Bygga dator

Bygga dator 2023 – guide steg för steg

Välkommen till den här guiden om hur man bygger en dator. Att bygga dator är något som alla kan göra, oavsett tidigare erfarenhet. I stort sett är det hela ett Lego-bygge där man sätter in del för del i förvalda fack, något som alla klarar av så länge man tar det lugnt!

Den här guiden går grundläggande igenom allt du behöver veta, oavsett om du ska bygga en gamingdator, en dator till att redigera film eller bara en studiedator. Vi kommer lista olika bra komponenter och delar, samt steg för steg gå igenom hur själva bygget går till. 

Med det sagt så är det bara följa det som står här så kommer du snart ha byggt din alldeles egna dator redo att ta sig an dina favoritspel. 

Innehållsförteckning

Intro

För och nackdelar med att bygga dator själv

Fördelar:

Nackdelar:

Om du skulle råka förstöra någon del när du håller på att bygga dator, exempelvis genom att kortsluta den eller vara för hårdhänt, så står du ensamt ansvarig för det och kan inte förlita dig på någon garanti, som du annars kan ifall du köper en färdig dator. Vi kommer dock gå igenom allt väldigt noggrant och systematiskt, samt berätta vad som är viktigt att tänka på, så följer du denna guiden kommer allt gå hur bra som helst. 

Vad ska du använda din dator till?

Innan du börjar klicka hem delar för att kunna bygga dator är det viktigt att du har identifierat vad du ska använda din dator till. Ska du spela på den, redigera filmer och videor eller streama? Olika användningsområden kräver olika bra delar. 

Ska du spela mycket tunga spel behövs exempelvis ett starkt grafikkort, medan om du ska redigera mycket bilder och filmer och ha flera flikar uppe samtidigt så kommer du behöva ett starkt RAM-minne och snabb processor. Vi kommer lista olika bra delar och säga vad de är bra för i den här guiden så att du köper rätt för ditt ändamål.

Vissa bygger även sin dator till att arbeta och plugga på och då krävs det inte alls så starka komponenter. Om man bygger sin egen dator till studier kommer man garanterat att komma undan billigt! 

Ha gott om tid - stressa inte!

Innan vi börjar vill vi trycka på vikten av att ha gott om tid på sig när man ska bygga dator. Att bygga ihop en dator för en rutinerad kan gå på tre timmar medan det kan ta flera dagar för någon som inte gjort det förut. Det viktigaste är att du tar det lugnt och metodiskt. 

Ha alltid instruktionsböckerna nära till hands och om du blir osäker på ett steg i den här guiden rekommenderar vi att söka upp det momentet på YouTube. Många moment kräver även att man är koncentrerad, så ifall du tappar fokus, blir hungrig eller irriterad så ta en paus och låt bygget vänta ett tag! 

Säkerhet

När du ska bygga dator hanterar du delar som är dyra och känsliga. Delarna får inte utsättas för spänningar eftersom de då kan förstöras. Människan är elektrisk och för att du inte ska råka utsätta delarna för spänning måste du jorda dig själv via ett antistatiskt armband som leder bort el. Du bör även hålla till på ett träbord eftersom det inte leder el. Vi återkommer till detta lite längre ner.

De flesta saker går bara att sätta på rätt sätt

Nästan alla av dem delar du kommer arbeta i går bara att sätta in i sina kontakter och på sin plats på ett enda sätt – nämligen på det rätta sättet! Detta innebär att om du tar det lugnt och ser till att kontakten matchar med ingången så kommer allt gå väldigt bra. Om du ska sätta in något och det tar stopp ska du därför inte trycka hårdare, utan istället se om du kanske har vänt det åt fel håll.

Kylpasta - vad är det?

Kylpasta låter för många som en konstig sak. Kylpastan är en liten kräm som sitter mellan kylaren och processorn och i många fall är den redan applicerad i förväg, men ibland måste man klicka på det själv. Det här är något väldigt enkelt och inget man ska oroa sig för!  

Välj system - allt måste passa med varandra

Det finns främst två olika system att välja på när du ska bygga dator och detta är det första du måste tänka på innan du börjar klicka hem produkter. Du måste välja om du ska köra ett Intel-system eller ett AMD-system. Vissa delar kommer gå att blanda med varandra och detta går att läsa om i produktspecifikationen. 

Processor och moderkort måste passa

Det bästa tipset är att utgå från moderkortet och dess mått, eftersom det är på moderkortet du kommer placera alla delar. Det mest väsentliga är att se till så att moderkortets sockel är lika som processorns sockel. 

Sockel är namnet på det ställe där processorn kopplas på moderkortet och om sockeln på moderkort och processor inte är samma kommer du inte kunna bygga datorn. Utgå därför från ett moderkort och välj sedan en processor med samma mått.

Intels vanligaste sockel är 1151 och AMD kör oftast med AM4. Efter att du har valt system är bygget av dator i stort sett samma oavsett om du väljer intel eller AMD! 

Fördelar med att bygga dator själv

Varför vill man bygga en dator själv? Jo, det kan finnas flera anledningar. Bland annat så kan man komma undan lite billigare eftersom man köper delarna styckvis, men man får då också möjligheten att bygga sin dator precis så som man vill ha den! Du kan då lägga fokus på de komponenter som är viktigast för ditt eget syfte, exempelvis extra stark processor, grafikkort eller stor hårddisk. Och sedan ska man inte underskatta att byggprocessen är väldigt rolig samt att det är kul att veta att man gjort sin dator helt själv.

Ord att hålla koll på när man ska bygga gamingdator

 1. Moderkort: den del där alla datorns komponenter sätts fast. 
 2. Processor (även kallat CPU): datorns hjärna. Den delar ut dem uppgifter som du säger åt datorn att göra till övriga komponenter. 
 3. Nätaggregat: datorns strömverk. Här skickas elen från vägguttaget ut i rätt spänning till datorns alla komponenter. 
 4. Hårddisk: datorns långtidsminne. Här lagras spel, filer, bilder och annat som du laddar ner och vill spara. SSD är den vanligaste typen av hårddisk.
 5. RAM-minne: datorns korttidsminne. RAM-minnet används när du har en flik eller program uppe, så desto bättre RAM-minne du har, desto fler program kan du arbeta med samtidigt. 
 6. Grafikkort: här framställs datorns grafik. Spelar du spel eller arbetar med kreativa saker såsom fotot och bild krävs ett bra grafikkort eftersom dem arbetsuppgifterna är väldigt grafiktunga.
 7. Chassi: den plats där datorns komponenter bor.
 8. Kylare: svalkar av datorns delar så att de ska kunna arbeta hårt under en längre tid. Det finns luft- och vattenkylning. 
 9. Antistatiskt armband: ett armband som jordar dig för att undvika att din statiska ström skadar datorns komponenter. 
 10. Sockel: den plats som kopplar ihop processorn med moderkortet.

Vilka delar behövs för att bygga dator?

Så man behöver såklart en del komponenter för att bygga en dator. Vi går igenom exakt vilka komponenter det är som utgör en speldator här nedan, så spana in det om du känner dig osäker på den biten.

När det kommer till komponenter så finns det hur mycket som helst om man kan prata om hur man väljer komponenter i en evighet, nästan i en hel dag utan att hinna gå igenom allt. I den här bygg din dator-guiden kommer vi ge olika val på bra komponenter som lämpar sig för gaming.

Gör även gärna din egen research. Du hittar mängder med bra datordelar från Webhallen och Komplett som är dem absolut mest proffsiga återförsäljarna på marknaden. 

Moderkort

Vi börjar med moderkortet vilket är en väsentlig del när du ska bygga dator. Moderkortet är den platta du kommer placera alla komponenter på och som ser till att de fungerar tillsammans. Moderkortet utgör alltså grunden för hela din dator och är således en väldigt viktig komponent i bygget.

Moderkortet är den plats där processorn kommer appliceras i sockeln, där RAM-minnet eller minnena kommer sitta och där hårddisken kopplas in. Tänk på detta när du väljer moderkort:

 1. Socketen på processorn måste passa den på moderkortet, det måste alltså gå att placera processorn på moderkortet. Dessa  uppgifter hittar du i specifikationerna. 
 2. RAM-minnet måste passa i moderkortet. Detta brukar skrivas “DDR-2”, “DDR-3”, “DDR-4” osv. Se till att du har samma DDR på ditt RAM-minne som stöds på moderkortet. 
 3. Du behöver även tänka på att moderkortet är i rätt storlek för ditt chassi så att det kommer in helt enkelt. Den vanligaste storleken är ATX vilket är standard för de flesta chassin, men storlekar som micro ATX eller eATX som är det största kortet förekommer också. 

