bästa gamingskärmen

Bästa gamingskärmen 2022

Den bästa gamingskärmen förhöjer spelupplevelsen och tillåter dina komponenter att använda sin fulla potential. Många glömmer hur viktigt det är med en bra gamingskärm, och prioriterar istället datorns grafikkort och processor. Den bästa gamingskärmen bidrar till högre grafik, bättre färgåtergivning, lägre responstid och högre uppdateringsfrekvens vilket är de fyra viktigaste kriterierna när du letar efter en ny gamingskärm.

I denna artikel kommer vi att lista de sju enligt oss bästa gamingskärmarna du kan köpa idag för ett rimligt pris. Eftersom det inte finns ett direkt svar på vad som är den bästa gamingskärmen kommer de fem olika skärmarna vi listar skilja sig ifrån varandra för att du ska hitta den gamingskärmen som passar dig. 

Vilken gamingskärm du bör välja beror mycket på egen preferens och vilka spel du föredrar. Spelar du spel där responstiden och reflexer är oerhört viktigt ska du ska prioritera en skärm med hög uppdateringsfrekvens (144hz och uppåt). Prioriterar du däremot grafik och hur själva spelet ser ut kanske du ska titta på gamingskärmar med hög upplösning och bra färgåtergivning. 

Bästa gamingskärmen:

Acer Predator XB273UGX

Bästa gamingskärmen 2022

Bästa gamingskärmen

Detta är enligt oss den bästa gamingskärmen för all typ utav gaming 2022. Acer Predator XB273UGX har allt man söker i en gamingskärm. Det vill säga: hög uppdateringsfrekvens, en extremt låg responstid och hög upplösning för bättre och skarpare bild. 

Gamingskärmen har en uppdateringsfrekvens på hela 270 Hz och en otroligt låg responstid på 0.5 ms vilket gör att skärmen lämpar sig otroligt bra för spel som CS:GO där reaktionerna är otroligt viktiga. Är du tidigare van med 144 Hz skärmar blir denna skärm ett otroligt lyft för spelupplevelsen. 

Skärmen har även en upplösning på 1440p med en IPS panel som har en färgrymd på 99 % Adobe RGB vilket bidrar till hög grafik med detaljerade färger. 

AOC G2490VXA

Bästa billiga gamingskärmen 2022

bästa gamingskärmen

AOC G2490VXA är enligt oss den bästa gamingskärmen för dig som vill ha en medelprisad gamingskärm med bra specifikationer. Denna gamingskärm har det mesta som man kan begära ifrån en skärm idag i denna prisklassen och därmed anser vi att det är ett väldigt bra val. 

Denna gamingskärm har en frekvens på 144 Hz vilket lämpar sig bra för spel där reaktioner ligger i fokus och skärmen ska uppdatera spelet fort. Upplösningen ligger på 1920 x 1080 vilket är ganska standard idag för skärmar i denna prisklassen. Vi skulle säga att denna upplösningen lämpar sig bra för dig som vill ha medel bra grafik för ett bra pris. 

Skärmen har en IPS panel eller ”In-Plane Switching panel” vilket generellt sätt har bättre färgåtergivning än VA och TN paneler. Förut hade ofta IPS skärmar höga responstider men idag är det annorlunda med ny teknik som ständigt växer. Just denna skärmen har en responstid på endast 1 ms vilket är bland det lägsta bland olika skärmar.

ASUS 27" ROG Strix XG27AQ

Bästa 170 Hz Gamingskärmen

Bästa gamingskärmen

Asus TUF VG27AQ är den bästa gamingskärmen för dig som vill ha en blandning mellan hög upplösning (2560 x 1440) och hög uppdateringsfrekvens (170 Hz). Detta gör detta till en riktigt grym allround skärm som passar till alla spel du kan tänka dig. Givetvis har även gamingskärmen en låg responstid på 1 ms vilket lämpar sig extra bra för FPS spel. 

