bästa gaming datorn

Bästa gamingdatorn 2023 – 7 bra speldatorer

Är du på jakt efter den bästa gaming datorn? Då har du kommit rätt, i denna artikel kommer vi att lista de fem bästa gamingdatorerna utifrån 5 olika prisklasser. Med en bra gaming dator behöver du aldrig oroa dig över lagg eller om din dator kommer klara det där nya spelet som släpps. 

I denna artikel kommer vi att endast lista färdigbyggda datorer som det är bara att koppla in och börja spela med. Att köpa en färdigbyggd speldator är i vissa fall bättre än att bygga en egen. En anledning till att köpa en färdigbyggd dator är att garantin gäller på hela datorn, och inte bara på de individuella komponenterna. 

Att köpa en ny gamingdator är förmodligen det största köpet man kan göra i gaming-väg. Därav är det viktigt att du väljer rätt dator som passar dig och din budget. Ibland är det mer värt lägga någon krona extra än vad du hade tänkt dig eftersom en dyrare dator är oftast mer framtidssäker jämfört med en billig dator. Att köpa en dyrare dator från början kan faktiskt spara dig pengar i slutändan eftersom komponenterna förmodligen inte kommer behöva bytas ut lika snabbt. 

Gamingdator bäst i test:

Bästa gamingdator

Komplett i165 Epic Gaming PC

Bästa gamingdator 2023

Bäst i test!
Bästa gamingdator

Webhallen Config D21-0306 v2

Speldator byggd av Webhallen

Mycket för pengarna
speldator till barn

Komplett i21 Epic Gaming PC

Billig speldator

Prisvärd
Bästa gaming dator

Komplett a78

Dator för nybörjare

Webhallen Config Core - 3050

Stark speldator

bästa stationära cad dator

Acer Predator Orion PO3-640

Acers bästa gamingdator

bästa gamingdator

Lenovo Legion 5

Speldator från Lenovo

1. Komplett i165 Epic Gaming PC

Bästa gamingdator

Bästa speldator 2023

En stor favoritdator för spel som är otroligt kompetent och går att ha under många år. 

Denna gamingdator är tillverkad utav Kompletts datorbyggare vilket innebär att du får en professionell byggd dator utan strul. Komponenterna har valts ut av kompletts datorbyggare och dom har bra koll på vilka komponenter som fungerar bra med varandra. En fördel med att köpa en dator byggd av Komplett är att du kan ändra och lägga till komponenter så att du kan få din speldator precis som du vill ha den. 

Komplett i165 Epic Gaming PC är en gamingdator som andas prestanda och kraft. I denna modell sitter marknads nyaste komponenter och som klarar av dagens spel helt utan problem. Med denna gamingdator behöver du aldrig oroa dig över vilka inställningar du måste använda för att klara ett visst spel. 

I denna dator sitter ett Geforce RTX 3060Ti vilket är en utav de nyaste grafikkorten ur Nvidias serie. Detta grafikkort är prismässigt bland marknadens bästa grafikkort för gaming och kommer inte göra dig besviken. Detta grafikkort har en minneskort på hela 8 gb och totalt 4864 NVIDIA CUDA-kärnor. ”OC” i namnet innebär att grafikkortet är överklockat i fabrik vilket betyder att detta grafikkortet är snabbare än de vanliga 3060 grafikkortet.

Vad gäller processor har Komplett valt att använda en INTEL CORE i7-12700F processor som är en grymt bra processor från Intel. Fördelen med denna processor är att den är framtidssäker och har riktigt bra prestanda så att det matchas med grafikkortet. INTEL Core i7-12700F processorn har 12 kärnor och 20 trådar med en klockfrekvens på 4.9 GHz vilket lämpar sig grymt bra för gaming.

2. Webhallen Config D21-0306 v2

Bästa gamingdator

En prisvärd dator byggd av Webhallen

Ett riktigt monster ihopsatt av proffs med års erfarenhet av spelande! 

Webhallen Config D21-0306 v2 är en gamingdator i den lite högre klassen med grymt bra komponenter. Config är byggd utav Webhallen vilket innebär att det är deras experter som har satt ihop datorn med deras egna konfiguration. Fördelen med detta är att du får en professionellt byggd maskin.

