Bästa skärmfäste för datorskärm

De 7 bästa skärmstativen för datorskärmar

Ett skärmstativ är perfekt för dig som vill fästa din gamingskärm på väggen och göra din gamingsetup snyggare och mer användarvänlig. Men det bästa skärmstativet kan du enklare flyta skärmen precis som du vill ha den och hänga upp flera skärmar på en och samma arm. Många gamers använder skärmfästen för att ha så lite kablar som möjligt synliga för att skapa en sömlös design som är mer estetiskt tilltalande. 

skärmstativ i testet:

Luxorparts 3-ledat väggfäste för skärm

Luxorparts 3-ledat väggfäste för skärm

Prisvärt väggfäste

Ett billigt men bra väggfäste som passar allt från 13 tums till större 27 tums skärmar.

Detta väggfäste från Kjell är perfekt för dig som vill ha ett prisvärt väggfäste som klarar av att hålla upp din datorskärm. Väggfästen passar allt från mindre 13 tums skärmar till större 27 tums gamingskärmar och TVs. För ett par hundra har du ett stabilt väggfäste som klarar av upp till 20 kg så har du en lite dyrare skärm med ny teknik som väger lite mer är detta inget problem. Skärmstativet skruvas upp på väggen och därmed kan du gömma alla sladdar på ett effektivt och smidigt sätt. 

Fästet kan vridas hela 180 grader och tiltas 12 grader vilket är perfekt för dig som vill kunna sätta vinkeln på din skärm efter smak. Många som spelar datorspel har en speciell vinkel på skärmen och därmed är detta extra viktigt för gamers. Fästet kan dras ut ganska långt från väggen för att komma närmre arbetet eller spelet man spelar. Det är perfekt för kontoret, gamingrummet eller i husbilen då man inte vill riskera att skärmen ska ramla medan man kör. 

Monteringen är väldigt smidig och alla pluggar samt skruvar ingår för att kunna få upp skärmstativet på väggen. Monteras fästet korrekt är det väldigt stabilt och det ska krävas många kilon för att det ska gå sönder. Lederna i stativet är väldigt tighta vilket gör att skärmen sitter ordentligt på sin plats. 

Logilink skärmstativ för 2 skärmar

Väggfäste för två skärmar

Har du två skärmar där hemma? Då är det Logilinks väggfäste med två armar du ska ha. 

Om du har två skärmar till din dator behöver du givetvis ett väggfäste med två armar som klarar av att bära bägge skärmarna. Detta väggfäste från Logilink har två armar som klarar av 8 kg per arm vilket gör att du får upp två gaamingskärmar på armen. De flesta gamingskärmar väger mellan 5-8 kg men vi rekommenderar att du kollar upp exakt vad din skärm väger innan du bestämmer dig för ett köp för att undvika returer. 

Det är ett väldigt prisvärt skärmstativ som ligger mycket billigare än konkurrenterna men har fortfarande bra kvalité. Monteringen är väldigt enkel och för att få ett bra fäste krävs det endast att klämma fast stativet i bordsskivan. Detta är perfekt om du inte vill göra hål i väggen och hålla på med pluggar och skruvar. Beroende på vilket bord du har kan det bli märken i bordet, men detta gör förmodligen inte något eftersom det monteras längst bak på skrivbordet där man sällan kollar. 

Vill du ha en ännu stabilare konstruktion kan du skruva fast stativet för att bära upp två lite tyngre skärmar. Material för att skruva upp stativet följer med i kartongen så det är en väldigt enkel process som inte kräver allt för mycket arbete. Skärmstativet kan vridas 180 grader och tiltas 45 grader vilket är perfekt för dig som gillar att kunna vrida och vända på skärmen till exakt rätt vinkel. Det går även att justera skärmhöjden efter exakt din längd och din stols höjd. 

Stativet passar skärmar från 13 till 27 tum vilket är perfekt för dig som har en vanlig dator eller gamingskärm. Med Logilinks skärmstativ blir gamingsetupen riktigt snygg och det enda man ser är en liten svart pelare som håller upp skärmarna. Innan du köper denna är det viktigt att kolla upp så din bordskiva inte är tjockare än 88 mm.  