 

Denna gamingskärm har även en IPS panel som levererar grymt bra färgåtergivning, detta i kombination med upplösningen på 1440p blir detta en grym skärm för dig som gillar extra skärpa och klarare färger. Skärmen är även G-sync certifierad vilket innebär att skärmen eliminerar skärmrivningar och spökbilder.

Asus har inkluderat en hel del ny teknik i denna gamingskärmen som tillexempel HDR 10 vilket skapar ett högt dynamiskt intervall för färg- och ljusstyrkenivåer vilket är grymt för spel där grafiken är en stor del av upplevelsen. En annan teknik är shadow Boost som klargör mörka områden vilket ger dig ett övertag när det gäller att hitta fiender. 

AOC CU34G2X/BK

Bästa gamingskärmen med Ultra-widescreen bildförhållande

bästa widescreen gamingskärm

Denna skärm ifrån AOC är en väljd gamingskärm på hela 34 tum som är bredare än vanliga skärmar.  Dessa skärmar klassas som ”Ultra-widescreen” skärmar och gör gamingupplevelsen mer verklig och roligare. 

Trots detta breda bildförhållande på 21:9 så har fortfarande denna skärm en frekvens på 144Hz och en otroligt låg responstid på endast 1ms. Upplösningen på denna gamingskärm är 3440 x 1440 vilket bidrar till skarpare och klarare grafik. Denna gamingskärmen är även en grym arbetsskärm där du kan sprida ut arbetet och ha flera dokument öppna samtidigt. 

Skärmen har en VA panel vilket är som en blandning utav TN och IPS paneler. VA panelen tar ut det bästa ifrån de två panelerna och har generellt sätt väldigt bra färgåtergivning. För att vara en ultrawide skärm är denna skärm otroligt anpassat för gaming och har de rätta specifikationerna som krävs för gaming idag. 

BenQ ZOWIE 25"

Bästa gamingskärmen för E-sport

BenQ ZOWIE 25″ är den bästa gamingskärmen för dig som spelar spel där reaktionstiden och reflexer kan vara avgörande. Denna gamingskärm har en frekvens på 240 Hz vilket är ett måste för spel som t.ex CS:GO.

En mix utav 240 hz och en responstid på 1ms gör att du har samma eller bättre förutsättningar än dina motståndare i spel som t.ex CS:GO. Skärmen använts idag av de flesta proffs, även om det finns skärmar med högre frekvens så brister de skärmarna på andra faktorer.

Förutom att detta är den populäraste gamingskärmen på marknaden just nu har även denna gamingskärmen en grym produktdesign som kommer väl till nytta. Tillexempel har denna gamingskärm bländskyddsram som hjälper till att minska reflektioner på skärmen. 

AOC G2490VXA

Bästa prisvärda gamingskärmen

bästa gamingskärm AOC

AOC G2490VXA är enligt oss den bästa gamingskärmen med en lägre prislapp jämfört med andra skärmar. För runt 2000 kr får du en gamingskärm med 144 Hz, 1 ms responstid och AMD FreeSync för gaming utan tearing.

 

Skärmen har en ”ramlös” design vilket ger ett bättre utseende och inga störiga kanter som tar upp en stor del utav skärmen. Denna gamingskärmen har även varit med i sweclockers testpilot där den fått goda betyg för att hålla ett lågt pris med bra specifikationer.

En annan sak vi gillade med denna gamingskärmen är att AOC har installerat ett lowblue light skydd som skyddar dina ögon under längre spelsessioner. Lowblue light är ett skadligt blått ljus som kan ge många biverkningar på kroppen.

Acer Nitro XV282KKV

Bästa gamingskärmen med 4K

Bästa 4K gamingskärmen

Acer Nitro XV282KKV är en premium gamingskärm med en upplösning på 3840 x 2160 (4k). Denna gamingskärmen är den bästa för dig som vill ha otroligt bra grafik med skärpa och bra återgivning i alla lägen. 

Trots den grymma 4K grafiken så har denna gamingskärm fortfarande en frekvens på 144Hz och en responstid på 0.5 ms. Skärmen har även AMD FreeSync Premium för att hindra tearing och andra störningar i skärmen.