Denna dator klarar av dagens spel med god marginal och är helt klart ett bra val för dig som är ute efter en högpresterande gamingdator. En sak vi gillade extra mycket med Config är kylningen från Corsair och designen som enligt oss är riktigt snygg. Chassit har även tempererad glaspanel på sidan vilket gör att du kan se dina komponenter genom chassit.

Processorn i denna dator är en AMD Ryzen 7 5800X med 8 kärnor vilket är en grymt bra processor från AMD som klarar av streaming och de flesta spelen med god marginal. Grafikkortet är ett RX 6800 XT, detta grafikkort tillåter dig att spela de flesta spelen på höga inställningar. Givetvis har även datorn en stor SSD på hela 1 TB och 16 GB ram vilket är nästan ett måste idag. 

3. Komplett i21 Epic Gaming PC

speldator till barn

Bästa billiga gamingdator

För dig som vill ha riktigt mycket dator utan att lägga ut så mycket pengar. 

Komplett i21 Epic Gaming PC är enligt oss den bästa gaming datorn för dig som vill ha en gamingdator i 10000 kronorsklassen. Denna gamingdator från Komplett har de senaste komponenterna och klarar de flesta spelen utan problem och en del prestandakrävande spel på medelinställningar. 

Vad vi gillade mest med denna dator är grafikkortet som är ett Radeon RX 6500 XT. Detta grafikkort är ett grymt bra kort för priset. Grafikkortet har en storlek på 4 GB och det nya grafikminnet GDDR6 SDRAM. Detta resulterar i högre FPS och bättre spelupplevelse på högre inställningar. 

Processorn är en Core i3-12100F som med sina 4 kärnor och 8 trådar ger dig en dator med en balans mellan snabbhet, prestanda och ett bra pris. Kom ihåg att inte luras av Intels serier, ett Intel core i3 kan låta som lite. Men faktum är att många intel core i3 är snabbare än i5 och i7. Allt beror på hur gammal processorn är och specifikationerna. 

4. Komplett a78

Bästa gaming dator

Speldator för nybörjare

Perfekt instegsdator för den som nyligen börjat spela. 

Gillar du spel som Fortnite, minecraft och LoL? Då är detta perfekta datorn för dig. Komplett A78 är en grymt bra dator för dig som främst spelar de enklare spelen som inte kräver lika mycket prestanda. Denna dator har komponenter från AMD vilket i många fall bidrar till mer ”bank for the buck”.

Grafikkortet Radeon RX 6600 är ett kort från AMD med ett lågt pris om vi kollar på hur marknaden ser ut idag. Detta grafikkort har rambuffert på 8 GB och GDDR6 teknik. För att matcha det grymma grafikkortet har Komplett valt att installera en Ryzen 5 5600G processor som lämpar sig otroligt bra för gaming. Denna processor har 6 kärnor och 12 trådar med en klockfrekvens på 3.9 GHz.

En annan sak vi gillade med denna datorn var utseendet. Det märks att Komplett satsat på detta och vill tillverka en snygg och färgglad pc. Datorn har stora RGB fläktar vilket inte bara bidrar till ett bättre utseende utan även bättre kylning. Att datorn är egenbyggd av komplett är även det ett stort plus. Kompletts datorbyggare har bra koll på vilka komponenter som är prisvärda och bra att välja, de är även experter på att bygga datorn och installera allt korrekt. 

5. Webhallen Config Core - 3050

Bästa gaming datorn från Webhallen

En riktigt stark dator som kommer golva alla spel du tar dig an, dessutom ihopsatt av riktiga proffs! 

Denna gaming dator är seriöst byggd utav webhallen med de senaste komponenterna för en grymt presterande dator med bra framtidssäkerhet. Webhallen har noga valt ut komponenter som passar bra med varandra och även satt ett rimligt pris på vad dem satt ihop. Vi anser att detta är den bästa gamingdatorn för dig som endast nöjer dig med det bästa.

I denna gamingdator hittar vi en I5-12400F Processor som är en grymt bra processor med 6 st kärnor, hela 12 trådar och en klockfrekvens på 2.5 GHz. Vare sig du hade tänkt att arbeta, spela eller kanske streama klarar denna processor det utan problem.

