Dator för videoredigering

Bästa dator för videoredigering 2023

En dator för videoredigering ska klara av att lagra stora filer och kunna redigera dom utan lagg och problem. I denna guide kommer vi att gå igenom den bästa datorn för videoredigering och recensera 5 olika datorer. Vi kommer att inkludera både laptops och vissa stationära datorer i undersökningen som har bra prestanda och ett pris som stämmer överens med komponenterna i datorn. 

Datorer i testet:

Bästa laptop för videoredigering

Apple Macbook Pro 13"

Macbook är en ikonisk dator och i pro utförandet får du all kraft du behöver för videoredigering

Macbook Pro är en riktigt bra dator med komponenter som tillåter dig att redigera filmmaterial utan att störas av lagg och sega väntetider. Det är en lite dyrare laptop och Apples flaggskepp när det kommer till laptops. Modellen vi rekommenderar är den billigaste pro modellen eftersom vi tycker att just den modellen är mest prisvärd. 

I laptopen sitter Apples nya M2 chip vilket är deras processor med 8 kärnor och god kraft för att hålla på med flera program samtidigt. Processorn ska vara bra för att jobba med högupplösta filmer utan att behöva krångla med väntetid. Det nya chippet är snabbare än det som satt i dom tidigare macbooksen och levererar riktigt bra kraft vilket även gör att laptopen passar bra för studier och arbete. 

Skärmen är en annan viktig sak för att kunna redigera material från bra kameror. I denna dator sitter en 13,3-tums Retina-skärm med 500 nit ljusstyrka och stor färgskala (P3) vilket är viktigt för att se allt material i dess rätta format. Upplösningen är på 2560 x 1600 och panelen är av typen IPS vilket är bra eftersom det bidrar till bättre färgåtergivning. 

Datorn har en SSD på 256 GB vilket gör att datorn skickar och lagrar filer väldigt effektivt. Behöver du mer space kan du alltid köpa till en extern SSD för att lagra materialet på. Eftersom att det är en macbook så kan du koppla ihop datorn med din iphone och på så sätt svara på sms och se andra notiser direkt från din dator. 

Macbooken har en batteritid på 20 timmar och är väldigt tunn och lätt. Detta gör datorn väldigt portabel och smidig att ha med sig när man är på resande fot. Jobbar du med videoredigering och sitter i möten då och då har du bra kvalité på både din bild och mikrofon vilket är tacksamt hos dina kollegor. 

Bärbar dator för videoredigering

dator för videoredigering

Acer Aspire 5

Acers Aspire 5 är billigare än Macbook pro och ett bättre val för dig som vill ha en lite billigare laptop.

Denna laptop är perfekt för dig som vill ha en windows dator som passar perfekt för videoredigering. Laptopen är tunn, snygg och har bra komponenter som klarar videoredigering. Det är även en riktigt bra arbetsdator som passar för dig som sitter på kontor eller behöver en dator för resorna. 

Det är grafikkortet i denna dator som gör mestadels av arbetet. Det är ett rtx 2050 grafikkort som är riktigt stark och perfekt för att redigera både videos och bilder. Processorn är en Intel core i5:a med gott om kraft för redigering. 

Du som redigerar mycket vet hur viktigt det är med lagring. Denna laptop har 512 GB i lagring vilket gör att du får plats med en hel del lagring på samma ställe. Tack vare USB anslutningen på sidan kan du koppla in en extern hårddisk och enkelt öka lagringen till flera TB. Datorn har även ett ram minne på 16 gb vilket är riktigt tacksamt då man sitter i lite mer krävande program.

En billigare Macbook Air

macbook videoredigering

Apple Macbook Air 13"

Macbook air är ett billigare alternativ än Pro men erbjuder fortfarande riktigt bra egenskaper och komponeneter. 

Macbook air är datorn för dig som inte riktigt behöver prestandan som en Pro Macbook har. Air versionen är ett par tusenlappar billigare och har ett M1 chip istället för M2 chippet som sitter i Pro datorerna. Macbook air är trots det billigare priset en grymt bra dator som klarar av både foto och videoredigering. 