Så vilket moderkort ska du välja? Börja i änden att hitta ett som har samma sockel som processorn du vill ha, eller tvärtom: hitta en processor som har samma sockel som det moderkort du valt. Du bör även välja ett lite dyrare moderkort ifall du ska spela på din dator.

Moderkort gaming:

ASUS ROG STRIX Z590-F

ASUS ROG Strix B550-I

ASUS ROG STRIX Z690-A

Processor

Dags att gå vidare till processorn, en del som är både dyr och känslig men väldigt viktigt när du ska bygga dator. Processorn fungerar som datorns hjärna och här är det som sagt mycket viktigt att den är kompatibel med moderkortets sockel, alltså att du faktiskt kan montera på moderkortet.

Det som processorn gör är att den delar ut alla uppgifter du säger åt datorn att göra till resten av komponenterna, så ifall du har en snabb processor kommer din dator svara snabbare på dem kommandon som du ger den.

Det finns primärt två typer av processorer: Intel och AMD. Båda systemen är indelade i 3:or, 5:or, 7:or och 9:or där högre siffra innebär bättre processor. Du kan exempelvis hitta en processor som har ett långt och krångligt namn men innehåller “i7” och då vet du att det är den näst starkaste processorn. 

Processorns kärnor

Processorer innehåller också kärnor. Om du ska spela mycket på din dator bör du köpa ett grafikkort med få med starka kärnor och ska du istället bygga en dator som kör många program parallellt, exempelvis redigera filmer, så bör du köpa en processor med flera små kärnor. 8 eller 16 kärnor är bra för en gamingdator!

Vilken processor ska jag köpa?

Vilken processor du ska köpa beror på vad du ska göra med datorn. För en gamingdator bör du satsa på en i7:a eller till och med i9:a om du ska spela väldigt krävande spel. Desto fler saker du säger åt datorn att göra, desto starkare processor behöver du. 

Om du ska spela tunga spel med många kommandon eller redigera mycket bilder och videor bör du ha en snabb processor. Ska du istället arbeta på datorn kan du gå på budget. Intel brukar vara dyrare än AMD. En typ av AMD-processor är Ryzen, så ser du en Ryzer-processor vet du att det är en AMD!

Processorns klockfrekvens (MHz) och socket

Om du ska spela med din dator bör du kolla in vilken MHz (förkortning för megahertz) som processorn har. Detta kallas för klockfrekvens och innebär helt enkelt hur snabbt din processor kan ta till sig kommandon och beräkna dem per sekund. När du spelar ger du datorn väldigt många kommandon och då är det viktigt att klockfrekvensen är hög! 

Vad gäller processorns socket så har vi redan varit inne på det men det tåls att nämna igen. Socketen är den del av processorn som du sätter på moderkortet och om den inte är samma som moderkortets kommer du inte kunna sätta in din processor i datorn. Kolla därför upp dimensionerna en extra gång!

Här nedan listar vi några bra processorer, och om du vill läsa ännu mer om detta inför att du ska bygga dator har vi listat den bästa processorn för olika plånböcker i en separat guide som du gärna får spana in!

Fyra bra processorer för gaming:

Intel Core i7-12700K

Intel Core i5-12600K

Intel Core i9-13900K

AMD Ryzen 7 5700G

Nätaggregat

Det går inte att bygga dator utan el! Du måste ha ström till alla komponenter och då behöver du ett nätaggregat. Det är alltså nätaggregatet som ger datorn el! Nätaggregat finns i olika watt och även olika standarder. 

Vi på Gamingtips rekommenderar att man alltid ska ha guldstandard nätaggregat eller uppåt för att alltid få en jämn strömfördelning till datorn och dess komponenter. Beroende på hur starka komponenter du har i din dator så behöver du olika starkt nätaggregat. Den del som drar mest el är grafikkortet, så kolla på ditt grafikkort vad det har för specifikationer för strömmen och utgå från det.

Den vanligaste storleken på aggregat är ATX och du måste se till så att storleken matchar med chassit, annars kommer du helt enkelt inte få in det. För att ta reda på detta måste du kolla i specifikationerna på dem båda delarna. 

Hur starkt aggregat ska man köpa när man ska bygga dator? Jo, det är viktigt att aggregatet orkar leverera ström till alla komponenter, så vi rekommenderar att köpa lite starkare än vad man tror att man kommer behöva. Har du lite spelrum kan du även stoppa in starkare delar i efterhand och aggregatet kommer ändå orka leverera el. Ifall du vill spara pengar och vet med dig att du inte kommer uppgradera delarna kan du dock räkna ut vad allt drar och köpa ett som precis räcker till.

Bra nätaggregat till gamingdatorer:

Kolink Core 500W-80

Corsair HX850

Lagring

Du måste ha någonstans att kunna lagra dina saker på när du ska bygga dator, något som görs i hårddisken. Hårddisken är alltså den plats där alla dina spel, filer och bilder kommer att förvaras och utrymmet för hur mycket saker du kan ha lagrade mäts i gigabyte, förkortat GB, eller i terabyte, förkortat TB där 1TB är 1000GB. Vi rekommenderar att ha minst 512GB i lagring om du ska spela spel eftersom dem tar ganska mycket utrymme att ladda ner.

En väldigt bra typ av hårddisk är en SSD där M2 SSD:er är det snabbaste du kan välja. Dessa kopplas rätt in i moderkortet och kommer se till att dina spel startar snabbt samt vara snabb att hämta hem saker. En bra hårddisk innebär alltså att du öppnar upp dina nedladdade saker snabbare, exempelvis spel men även bilder. Eftersom operativsystemet lagras på hårddisken leder en snabb hårddisk även till att datorn lirar snabbare. 

På den fasta hårddisken är det bäst att lagra spel och större filer, medan om du har mycket bilder och liknande kan ladda upp dem i någon molntjänst såsom Google Foto. Då dedikerar du allt datorns utrymme till spel och har dina foton sparade på en säker plats där de finns kvar även om datorns hårddisk skulle gå sönder av någon anledning.

Hårddiskar för gaming:

Kingston Fury Renegade M.2 1TB SSD

WD Blue SN570 NVMe SSD 500GB M.2

Corsair Force MP510B SSD 480GB M.2 NVMe

RAM-minne

Utöver hårddisken behöver du ett RAM minne, annars går det inte att bygga dator. Det är datorns arbetsminne och används till dem program du kör för stunden, till skillnad från hårddisken som lagrar filer på lång sikt. Detta innebär att har du många flikar uppe samtidigt eller köra flera program på en och samma gång kommer du behöva ett högt RAM-minne.  

Att hålla koll på när man köper RAM-minne är att veta vilken typ av RAM-minne som ditt moderkort stödjer. Detta brukar antingen vara DDR2, DDR3 eller DDR4 och det är viktigt att RAM-minnet eller minnena du klickar hem är av samma sort, annars så kommer de inte att passa. 

Standard för stationära datorer är DDR4, men även DDR5 finns som ett bra val till gamingdatorer. DDR2 och DDR3 är ovanligt och du kommer förmodligen inte att stöta på det! 

Moderkort har oftast stöd för två eller fyra RAM-minnen, men du kan börja med ett och sedan uppgradera i efterhand om du inte är säker på att du redan nu kommer behöva fler. RAM-minnet mäts i GB och du bör satsa på minst 16GB om du ska spela på din dator, medan 8GB räcker långt till en arbetsdator. 4GB är dock för lite enligt oss, och allt över 16GB är endast nödvändigt om du ska arbeta med många program samtidigt eller köra tunga spel och kanske streama samtidigt.  

Bra RAM-minnen:

Corsair Value Select DDR4 2400MHz 8GB

Corsair Vengeance LPX Black 16GB

Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 3600Mhz 16GB

Grafikkort

Nu har vi kommit till grafikkortet, en del som många av er nog känner igen lite grann när man tänker på att bygga dator. Det är grafikkortet som används för att framkalla grafiken i din dator och har även att göra med FPS, frames per second eller “bilder per sekund” som det heter på svenska, alltså hur bra flyt du får på bilden.