I detta bygge har webhallen valt att använda sig utav ett  NVIDIA GeForce RTX 3050 grafikkort som är ett högpresterande grafikkort med Nvidias senaste tekniker. Detta grafikkort klarar av dem nyaste spelen utan problem och är väldigt ”futureproof”.

Till skillnad från vanliga RTX kort så har detta kort andra generationens RTX teknik vilket resulterar i bättre raytracing och spelupplevelse. Detta kort är mera anpassat för raytracing än vad nvidias tidigare kort var och är verkligen värt varenda krona.

6. Acer Predator Orion PO3-640

bästa stationära cad dator

Bästa speldator Acer

Klassisk dator från Acer som passar till spelande under många år framöver. 

Denna dator ifrån Acer kommer med de nyaste komponenterna och levererar riktigt bra prestanda för ett överkomligt pris. Denna dator klarar av dagens spel på högsta inställningar utan problem och kommer förmodligen inte göra dig missnöjd. 

I Acer Predator Orion PO3-640 sitter ett GeForce RTX 3060 ti som är ett av Nvidias senaste grafikkort. Detta grafikkort har uppdaterat raytracing teknik och ett videominne på hela 8 GB. Detta grafikkort i kombination med  I5-12400 från Intel blir ett riktigt bra kraftpaket som andas prestanda. 

Givetvis har även datorn ett Ram minne på 16 GB och en stor SSD på 1 TB för mycket lagring och en snabbare dator.  Chassit är på 18 liter och har härdat glas på sidan vilket ger dig en fin inblick in i datorn. Chassit har även RGB vilket gör att du kan välja alla möjliga färger som chassit ska glänsa i. 

7. Lenovo Legion 5

bästa gamingdator

Populär speldator från Lenovo

Ett väldigt bra val om du vill ha en stilren dator med stort inre att briljera med i dina spel. 

Legion 5 är en gamingdator från Lenovo som har riktigt fina komponenterna för priset. Denna modell klarar av dagens spel utan problem och är väldigt framtidssäker. Det vi gillade extra mycket med Legion 5 är kylningen som enligt oss är väldigt viktig när det kommer till att välja vilken dator man ska satsa på. 

I denna gamingdator hittar vi NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti grafikkort med en intel core I7-12700F processor som kommer ge dig väldigt hög FPS i de lite mer krävande spelen. Grafikkortet har raytracing och har 25 % bättre prestanda jämfört med tidigare RTX serie. 

Chassit är riktigt snyggt och rymmer 28 liter vilket gör uppgraderingar väldigt smidigt. Chassit är även optimalt för bästa luftflöde vilket förlänger livslängden på dina komponenter. Chassit har även ett bärhandtag på baksidan vilket gör att du enkelt kan transportera gamingdatorn.

Frågor och svar

speldator

Här nedan går vi igenom saker som är bra att ha koll på när man ska välja sin bästa speldator, allt från olika begrepp och vad man ska tänka på vill hur vi testar datorerna. 

Ordlista

Det finns några ord man bör ha koll på när man ska välja gamingdator. För en som inte är van med speldatorer kan det vara svårt att hålla koll på alla termer och begrepp vilket även gör det svårt att förstå skillnaden på olika modeller. Vi vill göra det enklare att hänga med i svängarna och har därför sammanställt begrepp som är bra att hålla koll på vid val av gamingdator.

Processor

Processorn är väldigt viktig när man ska spela. Detta är datorns hjärna och är den komponent som omvandlar dem kommandona du ger datorn till signaler som sedan skickas ut till övriga komponenter. 

En viktig del hos en processor är dess klockhastighet vilket berättar hur många beräkningar per sekund som den kan genomföra. Klockhastigheten anges i Ghz och desto högre GHz den har, desto fler beräkningar i sekunden kan den genomföra. I praktiken innebär detta att tiden från det att du ger ett kommando tills dess att datorn har genomfört det blir kortare.

När man ska köpa en gamigndator ska man välja processor efter hur avancerade spel man tänker spela. Ju tyngre spelen är ju tyngre beräkningar måste även processorn göra. Av den anledningen går det inte att spela krävande spel på en svag processor utan att uppleva väldigt mycket lagg. 

