
Bästa gamingdator till barn – 7 bra modeller
Letar du efter en gamingdator till barn men har gått vilse i djungeln av olika speldatorer? Vi vill hjälpa dig hitta en modell som är bra att spela Fortnite, Roblox, Minecraft och andra populära barnspel på. Här nedan listar vi därför 6 stycken speldatorer som utmärker sig lite extra bra för den yngre gamern.
Du hittar både stationära och bärbara datorer för olika plånböcker. Gemensamt för alla modeller är att de är väldigt prisvärda samt ligger i den billigare prisklassen för speldatorer. Längst ner hittar du även en ordlista där du exempelvis kan lära dig vad ett RAM-minne och grafikkort är för att på så sätt hänga med ännu bättre.
Gamingdatorer till barn:
Komplett Entry Gaming Pack

Bästa gamingdator till barn
Ett prisvärt paket med dator och tillbehör, redo att starta igång och ladda hem spel på!
- Allt i ett
- Orkar Fortnite, Minecraft,Roblox
- Går att byta ut delar
Prisvärt spelpaket
Den ledande återförsäljaren av teknik och datorer heter Komplett och de har noterat behovet av bra förstadatorer och därför har de byggt det här kitet som de kallar för ”ingångspaket”.
VI tycker att detta är en väldigt bra lösning, eftersom du får med både dator, skärm, tangentbord och mus i samma köp och därför är det bara att stoppa in allt och köra igång direkt. Du sparar dessutom många tusenlappar på att köpa allt i paket.
Perfekt för Roblox, FortNite och Minecraft
Hur är då datorn? Jo, den räcker lagom till spels om barn tycker om, alltså FortNite, Minecraft och Roblox. Den kommer förinstallerad med Windows 10 vilket är väldigt enkelt att använda och det går även att lägga in en så kallad föräldrakontroll för att skydda mot olämpligt innehåll.
Inga jobbiga förinstallerade programvaror
Datorn kommer också levererad helt utan massa onödig programvara såsom prov- och testapå-versioner av olika program. Den kommer alltså helt ren och redo att ladda ner spel på.
Datorns insida
Vad gäller datorns insida så är den som sagt byggd för gaming. Här sitter en professor från AMD som heter AM4 Ryzen 5 5600G CPU Tray. Den har 6 kärnor och 12 trådar samt hela 36 månaders garanti.
Kylaren är från märket Coolmaster och har RGB-belysning, det vill säga lampor som gör att den lyser coolt, något som de flesta barn tycker är riktigt läckert. Kylaren arbetar på bra och ser till att komponenterna lirar bra även om man sitter och spelar en längre tid.
Moderkort ger delarna rättvisa och hårddisken är en SSD på 500GB vilket innebär att det får plats många spel på datorn samt att spelen startar ganska snabbt. RAM-minnet är på 16GB vilket är perfekt för en speldator. Det innebär att datorn kommer orka driva exempelviks spel och Discord som man pratar med sina vänner via på samma gång.
Nätaggregatet är på 500W och skulle orka driva även tyngre komponenter i framtiden ifall man vill uppgradera något.
Medföljande skärm, tangentbord, mus och musmatta
Skärmen som medföljer är på 24 tum från Samsung och har HD-upplösning och 75hz vilket gör att skärmen fångar upp även snabba rörelser i ett spel på ett fint sätt. Vi tycker faktiskt att skärmen är väldigt bra och den kommer vara toppen för ditt barn som både kommer ha fin grafik i spel men även vid filmtittande.
Både tangentbord och mus är trådlöst och får signal med datorn via en USB-mottagare som sätts dirket i datorn. Fördelen med trådlösa tillbehör för ett barn är att de blir mer fria att sitta lite som de vill. Om de ligger i sängen kan de även styra film och liknande på datorn!
Musmattan är gjord för gaming och är tunn vilket ger bra kontakt med underlaget, samt har ett bra glid! Den är även enkel att tvätta, och om det någon gång skulle spillas ut dricka eller liknande på musmattan kan du läsa om hur du tvättar musmattor i vår guide om det!
Sammanfattningsvis
Så för att sammanfatta, varför är det här en bra speldator för barn? Jo, vi tycker att den är ett lysande val eftersom både dator, skärm, tangentbord, mus och musmatta följer med i ett, att den kommer med Windows 10 som har föräldrakontroll samt är gjord för att klara av dem spel som barn tycker om.
Komplett a15 Epic Gaming PC

Stationär speldator för barn som håller många år
En snygg och prisvärd dator gjord för spel, men som även klarar av skolplugg perfekt.
- Bra pris
- Bra komponenter
- Läcker design
- Fungerar även till plugg
Speldator byggd med stor erfarenhet
Komplett bygger även helt egna datorer där de noggrant testar vilka delar som passar bäst med varandra för att på så sätt få ut så mycket prestanda som möjligt ur varje komponent och därför kunna använda sig av lite svagare delar och därmed få ner priset.
Snyggt yttre med lampor och glasad sida
Med deras dator a15 Epic tycker vi verkligen att de har lyckats. Här har de i ett snyggt chassi där man ser in till datorn stoppat in delar specifikt gjorda för gaming, något som gör att datorn kommer hålla i många år även när barnet vill spela lite tyngre spel.
Ett extra stort plus är dem upplysta fläktarna i fram som verkligen gör datorn extra snygg och får den att verkligen andas speldator. Men vad sitter då på insidan?
