Bästa gamingratt

Bästa gamingratt för PC och konsol 2023 – 6 bra spelrattar

Med den bästa gamingratten blir racingspel mycket roligare eftersom det simulerar riktig bilkörning. Idag finns det många modeller av gamingrattar och att bygga sin egen racingsimulator har blivit mycket billigare jämfört med vad det var för ett par år sedan. Idag finns det gamingrattar som kostar runt 1000 kronor och gamingrattar som sträcker sig uppemot 5000 till 10 000 kronor. Därav kan det vara svårt att välja vilken gamingratt som passar sin gaming setup. 

När vi testar gamingrattar är det viktigaste faktorn känslan. När man använder en gamingratt ska det vara så snarlikt riktig bilkörning som det bara går. Ofta simulerar dom dyrare gamingrattarna verklig bilkörning bättre än dom billigare. Men det finns även billigare gamingrattar som simulerar verkliga livet helt okej. 

Om du ska köpa en ny gamingratt är det viktigt att veta till vilken konsol eller dator den ska användas till. Så att du inte köper en PC gamingratt till ditt Xbox. Hade du tänkt att sakta bygga upp en riktig racingrigg kan det även vara en bra idé att kolla så att gamingratten du köper är kompatibel med exempelvis en racingstol, växelspak med mera. 

Bästa gamingratt:

gamingratt

Logitech G923

Vår favorit

Bäst i test!
Gamingratt

Thrustmaster T300 RS GT Edition

Bästa gamingratt PC och Xbox

Bra val
Bästa gamingratt

Thrustmaster T-GT II

Finast känsla

Mest verklighetstrogna
gamingratt

Thrustmaster T248

Billigare alternativ till T-GT II

gamingratt

Thrustmaster TX Racing Wheel

Gamingratt med läder

billig gamingratt

Logitech G 29 Driving Force

Bästa billiga gamingratt

1. Logitech G923

gamingratt

Bästa gamingratt och pedaler

Komplett kit med gamingratt, växelspak och pedaler till ett bra pris.

Denna gamingratt från Logitech finns i två modeller, en som passar Xbox och en som passar Playstation. Båda modellerna passar PC så ska du spela på en dator kan du välja vilken som. Eller den som passar konsolen du har om du skulle få för dig att spela på konsol. 

Detta kit ger dig en hel racingsimulator för några tusenlappar vilket enligt oss är en bra deal. Självaste gamingratten är bekväm att använda och simulerar riktig bilkörning eftersom ratten har force feedback viket innebär att ratten inte bara snurrar utan har också lite motkraft i sig. Detta gör att det känns mer som att du kör en riktig bil. 

Pedalerna har även broms, gas och koppling vilket innebär att du får en helt manuell upplevelse. Har du lirat med gamingratt förut kanske du spelat med en Logitech G29 som är en väldigt populär gamingratt. Denna ratt påminner väldigt mycket om G29 men är en uppgraderad version med bättre känsla. En bra detalj Logitech har lagt på denna ratten är varvräknaren som varnar när det är dags att använda paddlarna eller växa med växelspaken. 

I G hub kan du även justera hjulkänsligheten, kraftkopplingsnivå och konfigurera knapparna efter vilket spel du spelar. Detta gör att du kan finslipa grejerna till att få till känslan du söker i en gamingratt. 

2. Thrustmaster T300 RS GT Edition

Gamingratt

Bästa gaming ratt till PC och Playstation

En mångsidig modell till PC och Xbox som det går att byta ratt på vid slitage eller om man vill ha olika grepp.

Thrustmaster är en stor tillverkare av gamingrattar och gör bland marknadens bästa. Denna gamingratt kommer med pedaler och har en känsla som liknar riktig bilkörning. Det ingår ingen växelspak men gamingratten är kompatibel med T3PA pro, TH8A och TH8RS vilket är tre stycken riktigt bra växellådor. 

Något vi gillar extra mycket med denna gamingratt är att ratten går att ta bort och bytas ut mot en annan Thrustmaster ratt. Dom har ett ganska stort utbud av gamingrattar vilket innebär att du kan sätta på en Ferrariratt, F1 ratt eller varför inte en ratt som är bättre för drifting? Att kunna byta ratt på gamingratten är även bra om en ratt skulle gå sönder eller om det blir slitage på ratten efter ett tag. 

Med gamingratten kan du svänga upp till 1080 grader vilket innebär att du kan snurra ratten flera varv innan den bottnar. Detta är viktigt för att simulera riktig bilkörning. Många billigare gamingrattar roterar endast 360-720 grader vilket inte alls ger samma känsla. Gamingratten har ingen växelspak som ingår men däremot har den paddlar på baksidan på ratten som är gjord av solid metall för bättre kvalité och känsla. 