Detta innebär att när du spelar så är det grafikkortet som gör om det som händer i spelet till en bild på din skärm, enkelt förklarat. Det finns en uppsjö av olika grafikkort på marknaden idag och kan vara en riktig djungel att hitta rätt. 

Vilket grafikkort ska jag köpa?

Så, vilket grafikkort behöver du? Ifall du ska spela eller jobba med kreativt arbete så är grafikkortet en väldigt viktig komponent och här bör du inte snåla in. Om du köper ett för klent grafikkort kommer nämligen spel och exempelvis videoredigering ladda väldigt segt, det kommer bli laggigt helt enkelt. Dessutom kommer upplösningen bli tråkig. 

På PC går det att ställa ner grafiken mycket för att på så sätt även med ett klent grafikkort kunna spela lite tyngre spel, men då blir bilden markant sämre och flyter inte så bra. Fördelen med att investera i ett av dem bättre grafikkorten på marknaden är även att det kommer hålla längre, alltså kommer din dator upplevas snabb under längre tid. 

Ska du istället använda din dator till studier, kontors- eller affärsjobb behöver du inte satsa på ett starkt grafikkort. 

Skillnaden på billigt och dyrt grafikkort

De vanligaste märkena på grafikkort idag är ​​Nvidia och AMD. AMD kör sina kort under namnet Radeon! Av dessa två val är det AMD Radeon som är det billiga alternativet, precis som att AMD tillverkar dem billigaste processorerna. 

AMD gör dock väldigt prisvärt grafikkort och dem räcker långt om du ska spela lite enklare spel, men om du tänker på tyngre grejer bör du satsa på ett kort från Nvidia. Den största skillnaden du kommer märka av på grafikkortet är som sagt hur snabbt ditt spel laddar samt hur bra upplösning du får på din skärm.

Håll koll på hur mycket el ditt grafikkort kräver

Som vi nämnde tidigare kräver grafikkort mest el av alla komponenter i datorn, så när du väljer grafikkort måste du ha koll på dess strömkrav. Dem hittar du vid specifikationerna för kortet. Se sedan till att ditt nätaggregat orkar leverera den kraften, annars kommer du inte kunna använda datorn! 

Dubbla grafikkort

Du kanske har hört talas om att man kan ha dubbla grafikkort när man ska bygga dator? Ja, det kan man, men det är ingenting som vi rekommenderar för dig som ska bygga en dator till ditt spelande eftersom det i regel inte ger dubbelt så bra grafik men däremot är betydligt svårare att installera. Dubbla grafikkort är även mycket dyrare eftersom du då dels måste köpa två uppsättningar grafikkort, dels två uppsättningar nätaggregat. Den här lösningen är främst för dem som jobbar med riktigt tunga kreativa jobb.

Ifall du är på jakt efter grafikkort så kan du kolla in någon av dem bra produkterna här nedan, alternativt spana in vår guide om bästa grafikkortet för att hitta fler bra modeller och lära dig ännu mer. 

Grafikkort gaming:

ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming

ASUS GeForce RTX 3060 12GB PHOENIX

MSI GeForce GTX 1660 GAMING X

MSI GeForce RTX 3070 Ti VENTUS 3X OC

Chassi

Det är i chassit som datorns komponenter bor, detta blir helt enkelt skalet du bygger datorn i. Vad gäller chassi så är det primärt två saker att tänka på. För det första så ska chassit vara kompatibelt för det moderkort du tänker köpa så att kortet får plats och går att installera. Det fiffiga här är att du alltid har plats för moderkorten som är mindre i storlek, så ifall du i framtiden eventuellt kommer bygga ut din dator kan du ta höjd för det och köpa ett lite större chassi, för att då kunna växa i det.

För det andra så måste du tycka chassit är snyggt, för det är ändå det som kommer synas! Idag är det väldigt populärt bland gamingdatorer att köpa ett chassi med glasad sida så att man ser in till alla komponenter. Då kan man även ha lysande fläktar och lampor på insidan som gör det extra häftigt. Annars finns det helt stängda chassin i olika färger, såsom krom och svart.

I regel så ingår det fläktar till chassit, fläktar som du kan välja att ha kvar eller byta ut. Om du köper ett billigt chassi ska du vara medveten om att fläktarna kommer låta mer än i en dyr modell, men då kan du alltid byta ut dem för en billigare peng. Det finns även chassin som har plats för fler fläktar än dem som kommer med ifall du skulle behöva ha ännu bättre kylning!

Ska du välja att använda dig av vattenkylning måste du även se plats att det finns plats för pumpen och radiatorn, det vill säga den del som kyler vattnet! Vi vill även nämna att det finns chassin som är mer ljuddämpande än andra vilket är 

Chassin till dator:

Corsair iCUE 4000X RGB

Lian Li PC-O11 Dynamic

Corsair 5000D Airflow

Kylare

Det går inte att bygga dator utan kylare! När du låter din dator arbeta, alltså när du spelar eller gör annat på den, så belastas dina komponenter och restprodukten blir värme. Om du inte kyler ner dem så kommer de sluta att prestera sin maxeffekt och når därför inte komponenternas fulla potential. Ett bra kylningssystem är därför a och o för att få ut maximal kapacitet ur dem komponenter som du har köpt.I vissa fall så får man med ett kylsystem när man köper en processor, i andra fall får man det inte, så kolla upp det. Får du inte med en kylare så finns det två olika alternativ. 

Vilka system är det då som kyls? Jo, alla komponenter behöver kylas, men i regel kommer alla delar i din dator med färdiga kylsystem som räcker gott och väl. Det enda undantagsfallet som kan förekomma är att processorn kommer utan en kylare, och om det skulle vara ditt fall så går vi igenom senare hur du går tillväga då. 

Det många tänker på när de pratar om kylning är det som kyler själva chassit, alltså den plats där delarna bor. Chassit kyls med fläktar och som vi nämnde tidigare så kommer de flesta chassin med fläktar förinbyggda. Dessa brukar dock låta ganska mycket, så om du vill ha en ännu tystare dator ska du byta ut dessa. 

Alla bryr sig dock inte om ljudnivån och om du oftast spelar med headset kommer du inte så ofta lägga märke till ett högt fläktljud. Det är dock skönt om du ska plugga eller kolla film på datorn, samt kanske sitta på ett LAN. 

Luftkylning eller vattenkylning

Det vanligaste är att man har en luftkyld dator, alltså att den kyls enbart med luft. Det går dock att montera vattenkylning och då kyls själva processorn med vätska vilket innebär att fläkten som kyler alla övriga komponenter inte behöver vara lika stark och därmed även blir tystare. 

Vilket val du ska göra är en smaksak och även om vattenkylning är bättre så är det i många fall överkurs. Däremot är det jobbigt att byta i efterhand, så om du vill ha din dator länge kan det vara en god idé. Vi kommer berätta längre ner hur man gör för att installera en vattenkylare på processorn. 

Fläkt med färg

Du kan välja snygga RGB-fläktar, alltså fläktar med färg i. Detta gör datorn lite extra snygg och lyser även upp dess insida! 

Kylare (fläkt till chassit):

ASUS 27" ROG Strix XG27AQ

CPU-kylare (till processorn):

ASUS ROG RYUJIN II

Corsair iCUE H115i RGB Elite

NZXT Kraken Z73

Verktyg för att bygga dator

Nu är det dags att gå vidare till vilka verktyg du behöver för att få in alla komponenter i ditt chassi. Vad gäller just verktygen är det smidigaste för den som inte har byggt en dator förut att köpa ett färdigt verktygskit, exempelvis från Iglo.

Har du inte några verktyg ska vi berätta vad du kommer behöva. Till att börja med så behöver du två stycken skruvmejslar, en liten och en stor med långt skaft. Magnetisk tejp kommer också att underlätta väldigt mycket i ditt byggande. En kan gärna vara med bits som vi kan byta ut, men det är som sagt inget måste så länge du har två skruvmejslar. Bits är alltså det på skruvmejseln som du stoppar in i skruven och skruvar med. 