Processor och grafikkort
Jo, där hittar du en fyrkärnig processor från AMD vid namn AM4 Ryzen 3 4100 CPU Tray som har 8 trådar. Den delar ut uppgifterna snabbt och det går alltså fort från det att man ger ett kommando till det att datorn svarar. Tillsammans med grafikkortet ASUS Radeon RX 6400 DUAL får man faktiskt en väldigt fin spelupplevelse där det flyter på bra utan att lagga, även om man spelar FPS (first person-spel) som i regel är lite mer krävande än taktikspel.
RGB-fläkt
Fläkten är densamma som i ovanstående dator och kommer från märket Coolmaster med snygga lampor som lyser när datorn är igång, en design som är lika snygg oavsett om man är 10 eller 20 år.
M.2-SSD och RAM-minne
Hårddisken är en M.2 SSD på 500GB vilket är snabbare än datorn ovan och gör att spelen startar väldigt snabbt. RAM-minnet är däremot 8GB istället för 16GB, men det kommer man långt på ifall man inte tänker köra en massa program samtidigt, något som barn oftast inte gör. De brukar i regel ha spelet och kanske Discord eller Skype på i bakgrunden och då räcker 8GB i RAM, även om 16GB är ännu snabbare!
Windows 11 och byggd på beställning
Datorn levereras med Windows 11 förinstallerat och kommer i en sötsaker kartong tillsammans med kompletts egna musmatta som är gjord för spelande och snabba musrörelser. Den byggs på beställning av dig, så leveranstiden är ungefär en vecka från det att du har beställt, detta förutsatt att Komplett har dem delar som datorn består av hemma i lager.
Möjlighet att anpassa datorn efter egna preferenser
Du kan även anpassa datorn innan du beställer den ifall du skulle vilja uppgradera någon specifik del till en snabbare komponent. Då klickar du på ”Anpassa inför köp” längst ner och kan sedan välja till ännu bättre komponenter. Det fiffiga här är att du enbart kan välja sådant som fungerar bra tillsammans.
Sammanfattningsvis
Enligt oss är det här en bra stationär speldator för barn som vill kunna ha sin dator under en längre tid, samt som vill ha en riktigt snygg dator. Om du vill köpa till en bra datorskärm har vi skrivit om flera bra modeller som ger grafiken rättvisa och som även är trevlig att kolla film på!
Webhallen Config Core

Bra gamingdator till 10-åring och uppåt
Perfekt speldator för barn som vill köra tyngre spel under många år.
- Väl utvalda komponenter
- Gamingdesign
- Prisvärd
- Ingen USB-C
Byggd med erfarenhet av Webhallen
Utöver Komplett så finns återförsäljaren Webhallen som är riktiga experter på spel och datorer. Det är oftast här riktigt inbitna gamers köper sina datordelar eftersom kompetensen är hög, kundservicen väldigt bra och priserna bland dem lägsta på marknaden.
De har byggt datorn Config Core vilket är en väldigt bra speldator för barn eftersom den innehåller riktigt bra komponenter som klarar av alla spel, är snygg med glasad sida och lysande fläktar samt är redo att starta direkt vid leverans.
Kraftfull dator till bra pris
Av alla datorer i den här köpguiden så är detta den starkaste och den som kommer hålla över absolut längst tid. Fördelen med det är att ditt barn kommer ha en dator som håller måttet under väldigt många år, medan nackdelen är att det kostar ett par-tre tusenlappar mer. I längden sparar man dock in dem pengarna, så det handlar mest om vad man tycker är rimligt och vad man har för möjlighet att lägga på en dator till sitt barn för tillfället.
Enbart proffsiga delar
Alla delar är från väletablerade och proffsiga märken, så det gömmer sig inga budgetprodukter eller kopior i datorn, något som är en stor fördel med att köpa från etablerade återförsäljare såsom Webhallen och Komplett.
Processor och grafikkort
Processorn är en Intel Core i3-12100F med fyra kärnor och 8 trådar. Grafikkortet är från spelmärket MSI och heter GeForce RTX 2060 och är på 6GB. Dem två fungerar bra tillsammans och får alla spel att flyta på bra, oavsett om du drar på ett enklare eller mer avancerat och nytt spel.
16GB RAM
RAM-minnet är från Corsair ich har namnet Vengeance RGB PRO SL. Det är på 16GB (2x8GB) har har styrkan 3600MHz vilket är väldigt bra och ett ypperligt val för en speldator! Du kan köra flera program samtidigt och har därför möjlighet att exempelvis streama samtidigt som du spelar.
500GB SSD
Hårddisken är en SSD på 500GB och räcker långt. Skulle man behöva mer utrymme efter några år går det alltid att köpa till och enkelt installera.
Bra nätaggregat
Nätaggregatet, alltså den del som ger datorn ström, är på 650W och i Guld-utförande vilket är bättre än i ovanstående datorer. Detta innebär i praktiken att datorn får en mer jämn strömfördelning, samt att du med det här starkare aggregatet även kan uppgradera till tyngre delar och datorn kommer ändå fungera bra!
WiFi 6 och Windows 11
Datorn har WiFi 6 vilket ger en snabb trådlös uppkoppling samt kommer förinstallerad med Windows 11 som är ypperligt för spel. Det går även att ställa in föräldrarkontroll på Windows 11!
