Bästa laptop under 5000

Bästa laptop under 5000 kr

Letar du efter den bästa laptopen under 5000 kronor? Här nedan listar vi fyra stycken modeller av budgetdatorer som är perfekta till studier, enklare kontorsjobb, som vardagsdator eller till filmtittande utan att för den delen göra dig ruinerad. 

Datorer i testet:

Samsung Galaxy Book Go 14" FHD

Bästa laptop under 5000 kr

Det här är en väldigt prisvärd och stark maskin paketerad på en ynka vikt av 1,39 kg.

Den bästa laptopen under 5000 kronor

Samsung Galaxy Book Go 14″ FHD är den bästa laptop under 5000 kronor som du kan köpa. Den här datorn är en väldigt kompakt maskin som väger lite men trots det levererar väldigt bra prestanda trots sitt ringa pris. 

Överraksande bra skärm

Datorskärmen har en väldigt tunn ram vilket innebär att den nästan går hela vägen ut i kanterna. Man utnyttjar alltså skärmens storlek maximalt för att ge en så stor bild som möjligt. Bilden är även färgrik och överraskande djup och skarp med tanke på prislappen. Skärmen är även väldigt flexibel och går att vika hela 180 grader, något som gör att du kan hitta sköna vinklar oavsett om du ligger, sitter eller står. 

Stöd för SIM-kort och 4G

En smidig sak med Samsung Galaxy Book Go 14″ FHD är att du kan sätta in ett SIM-kort i den och på så sätt få 4G. Så ifall du reser mycket och vill kunna kolla på film, arbeta eller Googla på saker utan att koppla upp dig på offentliga nätverk eller internetdela från mobilen kan du alltid koppla upp dig direkt på 4G-nätet. 

Väldigt bra batteri

Datorn har väldigt bra batteritid. Tillverkarna uppger att du kan använda datorn i upp till 18 timmar, men under normala förhållanden när man ofta har ganska hög ljusstyrka, spelar kanske lite ljud ibland och har flera program igång samtidigt så förkortas tiden till ungefär 14 timmar, vilket fortfarande är väldigt bra för en dator i den här prisklassen. 

Smidig parkoppling med Samsungtelefoner

Om du har en Samsungtelefon kommer du kunna koppla ihop den med datorn på ett väldigt smidigt sätt och på så kunna koppla ihop bilder, kontaktlistor och musik på ett sömlöst sätt. Datorn har även många olika ingångar, hela två stycken USB-C, en klassisk USB, AUX-jack samt port för SIM- och SD-kort.

Snabb processor

Processorn är en Qualcomm-processor som hämtar mycket av den teknik som används i mobiler och surfplattor. Det ger en snabb prestanda och bra grafik vilket gör att datorn startar snabbt och är väldigt skön att titta film på. Den orkar dock inte med spelande. 

Nackdelar

Trots att processorn är väldigt snabb så klarar den inte av tyngre program likt spelande, något som gör att den kommer upplevas långsam om du ändå försöker köra något tungt på den. Detta innebär också att om du har många flikar och lager uppe samtidigt kommer det påverka datorn och göra den märkbart långsammare, men detta är omöjligt att komma ifrån när man pratar om datorer i den här prisklassen. 

HP Chromebook x360 14 FHD touch

Bästa dator med pekskärm under 5000 kr

HP Chromebook x360 14 FHD touch har en 360 vikbar skärm med pekskärm och kan därför användas både som dator och surfplatta.

En dator eller en surfplatta? Du väljer!

HP Chromebook x360 14 FHD touch är en spännande maskin och den bästa laptop under 5000 kronor som kombinerar kraften av en dator och tangentbord med smidigheten hos en surfplatta. Du kan nämligen vika skärmen hela 360 grader vilket gör att den kan omvandlas till en surfplatta när det behövs. Övrig tid ser den ut och fungerar precis som en vanlig dator. 

Byggd för vardagen

Den här datorn har utvecklats för dem som vill ha en bra och mångsidig dator i vardagen för att söka upp exempelvis recept, vara inne på sociala medier, titta nyheter, betala räkningar, skriva och liknande. När du exempelvis ligger i soffan kan du fälla bort tangentbordet och använda pekskärmen, för att sedan fälla fram tangentbordet när du vill skriva ett mail eller liknande. När du är i pekskärmsläge kan du ändra bilden till stående vy vilket är skönt om du vill använda den på diagonalen och skrolla nyheter eller i dina sociala medier.

Snabb och rapp att leverera dina kommandon

Datorns operativsystem är väldigt snabbt och svarar direkt tack vare att processorn liknar den hos en surfplatta. Detta gör att den startar direkt och svarar fort när du exempelvis vill öppna ett program eller söka på något. 

Bra skärm och ljud

HP Chromebook x360 14 FHD touch är även väldigt trevlig att titta på film på tack vare två välutvecklade högtalare som vi tycker ger ett tydligt och ganska högt ljud samt tack vare en djup och färgstark skärm som får med detaljer på ett skarpt vis. 