Du kommer även behöva en pincett ifall du skulle tappa någon skruv där det är svårt att komma åt i chassit, så kan du plocka upp den igen. En avbitartång behövs så att du kan klippa av sladdar som är för långa. Att korta ner sladdar gör inte enbart att bygget blir snyggare och mer elegant, utan även att luftflödet kommer bli bättre i datorn. 

iiglo PC-bygg-kit 16 delar

Säkerhet

Antistatiskt armband

Ett antistatiskt armband måste du också ha när du ska bygga dator för att markant minska risken för att din naturliga spänning skadar datorns delar på något sätt. Vi kommer berätta lite mer ingående hur du använder det senare. Vi tipsar även om en liten smidig lampa eftersom vissa delar i chassit kommer vara mörkt och svårt att arbeta i utan ljus. Lampan fäster man i själva insidan med hjälp av magnet och ger då bra arbetsbelysning.

Du kommer även behöva ha lite kylpasta ifall du skulle behöva det på processorn, något som dock inte är säkert eftersom det idag oftast redan finns kylpasta färdigapplicerat när man köper nya processorer. Det är dock bra att ha till hands ifall att. Kylpastan ska alltså sitta mellan kylaren och processorn, som ett mellanlager.

Antistatiskt armband

Vart kan man hålla hus när man bygger sin dator?

Det är så klart viktigt att tänka på underlaget och arbetsmiljön när man ska bygga en dator så att man kommer åt både alla delar och chassit enkelt. Ett träbord är absolut att föredra eftersom du kommer arbeta med väldigt många känsliga komponenter som inte får utsättas för ström. Eftersom träbord inte leder el, så är du säker från att de förstörs av spänningar och liknande.  

Bygga dator - steg för steg

Nu har vi gått igenom allt som behövs inför bygget och det är äntligen dags att börja bygga datorn. Här kommer vi lista varje steg noggrant och noga, så att du kan följa med i ditt bygge. Det viktigaste är att du har alla manualer nära till hands samt tar gott om tid på dig. Ifall du känner dig okoncentrerad eller stressad ska du direkt ta en paus och göra något annat så att du inte råkar förstöra din dator!

1.1 Spara alla kablar och smådelar

Du kommer förmodligen ha fått med en massa kablar, en SLC-brygga ifall du i framtiden vill sätta in ett ytterligare grafikkort, kanske en WiFi-antenn, buntband och lite extra skruvar. Dessa delar ska du spara i en låda eller liknande så att du har ifall du eventuellt kommer vilja ändra något i din dator senare.

Med moderkortet kommer en manual som är viktig att hålla koll på. Spara även den returpåse som följer med ifall du skulle behöva skicka tillbaka kortet i framtiden, alltså göra en retur. 

1.2 Ta på ditt antistatiska armband

Armbandet tar du på dig kring handleden och sedan sätter du fast den andra änden på en jordad yta, exempelvis i ett element eller på insidan av chassit, så länge den ytan på chassit är obehandlad. Nu kommer din spänning neutraliseras och därför minskar du risken markant att råka skada någon komponent när du arbetar med dem. 

2. Sätt processorn på sockeln

Nu är det dags att montera processorn! Processorn är den känsligaste delen under hela processen med att bygga dator och här är det väldigt viktigt att du är lugn, inte stressar dig igenom det här steget utan tar det väldigt, väldigt försiktigt. Processorn placeras i en så kallad sockel som är skyddad av ett sockelskydd. Sockeln sitter på moderkortet och som vi tidigare nämnde är det viktigt att den har samma mått som processorn, något du kollar upp innan du klickar hem delarna!

Viktigt här är att ska inte röra något i sockeln! Nu ska du hitta den lilla triangeln i hörnet av sockeln och samma triangel på processorn, sedan öppnar du din sockel genom att klicka upp en liten spärr på sidan. Det sitter ett skydd över sockeln och det ska du inte röra, utan den kommer lossna av sig själv snart. 

Här gäller det att vara riktigt försiktig eftersom det under skyddet gömmer sig en massa små pins och råkar du böja en enda kan det leda till senare problem. Så du ska lägga in processorn väldigt försiktigt genom att hålla den ovanför och sedan lugnt släppa ner. Se till att göra det rätt från en bra vinkel och sen så släpper du den på plats. Du ska inte trycka in den eller liknande utan bara hålla den ovanför och släpp den på plats, sedan lägger du över skyddet igen. 

När du ska lägga på skyddet kommer du möta lite motstånd, men det är ingenting att vara rädd för, utan tryck bara till den på sin rätta plats. När du gjort det så kommer skyddet att lossna och nu sitter processorn där den ska sitta. Då kan du ta bort skyddet och spara i en låda till senare.

3. Stoppa in RAM-minne

Ram-platserna sitter precis bredvid processorn. Så länge du inte har fyra stycken RAM-minnen som ska in så ska du alltid kolla i din manual vilka rastplatser du ska använda. Det kan exempelvis stå “ B2” och “A2”. Öppna spärrarna på sidan, i vissa fall måste du även öppna på bägge sidorna medan det ibland kan räcka med en. 

Nu när du ska montera RAM-minnena är det också viktigt att du stoppar ner dem åt rätt håll, och det finns en liten säkerhetsfunktion så de kommer inte gå att sätta in åt fel håll. Det är bara att sätta i RAM-minnet eller minnena på plats helt enkelt. Det krävs ett litet tryck och klick, sedan sitter de fast. Det är inte svårare än så att installera RAM-minnen och när de installerade och klara är det dags att koppla in hårddisken! 

4. Sätt in hårddisken

Hög tid att installera hårddisken där alla dina spel kommer lagras och därför ett viktigt steg när man ska bygga dator! Spana efter en plats där det finns tre skruvhål så har du hittat den plats där de ska sitta. Beroende på hur stor SSD du har kommer du använda olika hål. 

Kolla in din manual, för har du mer än en m2 på ditt moderkort måste du ha koll på vilken som är den primära du ska använda. Det är också bra att kolla vilken SATA-port som blir inaktiverad, för det är nämligen så att när du kopplar in en hårddisk så inaktiverar du en av dina SATA portar och det är viktigt att veta vilken, detta så att du inte ansluter någon SSD-disk eller liknande till den porten eftersom du då inte kommer få el.

Nu är det bara att klicka in SSD:n i det utrymme som finns genom att vinkla den lite för att sedan skruva fast i skruvhålen. Här kommer skruvmejseln och skruvarna som följt med till användning. Köp även gärna en skruvmejsel med magnetisk ände, något som är skönt att ha eftersom skruvarna är väldigt små och det blir mycket pilligt annars! Man kan även använda en pincett, men det är jobbigt.

Skruva inte för hårt eftersom det då finns en stor risk att någonting spricker och det vill du självfallet inte! Nu är hårddisken installerad och det är egentligen bara en sak kvar att göra innan moderkortet är redo att stoppas in i chassit! Det som är kvar är att förbereda chassit för kylaren.

5. Förbereda kylaren

Har du en luftkylare så kan man i de flesta fall installera hela kylaren redan i det här skedet, men om du har en lite större vattenkylare så är istället förmånligt att installera den när själva hårddisken är på plats. 

Men det du kan göra nu är att förbereda så mycket som möjligt så att det blir lättare senare med vattenkylaren. Ett bra sätt att förbereda dig är att installera din bracket på baksidan av moderkortet, alltså den hållare som du kommer skruva fast moderkortet med. 

De flesta brackets ser likadana ut och har fyra justerbara fästen. Dessa ska du justera i enlighet med manualen du fick med din sockel. Placera sedan din bracket på baksidan av moderkortet och vänd därefter kortet och skruva fast det med tillhörande skruvar.

Tack vare ett det finns lite klister på sockeln kommer den fästa bra på andra sidan av moderkortet, detta så att du enkelt kan vända och skruva fast den. När detta är klart så har du förberett ditt moderkort så mycket du bara kan innan du ska stoppa in det i chassit! 

6.1 Förbereda chassit

Det man behöver göra när man förberett sitt chassi och som du nu ska göra att göra är att ta bort bägge sidopanelerna. Detta gör att du mycket lättare kan komma åt både fram och baksida när bygget är igång. Ifall du har färdiga fläktar som sitter i chassit och ska ha vattenkylning kan du även montera bort fläktarna. 

En annan sak du måste göra är att skruva in distanser. Det är nämligen så att du måste ha lite distans mellan moderkortet och själva chassit när du monterar det, detta så att inte moderkortet har direktkontakt med chassits sidor. Den här åtgärden kommer markant förebygga risken för att få kortslutning i systemet. 