Passar bra med en 1080p-skärm
Till det här datorn skulle vi extra varmt rekommendera att köpa till en 1080p-skärm, det vill säga en HD-skärm eftersom det är en perfekt match med grafikkortet.
Redo att plugga in och starta – utan jobbig programvara
Precis som med Kompletts datorer kommer dessa utan en massa onödiga förinstallerade program och testversioner av diverse mjukvara som bara gör datorn seg och som man får hålla på att radera.
Sammanfattningsvis
Webhallens dator Config Core är ett bra val för dig som vill köpa en rejäl dator för barn som kommer hålla länge. Den har bra komponenter som klarar även tyngre spel och är även snyggt paketerad i ett chassi som går helt i linje med hur en gamingdator ska se ut!
MSI GF63

Prisvärd bärbar gamingdator till barn
Komponenter för gaming och med lysande rött tangentbord och HD-skärm är det här en bra förstadator för spel till ett barn.
- Bra grafikkort och processor
- Skönt tangentbord
- Något klent utrymme
- Lite högt fläktljud
Bärbar dator gjord för spel
Är du istället på jakt efter en bärbar gamingdator till barn så är modellen GF63 från MSI ett alternativ om du vill att datorn ska klara av spel och ha en bra skärm men ändå inte kosta för mycket.
Processor och grafikkort
Processorn är en Intel Core i5 11:e generationen med 6 kärnor som vi tycker upplevs rapp och snabb i de flesta spelen. Vad gäller grafikkortet så har man verkligen satsat på ett som ska leverera till bra pris.
Just grafikkortet i den här datorn heter GeForce GTX 1650. Grafikkortet orkar leverera fin grafik till dem vanligaste spelen som barn tycker om och orkar även tyngre spel om man drar ner upplösningen.
Inbyggt skärm och bra högtalare sparar pengar och är smidigt
Skärmen är på 15,6 tum med 1920×1080 pixlar och 144hz vilket ger en fin HD-bild i både spel och vid filmtittande. Vi tycker färgerna är djupa och klara med tanke på den låga prislappen och tycker den duger väldigt bra för spel i låg ålder.
Skärmen levererar 30 bilder per sekund vilket ger ett bra flyt vid spel och filmtittande. Det finns även en webbkamera i 720p-upplösning, så att prata med familj, vänner och bekanta är inga problem.
Tack vare en bra skärm och att datorn dessutom har högtalare som är förvånansvärt skarpa sparar du därför in pengar eftersom du inte behöver köpa till en separat skärm och inte heller ett par gaminghörlurar.
Självlysande tangentbord
Hur är tangentbordet då? Jo det är faktiskt riktigt skönt. Slaglängden är ganska kort vilket betyder att du inte måste trycka ner så mycket för att slå tangenten i botten. Det är även bakgrundsbelyst i röd färg vilket både andas gaming och är kaxigt snyggt, något som lär gå hem hos barnet.
Hårddisk och RAM-minne
Hårddisken är en M.2 SSD på 256GB vilket enligt oss är lite i det svagaste laget, men det räcker bra om man bara ska ha en 3-4 spel på datorn. RAM-minnet är på 8GB vilket räcker till för att köra ett program som man kan prata med kompisarna via samtidigt som man spelar.
Smidig att ta mellan kompisar och runt i huset
Datorn väger 1,86 kg, så den kanske inte är en modell som med lätthet kastas ner i datorryggsäcken och transporteras till och från jobb och skola varje dag, men den är betydligt enklare att ta till och från LAN och kompishäng än vad en stationär är. Den går även att ligga med i soffan, sängen och liknande, så barnet blir mer mobil istället för att hela tiden vara tvungen att sitta på rummet om den vill spela eller kika film.
Sammanfattningsvis
Så, för vem är den här gaminglaptopen från MSI ett bra val? Jo, om du är på jakt efter en bärbar dator till spel, filmtittande och kanske skolarbete till ett barn så får du väldigt mycket för pengarna här!
Acer Nitro 5

Bra budget-gamingdator
Ett alternativ till MSI GF63 med större utrymme och upplyst tangentbord i fräck röd färg.
- Fin skärm
- Gjord för spel
- Rejält med utrymme
- Högt fläktljud vid spel
Prisvärd gamingdator
Ifall du letar efter en billig speldator till ett barn så är det här ett val där du får mycket för pengarna, både komponenter, skärm och ett tangentbord som håller bra för dem spel som barn spelar, och det till priset för vad en billig stationär speldator kostar.
Processor och grafikkort
Processorn är 11:e generationens Intel Core i5:a vilket är en processor fullt värdig en speldator. Den håller måttet bra och upplevs snabb i enklare spel. Processorn i sin tur är en GeForce RTX 3050 från NVIDIA och fungerar bra med processorn.
HD-skärm
Skärmen på 15,6-tum har en bra storlek för de flesta barn och är på 1920×1080 pixlar vilket innebär HD-kvalitet. Tack vare en uppdateringsfrekvens på 144hz flyter bilden bra och ger grafikkortet rättvisa. En hög uppdateringsfrekvens innebär i praktiken att bilden blir klarare även när det rör sig mycket vilket det så ofta gör i just spel.
512GB M.2-SSD och 8GB RAM
I den här datorn har du en bättre hårddisk än i ovanstående dator. Här sitter en M.2-SSD på 512GB vilket garanterar att det kommer finnas gott om utrymme att ladda hem spel på, samt att spelen kommer starta snabbt! RAM-minnet är på 8GB vilket räcker till!
