Bästa surfplattan för barn

Bästa surfplattan för barn 2023 – 4 bra paddor

Vill du hitta den bästa surfplattan för barn? Här nedan listar vi 4 stycken barnvänliga paddor i olika prisklasser som kombinerar nytta med nöje och är perfekt för ett barn som vill lära, spela, rita och kolla film.

Fördelarna med att ge sitt barn en surfplatta

Idag finns det nämligen massor av lärorika spel för alla åldrar som utvecklar olika förmågor hos barnet såsom kreativt tänkande, logiskt tänkande och låter dem experimentera – allt i ett kul format. En surfplatta kan även rädda många middagsbjudningar, långa bilturer, flygresor och tråkiga situationer där man måste vänta. Det kan nämligen vara skönt både för både dem små och dem vuxna om barnen har något att sysselsätta sig med.

Barnlås som skyddar 

På samtliga modeller i den här guiden kan du ställa in tidlås för hur mycket skärmtid man får ha per dag, kontrollera vilka appar som laddas ner och skydda barnen från att råka hamna på fel hemsidor på Google – allt för att ge dem en trygg miljö. Vi pratar mer om det längre ner! 

Bästa surfplattor barn:

Apple iPad 9th gen.

surfplatta bäst i test

Bästa surfplattan för barn

En hållbar och snabb surfplatta som kommer hålla för spelande och filmtittande i många år.

Prisvärd surfplatta till barn

Apples iPad har på senare år blivit en riktig klassiker och det är inte för inte. Detta är den bästa surfplattan för barn eftersom den är väldigt driftsäker, håller länge och att den sällan behöver uppdateras.

Snabb under många år

iPad är nu inne på 9:e generationen och är en enhet som är väldigt stabil, något som innebär att den sällan hackar och hakar upp sig. Anledningarna till att vi rekommenderar den här modellen från Apple som en utav dem bästa surfplattorna för barn är dels då den klarar av spel väldigt bra, dels håller i många år.

Bra att spela på

Barn använder nämligen sina surfplattor nästan uteslutande till spel och använder de då en enhet som ofta hänger sig eller kanske inte klarar av vissa spel över huvud taget så kommer det lätt bli irriterande och en besvikelse, något som i längden även kommer innebära att paddan håller en kortare tid då den kommer bli seg snabbare.

Slutet system

Det här med att den inte hänger sig går hand i hand med att den är hållbar och kan användas i många år. En annan sak som gör att de håller längre än de flesta Androidenheter är att Apple själv utvecklar både mjuk- och hårdvara, det vill säga både själva utsidan på iPaden men även allt som finns på insidan. De har alltså full koll över hela systemet.

Svår att få virus på

Tack vare att systemet är slutet är det även väldigt svårt att få virus på en iPad vilket gör det mycket säkrare för ditt barn att använda den. Även kvaliteten på App Store, det vill säga där man laddar hem appar, är högre än på en Android som använder sig av Play Butik vilket gör att det som laddas hem är godkänt och testat. 

Nackdelar

Vilka är då nackdelarna med Apples iPad 9? Den största nackdelen är att den kan upplevas som dyr för en enhet som man ska ge till sitt barn, men du får dock verkligen vad du betalar för och det finns egentligen bara en riktig utmanare till iPad i den här prisklassen och det är nästa modell i testet.

Xiaomi Pad 5

Bästa barnsurfplatta med Andoridsystem

En riktigt prisvärd surfplatta som håller hög kvalitet och är perfekt att spela på.

Den enda utmanaren till iPad

Här har vi den, den enda riktiga utmanaren till Apples iPad 9. Vad är det som gör detta till en bra padda för barn? Jo, det är främst att man lagt pengarna på att utveckla dem funktionerna som barn använder mest, och sparat in på sådant som de inte använder.

Paddan har satsat på en bra skärm och en stark processor vilket gör att den är trevlig att både kolla film på och att spel flyter väldigt bra, något som de flesta barn uppskattar mer än att ha GPS eller möjlighet att stoppa in ett SIM-kort, vilket är två funktioner som har prioriterats bort.

En modell som prioriterar rätt

Denna modell kommer enbart i ett utförande, du kan alltså inte göra några tillval vilket vi tycker är en fördel då man får med allt i en väldigt komplett enhet. Paddan har exempelvis mycket lagring från början, nämligen hela 128 GB till skillnad från iPads 64 GB, så du får alltså dubbelt så mycket lagring i en Xiaomi jämfört med i en iPad – för samma pengar!