Deltaco Office Premium Bordsfäste

Deltaco Office Premium skärmstativ

Bästa skärmstativ för tre skärmar

Har du tre skärmar på kontoret är detta skärmstativ perfekt för att bära upp alla tre samtidigt. 

Har du tre skärmar där hemma behöver du ett stabilare skärmstativ som klarar av att bära upp alla skärmar samtidigt utan risk för att något skulle gå sönder. Detta skärmstativet passar skärmar från 17 till 27 tum och är perfekt för dig som gillar att hålla på med flera saker samtidigt. Stativet är lite dyrare men är från Deltaco och har bra kvalité så vi anser att det är värt sitt pris. 

Viktkapaciteten per arm är 7 kg vilket är perfekt för kontorsskärmar och gamingskärmar, det är sällan en skärm väger mer än så. Men det är ändå viktigt att kolla så att din skärm inte väger för mycket. Med detta skärmfästet kan du vrida och rotera skärmarna precis som du vill ha dom, det går till och med att ha vertikala vilket passar bra för vissa typer av jobb. 

Skärmarna kan som sagt vridas och vändas men även tiltas hela 45 grader vilket är viktigt för att ställa skärmen i rätt vinkel som passar sin egen längd. Skärmstativet fästs enkelt i bordet och det krävs ingen väggmontering som kan lämna håll i vägen efter nedmontering. Därmed är montering enkel och stativet kan även monteras i mindre utrymmen vilket är perfekt för dig som vill ha ett ordentligt väggfäste på kontoret. 

Fästet har en smart kabelhantering som gömmer alla kablar vilket gör din setup både snyggare och enklare att hantera. Stativet har även en inbyggd Inbyggd fjäderspänningsmätare för precisa viktjusteringar. 

iiglo Skärmstativ MS410 för fyra skärmar

iiglo Skärmstativ fyra skärmar MS410

Bästa skärmstativ för fyra skärmar

Detta skärmstativ passar dig som behöver ha koll på allt och vill dela upp ditt arbete på totalt 4 skärmar. 

Har du fyra skärmar rekommenderar vi iiglos skärmstativ som har tre skärmar pararellt och en skärm över. Detta är perfekt för att arbete på tre skärmar och en skärm där ovan som kan visa statistik. Med detta skärmstativ kan du hänga upp totalt 4 skärmar som kan vara upp till 27 tum. För att hålla upp till fyra skärmar är fästet väldigt prisvärt och man får mycket fäste för pengarna. 

Sladdarna går inuti fästet vilket gör att du inte har några hängande synliga sladdar som billigare väggfästen har. Fästet monteras enkelt i bordet och allt som krävs för en bra montering ingår i paketet. Hela anordningen är väldigt stabil och ingen skärms riskeras att skadas om allt monteras korrekt och ingen skärm överskrider den tillåtna vikten.

Du kan ställa in skärmarna i den vinkel du vill ha dom och kan sedan dra åt skruvarna för att sätta fast skärmarna. Detta innebär att du inte kan flytta runt skärmarna medan du är mitt i ett arbete. Skärmarna gungar minimalt när man råkar stöta i bordet och hela fästesanordningen är väldigt stabil vilket vi värderar högt eftersom vi vet att många har skärmar som kostar lika mycket som en dator. 

Vi tycker att kundrecensionerna avslöjar ganska bra hur prisvärd detta stativ är. En klar majoritet av recensionerna är positiva och vi måste hålla med recensionerna här. Om det är något vi saknar är möjligheten att fritt kunna flytta skärmarna utan att behöva skruva på skruvar. Men samtidigt vänjer man sig ganska snabbt och slutar med vanan att alltid vilja flytta runt skärmen.

BONTEC Skärmarms fäste med Laptop bricka

Skärmstativ laptop

Skärmstativ med laptop ställ

Jobbar du på en stationär och laptop samtidigt? Då är det ett skärmstativ med laptopställ du ska ha.

Många arbetar med sin stationära dator och en laptop samtidigt, detta resulterar i ett överfyllt skrivbord med ingen plats över. Lösningen på detta är ett skärmstativ där du har en egen bärarm med platta för din laptop. Med detta skärmstativ kan du effektivisera ditt arbete och få mer plats på skrivbordet för tangentbord och mus. 

Trots den lite mer komplicerade anordningen kan du flytta runt på både skärmstativet och laptopstativet efter ditt tycke. Laptopstativet går att ändra höjden på så att du du fortfarande kan skriva på laptopen fast den sitter lite högre upp. Laptopplattan har hål i sig så att din laptop inte blir överhettad och en liten hake längst ner så att den inte glider iväg. 

Kablarna går inuti stativet för en snyggare och enklare kabelhantering. Stativet har en snygg svart design som gör din setup mer sömlös och mer tilltalande att sitta vid. På Amazon har detta skärmstativ riktigt bra recensioner och många som jobbar hemifrån har stor nytta av ett sånt här skärmstativ. Gillar du inte laptopbrickan går det att ta bort den för att montera en till riktig skärm istället. 

Monteringen är väldigt enkel och skärmstativet skruvas fast i skrivbordet. Det är ett billigare skärmstativ men inget som ranglar och kan göra skada på dina prylar om du installeras allt korrekt och inte överskrider maxvikten. 

Plexgear 3-ledat fjädrande bordsfäste

Plexgear 3-ledat fjädrande skärmstativ

Ett bra skärmfäste för en skärm

Ett tre-ledat skärmfäste för dig som vill ha en högst justerbar och snygg gaming setup.

Plexgear är ett 3-ledat fjädrande bordsfäste perfekt för dig som har en gamingskärm som är mellan 13-27 tum. Detta skärmfästet är gasfjädrat för enklare vidring och justering. Fästet kommer från Plexgear vilket är en stor aktör inom bordsfästen och deras fästen har ett riktigt bra pris. 

Fästet kan roteras hela 360 grader så att du kan få till den perfekta vinkeln som du gillar. Det kan även tiltas 180 grader vilket gör att du kan hitta lutningen som passar dig och din höjd. Justeringen är väldigt enkel och kräver inget skruvande, så du kan justera mitt i spelet. Stativet har en inbyggd kabelkanal så att du kan gömma kablarna och få en snyggare gaming setup. 

Stativet passar lika bra till gamingrummet som det gör till kontoret och allmänna datorn. Det tar inte upp mycket plats och funkar i trånga ytor där man inte har allt för mycket yta att jobba med. Det fästs i bordet vilket gör att du kan flytta skärmstativet mellan flera bord. Tänk bara på att bordet inte får vara tjockare än 85 mm. 

Vi gillar detta skärmstativ eftersom det har en väldigt enkel montering men ändå en stabil konstruktion. Stativet kan hålla upp till 6 kg vilket passar perfekt för de flesta gamingskärmar som inte är större än 27 tum. 

Logilink Bordsfäste med armar för tangentbord

Logilink skärmstativ med armar för tangentbord

Bästa skärmstativ för tangentbord

Brukar du stå upp och jobba? Då behöver du en extra arm för att få ditt tangentbord lite högre upp. 

Detta skärmstativ från Logilink är perfekt för dig som vill ha ett stativ för både din skärm och ditt tangentbord. Gillar du att stå upp medan du jobbar kommer tangentbordet oftast för lång ner och därför behövs en extra arm så att du enklare kan nå tangentbordet. Stativet för tangentbordet har även fler användningsområden än bara ett tangentbord. 

Har du anteckningar eller viktiga papper kan du ha dessa på armen och enklare läsa texten. Det går även att ha en surfplatta på tangentbordsarmen för effektivare arbete. Både skärmstativet och tangentbordsstativet går att justeras efter ditt tyckte så att du hittar en vinkel som passar dig. 

Fästet är lite dyrare men har riktigt bra konstruktion där inget ranglar eller förstör upplevelsen. Skärmstativet klarar hela 9 kg per arm vilket gör att in princip alla skärmar upp till 27 tum funkar bra på detta stativet. Armarna har kabeldragningshål så att du kan få en snygg och sömlös dator setup. 

Likt andra skärmstativ monteras detta väldigt enkelt i bordet och det finns två sätt att montera fästet på. Vill du ha en väldigt stabil konstruktion kan du skruva fast skärmstativet i bordet. Gamern har förmodligen inte jätte mycket användning av detta skärmstativet men det är grymt för dig som arbetar från datorn och behöver en bättre lösning. 

Hur du väljer rätt skärmstativ

Skärmstativ

Ett skärmstativ är ett stativ som man fäster i skrivbordet och har väldigt enkel och smidig montering. Detta är det bästa alternativet för dig som inte vill skruva i väggen och lämna märken. Med ett skärmstativ kan du enkelt flytta stativet mellan flera olika skrivbord och det har en stabil konstruktion som inte riskerar att ramla. Det gäller dock att inte överskriva maxvikten som armen har. 

Skärmstativen är billiga i inköp och kommer med en klämma som gör så att du enkelt kan fästa stativet i bordet. Många stativ går även att skruva fast i bordet för en ännu bättre konstruktion. Detta lämnar dock ett hål i bordet men syns inte eftersom det är längst bak på bordet. 

Väggfäste

Ett väggfäste fästs i väggen med skruvar och pluggar vilket är perfekt för dig som vill ha en snyggare lösning. Detta ger en stabil konstruktion och perfekt för dig som inte vill ha en panel under skärmen. Väggfästet är en bra lösning men kräver lite mer montering än ett skärmstativ. 

Antalet skärmar

Har du flera skärmar vill du förmodligen att alla skärmar ska stå eller fästas på ett väggfäste. Då bör du välja en modell med flera armar som kan hålla upp flera skärmar. Med ett sådant stativ kan du enkelt få upp alla skärmar en bit från marken samt vrida och vända dom precis efter ditt tycke. Ska du köpa en ny datorskärm har vi en bra guide om gamingskärmar där du kan hitta det som faller dig i smaken.

Hur vet jag vad som passar?

Majoriteten av skärmstativen passar för VESA mått på upptill 100×100 mm och det är detta mått som nästintill alla datorskärmar har. VESA måttet är det som definierar avståndet mellan monteringshålen som finns på baksidan av en datorskärm eller TV. Ofta brukar även tillverkaren skriva ut vilken tum skärmstativen passar till. 

Det är även viktigt att kolla upp hur mycket vikt skärmstativet klarar av, så att inget går sönder. Skärmens vikt ska inte väga mer än vad armen klarar av eftersom då kan det bli skakigt och i värsta fall kan skärmen gå sönder. 

Fördelar med ett skärmstativ

Ett skärmstativ gör din gaming setup eller kontorsyta mycket mer lätt anpassat och visuellt mer tilltalande. Med ett skärmstativ kan man enkelt justera skärmen efter exakt hur man vill ha den. En del skärmstativ har funktionen att du kan dra skärmen mot dig, bort från dig samt vrida och vända precis efter ditt tyckte. Vanligtvis står skärmarna på en enkel plattform där man endast kan ändra lutningen på skärmen. 

Skärmstativet gör även så att du inte får några fula hängande sladdar i din setup eftersom sladdarna går inuti stativets armar. Detta gör att kabeldragningen är snyggare och enklare att hålla på med. Det finns även en del skärmstativ med en platta för en laptop vilket kan effektivisera ditt arbete och frigöra utrymme på skrivbordet. 

En del skärmstativ har även en arm för tangentbordet vilken kan vara praktiskt om du ofta står upp och jobbar. Det går även att använda dessa armar för mer än vad det är tänkt för. Exempelvis kan du ha viktiga papper på armen, ritplattor eller varför inte en surfplatta?