Vissa chassin har dock redan dessa instanser färdigmonterade och då behöver man inte tänka på det. Kolla om du har dem färdiga eller inte. Om du inte har distanser färdiga måste du kolla i din instruktionsbok hur du monterar dem eller söka upp en video som visar hur man gör. 

Skruva av sidopanelen och fläktarna med en stor skruvmejsel (OBS: skruva endast bort fläktarna om du ska använda ett luftkylt system, annars låter du dem vara kvar!). Nu kommer ditt chassi snart vara helt förberett för montering av moderkortet, men innan det är det så är det två saker vi vill ta upp.

6.2 Distanserna ska passa moderkortet

För det första är det väldigt viktigt att se att så att distanserna passar bra överens med ditt moderkort när du ska bygga dator. Alla hålen där distanserna ska sitta är markerade så att man enkelt ska se så att kortet sitter rätt. Dubbelkolla så du har koll här. 

För det andra så är det nu du ska montera din I/O-plåt ifall den inte redan är monterad i chassit. I/O-plåten är den kontakt där alla sladdar kommer att sticka ut på utsidan av din dator! Om den inte redan är monterad så är det bara att montera den från insidan. Var noggrann med att den sätts åt rätt håll, alltså inte upp och ned. Portarna ska i regel alltid vara neråt, men dubbelkolla detta ändå! När du vet hur du ska sätta den så är det bara att klicka i fästena och så är den delen klart.

7. Installera moderkortet

Nu är det dags att installera moderkortet! Lägg chassit ner på sida för att göra det markant mycket enklare att stoppa in det. Moderkortet kommer du skruva fast i skruvhålen som finns i chassit, något som syns väldigt tydligt. 

För att få in moderkortet rätt är egentligen det enda du behöver tänka på att placera I/O-plåten korrekt så kommer allt annat också hamna som det ska vara. När moderkortet är på plats är det bara att skruva fast det med hjälp av skruvarna som du fick med i chassit. Här är det väldigt viktigt att du inte skruvar för hårt för då kan du förstöra kortet. Sätt det bara tillräckligt så att du känner att det sitter stabilt, men överdriv inte ditt skruvande. 

8. Koppla in frontpanelen

Nu är moderkortet på plats och det är dags att koppla in chassits frontpanel, något som innebär on/off knapp, ljud in och ut samt USB portarna. Till detta kommer du behöva manualen igen för att se exakt vart alla kablar ska sitta på moderkortet. 

Det finns olika kablar och dem ska du alltså koppla in på rätt ställen i moderkortet med hjälp av manualen. Så du tar dem bara en åt gången lugnt och stilla. Börja med första sladden vilket är USB 3.0-kabeln och stoppa in den i chassit mot moderkortet. 

Vad gäller kontakten till frontpanelen som exempelvis styr on/off så är det vanligaste att man buntar ihop alla kontakter i en, något som är väldigt mycket lättare än vad det var en gång i tiden då det var massa små kontakter som man behövde stoppa in en och en. 

Om du skulle ha massor av små kontakter istället för en till frontpanelen, vilket är ovanligt men förekommer, måste du vara väldigt noga och kolla i din manual så att du sätter alla på rätt ställe. Den tredje och sista sladden är HD audio som är för ljudet. I de flesta fall sitter den nere till vänster på moderkortet. Nu börjar vi komma långt i processen att bygga dator och det är inte långt kvar tills du snart kan starta igång och börja spela!

9. Stoppa in kontakterna

Nu är det dags att stoppa in alla kablar och återigen så ser ni vart dem ska sitta genom att kolla i din manual.

Här vill vi trycka på att det är väldigt viktigt att du innan du pluggar in USB 3.0-kontakten har dragit kabeln så som du vill ha den, för när den väl sitter i så är den inte så lätt att få upp igen, och i många fall så kan man dra med sig delar av ingången om man försöker få upp den igen vilket förstör kontakten. Så det är viktigt att du är helt säker på att du har dragit kabeln som du vill ha den innan den trycks in på sin plats.

Sista sladden är HD audio och den sitter som vi nämnde längst ner till vänster. Och här är det inga konstigheter, bara att trycka in den. 

10.1 Installera kylaren

Då är det dags att montera din kylare vilket är ett viktigt steg i att bygga dator. Det finns som tidigare nämnt två typer av kylare: luftkylare och vätskekylare. En vätskekylare består av en radiator, en pump och en fläkt och kyler mycket tystare.

Alla kylare monteras olika, så du måste kolla in i ditt chassi hur det ser ut och med hjälp av manualen ta reda på hur du ska montera systemet. Gemensamt är oftast att pumpen ska sitta på processorn och sedan ska du ha en fläkt i fram som drar in kall luft och en i bak som suger ut den varma luften. 

10.2 120 eller 140 mm fläkt?

En sak som är väldigt viktig att tänka på när det kommer till fläktar är att det vanligaste är att man har en 120 eller 140 millimeters-fläkt, så kolla upp med ditt chassi innan du klickar hem en fläkt så att du är säker på att platsen stämmer. Skruva sedan fast fläktarna på radiatorn, men se till att inte dra skruvarna för hårt! 

10.3 En fläkt ska dra in luft, en annan dra ut

En fläkt ska som sagt dra in luft och en annan pumpa ut, så du måste kolla på pilen på fläkten åt vilket håll den blåser. Montera sedan ut efter det. Sen är det även viktigt att kolla var själva strömsladden kommer ut någonstans och var den kommer att sitta i moderkortet. Om du har koll och förbereder efter det blir det lite enklare att dra kabeln snyggt sen.

10.4 Skruva på pumpen på processorn

När radiatorn är färdigmonterad på din bracket ska du bara tillbaka med den in till chassit innan du kopplar på pumpen på processorn. Vid det här laget har du kommit ungefär halvvägs vad gäller montering av din kylare. Nästa steg är att skruva på själva pumpen på processorn. 

10.5 Applicera kylpasta

På pumpen sitter det ett plastskydd som ska tas av, och där finns det sedan i många fall kylpasta, men om det inte finns kylpasta på din pump så ska du applicera det själv. Då är det dock väldigt viktigt att inte ta för mycket! 

Vi brukar säga att som ett litet riskorn med kylpasta i mitten av processorn är lagom. Det är en bra mängd eftersom det kommer att pressas ut och fördelas jämnt över processorn. Har man för mycket så kan man faktiskt skada sockeln och det är inte bra. Detta är som sagt inte ett steg alla behöver gå igenom när de ska bygga dator eftersom det i många fall redan sitter kylpasta applicerat! 

10.6 Sätt pumpen åt rätt håll

Så inte för mycket men inte heller för lite än ett riskorn. När kylpastan är färdigapplicerad, förutsatt att den inte redan var applicerad från början, är det dags att installera pumpen. Det viktigaste vid detta steget att tänka på att pumpen hamnar år rätt håll. Oftast ser man det genom att loggan är utåt. 

10.7 Gå efter loggan

Om du inte har en logga eller något liknande som du kan förhålla dig till så är det viktigt att tänka på vart sladdarna sitter någonstans, så att du sedan har den lättaste vägen till där de ska kopplas. Det tar vi alldeles strax.

Men nu ska du på med pumpen och sen så ska du skruva på den på din bracket. Här kan du skruva lite hårdare än tidigare, men inte för hårt! Detta eftersom pumpen kommer kyla lite bättre om den sitter något hårdare.

10.8 Koppla in kablarna till pumpen

När den är på plats så ska du givetvis koppla in den. Här finns två stycken kablar som ska kopplas in: den ena för att pumpen ska få ström och den ska in i nätaggregatet när vi har den på plats. Den andra ska kopplas in i moderkortet till “CPU-fan”. CPU-fankabeln säger helt enkelt åt pumpen hur mycket den ska arbeta medan den andra kabeln ger den ström. När detta är klart kan du gå vidare till nästa steg!

11.1 Stoppa in kablarna som ger ström till datorn

Nu börjar din process i att bygga dator ta sig och din grymma gamingdator börjar äntligen att ta form och nästa steg är att stoppa in nätaggregatet som ger ström till maskinen. Det är två kablar som alla datorer behöver: en 24-pinskontakt som ger ström till hela moderkortet och en CPU-kontakt som ger ström till processorn. 

