bästa vr-headset

Bästa VR-Headset 2023

Att leva sig in i spelet med det bästa VR-Headset gör att spelandet blir både roligare och mer verklighetstroget. Med ett VR-Headset kan du vara i ditt rum, samtidigt som det känns som du är på en annan planet. I VR världen kan du spela spel, titta på film och besöka olika platser från ditt hem. 

Bästa VR-headset

Meta Quest 2 VR glasögon

Bästa VR glasögon

bästa vr glasögon

Vill du ha det bästa VR-headset är det Meta Quest 2 du ska spana in. Detta headset tog stormen när det första lanserades och nu har Meta köpt upp företaget. Med mer kapital i företag har de utvecklat en riktigt bra andra version av detta headset som är perfekt för gaming. Tvåan har fått ett par förbättringar från ettan och är ett bra val för dig som vill ha bästa gamingupplevelsen. 

I detta kitet får du med ett VR-headset och två kontroller som är riktigt bra anpassade för spel. Hela systemet är helt sömlöst och du kan därmed röra dig helt fritt medan du spelar. Detta är A och O för att du ska få en bra VR upplevelse. Batteritiden i grejerna är riktigt bra och du kan spela en lång stund innan du behöver ladda. 

Det som gör detta VR headset så bra är den lilla processorn som styr allt. Detta innbär att du inte heller behöver koppla upp headsetet mot varken dator eller konsol. Alltså kan du använda headsetet helt på egen hand och spela spel. Du kan givetvis även koppla upp headsetet mot datorn om du vill spela ett särskilt spel som inte Meta har. 

Från tidigare Quest 1 har tvåan fått en rad förbättringar. Nu har headsetet 50 % mer pixlar och levererar därmed bättre bild. Detta ger en bättre spelupplevelse överlag och är en stor uppgradering. Högtalarna i headsetet är även riktigt bra och levererar 3D bioljud vilket man vill ha om man tittar på film. 

Detta är ett av få headset där du inte behöver en dator. I headsetet har du filmer och spel helt redo för att köras. Du kan enkelt konfiguera headsetet med datorn och börja spela inom nolltid.

HTC VIVE Cosmos Elite

Bästa VR-Headset för gaming

vr-headset

Ett annat bra VR-headset är HTC VIVE Cosmos elite men det når inte riktigt upp till Metas nivå enligt oss. Men trots detta är HTC ett riktigt bra headset som bjuder på riktigt bra spelupplevelse. Det är även ett riktigt bra VR-headset för att titta på film med. 

VR-headsetet har en bra konsukrtion och passform vilket är viktigt om man vill kunna använda det ett par timmar. Passformen gör även så att du kan röra dig fritt utan att headsetet riskerar att ramla av från huvudet. 

När det kommer till bilden är den riktigt bra. Med 2880 x 1700 pixlar har du en tydlig och skarp bild som är perfekt för gaming. Bilden har även 90 Hz vilket gör att allt på skärmen flyter bättre utan smålagg. 

I kitet ingår två stycken basestations som du ställer ut på golvet. Dessa finns för att VR-headsetet ska veta sin position. Detta gör spelet mer precist och roligare att spela. Det är ett headset designat för gaming där du har bra funktioner och kontroller för detta. Du har även en flip-up headset funktion. Denna funktion är väldigt användbar när du vill se vad som händer i verkligen.

HTC Vive Pro 2

Ett dyrare men bra VR-Headset

Bästa vr glasögon

HTC Vive Pro 2 är ett dyrare VR-headset än HTC Vive Cosmos och ett lite bättre alternativ om du är benägen att lägga lite mer pengar. Tänk också på att din dator ska klara att köra HTC vive PRO 2 på full kapacitet, kan datorn inte detta är det kanske bättre att köpa Vive Cosmos och spara sina pengar.

VR-headsetet har en skärm som har 5K-Skärpa och 120 Hz vilket innebär att spelen blir otroligt detaljerade och flyter på bra. När vi tittar efter egenskaper hos olika VR-Headset undersöker vi hur brett synfältet är eftersom det är en viktig del av upplevelsen. Detta VR-headset har ett synfält på 120 grader vilket ger en riktigt bra upplevelse där det känns som man är i spelet man spelar. 

Passformen är väldigt justerbar och har en balanserad konstruktion vilket är viktigt för ergonomin när man spelar lite längre stunder. Headsetet har så mycket plats så att du även kan bära glasögon i VR-headsetet. Ett vanligt problem med VR är att ögonen efter ett tag kan bli väldigt trötta, detta har HTC löst genom att fixa ett justerbart pupillavstånd (IPD) vilket du kan anpassa så att det passar dina ögon bättre. 

Det vi inte gillade med detta VR-headset är priset. Detta är ett så kallat ”full kit” där allt man behöver ingår, men det tar inte bort faktum att headsetet är väldigt dyrt. å behöver du lätta på lädret är detta VR-headsetet för dig. 

HP Reverb G2

Bästa VR-headset från HP

vr headset hp

HP har också gett sig in i VR marknaden, deras nya Reverb G2 är en uppgradering av det gamla Reverb headset och det har fått en rad förbättringar. Vi tycker att HP gör det rätt bra och blir ganska så konkurrens kraftiga med detta VR-headset. Det enda dom gör sämre är bildkvalitén där upplösningen är något sämre än konkurrenternas. 