3. Thrustmaster T-GT II

Bästa gamingratt

Bästa gaming ratt som liknar verkligheten

Extremt hög kvalitet på ratt och pedaler som verkligen lyfter körningen rejält.

Detta är en av Thrustmasters dyrare gamingrattar och den levererar riktigt bra känsla som simulerar bilkörning riktigt bra. Ratten går även att bytas ut mot kompatibla Thrustmaster rattar vilket gör att du kan få en riktigt bra känsla beroende på vilket spel du spelar och vilken bil du kör. 

I denna gamingratt ingår det pedaler som känns riktigt bra och som står stilla på marken. Pedalerna består av dom tre vanliga, gas, broms och koppling. Enligt oss är pedalsetet som ingår till denna ratt mycket bättre än Thrustmaster billigare kit. Det går även att köpa till både växelspak och även handbroms vilket kan vara bra för drifting spel. 

Ratten har även force feedback i realtid och drivs med en 40 Watts borstlös servomotor vilket gör att känslan när man vrider ratten är riktigt bra. Komponenterna i ratten har även delar från europeiska fordonsindustrin för att tillverka en gamingratt som håller. Tekniken och Force feedbacken är så precis eftersom ratten har en processor som är väldigt snabb och kopplar ihop spelet med ratten. 

4. Thrustmaster T248

gamingratt

Prisvärd gamingratt med hög kvalitet

Det perfekta alternativet för dig som vill ha en riktigt bra ratt som går att ställa in till ett bra pris. 

Thrustmaster T248 är ännu en Thrustmasteratt som kommer med i listan. Denna gamingratt har en bra känsla och en digital display för hastighet. Det går tyvär inte att byta denna ratten mot andra thrustmaster rattar, men kvalitén på gamingratten är ändå så pass bra att du inte skulle behövt bytt i slitage syfte i vilket fall som helst. 

Gamingratten går att konfiguera en del och i inställningarna kan du ändra Feedback-typen och  rattutslaget så att du får ratten som du vill ha den. Du har även tre färdiga inställningar att välja på om du inte vill konfigurera något själv. Paddlarna växlar på 30 ms vilket gör att dom är oerhört snabba. 

Det går även att justera hur hårt bromsen tar vilket kan vara bra att ändra för olika spel.  Den fästs väldigt enkelt i bordet eller i en racingstol för ännu mer racingkänsla. Denna gamingratten har HYBRID DRIVE-system vilket levererar 70 % mer kraft än andra hybridracingrattar från Thrustmaster.

5. Thrustmaster TX Racing Wheel

gamingratt

Bästa gamingratt läder

Lyxig och stabil ratt som sitter riktigt bra i bordet! 

Thrustmaster TX Racing Wheel är en gamingratt som är klädd med handsytt läder. Denna ratten har en borstlös servomotor som gör att racingupplevelsen är väldigt lik det riktiga livet. Gamingratten går att vrida upp till 900 grader vilket gör att du kan snurra på ratten flera varv. 

Fäster du ratten i bordet ordentligt får man en stabil ratt som verkligen känns stadig. Ett ständigt problem med billigare gamingrattar är att dom är ostabila och väldigt plastiga. Ratten går även att byta ut mot någon av Thrustmaster andra rattar, exempelvis F1 ratt eller en Ferarri ratt. 

Ratten passar med Xbox och PC vilket gör att den passar riktigt bra till spel som Forza Horizon. Ratten har även flera användbara knappar som går att använda i spelet. Till denna gamingratt ingår även ett par pedaler så att du får med hela paketet. Det enda som saknas är en växelspak vilket går att köpas till. 

6. Logitech G 29 Driving Force

billig gamingratt

Billig gamingratt bäst i test

Två stycken Force Feedbackmotorer, vridbar till 900 grader och bra grepp till ett riktigt fint pris gör detta till ett bra val.

Är du på jakt efter en ratt som har väldigt verklighetstrogen känsla i både vikt, styrning, respons och pedaler? Då är modellen G 29 från Logitech ett väldigt bra val där du får mycket ratt för pengarna.

I ratten sitter det dubbla force-feedback motorer vilket gör att du får riktigt fin respons oavsett vilket underlag du kör på. Ratten kan även drivas 900 grader vilket adderar ytterligare till verklighetskänslan oavsett om du kör racing, lastbil eller traktorspel! 

Fästena är riktigt rejäla och G 29 sitter väldigt stabilt i bordsskivan vilket är viktigt både för känslan och för att precisionen ska bli bra. Det är nämligen inte kul om ratten glider när man kör. Det här i kombination med att det är en skön och välbalanserad vikt gör att helheten blir väldigt verklig. 