I denna laptop sitter som sagt ett M1 chip vilket är ett starkt litet chip som tillåter dig att redigera material utan lagg och andra hinder. Skärmen har samma upplösning som Pro versionen, alltså 2560 x 1600. Skärmen har lite sämre ljusstyrka men har samma panel som Pro versionen, alltså IPS. Skärmen är bra för redigering och visar denna sanna bilden med rätt inställningar. 

Laptopen har en SSD på 256 GB vilket räcker för de flesta. Har du väldigt många högupplösta bilder kan en extern hårddisk vara att föredra. Ram minnet är på 8 GB vilket passar för de flesta redigeringsprogram men vissa lite tyngre program kan kräva 16 GB ram för att köras optimalt. Till datorn ingår även standard redigeringsprogram för enklare redigering som är perfekt att börja med. 

Air versionen har två timmar sämre batteritid än Pro versionen men har samma tunna design vilket gör att du enkelt kan bära med dig datorn. Laptopen väger endast 1.29 kg vilket är riktigt bra men vi tycker att man kan gå öka vikten lite för att trycka in bättre komponenter och mer lagring. 

Dator för videoredigering med bra grafik

laptop redigering

Lenovo Legion 5

Legion 5 är en laptop som erbjuder stor lagring, en Ryzen processor och ett 3070 grafikkort.

Lenovo Legion 5 är en riktigt bra laptop med prestanda som både klarar av gaming och videoredigering. I denna laptop sitter en Ryzen 5 5600H processor från AMD med riktigt bra krut för att köra regeringsprogram. Laptopen har bra komponenter som tillåter dig att jobba effektivt och snabbt. 

Datorn har en stor SSD på 512 GB vilket är större än den som sitter i både Macbook Pro och Air som vi har med i artikeln. Att ha tillräckligt med lagring är viktigt för en redigerare som håller på mycket material under längre tid. 512 GB ska räcka gott och väl för de flesta som arbetar med redigering. Datorn har även ett RAM minne på 16 GB vilket är tacksamt då man kör program som kräver lite mer. 

Laptopen har ett RTX 3070 grafikkort vilket är tacksamt om man jobbar i grafiska program där 3D är iblandat. Detta grafikkort är egentligen för gaming men är riktigt schysst att ha när man redigerar. Just grafikkort är det som brukar vara dåligt på laptops så därför kan en gaming laptop vara att föredra i många fall. Men är du inte i behov i grafiken kan du spara pengar genom att köpa en laptop med ett normalt grafikkort. 

Legion 5 har en 1920 x 1080 skärm vilket innebär Full HD och är ett måste om man ska redigera. Panelen är IPS och har en hög uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Det som var lite i underkant är ljusstyrkan som är på 300 cd/m². Detta kan jämföras med Macbook Pro som har en ljusstyrka på 500 cd/m². Annars är det en riktigt bra laptop.

Stationär dator för videoredigering

imac videoredigering

iMac 24 4.5K

En stationär iMac tillåter dig att arbeta med större filer effektivt och snabbt. 

En iMac är perfekt för dig som alltid arbetar på samma ställe och vill kunna arbeta på en större skärm. iMacen har en 24 tums skärm med 4.5 K i bildkvalité, alltså 4480 x 2520 i upplösning. Denna kvalité är riktigt bra och mycket bättre än alla andras datorer vi har listat. Detta är perfekt för dig som har en kamera som kan fota i denna upplösningen. 

Datorn har M1 chippet vilket är ett starkt chipp som klarar av att flera processer samtidigt och krutet för videoredigering finns verkligen där. iMacen har en stor lagring på 512 GB och ett RAM minne på 8 GB. Här tycker man att Apple skulle kunna kört på ett 16 GB ram minne men samtidigt förstår vi att man vill få ner priset så mycket som det går. 