11.2 Du får med alla kablar

Kablarna du behöver får du alltid med, och om du vill ha en annan färg på dem än svart så kan du köpa det separat för en liten peng. Andra kablar är inte på något sätt bättre utan det är enbart ifall man föredrar en viss stil.

11.3 Stoppa in sladdar i nätaggregatet innan du stoppar in det i chassit

Alla chassin ser olika ut och därmed finns det inget universellt sätt att sätta in nätaggregatet på, du får helt enkelt kolla i din instruktionsbok. Innan du stoppar in nätaggregatet i datorn så kan det vara bra att se ifall det är några sladdar som är enklare att koppla in i nätaggregatet innan det kommer på plats, så spana efter kontakter som kanske hamnar lite i skymundan efter att nätaggregatet är monterat.

Den första sladd du bör stoppa in är den sladd som ger ström till kylaren och fläktarna som drar ut luft. Sedan bör du koppla in sladden som ger ström till grafikkortet. Efter detta är du redo att stoppa in nätaggregatet i datorn. 

11.4 Fortsätt med 24-pinskontakten och CPU-kontakten

När du vet hur aggregatet ska sitta skruvar du fast det och därefter ska det dras lite kablar. Du börjar med 24-pinskontakten som ger ström till moderkortet. Därefter tar du CPU-kontakten som ger ström till processorn och den kabeln brukar gå högt upp på datorn. Det finns även en separat sladd som ger el till CPU-kylaren och den kan du koppla in direkt. 

Kablarna som ger ström till grafikkortet kan skilja sig väldigt mycket från grafikkort till grafikkort vilket innebär att den sladden är förgrenad i tre olika sladdar. Ibland behöver man alla, ibland bara en, men du bör dra in alla ifall du skulle behöva dem.

11.5 Dags att stoppa in kontakterna

Nu ska du stoppa in 24-pinskontakten och den sitter i stort sett alltid på samma ställe på moderkortet. En liten hake ser till att du bara kan stoppa in den på ett enda sätt. Nästa steg är att du ska koppla in ström till CPU som du i regel drar in längst upp eftersom ingången oftast sitter uppe till vänster på moderkortet. 

Du kan alltid spana in manualen ifall du skulle bli osäker på vart ingången till CPUN finns. Just CPUn kan vara lite svår att få på plats och detta steget kan kräva lite extra tålamod. Den har också en hake som gör att den bara går att sätta in på ett enda sätt! 

12.1 Koppla in fläktar

Innan du går vidare till att koppla in grafikkortet som kommer vara det sista du gör så ska du stoppa in fläktarna. Du vill dra in ny luft i fram och blåsa ut varm i bak på datorn, så därför ska två fläktar monteras. Vanligt är att man har en fläkt i bak och en på taket av chassit! 

Innan du stoppar in fläktarna ska du även se till så att du vet vart sladdarna sedan ska stoppas in någonstans på moderkortet så att allt är förberett. Om du kollar upp det innna kan du dra kablarna snyggare och få bättre flöde på luften. 

12.2 Fläktar med färg

Det går att köpa fläktar med färg som är lite extra snygga. Dessa fläktas färg kan man även oftast styra med en kontroll. Kolla i instruktionsboken hur fläktarna ska monteras på ditt chassi. Om du köpte fläktar med ljus så ska du även montera på små kontroller som styr det här ljuset, något som är väldigt enkelt eftersom dem har lite klister på sig.

12.3 Kontakterna till fläktarna

Sen är det bara att koppla in fläktarna. Om de har färg kommer de ha två sladdar, en för elen och en för RGB, alltså färgen. Det står tydligt markerat vilken som är för ström och vilken som är för själva lamporna ifall du valt en fläkt med lampa. Vanligt är att det står RGB hub på den till just färgen. 

Du kopplar in fläktarna till en hubb, och för att hubben ska få el kopplar du in kabeln som heter SATA-power. Denna kopplas in på samma ställe som du kopplade in din CPU-kylare på via den L-formade kontakten. L-formen gör att den bara går att sätta in på ett sätt.

13.1 Koppla in grafikkort

Nu är det dags för den viktigaste komponenten för en gamingdator och därför ett stort steg när man bygger dator, det är nämligen dags att installera grafikkortet! Innan du kan sätta in grafikkortet måste du förbereda chassit lite genom att ta bort två stycken backplates.

Där grafikkortet ska sitta heter PCI-expressport. Oftast finns det flera portar att välja mellan och vi rekommenderar att du alltid ska använda den port som är högst upp för då får man mer luft upp till grafikkortet. Skruva nu bort backplatsen och portarna på sidan så att du får tillgång till portarna när grafikkortet väl är på plats.

13.2 Ta bort skyddsplasten

Nu är det dags att ta fram grafikkortet! Innan du kan stoppa in det så måste du dra av skyddsplasten som ligger på ovansidan. Det är väldigt viktigt eftersom plasten täcker för alla luftvägarna och skyddar dem från damm.

Skulle du glömma detta och stoppa in grafikkortet för att sedan starta datorn kommer du alltså förstöra kortet. Det sitter även oftast ett litet plastskydd för kontakten på grafikkortet som du också ska ta bort!

13.3 Klicka in och skruva fast grafikkortet från utsidan

Nu är du redo att plugga in ditt grafikkort! Det är bara att stoppa in grafikkortet i moderkortet genom att se till så att de hakarna längst in hamnar på rätt ställe. Tryck till och hör ett klick, sedan är det nästan klart! Nu ska du bara skruva fast kortet på utsidan av chassit och sedan sitter det still på plats.

13.4 Koppla in ström till grafikkortet

Nu börjar det äntligen närma sig att starta upp datorn och det är dags för att ge grafikkortet ström! Som vi sa tidigare ser alla grafikkort olika ut vad gäller hur du ska koppla in ström till dem, så du får kolla hur just ditt ser ut. Av denna anledningen var det också viktigt att du drog in alla tre strömkablar till grafikkortet. 

Du ser tydligt på grafikkortet hur många kontakter som ska stoppas in. Det kan exempelvis vara en 6-pin och en 8-pin-kontakt. När du kopplar in dessa så ska haken på kontakten vara vänd nedåt!

14. Starta datorn

Nu är din dator redo att starta, allt är färdigt och du har klarat av att bygga dator! Det är dock en sak kvar, det absolut sista man gör när man har byggt sin dator, nämligen att få den tillfredsställande känslan när man drar av skyddsplasten på sidopanelen som täcker glasrutan, precis som när man köpt en ny mobil och täcker av skärmen för första gången!

Och nu är du i mål och det är dags för sanningens ögonblick, nämligen att slå på din egenbyggda dator. Vissa datorer startar om tre gånger innan den kommer igång första gången man startar den, så du måste inte bli orolig om den beter sig lite skumt första gången du drar igång den! 

Klart!

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig som har varit sugen på att bygga en dator men inte riktigt vågat och vi hoppas att du ger det ett försök nu, för det är inte så komplicerat som man först kan tro. Det gäller bara att vara lugn, metodisk och inte stressa. Ha alltid manualen nära till hands och då kommer det att gå väldigt bra, det är vi helt säkra på. Stort lycka till önskar vi på Gamingtips!

Tillbehör när man ska bygga dator

Nu när du har byggt din dator så behöver du några tillbehör för att kunna använda den!

Om du har haft en stationär dator sedan tidigare kan du självfallet använda dem tillbehören, men om detta är din första stationära dator eller om du vill uppgradera dina prylar så listar vi ett gäng olika bra produkter här nedan. Vi går även övergripande igenom vad man ska tänka på vid inköp av alla komponenter. 

Skärm

Framför skärmen kommer du förmodligen att tillbringa ett gäng timmar och därför är det viktigt att den är bra. Ifall du har köpt ett bra grafikkort är det även dumt att köpa en för dålig skärm eftersom du då inte får fullt utlopp för grafikkortets potential. Detta är alltså en viktig del när man ska bygga dator, eftersom den visar vad datorn ser och du vill inte gärna se sämre än vad den gör.

Storlek

Storleken på skärmen mäts i tum och allt mellan 22 och 27 tum passar bra för gaming, det är helt enkelt en smaksak hur stort du tycker om att ha. Hur nära skärmen du ska sitta spelar även in. 

