MacBook Air eller Pro

MacBook Air eller Pro – vilken MacBook ska jag köpa?

Går du runt och undrar ”Vilken Macbook ska jag köpa”? Ja, ska man välja en MacBook Air eller Pro egentligen? I den här guiden djupdyker vi ner i alla skillnader mellan dem olika bärbara datorerna från Apple och går igenom dem noggrant så att du ska kunna göra rätt investering utifrån din plånbok och dina behov. 

Innehållsförteckning:

Vilka MacBooks finns det?

Det finns två typer av MacBooks: MacBook Air och MacBook Pro. Varje modell har sedan olika utföranden där processorer, batteritid, skärmstorlek och minne skiljer sig åt. I den här guiden kommer vi ta upp fyra olika modeller och förklara skillnaden mellan dem, så att du ska få svar på frågan ”Vilken MacBook ska jag köpa?”. 

MacBook Air M1

En odödlig klassiker

Den bästa datorn du kan köpa för studier, kontorsarbete och att ha i vardagen. Även den billigaste datorn från Apple.

Den mest klassiska och billigaste MacBooken

MacBook Air, den billigare datorn från Apple. Detta är en odödlig klassiker som gjort sig känd som den kraftfullaste dator du kan köpa i förhållanden till sitt lilla format. Med sina 1,29 kg och 1,61 centimeter i tjocklek lever den verkligen upp till ryktet som en tunn dator, men hur ser det ut på insidan? Är den så snabb som ryktet säger, och är den värd sina pengar?

Bästa datorn för studier

MacBook Air M1 från 2020 är den bästa datorn för studier, kontorsjobb och vardagssysslor som du kan köpa idag. Du kan med stor lätthet bära med dig den överallt och den hanterar alla uppgifter du kan ställas inför när du studerar, arbetar med kontorsjobb eller i vardagen med stor bravur.

Skönt tangentbord 

Den är även väldigt skön att skriva på tack vare det nydesignade tangentbordet som modellen kom med. Det tangentbordet har en kortare slaglängd än tidigare, något som upplevs väldigt mjukt att skriva på. Precis som med Macs så är även tangentbordet upplyst, något som kommer väl till pass oftare än vad man först kanske tror. 

Sämre bild och svagare ljusstyrka än Pro

Skärmen på 2560×1600 pixlar är väldigt färgrik och djup vilket gör den väldigt trevlig att både kolla bilder och filmer på men även att arbeta med. Ljusstyrkan är lägre än på MacBook Air med M2 samt lägre än alla MacBook Pros, men den är ändå starkare än de flesta konkurrenter. 

Lång batteritid

Batteritiden är verkligen något att skryta med. Du kan få ut hela 15 timmars arbete under normala förhållanden, något som i praktiken innebär att du inte kör något tungt program hela dagen samt att du inte har maximal ljusstyrka på hela tiden. 

Nackdelarna med MacBook Air 

Nackdelarna med MacBook Air är främst att den inte har aktiv kylning. Det är dock en fördel om man använder den som det är tänkt eftersom den då arbetar tystare, men om du försöker köra tunga program med den kommer den bli väldigt varm samt upplevas som långsam.

En annan nackdel är att den enbart har två portar, två stycken USB-C, något som innebär att du behöver en adapter för att koppla in exempelvis en klassisk USB-mus på sladd. Den sista saken som måste nämnas som en nackdel med MacBook Air är att den har lagring på 256 GB. Det behöver inte vara ett problem i sig eftersom man får plats med mycket på det utrymmet, men om man sedan skulle vilja ha mer så går det inte att uppgrader i efterhand vilket man måste tänka på när man köper datorn. 

Sammanfattning – vem ska köpa MacBook Air?

Om du vill ha en riktigt bra dator til studier, arbete eller i vardagen är MacBook Air perfekt för dig. Den är tillräckligt stark för att klara av vardagens sysslor med bravur och håller dessutom i ungefär 10 år. Tack vare dess enkla vikt är den väldigt lätt att bära med sig om man reser mycket, ska ta den fram och tillbaka från skolan eller vill kunna sätta sig på ett café och jobba.

Det man måste tänka på är dock att den inte går att uppgrader lagringsutrymmet i efterhand samt att den endast har två stycken USB-C-portar, så om man vill koppla upp sig med exempelvis HDMI måste man köpa en adapter. Om du är på jakt efter en bra dator för studier kan du läsa vidare i vår artikel som vänder sig till enbart studiedatorer. 

