barnlås surfplatta

Barnlås på surfplatta

Internet är en plats där det finns väldigt mycket material som är direkt olämpligt för barn. Det kan vara både spel, film, bilder och appar som innehåller våld eller material av sexuell karaktär. 

Samtidigt är internet en fantastisk plats och stor källa till kunskap och underhållning, så hur ska man göra för att låta ens barn ge sig ut på internet utan att riskera att fara illa?

Jo, idag finns det nämligen barnlås att aktivera hos många mjukvaror, något vi verkligen rekommenderar att man gör exempelvis på en surfplatta för barn för att garantera barnets säkerhet. 

Vad är barnlås?

Barnlås kallas även för föräldrakontroll och är ett sätt att filtrera bort sådant innehåll som kan vara skadligt eller olämpligt för barn att ta del av. Barnlås finns på en hel del olika plattformar. 

Google har något som kallas för ”Safe Search” vilket innebär att sexuellt och våldsamt innehåll filtreras bort. Safe Search är enkelt att aktivera och ser då till att alla Google-resultat som visas är barnvänliga. 

På YouTube kan man sätta på ett barnlås vilket bör att man inte får tillgång till våldsamma eller känsliga videor även om man söker på dem direkt. Detta gör YouTube till en trygg plats även för dem små. 

Apple har ett aktivt barnlås och om du som förälder administrerar över lösenordet som krävs för att ladda ner appar så kan du kontrollera att det bara laddas ner barnvänligt innehåll. Kombinerar du det med att sätta barnlås på Safari och Google så har du gjort din Apple-enhet säker för barn! 

Android har också en föräldrakontroll som låter dig spärra vissa typer av appar. Du måste dock också sätta Safe Search på Google eller vilken sökmotor du nu använder. 

Fördelarna med barnlås

Ett barnlås har många fördelar. Den främsta är att du som förälder kan garantera att ditt barn rör sig på internet utan att exponeras för sådant material som är stötande eller olämpligt för ett barn att se. 

Du som förälder behöver inte säga att du har satt ett barnlås eftersom det medför en risk att barnet kommer söka sig till en annan enhet utan lås för att ta reda på vad det är den inte kan se. 

När ska man ta bort det?

Detta är helt individuellt, men många tycker det är lämpligt att ta bort barnlåset i samband med att barnet kommer i puberteten. Här måste du som förälder göra en bedömning utifrån hur moget just ditt barn är.