Lång batteritid och utrustad för videosamtal

Datorn har både mikrofon och en 720p webbkamera vilket gör att du kan ha videomöten från den. Även batteriet är bra och du kan räkna med minst 8 timmars användning, men ända upp till 14 timmar under så kallade optimala förhållanden, alltså om du har svag ljusstyrka, inte använder högtalarna, kameran och kör program som inte kräver så mycket av datorn. 

Nackdelar 

Vilka är då nackdelarna? Den största nackdelen enligt oss är att den har relativt lite minne, enbart 64 GB. Det räcker till att ladda ner ganska många bilder och filer men kan upplevas som för lite om man exempelvis ska använda den i jobbet. En till nackdel är att pekskärmen är långsammare än på en renodlad surfplatta vilket gör att den ibland kan upplevas som långsam om man är van med exempelvis en Ipad. Sammantaget är detta dock den bästa laptop under 5000 kr om man söker en smidig modell med pekskärm.

Acer Chromebook 317 17,3" FHD

Bästa stora laptop under 5000 kr

Om du letar efter den bästa laptopen under 5000 kronor med stor skärm är det här verkligen modellen du bör spana in lite extra! 

Bra dator för studier under 5000 kronor

Acer Chromebook 317 17,3″ FHD är en Chromebook med en 17-tumsskärm som passar perfekt till arbete, studier och vardagsbruk tack vare att den är snabb och rejäl.

Djup reflexbehandlad skärm

Skärmen är inte bara stor utan även förvånansvärt djup med tanke på sin prisklass, något som gör att den är lika trevligt att kolla film på som arbeta med. Ifall man vill spela lite musik eller kollar film kan man även förvänta sig bra då man lagt tid på att ta fram bra högtalare torts det låga priset. Bildskärmen är även antireflexbehandlad vilket är väldigt skonsamt och skönt för ögonen, något som blir extra påtagligt och märkbart om du sitter framför den länge. 

Tangentbord med bakgrundbelysning

Tangentbordet är upplyst vilket kommer väl till pass i många tillfällen och inte bara på natten. Så fort det börjar bli lite mörkare ute och om du exempelvis ligger hemma i soffan så är det lätt att tangenterna upplevs mörka och då är det väldigt skönt att tangenterna lyser upp.

De flesta som en gång haft ett upplyst tangentbord går aldrig tillbaka vilket säger en del om hur uppskattad den funktionen är, och vi är verkligen beredda att hålla med, för det gör stor skillnad, inte minst under det mörkare halvåret. 

Numeriskt tangentbord

Tangentbordet är även numeriskt vilket innebär att det har en separat del för siffrorna till höger, något som är väldigt skönt om man arbetar med siffror eller ska betala räkningar. Det tillsammans med det upplysta tangentbordet och den extra stora musplattan gör datorn väldigt trevlig att använda. 

Snabb i starten och snabb uppkoppling

När man byggde Acer Chromebook 317 17,3″ FHD hade man mobiltelefonens snabba egenskaper i åtanke och därför satsade man mycket på att göra datorn snabb, både vad gäller uppstart och uppkoppling mot internet. Resultatet blev en dator som startar på 8 sekunder och kopplar upp sig och surfar på WiFit upp till 3 gånger så fort.

Många uttag

Datorn har både USB-C, klassisk USB och SD-ingång. Självfallet har den även AUX-jack så att du kan plugga in hörlurar eller en AUX-sladd ifall du har en stereo hemma.

Nackdelar

Den största nackdelen med datorn är att den är ganska tjock vilket gör den lite mindre smidig att ta med sig kontra sina konkurrenter. Den är även ganska plastig och upplevs lite billig när man tar och känner på den. Fördelen med det är dock att pengarna har gått till insidan snarare än utsidan!  

Acer Aspire 1 A114-33 14" FHD

Prisvärd dator i stilren design

Det här är en väldigt prisvärd dator perfekt för den som söker en enkel maskin som tacklar alla vardagliga uppgifter med bravur, till ett lågt pris!

Vardaglig laptop under 5000 kr

Det här är en väldigt prisvärd dator med bra batteritid som är perfekt för studier och arbete. Processorn är väldigt snabb med tanke på det låga priset, något som gör att den svarar snabbt och utför alla dem vardagliga uppgifter en dator kan tänkas utföra med stor bravur. 

Skarp och bra skärm

Skärmen är 14 tum stor och ramen är minimal vilket gör att utrymmet utnyttjas maximalt till just skärmen. En sak vi tycker om väldigt mycket med skärmen är även att den har ett skydd mot BlueLight, det vill säga det blåa råa ljuset som gör ögonen torra och irriterade samt gör att det är svårare att somna om nätterna om man använt skärmen nära inpå. 

USB- och HDMI-jack

Datorn har tre klassiska USB-ingångar och även en för HDMI vilket gör att du kan koppla upp dig mot större skärmar såsom projektorer vilket är perfekt i studie- och arbetsmiljö. Tack vare WiFi 5 kopplas du även upp snabbare mot nätverket, något som i kombination med både webbkamera och mikrofon gör att du kan ha smidiga videosamtal med den.

Relativt lyxigt intryck trots lågt pris

När man designande datorn ville man skapa ett exklusivt intryck trots att det är en billig dator, något som vi tycker att de har lyckats ganska bra med. Den både ser och känns mycket dyrare än vad den faktiskt är trots att platsen runt skärmen inte är så rolig, detta utan att de tummat på vad som faktiskt finns på insidan där det verkligen räknas. Ett exempel på där de har tänkt till extra noga vad gäller insidan är att gångjärnen mellan skärm och kropp släpper in extra mycket luft så att datorn kyler bättre och därmed presenterar snabbare. 

Nackdelar 

Nackdelarna med datorn är främst att den har lite lagringsutrymme, bara 128 GB. Det räcker dock till gott och väl om man inte ska ladda ner stora program utan mest ha filer och bilder på datorn, men utrymmet kommer bli en trång sektor om du planerar att ladda hem mer än så. En till nackdel är att den blir långsam om du kör för många program samtidigt, eller om du kör för stora program. Detta är helt enkelt en maskin gjord för att skriva, kolla videos, maila, Googla och ha videosamtal på! 

Frågor och svar

Hur utsåg vi den bästa laptopen under 5000 kr?

Vi har kombinerat våra egna upplevelser med andra kunders recensioner av olika laptops under 5000 kronor och sedan sammanvägt vårt test med vad andra tycker om samma produkt och på så sätt utsett den produkt som vi tycker är den bästa laptopen under 5000 kronor som man kan köpa och i detta fallet blev det Samsung Galaxy Book Go 14 som med sin nätthet, styrka och snygga yttre helt enkelt är det bästa valet man kan göra på den här låga budgeten om man ändå vill ha kvalitet och stilrenhet. 

Kan en dator under 5000 kronor vara bra?

Självfallet kan en dator under 5000 kronor vara bra! Alla datorer i den här köpguiden är ypperliga val om du söker en enklare dator att ha i din vardag, till dina studier eller under enklare kontorsarbete där du kör excel, svarar på mails och skriver. 

Datorerna ovan är även perfekta att kolla film på, googla och surfa runt på, betala räkningar med och även ha videosamtal från, både med familj, vänner och kollegor. Laptops under 5000 kronor är helt enkelt perfekta som vardagsdatorer för enklare arbeten och jobb. Ifall du vill köra tyngre program såsom spel eller avancerade arbetsprogram måste du dock gå upp i prisklass! 

Hur länge håller en billig dator?

Datorer under 5000 kronor anses vara billiga, och för en dator i den här prisklassen kan man förvänta sig att den håller i ungefär 4 år innan den blir för långsam eller får för dåligt batteri för att vara hållbar att arbeta med utan att man sliter sitt hår på grund av krascher och att det laddar segt. 

En dator i femtusenkronorsklassen är därför perfekt att köpa om man ska studera och enbart behöver något under den perioden, eller om man vill ha en bra vardagsdator under några år och sedan är beredd på att byta igen när den blir långsam. 

Hur tar man hand om sin dator så den håller längre?

Om man tar hand om sina saker så håller de längre och det gäller även datorer. Ifall du är varsam och försiktig kan du få ut ytterligare ungefär ett par år i livslängd hos din dator. Här nedan är några knep för att ta hand om datorn och få den att hålla sig fräsch och i bra kondition längre.

  1. Ta hand om batteriet genom att inte ladda det fullt och inte heller låta det ladda ur helt, utan försök hela tiden att hålla det mellan 30 och 80 %. På så vis förlänger du livslängden hos batteriet och gör att din dator kommer upplevas som just en bärbar dator längre, och inte en stationer som måste ha laddaren i hela tiden.
  2. Ladda inte på natten. Ifall du laddar på natten kommer datorn inte bara bli fulladdad, utan även fortsätta ladda när den är full vilket sliter onödigt. 
  3. Ha inte laddaren inkopplad på gammal vana. Det är vanligt att man pluggar in laddaren när man sitter exempelvis vid skrivbordet för att vara säker på att batteriet inte ska ta slut, men detta dödar alltså batteriet snabbare i längden eftersom det då aldrig får gå på egen lagrad el. 
  4. Transportera datorn i en datorväska eller datorfodral för att undvika att den kantstöts. 
  5. Uppdatera datorn med jämna mellanrum för att hålla den fräsch. 
  6. Ladda hem ett virusskydd för att minska risken att råka ut för virus och därmed behöva göra sig av med datorn.