På ovansidan i mitten av ratten sitter det digitala LED-lampor som visar både ditt varvtal och din växel vilket vi tycker är en trevlig detalj som andra modeller gärna skulle kunna få ta efter! Utsidan av ratten, den yta som du har händerna på, är klädd i läder vilket gör greppet starkt oavsett om du kör med eller utan handskar.  

Med ratten hänger det med en uppsättning pedaler med broms, koppling och gas. Pedalerna är av stål vilket ger en bra kvalitetskänsla mot foten och för allra bästa känsla kan man även köra med skor! Tack vare att motståndet när du trycker ner bromspedalen är dynamiskt, alltså att det blir hårdare desto längre ner du trycker, så efterliknar bromsen ett äkta bromssystem väldigt mycket. Stort plus även här! 

Ratten är främst gjord för PlayStation 3, 4 och 5 men fungerar även med både Windows och Macar, så det är en bra spelratt som är kompatibel med olika enheter! 

Köpa rätt gamingratt

Att tänka på med ratten

Om du ska köpa en ny gamingratt är det bra att veta vad du är ute efter och vilka spel du ska spela. Olika gamingrattar passar bra för olika spel. Ska du spela mycket racingspel bör du kolla på en ratt gjord för ändamålet. Ska du spela ett spel där det sladdas mycket med bilarna bör du köpa en ratt som kan vridas flera varv innan den bottnar. 

Ska du spela racingspel med så mycket verklighetstrogen körning som möjligt bör du gå upp en prisklass och köpa en gamingratt med force feednback. Detta kommer göra så att ratten får lite tyngd i sig ju mer du svänger och om det är hinder på vägen.

Olika rattar har olika bra force feedback där vissa tillverkare lyckats riktigt bra med att simulera riktig bilkörning medan andra tillverkare har inte lyckats med ändamålet. På vissa rattar kan man även justera denna feedback så att den blir intensivare. 

Ifall du spelar många olika spel är det en fördel om ratten har inställningsmöjligheter vad gäller hur hård styrningen ska vara och hur hårt bromsarna ska ta. Ytterligare en fördel är om du kan byta ut själva ratten eftersom dem slits med åren samt att det är kul att kunna ha olika grepp! 

En sista sak att spana efter är en ratt med bra grepp. Det ska helst vara att du skruvar fast den i bänkskivan och inte enbart sätts fast med sugproppar eftersom det ger ett mycket stabilare resultat som gör att ratten sitter även om det blir lite hårdare tag.

Missa inte pedalerna!

En gamingratt ska även ha ett par tillhörande pedaler till som även gärna ska ha en koppling. Pedalerna ska stå på en bra grund så att dom inte åker runt när du trycker ner foten för en hård inbromsning. Se även till så att pedalerna du köper även har en koppling om du skulle vilja uppgradera din setup i framtiden och köpa en växelspak. Se även till att köpa en gamingratt som passar på konsolen du ska spela på. 

En till sak som förhöjer känslan rejält är om pedalerna har ett dynamiskt motstånd. Detta innebär att pedalerna inte trycks ner lika mjukt hela vägen utan får större motstånd desto längre du trycker ner dem. Detta gäller då främst bromsen!

Hur vi jämför gamingrattar

När vi letar efter en gamingratt att ta med i listan kollar vi hur bra ratten simulerar riktig racing. Vi kollar även på om gamingratten har paddlar, hur många varv den kan snurras och om den går att konfiguera. En annan viktig sak för oss är priset eftersom ingen vill betala för mycket för en gamingratt som visar sig vara dålig. 

En annan viktig sak för oss är att ratten ska ha bra kvalité. En gamingratt är ganska dyr och därför ska den hålla i flera år framöver. Vi ser gärna även att det går att köpa mer utrustning till ratten så man kan bygga vidare på sin racingrigg. 

Fördelarna med en bra gamingratt

Varför ska man investera i en spelratt egentligen? Jo, för att den ger alla körspel mycket mer rättvisa och helt enkelt gör dem roligare! Oavsett om du ska spela Grand Turismo, Euro Truck Simulator eller Farming Simulator så kommer dem spelen vara både svårare och tråkigare att spela om du sitter med en vanlig konsol eller tangentbord.

Den verklighetstrogna känslan försvinner helt enkelt om man spelar simulatorspel utan ratt vilket vi tycker är synd. Utöver detta är det även lättare att styra med en ratt eftersom du då kan vara mer precist både vad gäller styrning och gas samt bromsverkan. Så om du tycker om att köra spel där du kör någon form av fordon är det verkligen en värd investering att köpa en ratt, både för att göra det roligare och enklare att köra! 

gamingsetup
Tips & guider

Gaming setup – detta behöver du

Har du funderat på att bygga en gamingsetup? Kul! När man pratar om gamingsetups menar man ofta all gamingutrustning tillsammans. Alltså består en gamingsetup av

Läs mer»