamingdator ska vara prisvärd, vara framtidssäker och klara av dagens spel med god marginal. Därmed behöver vi hitta datorer som har bra komponenter för ett överkomligt pris. 

Förutom komponenter tittar vi även på konstruktion. Datorn ska vara byggd på ett sätt så att luften flödar bra inuti datorn, så att komponenterna kan kylas på ett korrekt sätt. Dessutom tar vi även in design aspekten i det hela, alltså hur datorn ser ut. Designen är absolut inte det viktigaste för oss, men ändå en faktor att ta med i undersökningen. 

När vi fått en klar bild över vilka datorer vi vill ha med i listan ser vi till att det är datorer i olika prisklasser. Detta gör vi för att du ska kunna hitta en dator som passar din budget. De bästa gamingdatorerna om man utgår från prestanda är väldigt dyra. Vi utgår inte endast efter prestanda, utan även prisvänlighet och funktion. En annan viktig fråga för oss är garantier. Att företaget som säljer gamingdatorn har bra garantier är viktigt för att du ska kunna få hjälp om din dator visar sig skulle vara sönder. 

Ska jag bygga min egen gamingdator?

Att bygga sin egen gamingdator har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen med att bygga sin egen gamingdator är erfarenheten man får av att själv lära sig hur allt fungerar. Att kunna bygga en dator innebär även att du kan byta komponenter själv när det är dags för uppgradering. I vissa fall är det även billigare att bygga sin egen gamingdator. 

Att köpa en färdigbyggd dator är fördelaktigt ur ett garanti och säkerhetsperspektiv, med en färdigbyggd gamingdator gäller garantin på hela datorn. En färdigbyggd dator är även byggd ordentligt med låg risk för att något ska börja krångla. 

Vilka komponenter är bäst?

Vilka komponenter som är bäst beror på vad du ska använda din gamingdator till. Ska du exempelvis streama bör du lägga lite extra pengar på en bättre processor som klarar av att spela samtidigt som streamen är live. Är du en spelsamlare bör du hitta datorn med rätt storlek på minnet så att alla spel får plats utan att behöva installeras och avinstalleras konstant. Alltså finns det inget konkret svar på denna fråga, allt beror på vad datorn ska användas till.

De vanligaste komponenterna när det gäller grafikkort är från Nividia och AMD. dessa två tillverkar riktigt bra grafikkort och länge varit marknadsledande. Dessa tillverkare ligger varandra ständigt hack i hälarna och gör riktigt bra grafikkort. När det kommer till processor för din gamingdator är Intel och AMD helt klart störst, dessa tillverkare har dominerat marknaden i flera år och är stora konkurrenter mot varandra. Detta har lett till att utvecklingen av processorer gått riktigt snabbt och idag ligger komponenterna mycket längre in i framtiden än spelen.  

Vilken tillverkare gör bäst gamingdatorer?

Det finns en hel del tillverkare på marknaden som gör grymma datorer. Det som syns mest är förmodligen MSI, Acer, HP och Lenovo. Alla dessa tillverkare gör grymt bra datorer och garanterar bra kvalité. På senaste har även en hel del andra tillverkare ploppat upp, ett exempel på detta är tillverkaren Shark gaming som även dom gör grymt bra datorer. Det viktigaste är dock inte tillverkaren, utan vilka komponenter som tillverkaren väljer att installera i datorn. 

Att köpa en gamingdator av exempelvis Webhallen eller Komplett har sina fördelar, speciellt om du köper en egenbyggd dator av dom. Dessa datorer är byggda av duktiga datorbyggare och kabeldragningen är alltid fin. Fördelen med dom är att garantin brukar vara riktigt bra och gamingdatorerna har bra kvalité. Att bygga själv är i vissa fall billigare men då behöver du lägga tid på att kolla vilka komponenter som lirar med varandra samt installera allt själv. Känner du dig manad att göra detta är det inte super krångligt att exempelvis följa en Youtube video som installerar allt steg för steg. 

Bästa gaminglaptop
Köpguider

Bästa gaminglaptop 2022

Den bästa gaminglaptopen är smidig att ta med sig, har en bra batteritid och blir inte överhettad efter en spelsession. I denna artikel kommer vi

Läs mer »