Bästa bärbara datorn under 6000

Bästa bärbara datorn under 6000 kr

Är du på jakt efter den bästa bärbara datorn under 6000 kronor? I den här guiden listar vi dem tre bästa laptopsen du kan köpa idag på den budgeten. Alla datorerna här nedan är perfekta för dig som ska plugga, utföra kontorsarbete eller vill ha en bra vardagsdator att Googla, kolla film och betala räkningar på. 

Datorer i testet:

Acer Swift 1 SF114-34

Bästa bärbara dator under 6000 kr

Acer Swift 1 SF114-34 är en väldigt prisvärd dator med bra skärm och lång batteritid, allt paketerat på bara 1,3 kg.

Prisvärd och genomtänkt modell

Letar du efter en bra och billig bärbar dator? Då är Acer Swift 1 SF114-34 är ett av dem bättre valen du kan göra i prisklasen under 6000 kronor. 

Bra till enklare arbete

Den här modellen från Acer är känd för att vara en bra budgetdator som passar perfekt om du ska utföra enklare arbetsuppgifter såsom svara på mails, skriva dokument och arbeta i enkla program som Excel, men den är även känd som en bra dator att kolla på film på eller ha i vardagen.

Kompakt design

Den väger bara 1,3 kg vilket är väldigt skönt om du ofta är på resande fot och vill kunna arbeta på caféer, tåg eller liknande. Tillsammans med den tunna tjockleken är den även enkel att packa ner i väskan eller ryggsäcken. 

Bra batteritid

Batteriet är väldigt bra och enligt leverantör håller det i upp till 16 timmar, men enligt vår erfarenhet är ett verkligare riktmärke runt 10 timmar eftersom man oftast har högre ljusstyrka och gör mer krävande saker på datorn än vad som görs när de testar och mäter ut den maximala batterilängden. Så du kan räkna med 10 timmars batteritid om du arbetar, kollar på film eller använder den på annat dagligt sätt. 

Smarta funktioner

Datorn har smarta funktioner såsom fingertrycksavläsning vilket gör det väldigt smidigt och enkelt att ta sig in på datorn trots att den skyddas av ett starkt och långt lösenord. Datorn har även många olika ingångar, webbkamera i HD samt snabbladdning. 

Mycket lagringsutrymme

Trots sin nätta storlek är bildskärmen stor och täcker nästan ända ut i kanterna. Den har även stor lagringskapacitet med 512 gigabyte SSD-lagring som räcker gott och väl för att ladda ner bilder och dokument. 

Datorns nackdelar

Men vilka är då datorns nackdelar? Många kan uppleva att öppning och stängning av datorns skärm är aningen trög. Ifall man har många flikar öppna samtidigt eller kör tyngre program så kan den även upplevas som slö och långsamt, men så länge man inte har för mycket igång samtidigt och inte planerar att köra massa tunga program kommer den inte vara slö.

Samsung Galaxy Book Go 14" FHD

Bra billig bärbar dator

Smidig dator med stor skärm, skönt tangentbord och bra möjligheter till arbete på språng med ständig uppkoppling, låg vikt och flexibel skärm. 

Prisvärd vardagsdator från Samsung

Samsung Galaxy Book Go 14″ FHD är en väldigt bra billig maskin och en utav den bästa bärbara datorn under 6000 kronor som du kan köpa. Den levererar till ett lågt pris och vänder sig främst till dem som ska utföra enklare arbete, studier eller behöver en bra dator i vardagen. Den är nämligen perfekt att skriva, betala räkningar och maila från, men även kolla på film på. 

Väldigt lång batteritid

Batteritiden är ännu bättre på Samsung Galaxy Book Go 14″ FHD än vad den är på ovanstående modell och du kan räkna med upp till 18 timmars batteritid enligt leverantören. Vi upplever att den verkliga batteritiden ligger runt 14 timmar, något som fortfarande är väldigt bra för en dator i den här prisklassen.

Uppkoppling överallt

Den här modellen vänder sig även till dig som är på språng ofta och vill kunna ha möjlighet att kolla på film, serier eller arbete. För det första så har datorn en funktion där du kan ha 4G på den precis som du har på mobilen, något som verkligen ger frihet. För det andra är den väldigt lätt och väger under 1,4 kg, något som knappt märks i ryggsäcken eller väskan.