Grafikkort

När man börjar läsa om gamingdatorer kommer man ganska omgående i kontakt med delen grafikkort. Det är denna komponent som omvandlar all grafik i spelet till synlig bild som sedan visas på din skärm. Spel är en väldigt grafikkrävande uppgift eftersom nya bilder konstant ska genomarbetas och omvandlas till en bild. 

Att ha ett för svagt grafikkort när man spelar innebär att man måste dra ner grafiken och därför få en sämre upplösning på skärmen vilket inte är så kul. I värsta fall kan spelet även lagga trots att man drar ner grafiken eftersom det som händer helt enkelt inte hinner omvandlas till bilder på din skärm i tid.

Med detta sagt så är grafikkortet en viktig komponent och precis som med mycket här i gamingvärlden så kräver tunga spel tunga delar, något som även gäller grafikkortet! 

RAM-minne

RAM-minne, vad är det? Jo, RAM-minnet är datorns arbetsminne, alltså det minne som datorn kan använda här och nu. Med ett högt RAM-minne så får man möjlighet att ha många flikar uppe samtidigt, men även att köra flera program på samma gång. 

När man spelar bör man sikta på ett RAM-minne som ligger på minst 16 GB för att kunna köra spelet samtidigt som man pratar med kompisarna över Discord exempelvis. Det skadar dock inte att gå på 32 GB för på så vis kunna köra flera program väldigt snabbt.

RAM-minnet är enkelt och relativt billigt att uppgradera i efterhand, så att börja med 16 GB och sedan gå upp till 32 GB är inte alls en omöjlighet.

Hårddisk

Om RAM-minnet är datorns arbetsminne så är hårddisken datorns långtidsminne. Det är där alla dina spel, filer och bilder lagras. Lagringen mäts i Gigabyte och förkortas GB. Du bör satsa på en hårddisk med 500 GB – något som de kommer de flesta väldigt långt på! 

Det finns olika typer av hårddiskar och idag är SSD-disken det absolut vanligaste. Detta är ersättaren till den gamla mekaniska hårddisken som var långsam och känsligare. En snabb hårddisk är att föredra eftersom du då kan öppna spel och filer mycket snabbare. 

M2 SSD-disken är den snabbaste modell du kan köpa idag och med den så öppnar du dina spel riktigt snabbt. Så om du inte har tålamod att sitta och vänta på att ett spel ska starta, satsa på en M2:a! 

Nätaggregat

Nätaggregatet är den del i datorn som omvandlar elen från eluttaget till rätt spänning och sedan skickar ut den till övriga komponenter. Ett finare nätaggregat gör att spänningen som skickas ut blir finare och jämnare fördelad vilket i längden sparar på dina komponenter. En annan sak som är viktigt med nätaggregatet är hur många watt det är på.

Rejälare delar kräver mer spänning och om du i framtiden vill uppgradera dina komponenter måste du ha ett nätaggregat som orkar med alternativt byta ut det. Det fiffiga med datorerna ovan är att de alla har ett nätaggregat som är starkare än vad dess delar är vilket innebär att du kan uppgradera i framtiden utan att behöva tänka på aggregatet.

Chassi

Chassit är helt enkelt den burk eller stållåda som datorn är byggd i, själva huset som alla komponenter bor i. Vid val av chassi är det viktigaste att man tycker sin dator är snygg, men att ha rätt storlek på chassi är också viktigt ifall man vill bygga ut i framtiden. 

Moderkort

Moderkortet är den del där alla komponenter sätts. Det viktigaste med moderkortet är att den har samma sockel som processorn, men detta är enbart saker man behöver tänka på vid bygge av egen dator eller om man ska uppgradera delar!

Hur vi testar bästa gaming datorn

gamingdator

Hur utser vi vilken som är den bästa gamingdatorn? Det finns en hel del olika faktorer som vi har i åtanke när vi väljer datorer som ska passa in på vår lista. En bra speldator ska vara prisvärd, vara framtidssäker och klara av dagens spel med god marginal. Därmed behöver vi hitta datorer som har bra komponenter för ett överkomligt pris. 