Pixlar

Om du ska jobba med din dator är det egentligen skärmstorleken samt hur många pixlar den har som är det primära. Pixlarna berättar helt enkelt hur detaljerad bild du kommer ha på din skärm. Desto fler pixlar, desto klarare och skarpare bild helt enkelt!

Uppdateringshastighet

Ska du spela måste du även spana in hur många hz din skärm har, även kallat uppdateringshastighet. Detta avgör hur snabbt skärmen hinner skapa det som händer i datorn.

Spelar du ett FP2-spel såsom CS är det viktigt att ha hög hz eftersom du då ofta vänder dig snabbt och skärmen då måste framkalla ny bild på väldigt kort tid. Från 144 hz och uppåt rekommenderas! Ifall du köper högre än 60 hz ska du se till så att datorn är inställd på det eftersom standard oftast ligger på just 60 hz.

Synka

Gamingdatorer kan synka med skärmen och berätta för den hur mycket den måste uppdatera bilden vilket ger en ännu bättre upplevelse. Detta finns på vissa grafikkort och heter då oftast något med “synk”. Om du vill använda detta ska du se till att även skärmen har stöd för funktionen.

Det finns mycket mer att läsa om datorskärmar och då kan man spana in Wikipedias artikel om skärmar eller vår köpguide till bästa gamingskärmen

MSI Optix G251F/ 25"

MSI Optix MAG342CQR

Samsung Odyssey G5 C32G54

Tangentbord

Det finns en mängd olika gamingtangentbord att välja på idag. Stora, små, bakgrundsupplysta, mekaniska, hög slaglängd, kort slaglängd och så vidare. Det viktigaste är att du tycker tangentbordet är snyggt och skönt. Det är självfallet svårt att testa tangentbordet online, men vi tipsar några riktigt bra modeller här som du kan läsa lite mer om. 

Det går även att spela med vilket tangentbord som helst, så om du är ivrig att komma igång och inte vill köpa en nytt tangentbord just nu så kan du leta rätt på något tangentbord som finns hemma och spela på det till en början. 

Ska du istället mest arbeta och skriva så finns det både olika typer av ergonomiska tangentbord som förebygger skador samt tangentbord gjorda just för att de ska vara sköna att skriva på. Dem ergonomiska borden kan vara delade eller ha upphöjda tangenter i mitten.

Här nedan hittar du tre bra tangentbord till gaming och vill du hitta ännu fler modeller kan du läsa vidare vår artilen om bästa gamingtangentborden.

Corsair K65 RGB Mini

Razer Huntsman Elite

SteelSeries Apex 3

Mus

Musen är också en viktig faktor, speciellt vid gaming! En gamingmus ska ligga skönt i handen och gärna ha lite knappar på sig där du kan styra känslighet och annat. Flera möss för gaming idag är riktigt snygga med lampor i skiftande färger, men det finns också stilrena modeller att välja på. 

För den som ska ha datorn som arbetsdator ställs betydligt färre krav på musen och då fungerar i stort sett vad som helst. För den som sitter mycket vid datorn kan vi dock rekommendera ergonomiska möss. Dem kan se ut på alla möjliga olika sätt och är du intresserad av en sådan är det bäst att åka in till en elektronikbutik och prova dig fram. Fyra bra modeller av möss att spana in hittar du här och ännu fler hittar du i artikeln om bästa gamingmusen på vår hemsida! 

Razer Naga Pro

Steelseries Aerox 3 Wireless

Razer DeathAdder V2

SteelSeries Rival 650

Musmatta

En gamingmatta till spel bör vara stor och rejäl så att du kan göra stora rörelser på den. Musmattor kommer i olika färger och storlekar och kostar inte så mycket. Det går så klart bra med en musmatta du har hemma, men de bör inte vara för små eftersom du då inte kan röra dig fullt ut i spelen. 

Svive Styx Gaming Musmatta XXL

SteelSeries QcK 40x90cm

ASUS 27" ROG Strix XG27AQ

Datorns ljud

Det vanligaste när man spelar är att använda sig av ett headset för att interagera med spelet, både för att ta del av viktiga ljud i spelet men även för att höra vad spelkamrater säger. En AUX-port kommer finnas på din dator som är kopplad till moderkortet, så det är bara att plugga in och lyssna där. Via AUX:en kan du även koppla in högtalare om du skulle vilja kolla film eller liknande. 

Här nedan listar vi några bra gamingheadsets som dessutom har mikrofon så att du kan tala med lagkamrater i spelet eller prata med vänner i exempelvis Discord! Hur mycket pengar du ska lägga på ditt headset beror helt på hur bra ljud du vill ha, något som är individuellt. Högre prislapp ger bättre tydlighet, bas och diskant samt gör det roligare att se film och lyssna musik. 

Spana in någon av nedanstående bäststäljande gamingheadset som är perfekta att plugga in och spela på efter att du har byggt dator och vill kunna höra ljud i spelet bra eller kanske titta på film och njuta av musik. Du kan också läsa mer om bra gamingheadset i vår köpguide. 

Logitech PRO X Wireless Lightspeed

Logitech G Pro X

Logitech G733 Lightspeed Headset

Frågor och svar om att bygga dator

För - och nackdelar med ett eget datorbygge

Det finns självfallet både för – och nackdelar med ett eget datorbygge. Här nedan listar vi alla så att du ska kunna göra en mer nyanserad bedömning. 

Fördelar

 • Det blir billigare att bygga själv kontra att köpa färdigt. Man får alltså mer ”bang for the Buck” om man gör jobbet själv! 
 • Man lär sig otroligt mycket om datorer och får en helhetsuppfattning över hur allt hänger ihop. 
 • Det går att få datorn precis som man vill ha det vilket gör att man kan välja vilka delar man ska satsa extra på. 
 • Processen är rolig och ett bra sätt att ta sitt teknikintresse till nästa nivå

Nackdelar

 • Man är ansvarig för datorns delar vilket innebär att om man råkar skada dem får man själv bekosta det. 
 • Det kräver att man sätter sig in i bygget vilket är jobbigt och tråkigt om man inte är intresserad 

Med detta sagt tycker vi det finns flest fördelar med att göra ett eget bygge och något som vi verkligen kan rekommendera alla att göra. Med hjälp av den här guiden kommer det dessutom gå galant. 

Vad kostar det att bygga dator själv?

Kostnaden för att bygga en dator kan hamna på allt mellan himmel och jord, det beror helt enkelt på vilka delar du vill ha. När man ska bygga dator och vill komma riktigt billigt undan brukar man landa på ungefär 4000 kr, men om man vill ha en riktigt bra dator som klarar av det mesta hamnar man oftast runt 10 000 – 15 000 kr.

Idag när delarna har blivit dyrare så är det allt svårare att få en bra speldator för under 10.000 kr, så att budgetera efter det är en bra måttstock. 

Sedan finns det även dem som bygger dyrare än så, och det finns egentligen inget övre tak för hur dyrt det kan bli! Det finns exempelvis grafikkort för 100 000 kr och processorer för 90 000 kr, så det är bara plånboken som sätter gränser när det gäller det övre taket. 

Om man vill hålla nere kostnaderna kan man även spara mycket på skärm, tangentbord och mus. Speciellt skärm är dyrt, men samtidigt vill man oftast ha en bra skärm för att få full effekt av ens grafikkort. Tillbehören gör dock mycket för hela upplevelsen, så ha deras kostnad i kalkylen när ni bygger en ny dator! 

Om du skulle vilja spara in pengar är det dock på tillbehören du bör göra detta och inte på själva datorbygget. Du kan även hitta mycket bra begagnade tillbehör. 

Hur lång tid tar det att bygga dator?

Detta svaret beror helt på dina tidigare erfarenheter. Du kan bygga en dator på tre timmar om du har gjort det förr och har koll på komponenterna, medan det kan ta långt mycket längre än så om det är första gången. Det är inte ovanligt att det tar flera dagar första gången. 

Vi rekommenderar att ta riktigt god tid på dig när du bygger datorn eftersom det markant minskar risken att du råkar göra fel. Stress och dyra komponenter är nämligen en ganska dålig kombination. Sträva därför inte efter att göra klart det fort. Om det tar en hel vecka så är det mycket bättre än att du hektar och råkar förstöra någon komponent.