Just denna iMac har totalt 6 högtalare och erbjuder en riktig bra användarupplevelse jämfört med vanliga laptops. Men detta medför att datorn är stationär och inte så portabel. Däremot är alla komponenterna integrerade i datorn så den är ganska enkel att flytta på jämfört med en PC där man har en separat skärm och dator. 

Datorn har tre mikrofoner som levererar bra ljud och en 1080p webbkamera vilket tillåter dig att prata med kunder och andra partners klart och tydligt. Just denna iMac kostar lite mer än Macbook Pro och är ett bättre alternativ för dig som prioriterar ergonomi och bildkvalité. Att arbeta med en laptop sliter mer på kroppen och oftast får man en typisk laptop nacke där man tvingas kolla ner på skärmen istället för rakt mot skärmen som man gör med en stationär dator. 

Hur vi väljer ut datorer

När vi undersöker marknaden och väljer ut datorer tittar vi främst på komponenter, kvalité och priset. Är man ute efter den bästa dator för videoredigering är det viktigt att datorn har bra komponenter som klarar av alla program som kan tänkas köra. Vissa regeringsprogram kräver riktigt bra prestanda för att klara av att köras. Vi rekommenderar att du kollar systemkraven på alla program du tänkt att köra innan du bestämmer dig för en dator. 

Vi värderar komponenterna högst eftersom det är dessa delar som ska köra alla program. Det är viktigt att datorn har en stark processor som klarar av programmen och ett stort minne så att du kan lagra alla dina projekt på ett och samma ställe. Grafikkortet kan även i vissa fall vara viktigt om du ska arbeta i program där man använder 3D. Kräver inte programmen ett grafikkort kan du istället lägga pengarna på en dator med mer lagring och en bättre skärm.

Just skärmen är väldigt viktig på en dator som ska användas för videoredigering. Skärmen ska gärna ha så hög upplösning som möjligt och rätt paneltyp. Det är skärmen du ser alla färger på och du vill gärna kunna se varenda detalj medan du redigerar. Använder du en kamera som fotar riktigt högupplösta bilder rekommenderar vi en iMac eftersom skärmen på den datorn har riktigt hög upplösning och kan visa bildkvalitén som kamerorna faktiskt framställer. Använder du en 1920 x 1080 skärm visas inte bildens sanna bildkvalité och därför kan det vara missvisande medan du redigerar. 

Mac eller PC för videoredigering?

Vilket operativsystem du bör välja beror främst på vilka program du har tänkt att köra. Vissa videoredigeringsprogram funkar bara på Mac och vice versa. Ska du använda exempelvis final cut pro kan det vara smidigare att från början köpa en Mac dator där detta snabbt kan laddas ner. 

Annars beror det på vad du föredrar. En del tycker att Windows operativsystem är enklare att jobba med medan vissa föredrar Mac. Operativsystemen skiljer sig väldigt mycket och har sina fördelar och nackdelar.

Rent komponentmässigt finns det modeller som kan matcha både Macbook Pro och iMacs prestanda bland PC datorerna. Vilket som är billigast beror på vilken prestanda du är ute efter. Man kan tro att en PC alltid är billigare men Macbooks har på senare tid fått riktigt bra kvalité så slår man ut det över en längre tidshorisont kan svaret vara annorlunda. 

Bygga egen dator för videoredigering

Att bygga sin egen dator har sina fördelar och i många fall blir det billigare än att köpa en färdigbyggd dator. När du bygger din egen dator kan du själv välja vilka komponenter som ska prioriteras. Sitter du i enklare bildprogram kanske du sparar in på komponenterna i datorn och väljer att köpa en dyrare skärm. Det är inte jätte svårt att bygga sin egen dator och är faktiskt kul om man har ett dator intresse. 

Med hjälp av youtube videos kan man snabbt komma igång med bygget och flera webbplatser har datorbyggare där du kan se komponenternas kompatibilitet. När man bygger en dator kan man verkligen dedikera bygget så att det blir den bästa datorn för videoredigering och ta fram dom bästa komponenterna för just redigering.