Förutom komponenter tittar vi även på konstruktion. Datorn ska vara byggd på ett sätt så att luften flödar bra inuti datorn, så att komponenterna kan kylas på ett korrekt sätt. Dessutom tar vi även in design aspekten i det hela, alltså hur datorn ser ut. Designen är absolut inte det viktigaste för oss, men ändå en faktor att ta med i undersökningen. 

När vi fått en klar bild över vilka datorer vi vill ha med i listan ser vi till att det är datorer i olika prisklasser. Detta gör vi för att du ska kunna hitta en dator som passar din budget. De bästa gamingdatorerna om man utgår från prestanda är väldigt dyra. Vi utgår inte endast efter prestanda, utan även prisvänlighet och funktion. En annan viktig fråga för oss är garantier. Att företaget som säljer gamingdatorn har bra garantier är viktigt för att du ska kunna få hjälp om din dator visar sig skulle vara sönder. 

Ska jag bygga min egen gamingdator?

Att bygga sin egen speldator har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen med att bygga sin egen maskin är erfarenheten man får av att själv lära sig hur allt fungerar. Att kunna bygga en dator innebär även att du kan byta komponenter själv när det är dags för uppgradering. I vissa fall är det även billigare att bygga sin egen speldator. 

Att köpa en färdigbyggd dator är fördelaktigt ur ett garanti och säkerhetsperspektiv, med en färdigbyggd speldator gäller garantin på hela datorn. En färdigbyggd maskin är även byggd ordentligt med låg risk för att något ska börja krångla. 

Om du vill läsa mer om att bygga en egen dator ska du definitivt spana in vår stora artikel där vi grundligt går igenom allt som man behöver veta! Där hittar du även massor med bra delar. 

Vi vill även tillägga att om man skadar någon del under tiden du bygger så kommer du inte kunna få den ersatt utan du blir ensam ansvarig. Det här innebär att man måste ta det lugnt och metodiskt samt se till att man har jonat sig för att inte riskera att skada komponenterna med sin naturliga spänning. 

Vilka komponenter är bäst?

Vilka komponenter som är bäst beror på vad du ska använda din gamingdator till. Ska du exempelvis streama bör du lägga lite extra pengar på en bättre processor som klarar av att spela samtidigt som streamen är live. Är du en spelsamlare bör du hitta datorn med rätt storlek på minnet så att alla spel får plats utan att behöva installeras och avinstalleras konstant. Alltså finns det inget konkret svar på denna fråga, allt beror på vad datorn ska användas till.

De vanligaste komponenterna när det gäller grafikkort är från Nividia och AMD. dessa två tillverkar riktigt bra grafikkort och länge varit marknadsledande. Dessa tillverkare ligger varandra ständigt hack i hälarna och gör riktigt bra grafikkort.

När det kommer till processor för din gamingdator är Intel och AMD helt klart störst, dessa tillverkare har dominerat marknaden i flera år och är stora konkurrenter mot varandra. Detta har lett till att utvecklingen av processorer gått riktigt snabbt och idag ligger komponenterna mycket längre in i framtiden än spelen. Om du vill läsa mer om AMD som företag och vilka de är så kan du spana in artikeln vi länkar vidare till! 

Vilken tillverkare gör bäst gamingdatorer?

Det finns en hel del tillverkare på marknaden som gör grymma datorer. Det som syns mest är förmodligen MSI, Acer, HP och Lenovo. Alla dessa tillverkare gör grymt bra datorer och garanterar bra kvalité. På senaste har även en hel del andra tillverkare ploppat upp, ett exempel på detta är tillverkaren Shark gaming som även dom gör grymt bra datorer. Det viktigaste är dock inte tillverkaren, utan vilka komponenter som tillverkaren väljer att installera i datorn. 

Att köpa en gamingdator av exempelvis Webhallen eller Komplett har sina fördelar, speciellt om du köper en egenbyggd dator av dom. Dessa datorer är byggda av duktiga datorbyggare och kabeldragningen är alltid fin.

Fördelen med dom är att garantin brukar vara riktigt bra och gamingdatorerna har bra kvalité. Att bygga själv är i vissa fall billigare men då behöver du lägga tid på att kolla vilka komponenter som lirar med varandra samt installera allt själv. Känner du dig manad att göra detta är det inte super krångligt att exempelvis följa en Youtube video som installerar allt steg för steg.