MacBook Air M2

Apples lättaste och kraftfullaste dator någonsin

MacBook Air har aldrig varit snabbare, lättare och större än vad den är nu. Det här är en perfekt dator för dig som vill ha en snygg, smidig och kraftull laptop under många år framöver.

Nyaste generationen Air

2022 släptes MacBook Air med M2-processor. Detta gjorde datorn snabbare, men även dyrare. Vad mer är det som skiljer den här modellen och föregångaren åt, och är det värt pengarna att köpa en Air M2 istället för M1?

Kort om MacBook Air M2

Det korta svaret på den frågan är att ja, det är värt att köpa en M2: a om du vill kunna köra något tyngre program, värdesätter längre batteritid, större och bättre skärm samt en tunnare och lättare dator. Det korta svaret är sedan att nej, det är inte värt det om du vill använda din dator till studier, enklare kontorsarbete eller i vardagen. Då duger den förra generationen lika bra. Om du vill använda din dator till att förvara exempelvis bilder och video på är det även bättre att köpa den gamla generationen med 512 GB SSD-lagring, istället för den nya M2:an men med standard 256 GB lagring. 

M2 – en snabbare processor

Macs M2-processor är upp till 15 % snabbare än M1:an, men på grund av att MacBook Air inte har någon fläkt, som vi nämnde tidigare, så blir processorn snabbt varm och går därför efter en kort stund ner och levererar ungefär samma kraft som M1:an. Detta innebär att processorn är mycket starkare, men eftersom den sitter i en dator som inte är tänkt att driva tunga program så når den inte sin maximala kapacitet så ofta.

Bättre och större skärm

Vilka andra saker skiljer då dessa två datorer åt utöver processorn? Det har gått två år mellan modellerna och en sak som har blivit bättre på den nya Air:en är upplösningen på skärmen. Den har 2560×1664 pixlar och är både djupare och ger färgerna mer rättvisa vilket märks främst när man kollar på film eller redigerar bilder och video. Skärmen har även högre ljusstyrka vilket är skönt främst om man sitter i solljus och jobbar, exempelvis utomhus eller har solen in på sitt skrivbord. Skärmen är även större, 13,6 tum istället för 13 tum.

Längre batteritid, lättare vikt

Batteritiden har även förbättras och du kan nu förvänta dig upp til 18 timmar, istället för föregångarens 15. Vi tycker det är extra imponerande att de lyckats förlänga batteritiden trots att skärmen är större, bättre och ljusare, samtidigt som datorn endast väger 1,24 kg och är 1,1 cm tjock, detta istället för föregångarens 1,29 kg och 1,61 cm i tjocklek. 

Nackdelar med MacBook Air M2

Vilka är då nackdelarna med MacBook Air M2? Den största nackdelen är det höga priset. Att köpa den här datorn är verkligen inget som går omärkt förbi och om man planerar att ha datorn över en längre tid och vill köpa 512 GB SSD-utrymme för att kunna fylla den med bilder, filer och annat hamnar prislappen bara drygt tvåtusen kronor från vad en MacBook Pro M2 gör. Datorn har dessutom, precis som sin föregångare, endast två USB-C-jack vilket innebär minskade möjligheter att koppla in musar och annat.

Sammanfattning – vem ska köpa en MacBook Air M2?

Om du vill ha den bästa lätta bärbara datorn som Apple någonsin har gjort, dessutom i en paketering som aldrig har varit snyggare, då ska du köpa MacBook Air M2. Den kan även köra lite tyngre program än M1:an, vilket gör att användningsområdena blir lite bredare. Köper du den här datorn har du alltså en ultralätt dator med maximal prestation som kommer hålla i många många år. 

MacBook Pro M2 13 tum

Kraftpaket bara något dyrare än MacBook Air

Om du vill köra tyngre program, tycker om Apples uppfinning touchbar eller vill ha lite bättre batteritid är det här ett bra val.

Touchbar och bättre kraft

MacBook Airs storebror heter Pro och är ett riktigt kraftpaket. Idag, till skillnad från tidigare, kostar 13-tummaren bara en tusenlapp mer än sin lillebror. Den är lite tjockare, har bättre skärm, längre batteritid och framförallt: orkar utnyttja kraften i M2-processorn under en längre tid tack vare aktiv kylning samt har en väldigt användarvänlig touchbar.

