när surfplatta barn

När ska man köpa en surfplatta till barn?

Går du också och undrar över från vilken ålder som det är rimligt att ge sitt barn en surfplatta?

Detta är en riktigt högaktuell fråga för föräldrar och åsikterna går verkligen isär där vissa håller paddan så långt bort från sina ungar som bara möjligt medan andra tycker det är ett bra verktyg att använda för att skap lite lugn och ro. 

Här nedan går vi igenom från vilken ålder som en surfplatta för barn bör införas samt vilka för – och nackdelar det finns. 

Om du dessutom skulle leta efter en bra surfplatta för barn så har vi listat dem bästa modellerna i ett stort test. Alla dem plattorna är tåliga, har ett bra pris och går att ställa in barnkontroll på. 

Från vilken ålder bör man börja med skärm?

Här finns det olika råd och forskning att lyssna på. Enligt Läkartidningen som sammanställt data från USA så rekommenderas barn under två år att leva helt utan skärm och alltså inte kolla på film, padda eller TV utan istället leka och läsa böcker. 

Andra menar istället på att det kan finnas fördelar med att införa skärmtid redan från tidig ålder. Exempelvis Kidshealth menar på att man genom att införa en skärm tidigt kan främja dess kreativitet och inlärning genom spel och appar som utbildar. Dessutom leder det till att man vänjer sig vid teknik. 

Här måste man alltså som förälder göra ett ställningstagande. Och visst kan det både kännas lockande och skrämmande med att låta ett barn hålla på med en skärm från tidig ålder.

Vissa tycker det känns som en bra idé för att själva få lite lugn och ro eller kanske för att låta barnet lära sig saker medan andra tycker det är skrämmande eftersom det exempelvis påvekar barnens utsöndring av dopamin på ett sätt som kan bli negativt. 

Appar är experter på att utsöndra dopamin

Alla apptillverkare har en sak gemensamt, nämligen att de bygger sina spel för att utsöndra så mycket dopamin som möjligt så att man vill spela mer och mer. 

Detta gäller även barnspel, något som är anledningen till att barn så gärna faktiskt sitter vid skärmen. Ger man för mycket skärmtid finns därför risken att barnet vänjer sig med snabba dopaminpåslag så pass mycket att andra saker som att rita, sporta, leka eller kanske läsa känns tråkigt och meningslöst. 

Inget är dock svart eller vitt, utan ett bra tips är att införa lite skärmtid för att sedan öka på långsamt i takt med att barnet blir äldre. Här gäller det att skapa en bra balans och sätta regler som känns rimliga.  

Fördelar med att införa skärm från tidig ålder

Vi har redan listat några fördelar, men här kommer alla

  1. Ett bra sätt att lära. Appar ”lurar” barnen att ta till sig kunskap eftersom de får dopamin samtidigt. 
  2. Effektivt för att få lugn och ro exempelvis på kvällar, under långa tilturer eller liknande. 
  3. Vänjer barnet med teknik i en värld där digitaliseringen går allt snabbare. 
  4. Gör så att barnet redan från tidig ålder lär sig engelska ifall man ser till så att många av spelen, filmerna med mera är inställda på det. 
  5. Kan skapa en gemenskap genom att man spelar spel med andra kompisar. Detta är dock vanligare när man blir äldre. 

Nackdelar med att införa skärm från tidig ålder

  1. Gör så att barnet succesivt vänjer sig med snabba dopaminkickar vilket kan få andra mer ”riktiga” saker att kännas meningslöst, tråkigt och ostimulerande. 
  2. Kan vara svårt att kontrollera och leder oftast till konflikter om skärmtid med mera. 
  3. Främjar stillasittande och leder lätt till många timmar i en position som inte är särskilt ergonomisk.

Som du märker finns det fördelar med båda alternativen och vi förespråkar därför att introducera lagom mycket skärmtid utifrån hur ert barn fungerar och hur utvecklat det är.