Men behöver man verkligen 128 GB? Det beror på hur mycket spel som är tänkt att laddas ner, men generellt sett kommer ditt barn kunna ha väldigt många spel redan på 64 GB, så 128 GB kommer räcka väldigt långt. En till fördel är att den faktiskt är väldigt snygg och frän i skimrande rosa-vit med rundade kanter. 

Nackdelar

Vilka är nackdelarna då? Den främsta nackdelen är att Xiaomi förmodligen inte kommer hålla lika länge som en iPad samt att det inte finns lika många bra barnvänliga skal att köpa till. Den har inte heller någon AUX-ingång vilket innebär att ditt barn måste använda trådlösa hörlurar vid exempelvis filmtittande.

Du kan inte heller uppgradera lagringsutrymmet med ett SD-kort om du skulle få slut på lagring, men det kan du inte med en iPad heller. Så sammanfattningsvis är detta en bra padda för barn som vill ha snabbare funktioner av det som de flesta använder, och färre av det som få har nytta av, såsom GPS. 

Apple iPad Mini 6th gen.

Liten surfplatta till barn bäst i test

Modellen för dig som vill köpa en liten, smidig och lätt surfplatta som klarar av allt med stor bravur.

Perfekt för spel trots sin lilla storlek 

Letar du efter en liten surfplatta till barn? Då är en iPad mini 6 det bästa köpa just nu. Den är liten och nätt vilket gör att även små barn har lätt att hantera dem, samtidigt som den har extremt starkt prestanda och klarar av alla spel som ditt barn kan tänkas vilja spela. Den har även en väldigt färgrik och djup skärm, något som gör den trevlig att se film på. Paddan har även hela fyra stycken högtalare, två i toppen och två längst ner, något som gör den ännu mer integrerande vid film och spel. 

Finns i fina färger

Något som de flesta barn kommer gilla med den här modellen är att den finns i massa roliga vackra färger. Den finns exempelvis i lila, rosa och stjärnglans vilket är en form av champagne-rosa.

Bra kamera och låg vikt

Paddan har även en bra kamera ifall ditt barn tycker om att fota, och den är väldigt bra att ringa videosamtal med vilket är perfekt om man är på olika ställen och vill ha lite kontakt. Vi måste även nämna att iPad mini 6 är väldigt lätt och har en vikt på ynka 297 gram, så den är smidig och lätt även för ett barn. Detta är helt enkelt en suverän modell om man vill ge sitt barn en modell som är enkel att hantera, har bra skärm och klarar av alla spel. 

Nackdelar

Den enda nackdelen är egentligen att den är väldigt dyr, detta eftersom insidan är så otroligt stark, nästan lika stark som en MacBook Air. Detta gör att priset sticker iväg, i synnerhet eftersom allt har behövt göras så litet och kompakt. En till nackdel är att du endast kan välja mellan 64 och 256 GB och inte har ett mellanval på 128 GB. 64 GB räcker dock gott och väl i de flest fall. 

Samsung Galaxy Tab A7

Bästa billiga surfplattan för barn

Liten och billig modell som är perfekt som första surfplatta till ett yngre barn.

Barnvänlig billig surfplatta

Ifall du är på jakt efter en billig surfplatta för barn är Samsung Galaxy Tab A7 den bästa modellen du kan köpa. Den kostar ungefär hälften av vad en iPad 9 eller Xiaomi Pad 5 gör vilket är perfekt om barnet som ska använda den är lite mindre och inte ska göra så krävande saker på den.

Dålig på stora spel

Det låga priset gör att den har sämre processor och skärm kontra ovanstående modeller vilket innebär att den inte orkar köra så tunga spel. Men den duger gott och väl för enklare barnspel och att titta film på. Surfplattan kommer med 32 GB lagringsutrymme men du kan köpa till och stoppa in ett microSD-kort vilket gör att du då får mer utrymme att ladda hem spel och fota på.

Prisvärd

Surfplattan är liten och smidig och väger bara 366 gram och skärmen är lagom stor även för ett barn. Det som gör att vi tycker just den här modellen från samsung är en bra budgetsurfplatta för barn är tack vare att den är bland den snabbaste i sin prisklass samt har en skärm som trots det ringa priset levererar okej grafik.

Nackdelar

Nackdelarna med denna padda är att du inte kan förvänta dig att den håller sig fräsch i så många år. Även batteritiden är flera timmar kortare än ovanstående modeller. Är du på jakt efter en modell som håller länge är detta alltså inget bra val, men om du vill ge ditt barn en enklare modell att börja med och är beredd på att byta ut den om några år så är den lysande. 