Något högt fläktljud
I den här datorn sitter samma fläktsystem som i datorn ovan, den har alltså dubbla luftkylningar och när datorn pressas hårt i exempelvis spel så drar dem igång och låter ganska rejält, så utan headset kan det bli ganska jobbigt att spela. Fläktarna arbetar dock betydligt tystare om du exempelvis jobbar eftersom den känner av vilket varvtal som krävs för att optimera prestandan.
Upplyst tangentbord
Tangentbordet är väldigt snarlikt det på MSI-modellen. Detta lyser också rött och har en kort slaglängd på ynka 1,6 mm vilket gör tangenterna enkla att trycka på. WASD- och piltangenterna är även markerade vilket gör dem ännu enklare att se, perfekt för den som inte är så van med ett tangentbord.
3D-högtalarsystem
Acer Nitro 5 kommer med ett 3D-högtalarsystem, så du har ljud från alla håll på datorn vilket är väldigt trevligt om man kollar på film. Det går även att spela utan headset tack vare att högtalarna är så bra, men då får man dra på volymen för att komma undan det höga fläktljudet.
Windows 11 färdiginstallerat
Datorn kommer med Windows 11 färdiginstallerat och har även WiFi 6 vilket ger en snabb anslutning, så det är bara att starta igång, koppla upp sig på WiFi och sedan börja ladda hem spel.
Sammanfattningsvis
Vi tycker att detta är ett riktigt bra alternativ till MSI GF63 som en första speldator för barn. Fördelen med den här jämfört med MSI:n är att utrymmet är dubbelt så stort, så den får plats med dubbelt så många spel! Annars är det en ganska likvärdig maskin i relation till ovanstående bärbara dator.
Lenovo IdeaPad Gaming 3

Stark och bra bärbar speldator
Detta är laptopen för dig som vill köpa en riktigt rejäl dator gjord för tunga spel och som kommer hålla länge.
- Skärm på 165hz
- Klarar av rejälare spel
- Kort batteritid
Den starkaste bärbara datorn i det här testet
Ser du fördelarna med en laptop till ditt barn, men vill att den ska prestera på samma nivå som en stationär gamingdator? Då är Lenovo IdeaPad Gaming 3 en modell som passar dig. Den håller under många år och ger de flesta spel fin rättvisa, även lite tyngre spel.
Mycket för pengarna
Trots att den håller måttet bra så tillhör den budgetklassen av datorer, så du får mycket för pengarna. Den kan även användas till skolarbete i framtiden!
6-kärnig processor
Processorn är en Ryzen 5 från AMD med 6 kärnor och en klockfrekvens på 3,3 Ghz vilket ger bra flyt i spel och kontorsarbete. Grafikkortet är från NVIDIA och tillhör GeForce RTX som vi tycker arbetar bra med processorn.
15,6-tumsskärm
Skärmen är på 15,6 tum vilket är lika stort som dem andra bärbara datorerna i den här köpguiden. Den här skärmen är dock bättre då den har en uppdateringsfrekvens på hela 165hz vilket ger väldigt bra bild även om man rör sig snabbt och det händer många saker samtidigt när man spelar. Upplösningen är 1920x1080p vilket ger HD-upplösning.
SSD-disk på 512GB och 16GB RAM-minne
Hårddisken är en M.2 SSD på 512 GB och RAM-minnet ligger på 16GB, så du kommer långt både på hårddisken och RAM-minnet. Vad gäller tangentbordet så är det bakgrundsbelyst i röd färg och även ett numeriskt tangentbord vilket är bra om man senare vill plugga med datorn och exempelvis skriver in siffror i olika program.
Kort batteritid
Det som vi tycker är negativt med datorn är dess korta batteritid som är ynka fem timmar. Tanken med datorn är dock inte att man ska spela utan att ha laddaren inkopplad, eftersom det drar väldigt mycket el att spela. Den bärbara funktionen får du mest nytta av vid exempelvis filmtittande eller liknande.
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är denna den starkaste av alla bärbara datorer i testet och håller måttet även i lite tyngre spel, något som gör den till ett bra val om du är på jakt efter en bra gamingdator till barn och vill köpa en modell som klarar mycket men ändå vara relativt billig.
Datortillbehör
Ifall du tänker köpa en stationär speldator till barn behövs det lite tillbehör för att man ska kunna använda den. Här nedan skriver vi lite om dem olika komponenterna samt tipsar om bra artiklar på vår hemsida där du kan läsa vidare och hitta bra produkter.
Kom ihåg att du i Kompletts Entry Gaming Pack får med skärm, mus och tangentbord, samt att om du köper en bärbar dator inte behöver köpa till skärm eller tangentbord.
Gamingskärm
Vad gäller en datorskärm som ska användas för spelande så är det viktigaste att den har bra upplösning. Sikta på att köpa en skärm som minst har HD-upplösning för att du ska få en bra och kul upplevelse.
En annan sak att hålla koll på är vilken uppdateringsfrekvens skärmen har. Med detta menas hur många gånger per sekund som din skärm uppdaterar sig och visar en ny bild. Detta mäts i enheten hertz som förkortas hz. Desto högre hz en skärm har, desto oftare uppdateras den.
