Ljusterapilampa bäst i test

Ljusterapilampa bäst i test – 5 bra lampor

Under vårare mörkare månader i Norden är det vanligt med höst- och vinterdepression i takt med att soltimmarna och solens strålar blir svagare. Lösningen på detta kan vara att testa en ljusterapilampa som bidrar till mer ljus och förhoppningsvis mer energi, produktivitet och glädje. 

Bästa Ljusterapilampa:

Beurer Terapiljus TL20

ljusterapilampa Beurer

Bästa ljusterapilampa

En ljusterapilampa från Beaurer med kompakt design som passar perfekt in i hemmet, kontoret eller läshörnan.

Denna ljusterapilampa från Beurer är perfekt för dig som behöver lite extra ljus under vinterns månader. Ljusterapilampan har ett behagligt ljus fritt från UV-strålar så att du kan njuta av lite dagsljus utan att riskera diverse hudsjukdomar. 

Ljuset är behagligt och flimmerfritt så att du kan sitta vid ljuset utan att det ska störa ditt arbete. Vi upplevde ljuset som lagom starkt och perfekt för vardagligt användande och en bättre tillvaro. Eftersom lampan är så kompakt är den perfekt att sätta vid exempelvis frukostbordet en mörkare morgon då man börjar fundera över vilket land man lever i. 

Designen är väldigt kompakt vilket är perfekt för dig som tänkt använda lampan vid exempelvis nattduksbordet eller skrivbordet. Trots den lilla designen lyser lampan upp rummet bra och tillräckligt för att ge effekt. Lampan går att ställa både horisontalt och vertikalt beroende på din yta och hur du vill att ljuset ska träffa. 

Lampan i Beurer TL20 är en LED lampa vilket innebär att det är väldigt energisnål och kostar inte många kronor att ha igång varje dag under ett par månader. Ljuset är på 10000 lx (LUX) vilket är lagom starkt och en perfekt extra ljuskälla när vinterdepressionen är på gång.

Cleverio Terapiljus 12000 lux

Cleverio Terapiljus 12000 lux

Billig ljusterapilampa

En prisvärd ljusterapilampa perfekt mot trötthet och lite mer ljus i vardagen. 

Detta är en väldigt prisvärd ljusterapilampa från Cleverio med en ljusstyrka på upptill 12000 lux vilket är perfekt för dig som behöver lite extra ljus under våra mörkare månader. Terapilampan har en kompakt design och är perfekt att ha vid frukostbordet, läshörnan eller vid skrivbordet där du spelar eller jobbar. 

Med denna ljusterapilampa kan du själv reglera ljusstyrkan efter hur starkt ljus du vill ha. 12000 lux är ganska mycket och då är det bra att man kan dra ner den en bit. Till en början kan det kännas ganska ovant med lite starka ljus och vi gillar att man kan succesivt höja styrkan i takt med att man blir mer van. Ljusstyrkan är på mellan 2000-12000 lux vilket är ett väldigt brett spann och perfekt för dig som vill kunna välja själv. 

Det går även att justera färgtemperaturen efter vad du gillar och vad som passar in i ditt hem. Ljuset går att få väldigt vitt men även ett lite varmare vitt ljus som vi tycker är mer behagligt. Ljuset är även flimmerfritt och behagligt så att du inte störs något av ljuset medan du jobbar eller läser en bra bok. Färgtemperaturen går att justera mellan 3000-6500 K så att du kan hitta rätt ljus som passar dig. 

Terapilampan har även en smart timer funktion som går att ställa 15, 30, 45 och 60 minuter vilket är perfekt för dig som vill få in terapiljuset i din rutin. Lampan har en ganska enkel men snygg vit  design som passar in i de flesta hem utan att sticka ut allt för mycket. Om det är något vi ska gnälla på är det touchknapparna som är sådär. Man får känna sig fram med touchknapparna eftersom det kan vara ganska otydligt vilken inställning som är på. Men utöver det så är det en grymt bra ljusterapilampa. 

Beurer Dagsljus Lampa TL 41

Bra ljusterapilampa

En ljusterapilampa som är perfekt för dig som lider av vinterdepression och behöver lite mer ljus i din vardag. 

Denna ljusterapilampa är från Beurer vilket är en stor aktör inom ljusterapi och deras lampor har oftast väldigt bra kvalité. Lampan är lite större än Beurer TL20 men har enligt oss ett bättre ljus, däremot är denna lampa lite dyrare. Ljuset har en jämn och behaglig belysning vilket är perfekt för dig som vill ljusa upp din tillvaro. 

Designen är väldigt kompakt och passar perfekt in i hemmet eller på kontoret utan att sticka ut. För att få igång ljuset trycker man på den lilla touchknappen och det är inga problem att ha igång lampan en längre tid eftersom det är LED, vilket ger minimal värmeutveckling. LED är även väldigt energisnålt så det kostar inte många kronor att ha igång lampan.

20 cm från lampan har du en ljusstyrka på 10 000 lux vilket är perfekt för att få en ljusare tillvaro under mörkare månader. Lampan kan användas för upphängning eller med ett stativ så att du enkelt kan ta med dig lampan till frukostbordet. Givetvis är lampan både UV och flimmerfri så att tryggt kan använda lampan varje dag. 

Beurer Terapiljus TL90

Beurer Terapiljus TL90

En större ljusterapilampa

Dyrare men praktiskt lampa som är perfekt för dig som behöver mycket ljus för att klara vintern. 

Detta är en lite dyrare ljusterapilampa för dig som behöver en större ljuskälla som fler kan ta del av. Belysningsytan är på hela på 34×51 cm vilket är bra mycket större än alla andra ljusterapilampor i testet. Det är kanske inte den mest portabla lampan men väldigt effektiv och perfekt i exempelvis vardagsrummet. 

Ljuset är flimmerfritt och UV-fritt som är behagligt och perfekt lagom starkt för att det ska ge en bra effekt. Lampan kan lutas efter hur du vill att ljuset ska träffa och väger endast 3 kg så att du enkelt kan flytta runt den i ditt hem. Lampan har en vit och mjuk design som passar in i de flesta hem, men något stor så den märks av tydligare än de andra mindre lamporna i listan. 

Lampan drivs med två lysrör som 36 watt och har en brinntid på hela 10000 timmar vilket är perfekt för dig som vill kunna använda lampan varje vinter. Hos Beurer finns även lysrör att köpa billigt om något av rören skulle gå sönder. Ljusterapilampan har totalt 8 olika timerinställningar från 15 till 120 minuter. 

Philips wake-up light

Ljusterapi under morgonen

Vaknar du ofta trött under vinterhalvåret? Då kan en Philips wake-up light vara din räddning. 

Under vinterhalvåret går solen upp senare och många vaknar varje morgon i ett becksvart rum. Detta leder till att många är otroligt morgontrötta under vintern och får en onaturlig väckning som sitter i ett par timmar. Med en Philips väckarklocka kan du få en simulerad soluppgång en halvtimme innan alarmet går. 

Lampan är inte lika stark och effektiv som dedikerade ljusterapilampor men detta är ett bra alternativ på morgonen för att få ett bättre uppvaknande. 30 minuter innan väckarklockan går igång har du en gradvis ökning av ljuset och innan klockan går har du ett ljust rum som är enklare att vakna i. Testpanelen har en annan variant av Philips wake-up light med snarlika funktioner och upplever ett bättre humör under morgonen. 

Beroende på hur starkt morgonljus du vill ha kan du välja mellan 10 olika inställningar där den högsta är på 200 lx. Du har två behagliga väckningsljud att välja mellan och ljudet ökar gradvis till den nivå du valt under ungefär 1,5 minut. Att vakna såhär är väldigt behagligt och mycket bättre än en väckarklocka som börjar tjuta när det är dags för jobb.

Om du har svårt för att vakna av en väckarklocka och sover igenom de mesta kanske inte detta är den mest optimala väckarklockan för dig. Men man kan alltid sätta ett extra larm på telefonen för säkerhetsskull och försöka vakna varje morgon med Philips wake-up. Har du en tuff morgon kan du knacka på övre delen av klockan och sätta på snooze funktionen där det hoppar igång ett nytt alarm efter 9 minuter. 

Hur vi utser bästa ljusterapilampa

När vi jämför olika lampor tittar vi främst på hur mycket ljus man får för pengarna. Den bästa ljusterapilampan ska ha ett starkt ljus som ger bra effekt men inte vara så starkt att det blir jobbigt att sitta vid. Vi tittar på hur starkt ljuset är i Lux samt Kelvin för att göra en korrekt bedömning. 

Lux & Kelvin

Det som avgör hur stark intensitet av ett ljus är i ett specifikt område är lux eller ”lx” som det ofta står. 1 lux är lika med 1 lumen/ m2 och de flesta ljusterapilampor har ungefär 10000 lux. Man mäter ljusterapilampors intensitet i lux eftersom man vill veta hur mycket effekt man kan få av ljuset om man sitter lite längre bort ifrån lampan. Kelvin mäter färgtemperaturen och är en viktig del av testet eftersom temperaturen är en stor del av hur bekvämt och effektivt ljuset är. 

Undersökningen

Vi undersöker alltid att lampan har ett UV-fritt ljus som är säkert att använda och inte skadligt på något sätt. Lampan måste även ha ett flimmerfritt ljus som är behagligt att sitta framför så att det inte stör ens arbete. Vi tittar exakt hur bra och mycket ljus man får för pengarna och vilken kvalité lysrören har så att du får en lampa som håller under en längre tid. Vi undersöker även hur portabel lampan är och är tydliga med vad lampan passar in någonstans.

En annan del av undersökningen är att läsa så mycket kundrecensioner som vi kan för att höra vad tidigare kunder har för upplevelse av lampan. 

Välja rätt ljusterapilampa

Om du vill ha en ljusterapilampa som är enkel att flytta på rekommenderar vi alla modeller i testet förutom väckarklockan samt Beurer TL90 som är en väldigt stor modell. Resten av modellerna är väldigt kompakta och enkla att ta med sig till kontoret eller någon annan plats där du behöver lite extra ljus. Den stora TL90 lampan är däremot perfekt i hemmet eftersom den är väldigt effektiv och har bra kvalité som håller länge. 

Justerbar ljusterapilampa

Om du är känslig mot ljus rekommenderar vi att köpa en justerbar lampa där du kan ändra ljusstyrkan efter ditt behag. Detta går att göra med Cleverio lampan där du kan själv välja nivåer från 2000 till 12000 lux. På Cleverio lampan kan du även justera färgtemperatur och på så sätt hitta en temperatur som passar ditt tyckte. 

Ljusterapilampa i form av väckarklocka

Om du har problem med att vakna på morgonen rekommenderar vi att köpa en väckarklocka som väcker dig med ljus en halvtimme innan alarmet går. Dessa lampor är väldigt effektiva men har inte samma effekt som en riktig ljusterapilampa har. Däremot kan man ha en ljus väckarklocka på morgonen och sedan använda en riktig ljusterapilampa under dagen för att maxa ljustimmarna under hela dagen.

Att vakna med en väckarklocka med ljusterapi är väldigt behagligt och vi upplever ett bättre morgonhumör om vi vaknar i ett ljust rum jämfört med ett kolsvart rum. Har man mörkläggningsgardiner är det en stor chans att man vill bara ligga kvar i sängen under morgonen och vägen upp till frukostbordet kan kännas som flera kilometer. 

Bra att veta

En ljusterapilampa är inte för alla, speciellt inte om du har ögonsjukdomar. Vi rekommenderar alltid att läsa bruksanvisningen noggrant och skippa ljusterapi om du har en sjukdom i ögat. Exempelvis står det nästan alltid i bruksanvisningen att man inte ska använda ljusterapilampan om man har grå starr. Har du en lättare ögonsjukdom kan du rådgöra med en ögonläkare men vi rekommenderar att alltid ta det säkra före det osäkra. 

Har du inga ögonsjukdomar skadar det inte att använda en ljusterapilampa men tycker du att ljuset är för starkt rekommenderar vi att sänka det. I början kan det dock vara ovant med ljuset och vi rekommenderar att ge det ett par minuter för att se om man vänjer sig. Tänk på att ha ljusterapilampan på korrekt avstånd och inte sitta för nära lampan eftersom det kan ge huvudvärk och andra besvär som inte är roliga.

Höst- och vinterdepression

Om du i samband med mörkare årstider får något av följande symtom kan det vara ett tecken av att du har höst- och vinterdepression.

  • Låg energi
  • Nedstämdhet
  • Nedsatt immunförsvar
  • Ökat sömnbehov
  • Viktuppgång
  • Svårt med koncentration
  • Saker som brukar vara intressanta blir ointressanta
  • Sämre minne

Vad kan man göra?

Om du upplever något av följande symtom ovan kan du alltid vända dig till din vårdcentral för professionell hjälp. Men om du inte upplever dina symtom som allvarliga eller väldigt livsförändrande kan man först testa ett par saker själv innan man vänder sig till vården. Ljusterapi är enkelt att testa och det enda som kostar är en ljusterapilampa. 

Om du misstänker att du har vinterdepression rekommenderar vi att få så mycket soltimmar det går. Försök att komma ut timmarna solen är uppe och ha alltid bra tänt hemma under vakna timmar. Om du jobbar på ett kontor kan en portabel liten lampa vara att föredra för att få in mer ljustimmar. Har du en längre lunchrast rekommenderar vi verkligen att komma ut och ta en promenad för att bli mer pigg under dagen. 

Funkar ljusterapi? 

Det finns flera studier som visar att ljusterapi funkar och en del studier som visar att det kan funka, men saknar en större bevis och forskning. I JAMA Psychiatry som är en medicinsk tidningsskrift med peer-reviewed forskning visar en studie att ljusterapi kan ha en bra effekt på dom som har vinterdepression. Forskningen tas upp i Läkartidningen och exakt hur bra det fungerar på just dig är svårt att svara på.