Detta VR-headset har tagits fram med Valve och Microsoft som är riktigt stora när det kommer till gaming prylar. Tack vare deras kompetens har HP fått lite vägledning med teknik och konstruktion för att skapa Reverb 2. Det bästa VR-headset ska ha väldigt bra passform och det tycker vi att HP har lyckats bra med. 

Likt andra VR-headset kan du även justera linserna för olika ögonavstånd så att du kan spela mer bekvämt. Hela konstruktionen kan påminnas lite av en cykelhjälm med mjuka kuddar runt om vilket gör att det är väldigt bekvämt att ha på sig. Headsetet är även kompatibelt med både SteamVR och Windows Mixed Reality vilket gör att du har ett brett utbud av VR innehåll. 

HTC VIVE Focus 3

Ett bra VR-headset för Metaverse

VR-headset

Vill du bli en del av Metaverse världen kan HTC VIVE Focus 3 ta dig in dit med både bra passform och kvalité. Detta VR-headsetet är det nyaste headset från HTC och även det dyraste. Headsetet har lite nya funktioner dom äldre HTC headseten inte har och ett par uppgraderingar som motiverar det högre priset. 

Som vanligt har detta HTC headset ett brett synfält på 120 grader och 5K upplösning för att få en klar och tydlig bild. Det som är nytt för detta VR headset är ”hand tracking” vilket är en ny teknik som gör att du inte måste använda en kontroll för att styra i den virtuella världen. Med olika handgester kan du numera styra VR världen vilket gör att verklighets känslan nått nya höjder. 

Hörlurarna sitter inte rakt på örat utan det sitter som små högtalare ovanför örat. Detta gillar vi mer än hörlurar eftersom det är bekvämare och kan ge mer precist 3D ljud. Handkontrollerna är även riktigt bra och lätta att styra med. Handkontroller har en batteritid på 15 timmar vilket gör att du kan spela väldigt länge innan det är dags för laddning. 

Vilket VR-headset ska jag köpa?

När du ska köpa ett nytt VR-headset är det viktigt att du hittar ett headset i din budget som uppfyller dina kriterier. Ska du använda ett VR-headset för att spela spel är det viktigt att handkontrollerna är anpassade för just detta eftersom dom används hela tiden i spelet. De flesta som använder ett VR-headset gör just detta i spelsyfte och de flesta dyrare headset har riktigt bra handkontroller. 

En annan viktig sak är passformen. Alla VR-headset vi har listat har riktigt bra passform och passar alla typer av huvudformer. Många VR-headset har även gott om plats under så att du kan använda dina glasögon samtidigt. Balansen är även viktig så att inte det lutar mer åt något annat håll, är balansen ojämn märker man ganska snabbt att det blir tyngre på en sida av headsetet. 

Ska du titta på film och spela spel där grafiken är viktig kan det vara smart att köpa ett VR-headset med bra upplösning. De headset vi har listat har riktigt bra upplösning, där flera av modellerna har 5K i upplösning. Just skärpan och upplösningen är viktig i ett VR-headset eftersom man kommer så nära bilden. Det är även viktigt att kunna justera linserna så att dina ögon inte blir för trötta allt för fort. 

Du bör även se till så att VR headsetet passar spelen och plattformarna du tänkt att använda. Har du exempelvis ingen dator eller konsol att använda bör du köpa ett Meta VR där du har alla spel och världar i självaste headsetet. Du bör även se till så att du har en kraftfull dator som klarar av att köra ditt VR-headset. 

Hur vi testar VR-headset

Vi har följt utvecklingen av VR-glasögon länge och ser ständigt nya tekniker som företagen utvecklar. När vi listar och recenserar olika VR-headset tittar vi främst på hur bra upplevelse headsetet ger. Det som går först i testet är skärmens kvalité och bredd eftersom det är en stor avgörande del av hur bra ett VR headset är. Vi ser gärna att ett VR-headset har en 5K upplösning och en omfång på 120 grader så att man verkligen lever sig in i spelet eller filmen. 

En annan sak som är viktig för oss är ljudet. Hörlurarna eller högtalarna på headsetet ska främst sitta bra och vara bekväma att använda. De ska även leverera bra ljud och surround så att man får en bra ljudupplevelse. Hörlurarna ska tillsammans med passformen sitta bra på huvudet och inte bli besvärligt efter ett par timmars användning. Headsetet ska även ha en bra kylning så att det inte blir överhettat efter en stunds användning.

Vi tittar även på hur lätt det är att börja använda VR glasögonen. Installationen ska vara enkel och smidig så att alla kan börja spela sina favoritspel. De VR-headset vi har listat här ovan har enkla installationer och konfigurationer vilket bidrar till en bättre användarvänlighet. 

En annan viktig sak i undersökningen är priset som ska stämma överens med vad man får. Idag är VR-headsets relativt dyra och det beror på att det använder en ny teknik som många tillverkare inte vågar ge sig på. I framtiden kommer VR-headset förmodligen bli billigare eftersom fler tillverkare ger sig på utmaningen att göra sitt eget VR-headset. Betalar man tusentals kronor är det viktigt för oss att man blir nöjd med sitt headset och att det uppfyller allt man förväntade sig av headsetet.