Frågor och svar om surfplattor för barn

surfplatta barn

Här nedan hittar ni frågor och svar på sådant som är relevant att hålla koll på inför ett köp av surfplatta till barn, exempelvis vid vilken ålder det är lägligt att ge ett barn en padda samt om man ska köpa en iPad eller Android-modell.  

Hur utsåg ni vilka modeller som var bäst?

När vi tipsar om produkter kikar vi igenom en stor mängd olika modeller på marknaden och undersöker deras komponenter, användarvänlighet och hur prisvärda de är. Alla ovanstående modeller levererar det som de utger sig för att göra samt har en bra användarvänlighet för barn med system som är enkla att förstå. 

Det är även att surfplattor för barn är säkra att använda, gärna är någorlunda stöttåliga samt går att spela på eftersom det är en stor del av det som barn faktiskt vill göra på sin padda. Alla modeller i den här guiden är enligt oss bra för dem yngre eftersom de helt enkelt har många funktioner och kvalitéer som är anpassade för yngre användare. 

Hur mycket minne behöver man på en surfplatta för barn?

I surfplattans minne lagras de spel som laddas ner och spelen idag kan vara ganska stora. Det man inte heller får glömma är att det är i lagringen som de filmer man laddar ner från exempelvis Netflix i offlineläge hamnar.

Om man är på resa, exempelvis flyger eller ska åka långt med bil, är det dessa filmer som i regel räddar resan och låter både barnen och föräldrarna få ro. Se det därför som en investering att köpa en surfplatta med minst 64 GB lagring.

Varje timme film drar ungefär 3 GB minne, så vill du ladda ner tre filmer á 1,5 timmar styck drar det 13,5 GB vilket är ganska mycket. 

Vilka är fördelarna med att ge sitt barn en surfplatta?

surfplatta för barn

Idag är en surfplatta ett väldigt bra verktyg både för underhållning och för lärande. Det finns mängder med interaktiva spel för olika åldrar som utvecklar deras förmågor och låter dem tänka och experimentera. Det går även att fjärma kreativiteten bra eftersom man kan rita och skapa på paddor. Moderna tidens ritblock helt enkelt. 

På surfplattor kan man även ladda ner massor av roliga spel, kolla på klipp och videos vilket är en bra underhållning för barnen att pyssla med exempelvis när de är trötta efter en dag i skolan, när ni sitter och åker bil eller kanske väntar på något. Man ska helt enkelt inte underskatta hur bra underhållning paddan är i situationer där ett nöjt och lugnt barn både är skönt för dig som förälder och barnet. När man flyger flygplan eller åker tåg är bra exempel på sådana situationer. 

En sista fördel är att barnet vänjer sig med teknik vilket är en kunskap dem kan ha med sig hela livet sedan, både i skola, på fritiden och sedan i arbetslivet. Det finns alltså en poäng att ge sitt barn en digital enhet för att det helt enkelt ska vänja sig med teknik. 

Tips till dig som förälder

När man ger sitt barn en surfplatta är det viktigt att man ser till så att det kan använda den på ett säkert sätt, något som främst innebär att barnet inte ska exponeras för olämpligt innehåll eller ladda hem saker som kostar pengar.

Det bästa sättet att kontrollera detta är genom att du som vuxen ansvarar för lösenordet som krävs för att ladda ner appar, något som innebär att du hela tiden måste godkänna vad ditt barn laddar hem och inte. Det går även att sätta på något som kallas för ”säker surfning” på Google vilket innebär att barnet inte kan söka på eller utsättas för olämpligt innehåll. 

Du kan även ställa in föräldrakontroll på alla Apple-enheter för att skydda barnet. Det här gäller även på Androidtelefoner samt tjänster såsom Instagram, SVT Play och Netflix. 

Att hålla koll på skärmtiden är också att rekommendera så att barnet inte surfar för länge, en tid som endast du som vuxen kan bestämma. Det finns inget rätt eller fel, utan det handlar om vad ni i familjen och barnet i fråga mår bra av.

Men ett tips är att börja smått eftersom barnet snabbt vänjer sig med surfplattan och sedan kan ha svårt att lägga ifrån sig den. Du kan sätta skärmtid per dag vilket gör att enheten sedan säger ifrån när det börjar bli dags att lägga ifrån sig den, en funktion som fungerar bra.

Ett till tips är att prata om förhållningssätt om paddan med barnet i förväg så att de vet vad som gäller. Hur mycket får man surfa per dag, när på kvällen måste man lägga ifrån sig den och så vidare! 