I praktiken innebär detta att en skärm med 120hz uppdateras 120 gånger per sekund. En hög uppdateringsfrekvens leder till att spelet flyter på bra och att du kan hamna i situationer där spelet blir kritiskt och det händer mycket på samma gång, men att skärmen hänger med.
Att spela spel med för låg hz är varken kul eller något som rekommenderas eftersom det då tenderar att bli laggigt vilket förstör väldigt mycket av upplevelsen. Vill du läsa mer om bra gamingskärmar kan du spana in vår guide om det. Där hittar du massor av modeller i olika prisklass som är gjorda för att spela och kolla högupplöst film på!
Tangentbord
Tangentbordet är också en viktig del i spelandet. Det viktigaste med tangentbordet är att du tycker tangenterna är sköna att trycka på. Bland gaming är det vanligt att tangentborden är mekaniska, något som ger ett skönt klick och en mer mekanisk känsla.
På gamingtangentbord brukar tangenterna vara ganska höga, men slaglängden ganska kort. Att slaglängden är kort innebär att man inte behöver trycka så mycket innan tangenten slår i botten.
Något annat som är både snyggt och praktiskt är bakgrundsbelysta tangentbrod. Då ser man alla tangenterna även i mörker, samt det ser riktigt läckert ut. Vissa modeller har en fast färg medan andra går att skifta mellan olika färger och nyanser.
Vi tipsar om att köpa ett tangentbord med sladd och inte ett trådlöst eftersom det alltid finns en risk att ett trådlöst bord hänger sig, även om den risken är väldigt liten.
Om du är på jakt efter ett tangentbord för gaming har vi skrivit om några bra modeller för olika plånböcker och preferenser vad gäller utseende.
Mus
Man får inte heller glömma musen. Även den ska gärna kopplas in med sladd och inte vara trådlös av exakt samma skäl som tangentbordet.
Det finns mängder med olika möss i olika passformer, knappar och reglage samt färger och storlekar. När det kommer till möss så är det verkligen bara tycke och smak som avgör, men ett bra knep för att hitta en bra modell när man beställer online är att kika på tidigare recensioner eller läsa vår guiden om dem bästa gamingmusarna just nu.
Headset
Många spel kräver att man hör vad som händer, hörseln är helt enkelt ett viktigt sinne att använda sig av. Det vanligaste är att stationära datorer kommer utan högtalare, men vissa skärmar kan dock ha inbyggda små högtalare som dock inte brukar vara mycket för världen.
Ett headset är därför att rekommendera när man ska spela. Det finns även många headsets med en inbyggd mikrofon så att man kan prata med kompisarna man spelar med. Återigen har vi samlat olika bra headsets för spelande och listat dem, så att du ska få enklare att hitta dem bästa guldkornen i djungeln av olika modeller.
Ordlista
Datorvärlden kryllar av olika ord och begrepp som kan vara främmande om man inte har varit i kontakt med datordelar tidigare, så här nedan går vi igenom dem vanligaste orden som är bra att hålla koll på när man kikar efter datorer. Det blir helt enkelt mycket enklare att hänga med och förstå skillnaden mellan olika modeller om man har koll på dessa orden.
Processor
Datorns hjärna
Processorn jämförs bäst med datorns hjärna. Det är processorn som delar ut dem uppgifter du säger åt datorn att utföra till dem andra delarna som sitter i datorn, så har du en snabb processor tar det alltså kortare tid från det att du ger datorn ett kommando tills dess att du faktiskt får ett svar och kommandot genomförs.
Snabb processor viktigt vid spelande
En snabb processor är viktigt inom olika typer av yrken och syften, men lite extra viktigt vid just gaming eftersom det då ofta händer väldigt mycket samtidigt och datorn får ta emot flera olika kommando som ska delas ut inom loppet av kort tid.
En vanlig situation där processorn får arbeta på är om det blir ett läge i spelet där man kanske måste fly eller attackera och gör många rörelser på en och samma gång.
Intel och AMD är största aktörerna
Processorer tillverkas främst av dem två stora världsledande aktörerna Intel och AMD där Intel anses vara lite finare medan AMD gör riktigt bra budgetprocessorer. Processorer innehåller ofta en siffra i sitt namn, där en högre siffra i regel betyder en bättre processor. En Intel i7 är därför ofta bättre än en Intel i5, även om så inte alltid måste vara fallet.
Satsa på få men starka kärnor
Hur många kärnor en processor har är också viktigt. När man spelar vill man ha få men snabba kärnor, medan om man håller på med kreativt arbete gärna vill ha många men lite svagare för att kunna fördela olika arbetsprocesser på processorn samtidigt.
Processorer är känsliga delar men väldigt viktiga. En fördel när man låter ett proffsföretag bygga datorn åt en är att de vet hur den ska hanteras för att inte skadas, och du får alltså datorn riktigt proffsigt monterad och klar att starta igång.
Grafikkort
Grafikkortet är en kollega som arbetar väldigt nära inpå processorn. Det är nämligen grafikkortet som omvandlar vad som händer i din dator till synlig grafik på din skärm, och när man spelar händer det oftast väldigt många saker samtidigt.
Av den anledningen sätts det en stor press på grafikkortet vid gaming, och eftersom ett svagt grafikkort gör att du inte kan spela krävande spel med hög grafik, eller att du kanske inte kan spela dem alls, är det en nyckelkomponent för speldatorer.
Samtliga modeller vi har listat i den här guiden har ett grafikkort som räcker till för dem vanligaste barnspelen såsom Roblox. Köper du en lite dyrare dator får du även ett grafikkort som fixar tyngre spel och därför kommer hålla längre. Ett tips på sådan dator är Webhallens Config Core-dator.
Moderkort
De flesta har nog hört ordet moderkort, men desto färre kanske har koll på vad det faktisk är. Moderkortet är den plats där alla dina komponenter monteras och sedan kan tala med varandra.
På moderkortet monteras exempelvis RAM-minnet och processorn. Ett bra gamingkort för gaming ger dina komponenter rättvisa och låter dem arbeta maximalt.
Alla stationära datorer här ovan har även ett moderkort som orkar med att ge även tyngre delar rättvisa ifall du skulle vilja uppgradera i framtiden. Då är det dock viktigt att du har koll på vilka fästen som ska vara på dem olika delarna för att de ska kunna passa i moderkortet.
Hårddisk
Hårddisken är datorns långtidsminne, det är alltså här som spel, filer, filmer och bilder lagras som du laddar hem. Idag är den vanligaste hårdisken en så kallad SSD. Det finns även en modell som heter M.2-SSD.
Det främsta man ska tänka på vad gäller hårddisken när man köper en speldator är hur mycket utrymme den har. Utrymmet mäts i Gigabyte som förkortas GB. Standard är att ha 500GB i utrymme, men det går även att ha mindre än så om inte så många spel ska laddas ner.
Ett spel drar olika mycket utrymme beroende på hur stort det är. Desto komplexare, fler världar och så vidare spelet har, desto större utrymme kommer det att ta av din dators lagring. Trenden går mot att man försöker krympa ner den lagringen som krävs för att ladda hem spel mer och mer och exempelvis Fortnite lyckades minimera nerladdningsutrymmet som krävs med hela 60GB i en tidigare uppdatering.
Ifall du skulle stöta på begreppet TB så syftar det på enheten Terabyte som består av 1000GB.
Det andra man bör tänka på är att en snabbare hårddisk gör att det går snabbare att öppna det som finns på den. Har du en modern och fräsch SSD-hårddisk kommer det alltså gå ganska snabbt att starta igång dina spel, något som är väldigt skönt.
Även vad gäller hårddisk så är alla datorer ovan utrustade med tillräckligt utrymme och en snabb hårddisk som startar igång snabbt. Den dator vi möjligtvis tycker har lite klent med utrymme är laptopen från MSI som har 256GB. Där hade vi gärna sett att de dragit på med lite mer, men det räcker dock för en första speldator som det inte ska laddas hem så många spel på.
RAM-minne
Om hårddisken är datorns långtidsminne så är RAM-minnet dess korttidsminne, eller arbetsminne som man också kan säga. RAM-minnet är alltså det minne som din dator just nu kan använda för att tänka. Har du ett högt RAM-minne kan du i praktiken köra fler program samtidigt, exempelvis streama, prata med kompisar och spela på en och samma gång.
Ett högt RAM-minne kommer kanske mest väl till pass om man ska utföra olika beräkningar i diverse program under samma gång, eller om man håller på med kreativt arbete och redigerar videor, bilder eller kanske skapar film.
För en gamingdator bör man ha minst 8G i RAM, men 16GB skadar inte heller. Återigen så är GB den enhet som här mäter hur mycket utrymme som finns. Om man i framtiden skulle inse att mer RAM-minne behövs så är det väldigt enkelt att uppgradera på en stationär dator och det kostar dessutom inte så mycket.
8GB i RAM-minne är perfekt för att köra ett spel och samtidigt prata med sina vänner på exempelvis Discord, men det kan komma att upplevas som för långsamt ifall ditt barn ska ha fler program än så uppe samtidigt.
Chassi
Chassit är den plats där datorn bor, alltså själva skalet som rymmer alla komponenter. Egentligen är det viktigaste att tänka på när man väljer chassi vilken design den har, så länge datorn är färdigbyggd.
Ska man bygga datorn själv är det dock viktigt att den är kompatibel med dem delar du tänkt att installera och så vidare, men köper du en dator från den här listan kan du välja ut efter vad barnet som ska använda datorn tycker är snyggt.
Något som är vanligt med gamingdatorer och som blivit väldigt populärt på sistone är att man har en glasad sida så att man kan se in till alla komponenter, samt att man har RGB-lampor, alltså lampor i olika färg som lyser upp insidan.
I chassit sitter även dem fläktar som drar in ny kall luft och drar ut varm luft i datorn. Fläktarna kan även ha fläktar och det ser då ganska häftigt ut när datorn är på och fläktarna snurrar.
Nätaggregat
Nätaggregatet är den del som ser till att alla datorns komponenter får ström i rätt spänning. Den omvandlar alltså elen från ditt vägguttag till rätt spänning och skickar sedan ut den till alla komponenter.
Nätaggregat mäts i watt (förkortat W) där desto starkare W, desto starkare delar orkar aggregatet driva. Ett starkt aggregat i en stationär dator innebär därför att du har möjlighet att uppgradera delar i efterhand och att aggregatet ändå kommer orka ge dem den elektricitet som krävs för att allt ska fungera som det ska.
Nätaggregats kvalitet mäts i ädelmetaller, där en finare ädelmetall innebär ett bättre aggregat. Ett guld-aggregat är väldigt bra att ha i en speldator, men det fungerar även med ett i brons. Desto finare ädelmetall som aggregatet är döpt efter, desto jämnare spänning skickar den ut till komponenterna vilket får dem att hålla längre och arbeta bättre.
Nätaggregatet sitter precis där du stoppar in din strömsladd, alltså oftast på baksidan längst ner i datorn. Man pratar endast om denna komponent när man talar om stationära datorer, så du kommer med all sannolikhet inte trilla över termen om du kollar på bärbara datorer.
Frågor och svar om gamingdator till barn
Bärbar eller stationär gamingdator?
För- och nackdelar med stationär speldator
Det här är ett väsentligt val som du måste göra när du ska köpa en speldator till ditt barn! Fördelarna med en stationär dator är att du oftast får fler komponenter för pengarna, alltså att du får en bättre dator till lägre pris.
Fördelarna med en stationär dator är även att du kan byta ut delar som du tycker har blivit för gamla och sega, eller som har gått sönder. Nackdelarna är att barnet inte lika enkelt kan flytta omkring datorn och därför tenderar att sitta mycket på sitt rum ifall den fastnar för ett spel, istället för att med en bärbar dator kunna sitta i köket, vardagsrummet eller liknande.
För- och nackdelar med bärbar speldator
En stor fördel med en bärbar dator är att du får med skärm och tangentbord i priset, du slipper alltså köpa till det, något som annars kostar runt 3000-4000 kronor tillsammans. En till bra sak är att barnet kan ligga i soffan och spela, eller enkelt ta med datorn till en kompis för LAN-spelande.
Den främsta nackdelen med en bärbar dator enligt oss är att den är mycket svårare att uppgradera i efterhand. Du kan alltså inte byta ut grafikkortet eller processorn om du skulle vilja, utan måste då byta hela datorn. Det här innebär att du i det långa loppet köper en dator med mycket kortare hållbarhet.
Laptops tenderar även att ha sämre prestanda eftersom komponenterna i en bärbar dator måste göras mycket mindre och därmed också blir dyrare. Du får alltså bättre komponenter per tusenlapp i den stationära datorn.
Utifrån dessa för- och nackdelar måste du göra ett val: bärbar eller stationär dator! Det finns inget rätt eller fel, utan det handlar helt enkelt om tycke och smak.
När ska man köpa dator till barn?
Det här är en vanlig fråga som dyker upp bland vuxna eftersom den går hand i hand med en gamingdator till barn, och det finns inget universellt svar. Vid vilken ålder det är lämpligt att ge sitt barn är nämligen en bedömningsfråga som måste avgöras av dem vuxna runt barnet.
Det finns både för- och nackdelar med att introducera en dator tidigt, men så länge det sker i måttlig mängd är det faktiskt mestadels fördelar. Barn idag föds rätt in i en digital värld, och enligt vissa finns det en poäng att hålla dem borta från teknik så länge som möjligt, men vi tycker helt tvärt om.
Spelande främjar engelskan
Till en början är spel ett av dem bästa sätten att lära sig engelska på eftersom man ofta kommer i kontakt med människor från andra länder via spelet och då måste kommunicera.
Barn som börjar spela tidigt får därför ett väldigt stort ordförråd på engelska men lär sig även att skriva snabbare på tangentbordet, något man alltid har nytta av!
Låt teknik vara en del av vardagen från tidig ålder
Desto tidigare ett barn får leka och utforska teknik, desto mindre främmande och mer normalt kommer det bli. Detta är bra, eftersom både skola och jobb digitaliseras i allt större utsträckning vilket innebär att ett barn som kan teknik och är nyfiken på den kommer ha enklare för sig ute i livet.
Börja smått
Vi tipsar dock om att börja smått. Låt barnet spela någon timme per dag, och sedan roa sig på andra sätt. Det går sedan att gradvis öka på skärmtiden, men man bör vara ganska restriktiv i dem yngre åldrarna eftersom spel är väldigt bra på att kicka igång belöningssystemet, och har ett barn vant sig med kickarna från spelet kan den få svårt att ha kul med vanlig lek.
Det är även betydligt enklare att ge mer speltid än att dra bort tid som barnet har vant sig vid. En klassiker är även att föräldrarna tycker det är toppen med datorn eftersom den fungerar som en barnpassare i stor utsträckning, men det finns som sagt risker att barnet då vänjer sig för mycket med spelande.
Vi tycker dock gaming är toppen och det är ett underbart sätt att umgås, lära sig engelska och utforska teknik på, men det bör hanteras lagom i ung ålder. Så använd ert omdöme och sätt gränser utefter ålder och hur barnet är som person!
Kolla hur andra föräldrar gör
Ett till bra tips är att kolla med andra föräldrar och kompisar hur de har gjort med sina barn, för annars finns det stor risk att argumentet ”men han/hon får ju spela så här många timmar per dag” vilket då kan göra att du som vuxen känner dig lite elak och att du håller barnet borta från att umgås med sina vänner.
Hur mycket ett barn spelar kan även gå upp och ner i tid över året och beroende på hur situationen med andra kompisar ser ut.
Under vintern tenderar de flesta att spela mer, medan våren, sommaren och hösten oftast innebär mer häng utomhus. Det går även i trender bland kompisarna hur mycket det spelas och vilka andra hobbys som det ägnas tid åt, så man får inte heller som vuxen få panik ifall barnet sitter mycket vid datorn under exempelvis vintern.
Sena kvällar kan bli vanligare
Något som också är vanligt med datorer är att de tenderar att vrida om dygnsrytmen lite, helt enkelt för att många tycker det är mysigare att spela på natten. Var därför beredd på att ett barn som får en dator kan vilja vara uppe mycket längre än tidigare.
Om du vill läsa ännu mer om skärmtider för barn och hur man hittar en bra balans så kan du kolla in artikeln hos Rädda barnen, där står nämligen mycket klokt och bra.
Hur valde vi vilka gamingdatorer för barn som skulle vara med i testet?
I den här guiden har vi listat 6 stycken gamingdatorer för barn, men hur har vi kommit fram till just dessa modeller?
Det mest väsentliga med en speldator som ska användas av ett barn är att den fixar med dem populäraste spelen bland just barn idag vilket är FortNite, Roblox och Minecraft. Komponenterna i datorn måste därför fixa dessa spel.
Trots att dem här spelen inte är så krävande så sätter de press på processor och grafikkort vilket gör att en vanlig arbetsdator inte kommer mäkta med dem. Alla datorer i den här guiden har komponenter som gör att dessa spel flyter på bra utan att lagga.
En annan viktig aspekt vad gäller speldatorer till barn är att dem inte kostar för mycket, det är helt enkelt smart att smygstarta för att se om spelande är något barnet tycker om. Ifall man köper en stationär kan man uppgradera i efterhand, exempelvis om det ska spelas något med tyngre grafik eller som kräver en snabbare processor.
An denna anledning ligger alla datorer i den här guiden runt 10.000 kr, de flesta under och någon över. Köper man en dator billigare än så är risken väldigt stor att spelen kommer lagga och att upplevelsen blir tråkig.
Utifrån dessa kriterier har vi helt enkelt gått igenom marknaden och jämfört olika modeller med varandra där vi kollat på benchmarks, hur bra datorn flyter på i spel, hur prisvärd den upplevs och vad tidigare kunder har haft att säga. Vi har sedan kunnat sålla bort dem datorer som inte håller måttet så att du slipper köpa en modell som inte är värd pengarna.
Hur mycket kostar en billig speldator?
En billig speldator kostar strax under 10 000 kronor. Du får mer dator för pengarna om du köper en stationär istället för en bärbar, men då måste du ha med i beräkningen att en skräm, ett tangentbord och en mus ska införskaffas.
Alla datorer i den här guiden är att klassa som billiga speldatorer, men däremot väldigt prisvärda och välfungerande till dem spel som barn spelar.
Priset på datorer går hela tiden upp och ner beroende på vad komponenterna kostar. Det kan nämligen bli komponentbrist ibland vilket får priserna att sticka iväg, för att sedan gå ner efter något år. Den del som oftast blir brist på är processorer.
Hur länge håller en speldator?
En dator i den här prisklassen håller i ungefär tre till fem år innan den kommer upplevas lite slö, eller att barnet kommer ha vuxit ur den eftersom den vill spela mer avancerade spel.
Som vi har nämnt tidigare kan du byta ut delarna på en stationär dator vilket gör att den kan hålla väldigt länge så länge du uppgraderar det som fungerar slött och segt. Det är därför väldigt långsiktigt med en stationär.
Hur länge en dator håller avgörs även på vad den används till. Ifall barnet fortsätter spela enkla spel långt upp i åldern så kommer en hålla betydligt längre än om lite tyngre spel blir intressant snabbt.
När den dagen kommer då tyngre spel är aktuellt kan man som tidigare nämnt uppgradera datorns delar om man har en stationär, och ifall man istället vill köpa en helt ny kan man använda den gamla till film, plugg och jobb, alternativt sälja den eller kanske låta ett yngre syskon ta över.
Avslutningsvis
Vi på Gamingtips hoppas att du har fått svar på dina frågor och hittat en gamingdator för barn som matchar behov och plånbok. Om du ännu inte har kommit fram till vad som är bäst för dig och barnet så kan du börja med att bestämma ifall en bärbar eller stationär dator är bäst. Fråga även gärna barnet vad den föredrar.
Sedan kan ni kika på olika modeller tillsammans och se vilken som faller barnet bäst i smaken. Oftast så vill man kanske ge datorn i en överraskningspresent om det rör sig om julklapp eller födelsedagspresent, men om så är fallet kan det även vara klokt att låta barnet vara med i köpprocessen, alternativt att du tar reda på vad den tycker är snyggt hos datorer, vilka spel som ska spelas och så vidare.
Om du vill läsa mer och inspireras av spel och tillbehör finns det mycket att läsa på vår hemsida!

Billig gamingdator under 10.000kr – 7 prisvärda speldatorer
Om du letar efter en billig gamingdator under 10.000kr så är den här guiden för dig. Här listar vi 7 stycken prisvärda speldatorer som är

Bästa minidator för arbete, hemmet och studier
En minidator är en liten dator fylld med prestanda och perfekt för dig som har begränsat med utrymme. Komponenterna blir år för år mycket mindre

Bästa streamingmikrofon: 5 bra gamingmikrofon och USB-mikrofoner
Är du på jakt efter en streamingmikrofon, gamingmikrofon eller en USB-mikrofon att använda när du streamar, arbetar, spelar eller pratar med vänner och familj? I

Bästa webbkamera – 7 webbkameror bäst i test
Är du på jakt efter den bästa webbkameran som går att köpa? I den här guiden listar vi webbkameror bäst i test för olika situationer