Touchbar – vad är det?

2016 tillkom en helt ny funktion på MacBook Pro, nämligen en touchbar. En touchbar är en avlång skärm placerad där det normalt sätt sitter F-tangenter, det vill säga ovanför datorns siffror. Åsikterna kring denna lilla pekskärm har verkligen varit delade under åren, men vi på Gamingtips tycker om den väldigt mycket och finner den extra användbar om man använder datorn utan mus, vilket man så ofta gör med en bärbar dator.

Det fiffiga med touchbaren är att den anpassar sig efter vilket program du använder. Sitter du och skriver får du upp förslag på ord, stavningskontroll och lätthet att infoga emojis på den, något som sedan ändras om du till exempel sätter på en video. Då får du istället upp play, paus och möjlighet att spola i klippet. Den låter dig också med enkelhet byta mellan olika flikar på datorn eller ger snabb tillgång till diverse verktyg. Ifall du sitter och redigerar bilder och vill ändra färg, lägga på filter eller liknande får du upp dessa verktyg på touchbaren, något som sedan ändras när du går in i ett annat program.

Touchbaren anpassar sig helt enkelt hela tiden för att ge dig som användare tillgång till relevanta funktioner, men du kan alltid redigera ljusstyrka, volym, bakgrundsbelysning på tangentbordet och komma åt Siri vilket program du än kör. Om du är van med vanliga F1-tangenter eller ett Mac-tangentbord utan touchbaren kommer det till en början vara lite ovant, men man lär sig efter några dagars användning. 

Aktiv kylning = bättre nyttjande av processorns kapacitet

MacBook Pro har aktiv kylning vilket innebär att den kan arbeta hårt under en längre tid och därmed utnyttja kraften i M2-processorn bättre än vad MacBook Air gör. Detta innebär att om du ska köra tyngre program, exempelvis klippa mycket film, koda eller köra tunga program så kommer Pro prestera mycket bättre ända från början till slut. Den aktiva kylningen är dessutom väldigt tyst och märks i regel aldrig av. 

Något bättre skärm och längre batteritid, men något tyngre och tjockare 

Skärmen på Pro är bättre än den på Air, men skillnaden mellan modellerna är inte lika stor nu som den var förr. Batteritiden är även något bättre, nämligen 20 timmar istället för 18. Hur ser storleken ut då? Jo, Pro M2 med 13 tums skärm väger 1,4 kg och är 1,56 centimeter tjock, vilket är lite tyngre och tjockare än Air.

Nackdelar med MacBook Pro M2

Nackdelarna med Pro är att den utöver bättre prestanda och touchbar inte har så mycket längre batteritid eller märkbart bättre skärm. Den har inte heller mer än två stycken USB-C-uttag. Dessutom väger den strax över 100 gram mer och är 0,46 cm tjockare. 

Vilken MacBook ska jag köpa – MacBook Air eller Pro?

Så ska man välja MacBook Air eller Pro om man vill ha en 13-tummare? Eftersom det bara skiljer en tusenlapp mellan modellerna är det absolut en smart investering att köpa Pro om man vill kunna köra tyngre program och få ut lite längre batteritid, men om du istället mest ska använda datorn till vardagliga saker och enkla program, samt vill spara in både på vikt, tjocklek och en tusenlapp, så är det smartare att köpa MacBook Air. 

MacBook Pro M1 14 tum

Bäst prestanda av alla MacBooks

Apple Watch är smartwatchen som passar bäst för Iphone användare. Det är en snygg och stilren klocka med användbara funktioner.

Bästa prestandan i en MacBook

MacBook Pro med 14 tums skärm har förvisso M1-processorn istället för M2, men är torts detta avsevärt mycket snabbare och starkare främst tack vare att dess grafikkort är överlägset bättre, men även tack vare att det är uppgraderat till antingen ”pro” eller ”max”, något som i praktiken innebär att kortet har bättre egenskaper än vanliga M1.