Apple eller Android - vad är skillnaden?

vilken surfplatta barn

Den största skillnaden mellan en surfplatta från Apple och Android är operativsystemet. På Apple är systemet slutet på ett annat sätt vilket innebär att det är svårare att få virus på en iPad samt att de generellt sett löper mindre risk för att lagga eller haka upp sig. Sedan brukar enheter från Apple upplevas enklare att använda då deras system är extremt användarvänligt.

Android uppskattas dock oftast av de som redan är vana med det systemet i telefonen och har därför enklare att förstå surfplattan och lära sitt barn att använda den. Ett bra tips är helt enkelt att utgå från dig själv och vad som har fungerat bra för dig och sedan köpa efter det. Om du är van med Apple sedan tidigare är det därför ett smart val att välja iPad och tvärtom.

Från vilken ålder är det lämpligt att introducera en surfplatta?

Det finns inget exakt svar på den här frågan, utan det beror väldigt mycket på hur ni i familjen är och vilka vanor ni har. Eftersom barn idag kommer ha elektroniken nära sig hela livet skadar det inte att introducera en surfplatta från tidig ålder och eftersom det idag finns mängder med roliga program där de kan rita, lyssna på barnböcker och träna sin logik är det även väldigt nyttigt. 

Det är alltså inte riktigt en fråga om vid vilken ålder, utan snarare hur länge. Appar idag är nämligen experter på att trigga igång belöningssystemet vilket gör att det är lätt hänt att man får svårt att slita sig från skärmen. Att därför redan från start vara bestämd på hur många timmar barnet får använda den per dag är ett framgångsrecept för att skapa en sund och bra rutin kring surfplattan för barn. 

Vill du läsa mer om det här med när man ska ge sitt barn en surfplatta och hur lång skärmtiden ska vara samt vilka fördelar och risker det finns så har Forskning.se skrivit en bra artikel där de går igenom detta på ett bra sätt. 

Varför listar vi ingen renodlad barnmodell som bästa surfplatta för barn?

Idag går det att köpa surfplattor som är framtagna enbart för barn och dessa hittar man exempelvis på Amazon, men utifrån våra tester och undersökningar fungerar dessa sällan bra. De är buggiga och hänger sig, har kort batteritid och håller generellt sett inte så länge vilket innebär att man kommer behöva köpa en ny inom kort tid vilket inte är hållbart varken ur en ekonomisk eller miljömässig synvinkel. 

In till fördel med att köpa en surfplatta som inte är renodlad för barns användning är att du som vuxen också kan använda den till exempelvis att titta film, slösurfa och betala räkningar. Ni får alltså flera användningsområden för den än enbart en spelmaskin för barnen.

Som vi nämnt tidigare så kan man använda dig av barnkontroll på exempelvis internet samt kräva ett lösenord för att ladda ner appar, ett lösenord som bara du som vuxen känner till. På grund av dessa möjligheter spelar även den renodlade barnplattan ut sin roll lite. 

Hur länge håller en surfplatta?

Om man ska köpa en bra surfplatta för barn så är det en ganska stor investering och då är det bra om investeringen håller över många år. Ifall du köper någon av iPadsen eller paddan för barn från Xiaomi kan du räkna med att de kommer hålla i upp mot 7 år. Köper du istället en enklare variant får du utgå från att de kommer börja bli sega och trötta efter ungefär 3-4 år, något som innebär att det i längden är minst lika förmånligt att köpa en rejälare modell från början. 

Med allt detta sagt så hoppas vi verkligen att ni har hittat en modell som faller er i smaken samt som ligger inom er budget. Om du vill fortsätta inspireras av teknik så kan du läsa vidare på sidan och inspireras vidare. 

Hur mycket skärmtid?

Desto yngre ett barn är desto mindre skärmtid bör det ha. Det finns nämligen många risker med att ge sitt barn för mycket skärmtid.

Eftersom spel, film, TikTok och andra medier idag är experter på att utsöndra dopamin hos den som konsumerar finns exempelvis risken för tappad kreativitet och lust att göra andra saker som inte stimulerar utsöndringen av dopamin lika mycket. En till risk är att barnet rör på sig för lite och vänjer sig med att bli stillasittande. 

Hur mycket skärmtid ska man då ge sitt barn? Det råder lite delade meningar och olika studier säger olika. Mellan 2-3 år bör man ge max en timme. 3 till 5-åringar har två timmar som ett bra riktmärke, 5 till 8-åringar tre timmar och därefter kan man släppa på lite och känna efter utifrån hur ens eget barn är som person och om den har problem med att vara utan skärmen eller inte. 

När man köper en surfplatta till barn är det även bra att försöka involvera lärande medier varvat med all underhållning eftersom paddan faktiskt är ett riktigt bra verktyg för att ”lura” i barnen kunskap. 

Läs mer: