bästa minidator bäst i test

Bästa minidator för arbete, hemmet och studier

En minidator är en liten dator fylld med prestanda och perfekt för dig som har begränsat med utrymme. Komponenterna blir år för år mycket mindre och idag kan en dator som du kan bära med din hand vara din dator som du använder för allt. Med en minidator kan du surfa runt på nätet och jobba precis lika bra som med en fullstor dator. 

Bästa Minidator:

Asus Chromebox 4 minidator

bästa minidator chromebook

Bästa minidator

En liten chromebook med bra prestanda som är perfekt för vardagssurfning.

Denna lilla Chromebox kan du enkelt bära med en hand men är fylld med prestanda som gör ditt surfande och datoranvändande väldigt smidig. Trots sin lilla storlek har Chromebox en nyare Intel processor och Wifi 6 vilket gör denna dator snabb både prestandamässigt och internetmässigt. Det är en perfekt dator att ha i hemmet för lättare jobb, filmtittande och studier. 

Prestanda

Det som gör denna dator snabb är Intel Celeron 5205U-processorn som har ett 4 GB DDR4 RAM-minne. Denna processor tillåter dig att arbeta med flera saker samtidigt och surfa runt på nätet utan problem med med sega laddtider. I minidatorn har du även en SSD på 32 GB som gör att datorn skickar filer fort och därmed blir snabbare. Det är inte den största lagringen men detta har Asus löst genom att erbjuda ett helt gratis år av Google drive där man har 100 GB i utrymme. 

Denna minidator har även wifi 6 vilket är en nyare wifi teknik som tillåter dig att surfa väldigt snabbt på webben. Datorn har även bluetooth 5.0 för en stabil och säker anslutning till alla dina bluetooth enheter. Med bluetooth kan du smidigt koppla upp dig mot din bluetooth-högtalare, tangentbord och mus. Datorn har en HDMI port och en USB C 3.2 port som stödjer Displayport. Detta innebär att du kan koppla upp datorn mot en större projektor, TV eller högpresterande 4K datorskärm. 

Operativsystem

Datorn kör Chrome OS vilket är ett säkert och lättanvänt operativsystem. I Chrome OS hittar du tusentals användbara appar samt flera appar som man känner igen från App store och Google Play. Operativsystemet är väldigt användarvänligt och sköter alla uppdateringar och säkerhetsfrågor automatiskt så att du endast kan ha fokus på datoranvändandet. 

I operativsystemet har du redan förinstallerade användbara appar som exempelvis mail, kartor, bildappar och dokumentappar. Detta gör att du som användare snabbt kommer igång och kan använda datorn effektivt. Självaste användarvänligheten är väldigt hög och perfekt för äldre eller dig som bara vill ha en bra dator. 

Mac Mini 256GB

Bästa Mac minidator

En minidator för dig som föredrar Mac OS som operativsystem.

Föredrar du Apples användarvänlighet är det en Mac mini du ska ha. Denna lilla dator är perfekt för att styra din tv, högtalare och andra elektroniska prylar som har bluetooth. Datorn är snabb, liten och fylld med prestanda perfekt för enklare jobb, surfande och annat som en dator brukar användas till. Mac mini kan enkelt anslutas till en datorskärm, projektor eller din TV. 

Prestanda

Det som gör denna Macbook mini dator extra snabb är M1 chippet som kombinerar processorn, grafikkortet och mycket mer i ett litet chip. Processorn är åttakärnig och tillåter dig att hålla på med flera saker samtidigt på datorn utan att det skulle börja lagga eller dra ner allt för mycket på prestandan. Processorn tillåter dig att snabbt tugga igenom stora filer och program som kan kräva lite mer prestanda. 

Datorn har även en avancerad Neural Engine vilket är en hårdvara som förbättrar och snabbar upp processen av att bearbeta videos, bilder och annat som kan ta lite längre tid att ladda in. Detta är perfekt för dig som brukar redigera videos eller bilder på din dator eftersom det gör hela processen snabbare och smidigare. För att få mer hastighet och lagring i datorn sitter en SSD på 256 GB som ger dig gott om lagring. En SSD är viktig för datorns hastighet eftersom det skickar filerna otroligt fort jämfört med en traditionell hårddisk. 

Minidatorn har två thunderbolt portar som stödjer displayport vilket innebär att du kan koppla in en högpresterande 6K-skärm. Detta är en viktig funktion för dig som tänkt att redigera bilder och videos med datorn. Givetvis har även datorn en HDMI utgång vilket gör att du kan ansluta datorn till en större projektor eller tv. 

Design & användarvänlighet

För att vara så kraftfull är minidatorn otroligt tyst trots att den har en traditionell fläktkylning som håller datorn på en bra temperatur. Datorn platsar bra in i hemmet design jämfört med en stor svart burk som många förknippar med hur en dator ska se ut. Den tar knappt någon plats och kan enkelt förvaras i en låda om man inte har någon användning för datorn under en tidpunkt. Operativsystemet är väldigt användarvänligt och en stor anledning till att många föredrar Mac framför konkurrenterna. 

ASUS PN52 minidator

Kraftfull dator från Asus

Denna minidator är ett litet kraftpaket perfekt för jobb, slö surfa och allt annat en dator används för. 

ASUS PN52 minidator är perfekt för dig som vill ha en mer kompakt dator men med prestanda av en stor dator. Datorn har en Ryzen 5 5600H processor och ett AMD graifkkort som gör denna dator till ett litet kraftpaket perfekt för jobb, studier och allmänt surfande. Datorn tar inte upp någon plats och ett perfekt val för dig som inte har plats med en fullstor dator. 

Prestanda

AMD Ryzen 5 5600H är en kraftfull liten pjäs och tillåter dig att hålla på med flera saker på datorn samtidigt utan att den blir seg. Processorn är tillverkad av en konkurrent till Intel och från AMD får man i regel mycket prestanda för pengarna. Grafikkortet är också från AMD och tillåter dig att hålla på med videoredigering, spela upp film och annat som kräver ett bra grafikkort. 

För att få denna körklar behöver du köpa till ett RAM-minne, SSD och ett operativsystem. Därmed passar denna lilla dator kanske inte den mest teknikkunniga som bara vill ha en dator som lirar. Fördelen med denna dator är att du själv kan välja exakt hur stort Ram minne och SSD datorn ska ha. Du kan även välja från start exakt vilket operativsystem som ska köras. På detta sätt kan du exempelvis hitta den mest prisvärda SSD disken och få en billigare dator med mera prestanda. 

Hållbarhet

Denna dator har testats noggrant för hållbarhet och är perfekt att ha i en miljö där den kan få sig en liten smäll. Asus har stresstestat denna dator med höga temperaturer, låga temperaturer, fukt och vibrationer. Detta gör att datorn exempelvis passar riktigt bra i en industri där lite vad som helst kan hända. 

HP Pro mini 260 G9

En riktigt bra minidator från HP

Liten portabel dator med en bra processor och gott om utrymme för alla dina filer. 

Denna lilla dator ersätter en större dator och har bra komponenter som passar perfekt för enklare arbete och slö surfande på webben. Minidatorn är otroligt liten och perfekt för dig som smidigt vill kunna flytta runt på datorn utan att det ska behöva bli ett gympass. Datorn passar även in på jobbet där man behöver en enklare men smidig dator. 

Prestanda

I denna minidator sitter en Core i3-1215U processor som är perfekt för att hålla på med flera saker samtidigt. Processorn har ett minne på 8 GB och har en max turbohastighet på 4.4 GHz. Men en snabb processor är inget utan en snabb SSD. Därför har HP installerat en SSD på 256 GB som snabbt skickar filer på datorn vilket gör minidatorn väldigt smidig att använda. 256 GB är även en bra storlek som tillåter dig att lagra mycket videos och bilder på datorn. 

Datorn har även ett ram minne på 8 GB som är perfekt för program som kräver det där lilla extra. Datorn har även bra kylning och håller sig sval medan du arbetar vilket är viktigt för att inte försämra prestandan. Datorn har även wifi 6 vilket innebär att du har en snabb uppkoppling mot internet utan lagg och sega laddtider. 

Portar och användarvänlighet 

Denna dator kör det nya windows 11 vilket är ett riktigt bra operativsystem som är enkelt och effektivt att använda. I Windows 11 har du bra säkerhet och det fungerar lika bra hemma som det gör på arbetsplatsen. Datorn har även flera portar för att ansluta hörlurar, mikrofon och så att du kan koppla upp datorn mot en skärm eller större projektor. 

MSI Cubi 5 Mini-PC

MSI Cubi 5 Mini-PC

Bästa minidator från MSI

En minidator som är väldigt kompakt och kan monteras bakom en skärm.

Denna minidator från MSI är perfekt för dig som har lite ont om plats men vill fortfarande ha en dator med bra prestanda. Det som gör denna dator lite unik är att den kan fästas baktill på skärmarna tack vare VESA-fästen. Detta sparar otroligt mycket plats och du får mer eller mindre en allt-i-ett dator för ett bra pris.

Prestanda

I minidatorn sitter en Core i5-10210U processor som är en stark i5:a och perfekt för dig som vill kunna pilla med program problemfritt. Det är en fyrstjärnig processor med en turbohastighet på 4.2 GHz vilket tillåter dig att jobba effektivt. Datorn har även ett ram minne på hela 8 GB vilket är nästan ett måste idag för att köra lite mer avancerade program som kan kräva en del kräm. 

MSI minidator har en stor SSD på 512 GB som tillåter dig att lagra en väldigt stor volym av videos, bilder och filer. En större SSD betyder också en snabbare dator så vi gillar att MSI valde att köra på en riktigt stor SSD. Grafikkortet är ett Intel UHD Graphics vilket inte direkt lämpar sig för gaming, men helt klart dugligt för att redigera bilder och annat som kan kräva en del grafikkraft. 

Mer om datorn

Det som gör denna dator unik är som sagt VESA fästet som är väldigt praktiskt. Tack vare detta fästet kan denna dator monteras på de flesta skärmars baksida. Detta är perfekt om du har lite mindre yta att jobba med och vill få bort kablar från skrivbordet. Detta blir in princip en liten allt-i-ett dator som du bygger ihop själv. Givetvis går det även att skippa monteringen på en skärm och ha datorn helt normalt på skrivbordet. 

Datorn är väldigt kompakt byggd och då byggs det upp en hel del värme. Detta har MSI löst med en bättre fläkt som är tyst men effektiv och kyler ner datorn när komponenterna jobbar lite extra. Tack vare hdmi och DP portarna kan du köra två skärmar samtidigt på denna dator vilket flera dataanvändare föredrar idag eftersom det bidrar till mer effektivitet i arbetet. 

Lenovo ThinkCentre M70q G3 Tiny

Lenovo ThinkCentre M70q G3 minidator

En lite större men kompakt dator

Denna dator är perfekt för dig som vill ha en lite större minidator med bra prestanda och komponenter.

Denna minidator är lite större men fortfarande så liten så att den klassas som en minidator. Den är perfekt för vardaglig surfning och arbete samtidigt som den är väldigt kompakt och lätt att städa undan. Minidatorn har riktigt bra kvalité och är strestestad för att säkerställa att den funkar under lite mer svårare förhållandet än på ett lungt kontor. 

Prestanda 

Lenovo Thinkcare har en Intel Core i3 12:e gen. 12100T processor som är riktigt stark och perfekt för att hålla på med flera uppgifter samtidigt. Det är en fyrstjärnig och stark processor perfekt för enklare arbeten. Lagringen är på 256 GB och är en SSD vilket gör att datorn är väldigt snabbt när det kommer till att skicka filer. Ram minnet är på 8 GB vilket är perfekt för enklare program som inte kräver allt för mycket ram minne. 

Datorn är lite större vilket gör att du får bättre kylning och kallare komponenter som inte överlättas lika lätt som de gör i ultrasmå datorer. Komponenterna i denna dator är nya och väldigt framtidssäkra så att du inte behöver uppgradera datorn efter endast några års bruk. Skulle du vilja uppdatera datorn har du expansionsplatser för lite mer kraft. Datorn har även inbyggda högtalare för dig som behöver ljud men inte vill använda ett headset. 

Användarbarhet

Windows 11 är det som körs på denna dator vilket är det nyaste operativsystemet från Windows och väldigt användarvänligt. Det är perfekt för dig som tänkt att använda datorn hemma men även för dig som tänkt använda datorn på jobbet. Datorn har bra anslutningsmöjligheter för att ansluta all typ av kringutrustning som olika skärmar och tangentbord. Detta kan ses som en stor minidator eftersom den inte riktigt är superkompakt men samtidigt inte lika stor som en vanlig dator. 

Mac Studio (2022) 512GB

Mac Studio minidator

En minidator för arbete

Ska du redigera lite mer krävande videos eller jobba med prestanda krävande program är det en Mac studio du behöver.

Detta är en lite dyrare minidator vilket passar dig som behöver ett kraftpaket för arbete och studier som kräver lite mer kraft. Denna dator är perfekt för att redigera bilder, långa videos och arbete i program där man behöver kapaciteten. Datorn har Apples senaste teknik och är väldigt framtidssäker. 

Prestanda 

Chippet i denna dator är det som gör Mac studio värt sitt pris. I denna sitter M1 Max chippet som är otroligt starkt och klarar av alla dina projekt med en god marginal. Chippet har en 10 stjärnig processor som tillåter dig att arbeta med flera program samtidigt utan att det skulle bli problem med prestandan. Chippet är perfekt om du vill redigera en video samtidigt som du renderar eller redigerar bilder som ska in i videon. 

Det är en perfekt dator om du är musiker och sitter i lite tyngre Digital Audio Workstations med plugins som kräver det där lilla extra. Datorn funkar även bra för dig som är grafiker och arbetar med bilder som har väldigt hög upplösning och kräver den där extra prestandan. Datorn kan jämföras med två standard datorer med en extra processor ovanpå som gör det där lilla extra. 

För dagligt surfande kanske prestandan är lite överdriven, men har du pengarna och vill ha en bra surfdator så har du så att det räcker till och gånger 10. Det är verkligen en sann arbetsdator som gillar att arbeta sig genom tunga filer och visa fram de nya tekniker som vi människor kommit på de senaste årtiondet. Givetvis har du även en stor SSD på 512 GB så att du har gott om lagring och snabbhet mellan filerna. 

Användarbarhet

Datorn klarar in princip allt och lite till tack vare flera bra anslutningsmöjligheter och nya tekniker. Med datorn kan du köra totalt fyra pro Display XDR 6K-skärmar samtidigt vilket är perfekt för dig som arbetar med flera skärmar. Pro Display XDR 6K är Apples flaggskepps skärm och drar en del kräm så bara att den klarar av att köra alla fyra samtidigt på 60 Hz är en bedrift i sig.

Datorn har massor av portar för största möjliga anslutningsmöjligheter och perfekt för dig som vill kunna koppla in det mesta i din dator. Om det är något vi är negativa mot är att det inte går att uppgradera datorn i efterhand med nya komponenter. Nu är datorn grym i det utförandet som det kommer i men efter ett par år kan det vara tacksamt med lite bättre komponenter för att hålla upp med alla nya program. 

Det är på uppgraderingsfronten som PC ligger i framkant eftersom man kan bygga datorn lite som man vill oavsett tillverkare. Det som däremot Apple har förbättrat är att släppa fler datorer utan skärm. På det sättet kan man enklare skräddarsy sin dator och använda en bättre skärm än vad som erbjuds i Imac datorerna.

OptiPlex 3000 Thin Client

Större minidator

OptiPlex är perfekt för dig som vill ha en minidator med bra prestanda och kräm för jobb på datorn. 

Denna dator är perfekt för dig som vill ha en högpresterande minidator perfekt för kontoret eller i hemmet. Datorn utnyttjar höjden till fullo och har en small design som tar upp en liten plats på skrivbordet. Det är en lite större minidator vilket gör att du har bättre kylning och inte allt för lite utrymme i chassit för bra komponenter och uppgraderingar. 

Prestanda 

I denna dator sitter en Pentium Silver N6005 processor från Intel vilket lämpar sig bra för enklare arbeten och redigering. Processorn är snabb och har 4 stjärnor samt 4 trådar för att du ska kunna jobba med flera saker samtidigt. Den kan inte mäta sig med de lite dyrare minidatorerna men är ett bra val för dig som inte behöver en allt för kraftfull dator. Förstå oss rätt, det är en bra dator men inte i samma klass som Apples flaggskepp. 

Datorn har ett stort ram-minne på 16 GB DDR4-minne som tillåter dig att hålla på med program som kräver lite mer än en vanlig dator. Datorn har dessvärre ett mindre minne på endast 32 GB men detta går att uppgradera för dig som behöver mer. Idag går det även att köra mycket molnbaserade tjänster för lagring så samtidigt är inte minnet allt. Datorn har stöd för wifi 6E vilket är den senaste tekniken av trådlöst wifi och tillsammans med en wifi 6e router får du riktigt bra uppkoppling. 

Användarvänlighet

Datorn kan köras på flera operativsystem men det vanligaste är att denna dator körs på det nya Windows 11. Minidatorn har stöd för att köra upp till tre stycken 4K skärmar samtidigt vilket är perfekt för dig som har en lite mer krävande skärm där hemma. Optiflex datorn är väldigt tyst men trots det har bra fläktar som kyler väl och håller komponenterna svala. 

Fördelar med en minidator

En minidator är perfekt för dig som smidigt vill kunna använda en dator i hemmet, på jobbet eller för studier. Tekniken går ständigt framåt och idag är en liten kompakt låda lika starka som de stora datorerna för 5-10 år sedan. Minidatorn tillåter dig att jobba effektivt och snabbt samtidigt som den knappt tar upp någon plats. 

Det är en perfekt liten maskin i hemmet där man kanske inte har så mycket plats och vill snabbt kunna städa bort datorn. Skiftar du ofta arbetsplatser men föredrar en stationär dator framför en laptop är minidatorn perfekt. En laptop är givetvis smidigare men inte lika bekväm att jobba vid. 

Minidatorer har på senaste år blivit väldigt prisvärda och används ofta i industrier och på andra arbetsplatser där man kan ha ont om space. Minidatorn är ofta bättre än laptops i samma prisklass och har bra kylning eftersom de är byggda i små chassis som till stor del liknar en större dator, men i ultra litet format.