14 eller 16 tum – olika skärmstorlek men samma insida

Det finns även en 16-tummare och utöver skillnaden i skärmstorlek är det nästintill samma maskin på insidan, något som gör att 14- eller 16-tummaren är ypperliga val av datorer att välja om du går runt och tänker ”vilken Mac skaBook ska jag köpa?” och vet med dig att du behöver eller vill ha maximal prestanda. 

Skillnaderna mellan MacBook Pro 14 tum M1 och 13 tum M2

Vilka fler skillnader mellan MacBook Pro M1 14 tum och M2 13 tum finns det, utöver att 14-tummaren är betydligt snabbare? Jo, skärmen har mycket högre upplösning med fler pixlar och en djupare, skarpare bild. Dessutom är skärmen dubbelt så starkt vad gäller ljusstyrka, något som verkligen kommer väl till pass när man vill vara noggrann med detaljer eller om man sitter ute och arbetar. Dessutom har MacBook Pro 14- och 16 tum ingångar för att koppla in datorn till externa bildskärmar, något som ingen annan Mac har stöd för. 

Nackdelarna med MacBook Pro M1 14 tum

Nackdelarna med MacBook Pro 14- och 16 tum är egentligen enbart det höga priset, något som verkligen är en stor investering för majoriteten av alla konsumenter. Du får dock verkligen vad du betalar för och vi vill våga påstå att detta är en utav dem bästa bärbara datorerna du kan köpa just nu. 

Vem bör köpa en MaBook Pro M1 14 tum?

Den som vill ha den bästa MacBooken som någonsin sålts öppet ska köpa en Pro 14- eller 16 tum. Det är överdrivet om du inte använder tunga program, men absolut värt det om du gör det.  

Sammanfattning: MacBook Air vs Pro

Ja, ska du köpa en MacBook Air eller Pro? Denna eviga osäkerhet mellan storebror Pro och lillebror Air tycks aldrig riktigt ta slut, och bra är väl det eftersom datorerna faktiskt skiljer sig mer än vad man först kan tro. Svaret på frågan om du ska välja Macbook Air eller Pro skiljer sig beroende på vad du har tänkt att göra på datorn samt vilken budget du har, så här sammanfattar vi varje modell och vem den typiska köparen är.

Vem ska köpa en MacBook Air M1?

Om du ska ha din dator för studier, enklare kontorsarbete eller vill ha en riktigt bra vardagsdator så räcker MacBook Air M1 väldigt långt. Den har tillräckligt med prestanda för att klara av de flesta saker som en vanlig datoranvändare ställs inför samtidigt som den är extremt tunn och enkel att ta med mellan hem och jobb eller skola. Batteritiden gör även att du klarar dig hela dagen. 

Vem ska köpa en MacBook Air M2?

Vill du istället uppgradera dig till bättre prestanda, ännu längre batteritid, ljusare och bättre skärm – allt paketerat i en ännu lättare och tunnare modell, ja då ska du välja en MacBook Air M2. Den räcker väldigt långt för väldigt många personer, och har även Apples senaste processor som kommer vara ledande på marknaden i sin kategori under många år framöver. 

Vem ska köpa en MacBook Pro M2 13 tum?

Om du vill använda M2-processorns kapacitet till absoluta max är denna dator bra eftersom den har aktiv kylning, något som låter processorn arbeta på sin maxkapacitet under en längre tid. Pro M2 på 13 tum har även längre batteritid, något bättre skärm och lite starkare ljusstyrka. 

Vem ska köpa en MacBook Pro M1 på 14 eller 16 tum?

MacBook Pro med 14 eller 16-tumsskärmen är den starkaste Macbooken som någonsin gjorts och är ett ypperligt val för den som vet med sig att den kommer köra tunga program som kräver mycket av grafiken och processorn. Dessutom är ljusstyrkan hela dubbelt så stark och skärmen ännu bättre än övriga modellers. 

Allmänt om MacBooks - saker som är gemensamt för alla Appledatorer

Bakgrundsbelyst tangentbord

MacBooks har sedan många år tillbaka alltid haft ett bakgrundsbelyst tangentbord. Du kan justera belysningen efter tycke och smak eller stänga av den helt om det är ljust ute.  

Smidig sammankoppling med iPhone 

Ifall du har en iPhone kommer du älska en Mac då den blir en förlängd arm av din telefon. Om du har en iPhone kan du nämligen SMSa, svara i telefon och ringa till folk från datorn. Du får även in dina bilder från mobilen direkt i datorn via iCloud. 

Fingeravtrycksigenkänning

Alla Macs från 2018 och framåt. har en avläsare för ditt fingeravtryck, något som innebär att du kan låsa upp din dator på nolltid men även spara lösenord till olika inlogg och program som du sedan låser upp med hjälp av ditt finger. Smidigt och säkert!  

USB-C-port för extra snabb laddning

Alla MccBooks har USB-C-laddning vilket innebär att den laddar otroligt snabbt. Du får hela 50% laddning, vilket räcker hela dagen, på bara 30 minuter. 

Många val vid köp – sedan är det kört

MacBooks har aldrig haft fler valmöjligheter än vad dem har idag. Du kan speca dem på mängder av olika sätt så att den blir precis så som du vill ha den, förutsatt att du är beredd på att betala mycket mer än grundpriset förstås. Men gemensamt för alla Macs är att när du väl har köpt den kan du inte uppgradera exempelvis lagringsutrymmet.

Detta sätter större krav på att du som köpare tänker igenom vad du behöver och kan komma att behöva i framtiden. Vi råder därför de flesta som tänkt att ha sin dator över en längre tid att gå upp i minne och köpa en Mac med 512 GB i SSD-lagring istället för 256 GB.

256 GB fyller man nämligen ganska snabbt om man laddar ner bilder, appar och andra program, och när det väl är fullt så kan du inte uppgradera, vilket är surt! Så dem där extra tusenlapparna på att dubbla minnet kommer du förmodligen aldrig att ångra om du har tänkt att ha datorn längre än fem år. 

Apple revolutionerar marknaden hösten 2020

Hösten 2020 gör Apple något som ingen datortillverkare hittills har gjort i massproduktion. De släpper nämligen sina datorer med en egen processor som de själva har utvecklat. Apple tar alltså kontroll över hela kedjan istället för att köpa in komponenter från andra företag och sedan stoppa in i sin egna produkt.

Den nya processorn heter M1 och har sedan 2020 lovordats och hyllats av kritiker och IT-kunniga världen över. Det som hände när Apple tog kontroll över hela kedjan var nämligen att deras datorer blev enormt driftsäkra, vilket i praktiken innebär att de nästan aldrig kraschar eller hänger sig.

Sedan dess har deras nya processor M2 hunnit lanseras och det är främst processorn som skiljer sig årsmodellerna av respektive dator åt. 

Frågor och svar om MacBooks

Går det att uppgradera minnet på en MacBook?

Nej, det går inte att uppdatera minnet på en MacBook när du väl köpt den. Detta innebär att du bör fundera på dina behov noggrant när du väl köper datorn eftersom det inte är kul att få slut på utrymme när datorn fortfarande har mycket tid kvar att ge. 

Hur länge håller en MacBook?

MacBooks är av god kvalitet och kan utan problem hålla i 7 år och ända upp till 10 om du tar hand om den. Att ta hand om din Mac innebär att du transporterar den varsamt i exempelvis ett datorfodral, att du försöker att inte ladda batteriet fullt eller låta det ladda ur ofta, utan håll det mellan 30 och 80 %, samt att du uppdaterar datorn med jämna mellanrum.

Varför är MacBooks så dyra?

Smakar det så kostar det brukar man säga, och med MacBooks smakar det verkligen. Datorerna är extremt driftsäkra, har otroligt lång batteritid, är snabba, användarvänliga och har en otrolig skärm, men de kostar också mycket. Det finns två anledningar till detta. Den första är att Apple har byggt upp ett otroligt starkt varumärke och på grund av det kan ta betalt för att det står just Apple på din dator. Den andra anledningen är för att Apples datorer är så otroligt paketerade – de väger nästan inget och är dessutom extremt tunna, något som innebär att de är dyra och komplicerade att utveckla då maximal prestanda ska in på minsta möjliga utrymme. För att inte glömma det starka batteriet som ska driva allt och ända hålla i över 15 timmar!  

Hur snabbt laddar en MacBook?

Tack vare USB-C-laddaren får du 50 % batteri på 30 minuter, något som sedan räcker hela dagen! Tack vare att datorn har USB-C-ingång kan du även ladda med alla USB-C-laddare, något som är väldigt smidigt om du glömmer eller tappar bort din laddare.