Många portar och flexibel skärm

För det tredje går skärmen att vinkla hela 180 grader, något som gör att du kan hitta sköna arbetspositioner med den oavsett om du står, sitter eller ligger ner. Sist men inte minst har datorn även många portar och utgångar, hela två stycken för USB-C, en för vanlig USB, aux-uttag och utrymme för SIM samt micro-SD.

Bra synk med Samsungmobiler

Eftersom datorn är utvecklad av Samsung så sammankopplar den väldigt bra med din mobil ifall du har en Samsung. Du kan sammanlänka bilder, arbete, dokument, kontakter och koppla upp musik på ett väldigt smidigt sätt. 

Bra dator att titta film på

Tack vare en stor skärm som går ut ända i kanterna, bra upplösning i HD samt välutvecklade högtalare är datorn väldigt trevlig att kolla film på. Tillsammans med 4G gör den även att du kan kolla vart du än är. 

Datorns nackdelar

Eftersom detta är en dator i det billigare segmentet klarar inte dess prestanda av att köra tyngre program eller många program samtidigt, något som gör att du kommer uppleva den som väldigt långsam ifall du ändå försöker göra det. Vi vill därför poängtera att denna dator passar bäst om du planerar att maila, betala räkningar, skriva, köra enklare program såsom Excel samt titta på film och Googla.  

Acer Chromebook 317 17,3" FHD

Bästa bärbara dator under 6000 kr med stor skärm

En stor, snabb och smidig bärbar dator som lämpar sig perfekt till distansarbete eller vardagsanvändning för dig som söker en snabb dator utan krångel. 

Perfekt för dig som vill ha stor skärm

Acer Chromebook 317 17,3″ FHD är datorn för dig som vill ha en stor skärm, bra möjlighet att arbeta på distans med videomöten samt som vill ha många smarta funktioner för pengarna. Datorns stora skärm på 17,3-tum har ett förvånansvärt bra djup i bilden med tanke på prisklassen, något som tillsammans med storleken gör det behagligt att både kolla film, på bilder och arbeta från den. 

Som klippt och skuren för videomöten

Detta är en perfekt jobbdator för dig som vill arbeta hemifrån tack vare att den har en vidvinklig kamera på 82 grader, dubbla mikrofoner samt bra upplösning. Dessutom har datorn en så kallad WiFi-teknik vilket gör att den blir snabbare mot det uppkopplade WiFi:t vilket leder till snabbare videoströmning. Inga fler frysta bildskärmar i videomötet alltså. Så ifall du ofta har videomöten är denna modell som klippt och skuren för dig. 

Laptop med upplyst numeriskt tangentbord 

Tangentbordet är riktigt rejält och har sköna tangenter samt ett numeriskt tangentbord vilket är skönt om du jobbar mycket med siffror. Tangenterna är även upplysta vilket är extremt praktiskt i alla situationer då det är någorlunda mörkt. När man väl har haft en dator med upplyst tangentbord klarar man sig oftast inte utan, så ifall du inte har testat det än kommer du förmodligen uppskatta det väldigt mycket, och om du redan är frälst vet du vad som väntar. 

Startar snabbt

När man konstruerade datorn eftersträvande man en snabb starttid, något som de verkligen har lyckats med. Från avstängd läge tills datorn är uppstartade och du kan logga in tar det nämligen bara 8 sekunder, så du har igång den nästan lika snabbt som din mobiltelefon! 

Många portar

Datorn har hela två stycken USB-C-portar och två stycken klassiska USB-portar vilket gör att du kan ladda snabbt, koppla in tangentbord och föra över data samtidigt. Du kan även sätta in ett SD-kort för att kolla på bilder. 

Datorns nackdelar

Vilka är då datorns nackdelar? Den största nackdelen enligt oss är att den är relativt tjock jämfört med sina konkurrenter, något som gör att den är lite mindre smidig att ta med sig. En annan nackdel är att paketeringen, alltså datorns yttre, upplevs lite billigt då det mestadels är plast, men å andra sidan har pengarna gått till insidan istället för till utsidan.

Frågor och svar

Hur utsåg vi den bästa bärbara datorn under 6000 kr?

När vi utsåg den bästa bärbara datorn under 6000 kr utgick vi från prisvänlighet, att du som kund ska få så mycket för dina pengar som möjligt. Detta utser vi genom att testa modeller i olika situationer för att se hur de levererar, men även genom att ta del av andra kunders upplevelser med samma modell. Det här tillvägagångssättet gör att vi kan leverera pricksäkra recensioner om produkter som vi helhjärtat kan rekommendera. 

Duger datorer för under 6000 kr?

Om en dator under 6000 kronor duger eller inte beror helt på vad du ska använda den till. Ifall du vill ha en bra vardagsdator som du kan kolla nyheter och sociala medier, se film och serier, maila, betala räkningar och skriva på så räcker det helt perfekt. Det är nämligen vad de flesta datorer i den här prisklassen är byggda för, att vara en bra allt-i-allo i vardagen.

Planerar du däremot att köra tyngre program på din dator, exempelvis videoredigering och digitalt skapande, så kommer den inte att vara starkt nog utan istället upplevas som seg och tråkig att använda. Om du istället vill ha en dator som är bra för videredigering kan du spana in vår guide om det.

Att spela på någon av ovanstående datorer kommer inte heller ge en sådan bra upplevelse eftersom grafikkortet är alldeles för svagt för att hinna med. En dator i den här prisklassen går dock att spela enklare onlinespel på utan problem.

Hur länge förväntas en dator i den här prisklassen att hålla?

Om du tar hand om din dator bra och uppdaterar den med jämna mellanrum, försöker att ladda den innan batteriet når under ungefär 30 % samt slutar ladda vid ungefär 80 %, inte tappar den och stöter i den i olika saker samt kopplar ur laddaren och låter den köra på sitt batteri kan du räkna med att den håller i ungefär 5-6 år. 

Självfallet går det att använda datorn efter dessa år år, men den kommer då med stor sannolikhet att upplevas som ganska långsam och jobbig att ha och göra med då. Så om du ska studera eller behöver en dator under några år och sedan är beredd på att byta till en ny är den här prisklassen perfekt. 

Jag vill ha en bra dator för att kolla på film, vilken ska jag välja?

Om du vill kolla på film så är det helt rätt att leta efter den bästa bärbara datorn under 6000 kronor. En bra dator för filmtittande är Acer Swift 1 en perfekt dator eftersom den väger lite samt inte har någon fläkt, något som gör att den alltid är tyst och arbetar i lugn och ro, så att du inte blir distraherad av störande fläktljud under tiden du tittar på filmen eller serien. 

En annan bra dator för filmtittande är Acer Chromebook 317 tack vare sin stora skärm med djupa färger och bra upplösning. Det i kombination med bra högtalare ger en bra upplevelse, oavsett om du ligger i sängen eller sitter på tåget. 

Vilken av dessa datorer är bäst för studier?

Om du letar efter en bärbar dator under 6000 kronor för studier rekommenderar vi Acer Swift 1 som det absolut bästa alternativtet. Den väger väldigt lite och är därför otroligt smidig att ta med till skolan och även skön att sitta och studera med på exempelvis ett café. Den har även fingeravtrycksläsning så att du kommer åt ditt arbete snabbt, samt hela 512 GB i lagringsutrymme på SDD, så du behåller inte vara rädd att spara ner för mycket arbete.  

Hur får jag batteriet att hålla längre på min bärbara dator?

När man köper en bra bärbar dator för 6000 kronor vill man så klart att den ska hålla så länge som möjligt, och det som först brukar ta stryk efter att man använt sin dator länge är batteriet. Så hur ska man då göra för att få sin dators batteri att hålla längre? Här nedan är några bra tips:

  1. Försök inte att ladda ur ditt batteri helt och inte heller ladda det fullt. Håll gärna batteriet i spannet 30 – 80 %. På så vis förlänger du räckvidden markant.
  2. Ladda iner batteriet på natten. Detta eftersom batteriet då inte enbart kommer laddas fullt, utan också för att laddaren kommer fortsätta ladda även fast batteriet är fullt, något som förkortar livslängden.
  3. Låt datorn arbeta på batteriets ström så ofta som möjligt. Så även om du sitter på kontoret eller hemma vid skrivbordet ska du inte ha laddaren i, detta eftersom batteriets kapacitet då försämras snabbare över tid.