Panelen är en IPS panel vilket bidrar till grym färgåtergivning och kvalité. Skärmen har en färgrymd på 99 % sRGB och HDR 400 vilket innebär att skärmen levererar skärpa och kontrast med grym färg inblandat. 

Hur vi utser bästa gamingskärmen

När vi utser vi de fem bästa gamingskärmarna tittar vi inte endast på priset och vad tillverkarna säger. Vi analyser specifikationerna och jämför detta med andra gamingskärmar för att ta fram den enligt oss bästa gamingskärmen. När vi tittar på specifikationerna ser vi vad skärmen har att erbjuda i jämförelse med priset och kommer fram till ett svar.

När vi till exempel utser bästa gamingskärmen för snabba spel där reaktioner krävs tittar vi på skärmar med hög frekvens (144 Hz-uppåt) där priset är lågt och resten av specifikationerna är bra. Samma gäller när vi listar de bästa gamingskärmarna med 4K, G-SYNC m.m. Vi tittar även mycket på vad tidigare kunder har att säga och vad snittet av alla recensioner blir. 

Att hitta den bästa gamingskärmen är inte alltid den enklaste uppgiften och du som konsument bör veta vad du ska använda skärmen till innan du bestämmer dig för vilken skärm du vill ha. Om du vet vad du är ute efter och prioriterar kan du komma ner i pris en hel del. Idag finns det skärmar som har det mesta av allt, det vill säga en Hz på runt 240, hög upplösning och bra specifikationer. Dessa skärmar kostar däremot i många fall mer än en bra speldator och därmed är inte dessa optimala för alla spelare. 

Välja rätt gamingskärm

När du ska köpa en ny gamingskärm är det viktigt att veta vilken typ av spel du ska spela. En del gamingskärmar passar bättre för exempelvis FPS spel medan andra skärmar är bättre för MMO. Ska du spela enklare spel som inte kräver super mycket prestanda kan du spara in pengar på en billigare skärm och istället lägga pengarna på en bra gamingdator som vi också har en artikel om. 

Ska du mest spela FPS spel rekommenderar vi en gamingskärm med en tum på ungefär 24 och en Hz på minst 144. Detta för att området dina fiender ska synas på inte bli för stort och för att spelet ska flyta på bra utan lagg. Ska du spela spel där grafiken är viktig och storyn är en stor del av spelet kan en gamingskärm med hög upplösning vara att föredra. En större gamingskärm är även bra för spel där upplevelsen är viktig, då kan även en super wide gamingskärm vara riktigt bra. 

Är reaktionstiden viktig i spelet du spelar är responstiden viktig. Titlar som CS:GO kräver oftast 1 ms i responstid så att du har stora chans att eliminera motståndarna som också har en snabb skärm. Idag kostar inte gamingskärmar med låga responstider så mycket, det finns många gamingskärmar i 2000 kronors klassen med 1 ms i responstid. 

Att välja rätt paneltyp är även viktigt om du bryr dig om hur färgerna och responstiden. Idag är TN-panel, VA-panel och IPS panel de vanligaste paneltyperna på marknaden. Ska du spela spel rekommenderar vi antingen en TN-panel eller en IPS-panel. Dessa två paneler har riktig låga responstider och ofta hög Hz vilket lämpar sig bra för gaming. Sitter du däremot på ett kontor och redigerar mycket bilder kan en VA-panel vara att föredra eftersom dom har bättre färgåtergivning och högre kontrast.

Bästa gamingmus
Köpguider

Bästa gamingmusen 2022

Den bästa gamingmusen är en blandning utav kvalité, känsla, vikt och ett bra pris. I denna artikel kommer vi reda ut vilken som är den

Läs mer»
bästa gaming datorn
Köpguider

Bästa gaming datorn 2022

Är du på jakt efter den bästa gaming datorn? Då har du kommit rätt, i denna artikel kommer vi att lista de fem bästa gamingdatorerna

Läs mer»