Du kan även lägga ner bygget och ta upp det några dagar senare om du tröttnar eller behöver ta reda på något. Ifall du kör fast så finns det mängder med svar på både olika forum och hemsidor men även på YouTube, så sök dig till svaret så fort en fråga uppstår istället för att chansa dig fram.

Är det svårt att bygga dator?

Att bygga en dator är delvis svårt och delvis enkelt, så både ja och nej! Hela datorbygget är egentligen ett stort legobygge där du sätter fast och kopplar in komponenter på moderkortet och i chassit, men det kräver ändå att du tar reda på hur processen går till.  

Du måste därför investera lite tid när du ska bygga din dator för att se till så att det går rätt till, men att ta till sig den information är inte svårt. Av den anledningen skulle vi påstår att det är betydligt enklare än vad de flesta tror, och dessutom extremt roligt!

Efter att du har byggt klart din dator kommer du förmodligen att vara överraskad över hur pass enkelt det var till skillnad från vad man först tror.

Om du är osäker kan du även fråga runt bland dina kompisar och se om det är någon av dem som har byggt en dator tidigare och be dem vara med när du bygger din! Det här är ett knep som är perfekt att ta till sig och något som de flesta första-gångsbyggare använder sig av. 

Trådlös mus eller mus med sladd?

Att ha koll på tillbehören är viktigt när man bygger dator! Om du ska spela bör du köpa en mus och tangentbord med sladd eftersom du då får snabbare reaktion från det att du rör musen eller en tangent tills det att datorn svarar.

Idag finns det dock många bra trådlösa varianter, men risken finns alltid att den tekniken hänger sig eller tappar kontakten vilket kan förstöra hela din match i spelet.

Om du bygger en egen dator är det vanligt att du sätter in mottagaren till din trådlösa mus eller tangentbord i USB-jacket, så det krävs ingen specifik installation. Ska du istället arbeta med din dator eller plugga på den kan det vara väldigt trevligt att ha ett trådlöst tangentbord och mus. Det finns dock många bra varianter för både spel och kontorsjobb! 

Det finns även trådlösa headsets som då också har en mottagare i form av USB! Dessa är väldigt sköna att ha för att slippa ha en sladd hängandes ivägen, samt som trasslar sig och är jobbig. 

Är det billigare att bygga dator själv?

Ja, det är billigare att bygga en egen dator eftersom du då köper delarna styckvis och inte betalar för servicen att någon ska sätta ihop den åt dig. Du får därför mer dator för pengarna ifall du själv bygger den. Man kan faktiskt spara flera tusen kronor på att bygga sin egen dator vilket är ett stort skäl till att det blivit så populärt.

Bland gamers har det länge varit populärt att bygga sin egen dator eftersom det just är billigare, så man får mer prestanda för pengarna, något som aldrig skadar! 

Hur många fläktar ska man ha i en dator?

Du ska ha två fläktar, en som trycker in ny frisk och kall luft och en som drar ut den varma luften. Oftast sitter en fläkt i fram och en i bak, alternativt en i taket av chassit och en i bak. På dina komponenter kan det även sitta fläktar, exempelvis på ditt grafikkort där det oftast sitter tre stycken fläktar ifall det är av dem större modellerna. 

Hur länge håller en dator?

En dator kan hålla väldigt länge, över tio år. Hur länge din dator håller beror helt på vad du ska göra med den samt vilka delar du har. Om du vill att din dator ska hålla måttet under en längre tid rekommenderar vi att ha mycket lagring på den eftersom du med all sannlikhet kommer fylla den med olika spel, filer och filmer. Minst 512GB rekommenderas! 

Om du ska spela på din dator bör du även köpa ett bra grafikkort eftersom grafiken i spelen utvecklas i ganska snabb takt och blir allt bättre och bättre, något som sätter allt större krav på. Detta innebär att om du vill spela nya spel som kommer genom åren så kommer du ha enormt stor nytta av ett riktigt bra grafikkort. 

Det som är så bra med att bygga sin egna dator är att du alltid kan byta ut delarna i efterhand, så skulle du om fem år upptäcka att grafiken laddar långsamt kan du uppgradera grafikkortet. En gamingdator kommer du kunna ha i i minst fem år och ännu längre om du köper bra grejer eller uppgraderar den efter hand att du upptäcker att den blivit långsam.

Var försiktig med datorns delar

När du bygger din dator så ör du ansvarig för delarna, något som innebär att ifall du skulle råka ha sönder någon komponent under tiden du bygger så kommer det inte täckas av garantin. På grund av detta så är det otroligt viktigt att du köper ett antistatiskt armband, arbetar på ett träbord samt tar det lugnt och metodiskt. 

Om du skulle bli trött är det viktigt att ta en paus och ladda om för att på så sätt kunna hålla koncentrationen när du arbetar. Pressa aldrig in komponenter eller var våldsam, utan om det inte går att exempelvis stoppa in en kontakt så ska du dubbelkolla ifall du har den åt rätt håll.

I de flesta fall går det nämligen väldigt enkelt att stoppa in komponenterna och kontakterna där de ska sitta, och det är även lätt hänt att råka skada dem, så ta det lugnt. Skruva inte heller fast exempelvis moderkortet för hårt eftersom det då finns en risk att du råkar skada det genom att exempelvis orsaka sprickor. Av dessa anledningar förespråkar vi verkligen ett lugnt arbetstempo!  

Chansa inte - sök upp svaret

Med all sannolikhet kommer du ställas inför minst ett moment i ditt datorbygge där du känner dig osäker på hur du ska gå till väga. Då kan du alltid hitta svar på internet, antingen via olika bloggar och forum, hemsidor eller på YouTube.

Ta dig tiden och kolla upp precis hur du ska göra för att på så sätt spara tid i längden. Om du kopplar in något fel kommer det ändå bara innebära att du måste åtgärda det genom att gå tillbaka i bygget. Det är inte så kul att vara redo att starta datorn för att sedan upptäcka att något inte fungerar som det ska, så återigen: sök dig till det rätta svaret om du skulle få frågor eller funderingar på hur man utför ett visst moment istället för att chansa. 

Få bättre luftflöde när du bygger dator

För att kyla datorn bättre kan man dra kablarna tight, det vill säga inte ha en massa onödigt mycket kablar hängandes inne i chassit. Ifall du är mer återhållsam och stramar kablarna kommer du få ett bättre flöde av luften och därför kommer temperaturen sänkas, något som gör att du får ut mer av dina komponenter och delar. 

Att dra kablarna tight och stramt ger även en snyggare dator vilket alltid är trevlig. Dra lite för mycket kabel i början så att du har marginal, sedan kan du exempelvis hänga upp den med buntband eller liknande längst chassits väggar. 

Hur mycket RAM-minne ska jag ha?

Om du ska spela bör du ha minst 16GB i RAM-minne! Ska du istället jobba kommer du långt på 8GB. För kreativa arbeten rekommenderas 16 eller 32GB.

Hur mycket minne ska jag ha på datorn?

512 GB SSD är det vanligaste på en gamingdator och det kommer man långt på. Om du skulle få ont om utrymme kan du alltid uppgradera det i efterhand eller ladda upp bilder i en molntjänst, förutsatt att du har mycket bilder och att det är det som tar mycket utrymme.

Sammanfattningsvis - saker att tänka på när man ska bygga dator

 1. Använd ett antistatiskt armband och bygg datorn på ett träbord. Detta reducerar risken för att få kortslutning markant och på så sätt förebygger du att något skulle hända med dina komponenter.
 2. Ha manualen nära till hands och ta ett steg i taget. Om du kör fast ska du kolla upp via YouTube eller söka dig till en blogg eller liknande för att få svar på hur du ska göra. Chansa inte.
 3. Planera utefter din budget vilka delar du ska satsa på, och köp efter det. Kom ihåg att bättre komponenter gör att du kan spela nya krävande spel under flera år. Om du enbart ska spela spel som inte kräver så mycket behöver du dock inte kosta på så dyra delar. Du kan alltid uppgradera i efterhand om du skulle upptäcka att du behöver mer kräm i datorn. 
 4. Ha kul. Hur smörigt det än låter, så handlar datorbygge om att ha roligt och lära känna sin dator och tekniken bakom den bättre. Ifall något minnet känns tråkigt eller tung bör du därför ta en paus, inte enbart för att minska risken att göra fel, utan även för att det ska vara kul att bygga! 

Du kanske också gillar: