Bästa gamingratt

Bästa gamingratt för PC och konsol 2022

Med den bästa gamingratten blir racingspel mycket roligare eftersom det simulerar riktig bilkörning. Idag finns det många modeller av gamingrattar och att bygga sin egen racingsimulator har blivit mycket billigare jämfört med vad det var för ett par år sedan. Idag finns det gamingrattar som kostar runt 1000 kronor och gamingrattar som sträcker sig uppemot 5000 till 10 000 kronor. Därav kan det vara svårt att välja vilken gamingratt som passar sin gaming setup. 

När vi testar gamingrattar är det viktigaste faktorn känslan. När man använder en gamingratt ska det vara så snarlikt riktig bilkörning som det bara går. Ofta simulerar dom dyrare gamingrattarna verklig bilkörning bättre än dom billigare. Men det finns även billigare gamingrattar som simulerar verkliga livet helt okej. 

Om du ska köpa en ny gamingratt är det viktigt att veta till vilken konsol eller dator den ska användas till. Så att du inte köper en PC gamingratt till ditt Xbox. Hade du tänkt att sakta bygga upp en riktig racingrigg kan det även vara en bra idé att kolla så att gamingratten du köper är kompatibel med exempelvis en racingstol, växelspak med mera. 

Bästa gamingratt:

Logitech G923

Ett komplett kit med gamingratt, växelspak och pedaler

gamingratt

Denna gamingratt från Logitech finns i två modeller, en som passar Xbox och en som passar Playstation. Båda modellerna passar PC så ska du spela på en dator kan du välja vilken som. Eller den som passar konsolen du har om du skulle få för dig att spela på konsol. 

Detta kit ger dig en hel racing simulator för ett par tusenlappar vilket enligt oss är en bra deal. Självaste gamingratten är bekväm att använda och simulerar riktig bilkörning eftersom ratten har force feedback viket innebär att ratten inte bara snurrar utan har också lite motkraft i sig. Detta gör att det känns mer som att du kör en riktig bil. 

Pedalerna har även broms, gas och koppling vilket innebär att du får en helt manuell upplevelse. Har du lirat med gamingratt förut kanske du spelat med en Logitech G29 som är en väldigt populär gamingratt. Denna ratt påminner väldigt mycket om G29 men är en uppgraderad version med bättre känsla. En bra detalj Logitech har lagt på denna ratten är varvräknaren som varnar när det är dags att använda paddlarna eller växa med växelspaken. 

I G hub kan du även justera hjulkänsligheten, kraftkopplingsnivå och konfigurera knapparna efter vilket spel du spelar. Detta gör att du kan finslipa grejerna till att få till känslan du söker i en gamingratt. 

Thrustmaster T300 RS GT Edition

Bästa gaming ratt till PC och Playstation

Gamingratt

Thrustmaster är en stor tillverkare av gamingrattar och gör bland marknadens bästa. Denna gamingratt kommer med pedaler och har en känsla som liknar riktig bilkörning. Det ingår ingen växelspak men gamingratten är kompatibel med T3PA pro, TH8A och TH8RS vilket är tre stycken riktigt bra växellådor. 

Något vi gillar extra mycket med denna gamingratt är att ratten går att ta bort och bytas ut mot en annan Thrustmaster ratt. Dom har ett ganska stort utbud av gamingrattar vilket innebär att du kan sätta på en Ferrariratt, F1 ratt eller varför inte en ratt som är bättre för drifting? Att kunna byta ratt på gamingratten är även bra om en ratt skulle gå sönder eller om det blir slitage på ratten efter ett tag. 

Med gamingratten kan du svänga upp till 1080 grader vilket innebär att du kan snurra ratten flera varv innan den bottnar. Detta är viktigt för att simulera riktig bilkörning. Många billigare gamingrattar roterar endast 360-720 grader vilket inte alls ger samma känsla. Gamingratten har ingen växelspak som ingår men däremot har den paddlar på baksidan på ratten som är gjord av solid metall för bättre kvalité och känsla. 

Thrustmaster T-GT II

Bästa gaming ratt som liknar verkligheten

Bästa gamingratt

Detta är en av Thrustmasters dyrare gamingrattar och den levererar riktigt bra känsla som simulerar bilkörning riktigt bra. Ratten går även att bytas ut mot kompatibla Thrustmaster rattar vilket gör att du kan få en riktigt bra känsla beroende på vilket spel du spelar och vilken bil du kör. 

I denna gamingratt ingår det pedaler som känns riktigt bra och som står stilla på marken. Pedalerna består av dom tre vanliga, gas, broms och koppling. Enligt oss är pedalsetet som ingår till denna ratt mycket bättre än Thrustmaster billigare kit. Det går även att köpa till både växelspak och även handbroms vilket kan vara bra för drifting spel. 

Ratten har även force feedback i realtid och drivs med en 40 Watts borstlös servomotor vilket gör att känslan när man vrider ratten är riktigt bra. Komponenterna i ratten har även delar från europeiska fordonsindustrin för att tillverka en gamingratt som håller. Tekniken och Force feedbacken är så precis eftersom ratten har en processor som är väldigt snabb och kopplar ihop spelet med ratten. 

Thrustmaster T248

Bästa gaming ratt som liknar verkligheten

gamingratt

Thrustmaster T248 är ännu en thrustmaster ratt som kommer med i listan. Denna gamingratt har en bra känsla och en digital display för hastighet. Det går tyvär inte att byta denna ratten mot andra thrustmaster rattar, men kvalitén på gamingratten är ändå så pass bra att du inte skulle behövt bytt i slitage syfte i vilket fall som helst. 

Gamingratten går att konfiguera en del och i inställningarna kan du ändra Feedback-typen och  rattutslaget så att du får ratten som du vill ha den. Du har även tre färdiga inställningar att välja på om du inte vill konfigurera något själv. Paddlarna växlar på 30 ms vilket gör att dom är oerhört snabba. 

Det går även att justera hur hårt bromsen tar vilket kan vara bra att ändra för olika spel.  Den fästs väldigt enkelt i bordet eller i en racingstol för ännu mer racingkänsla. Denna gamingratten har HYBRID DRIVE-system vilket levererar 70 % mer kraft än andra hybridracingrattar från Thrustmaster.

Thrustmaster TX Racing Wheel

En gaming ratt med läder

gamingratt

Thrustmaster TX Racing Wheel är en gamingratt som är klädd med handsytt läder. Denna ratten har en borstlös servomotor som gör att racingupplevelsen är väldigt lik det riktiga livet. Gamingratten går att vrida upp till 900 grader vilket gör att du kan snurra på ratten flera varv. 

Fäster du ratten i bordet ordentligt får man en stabil ratt som verkligen känns stadig. Ett ständigt problem med billigare gamingrattar är att dom är ostabila och väldigt plastiga. Ratten går även att byta ut mot någon av Thrustmaster andra rattar, exempelvis F1 ratt eller en Ferarri ratt. 

Ratten passar med Xbox och PC vilket gör att den passar riktigt bra till spel som Forza Horizon. Ratten har även flera användbara knappar som går att använda i spelet. Till denna gamingratt ingår även ett par pedaler så att du får med hela paketet. Det enda som saknas är en växelspak vilket går att köpas till. 

Köpa rätt gamingratt

Om du ska köpa en ny gamingratt är det bra att veta vad du är ute efter och vilka spel du ska spela. Olika gamingrattar passar bra för olika spel. Ska du spela mycket racingspel bör du kolla på en ratt gjord för ändamålet. Ska du spela ett spel där det sladdas mycket med bilarna bör du köpa en ratt som kan vridas flera varv innan den bottnar. 

Ska du spela racingspel med så mycket verklighetstrogen körning som möjligt bör du gå upp en prisklass och köpa en gamingratt med force feednback. Detta kommer göra så att ratten får lite tyngd i sig ju mer du svänger och om det är hinder på vägen. Olika rattar har olika bra force feedback där vissa tillverkare lyckats riktigt bra med att simulera riktig bilkörning medan andra tillverkare har inte lyckats med ändamålet. På vissa rattar kan man även justera denna feedback så att den blir intensivare. 

En gamingratt ska även ha ett par tillhörande pedaler till som även gärna ska ha en koppling. Pedalerna ska stå på en bra grund så att dom inte åker runt när du trycker ner foten för en hård inbromsning. Se även till så att pedalerna du köper även har en koppling om du skulle vilja uppgradera din setup i framtiden och köpa en växelspak. Se även till att köpa en gamingratt som passar på konsolen du ska spela på. 

Hur vi jämför gamingrattar

När vi letar efter en gamingratt att ta med i listan kollar vi hur bra ratten simulerar riktig racing. Vi kollar även på om gamingratten har paddlar, hur många varv den kan snurras och om den går att konfiguera. En annan viktig sak för oss är priset eftersom ingen vill betala för mycket för en gamingratt som visar sig vara dålig. 

En annan viktig sak för oss är att ratten ska ha bra kvalité. En gamingratt är ganska dyr och därför ska den hålla i flera år framöver. Vi ser gärna även att det går att köpa mer utrustning till ratten så man kan bygga vidare på sin racingrigg. 

bästa gaming router
Köpguider

Bästa gaming router 2022

Den bästa gaming routern ska ge dig en stark Wi-Fi uppkoppling så att du kan spela datorspel utan lagg och fördröjningar. För en gamer är

Läs mer»
Bästa router
Köpguider

Bästa Wi-Fi router 2022

Vill du ha ett snabbt internet som är stabilt och inte laggar behöver du den bästa routern. Har du en router från 2019 är tidigare

Läs mer»
gamingsetup
Tips & guider

Gaming setup – detta behöver du

Har du funderat på att bygga en gamingsetup? Kul! När man pratar om gamingsetups menar man ofta all gamingutrustning tillsammans. Alltså består en gamingsetup av

Läs mer»