Bästa arbetsdator

Bästa arbetsdator – hitta en bra jobbdator för dig

I den här köpguiden listar vi den bästa arbetsdatorn för olika tillfällen så att du ska kunna hitta en bra jobbdator som passar dina arbetsuppgifter och behov, oavsett om du mestadels skriver mails eller om du vill kunna redigera film, programmera och köra olika tyngre program. 

Arbetsdatorer i testet:

MacBook Air

Bästa arbetsdator 2022

MacBook Air är en odödlig klassiker när det gäller jobbdatorer. Den leverar på alla plan och håller i många år. 

Den överlägset bästa jobbdatorn

När man pratar om kungen av arbetsdatorer brukar MacBook Air nämnas som den självklara vinnaren, och det är inte för inte som den här modellen från Apple har ansetts vara den bästa dator du kan köpa i över ett decennium om du ska skriva, redigera bilder och videos eller ha videosamtal.

Otroligt driftsäker

Datorns styrka är främst driftsäkerheten. Då Apple ansvarar och utvecklar både mjuk- och hårdvara är det otroligt sällsynt att datorn kraschar. Den fungerar likt en mobiltelefon och startar direkt när du väcker den från viloläge, så inga fler långa minuter innan den startar upp.

Unikt tangentbord

Tangentbordet är väldigt skönt och det märks att de har lagt mycket energi på att utveckla tangenter som är sköna att skriva på. Den så kallade slaglängden, alltså hur långt ner tangenten trycks, är väldigt kort vilket upplevs skönt att skriva länge på. 

Högupplöst skärm som filtrerar bort flimmer

Skärmen är otroligt högupplöst och gör det väldigt trevligt att kolla på film, videos och bilder. Den är en utav dem bästa på marknaden och den enda riktiga utmanaren är egentligen storebror MacBook Pro. Skärmen filtrerar även bort flimrande ljus vilket minskar risken för huvudverk om man sitter och arbetar under en längre period. 

Hög ljusstyrka och upplyst tangenbord

Datorn är designad för att leverera maximalt oavsett vart du befinner dig tack vare dess otroligt lätta paketering, starka ljusstyrka och upplysta tangentbord. Detta innebär att du kan sitta i mörkret och skriva och ändå se tangenterna, eller sätta dig ute i solen och ändå kunna se skärmen bra.  

Smidig sammankoppling med iPhone

Med inbyggt webbkamera i HD samt flera mikrofoner är den en fröjd att sitta i videokonferens med. Om du har AirPods kommer du även kunna sammankoppla den väldigt effektivt med datorn och lyssna på musik eller prata med kollegor. Det går även att ringa och svara från din iPhone via datorn vilket är mycket skönt om du sitter skönt och inte har din mobil nära.

Kraftfullt M1-chip och över 12 h batteritid

Idag är MacBook Air starkare än någonsin med Apples M1-chip som levererar klanderlös prestanda under en lång tid. Batteritiden är upp till 15 timmar vid aktivt arbete och hela 18 timmar vid streaming av video. Men även om du krämar på med starkaste ljusstyrkan och maxupplysning på tangentbordet kan du räkna med 10-12 timmars aktiv arbetstid innan du behöver ladda igen. Då datorn har en USB-C-ingång laddar den även väldigt snabbt. Du får hela 50 % på ynka 30 minuter. 

Under 1,3 kg och 2 cm

Datorn är så stark att man ofta undrar hur allt får plats i den 1,29 kg fjäderlätta och under 2 cm smala konstruktionen. Allt låter ju verkligen väldigt bra, men finns det inte något dåligt med den? Jo, den stora nackdelen med MacBook Air är att det är en stor investering. Det positiva är dock att du kommer kunna använda den under många år framöver då MacBooks har en livstid på ungefär 10 år! 

Acer Swift 1 SF114-34

Bästa billiga jobbdator 2022

En väldigt prisvärt lätt arbetsdator för dig som vill skriva, maila och köra enklare program utan att lägga ner så mycket pengar.

Budget arbetsdator

Acer Swift 1 SF114-34 är en bra billig jobbdator som ändå levererar bra prestanda och duger gott åt att skriva i dokument, maila, ha videokonferenser och arbeta i program såsom Excel. 

Lång batteritid för sitt pris

Acer Swift 1 SF114-34 anges ha en batteritid på upp till 18 timmar, men den verkliga batteritiden vid arbete ligger runt 8-10 timmar beroende på hur stark ljusstyrka du använder. Det är dock ändå en väldigt bra siffra med tanke på datorns nätta prislapp.

Mycket lagringsutrymme

Maskinen har gott om utrymme och du får plats med både många bilder och dokument på den utan att behöva ladda upp det i någon molntjänst. Tangentbordet är skönt att skriva på och tillsammans med två stycken mikrofoner och en bra webbkamera tacklar den de flesta situationer man kan ställas inför på arbetet med bravur. 

Rejäl design

Designen är robust och elegant där man valt att använda så lite plast som möjligt, något som gör att den andas mer kvalitet och även håller bättre ifall man råkar tappa den eller stöta in den i något. Tillsammans med den nätta vikten på 1,3 kg är det helt enkelt en riktigt bra jobblaptop att ha när man är på gående fot och vill ha möjlighet att arbeta från tåget, ett café eller verandan. 

Datorns nackdel

Datorns stora nackdel är att den är ganska svag, så ifall du ska redigera bilder, videos, spela eller köra tyngre arbetsprogram kommer den inte att klara av det. Men om du har ett arbete där du mest skriver kommer den fungera väldigt bra. 

Lenovo ThinkPad E15 G4 15.6" Full HD

Hållbar bärbar dator för arbete

Detta är en ypperlig bärbar arbetsdator som passar de festa syften, oavsett om du ska programmera eller enbart skriva.

Robust och hållbar bärbar dator

Thinkpad är en väldigt populär serie av Lenovo som blivit känd för sin väldigt höga driftsäkerhet och hållbara konstruktion, något som gjort att den är populär bland både studenter och på arbetsplatser, men även som dator att ha hemma till allt från streaming av film och facebookande till betalningar av räkningar och mail.

Brett användningsområde till bra pris

När du köper en Lenovo ThinkPad E15 G4 15.6″ Full HD får du väldigt mycket dator för pengarna. I det under 1,8 kg tunga skalet bor det stark prestanda som levererar oavsett vilket arbete du vill göra. Detta innebär att du kan redigera videor, designa i CAD-program, klippa bilder, programmera och skriva på den här datorn.

Slittålig design

Skalet är delvis gjort av aluminium, delvis av plast vilket skapar en kombination av låg vikt och bra skydd, så att du kan bära den i väskan utan att den märks för mycket, men att den samtidigt håller ifall du skulle tappa den. 

USB-C

Datorn har många portar, även USB-C , vilket förenklar både arbete ifall du vill koppla in kameror, externa skärmar, tangentbord och musar, men även ifall du inte har med dig din laddare eller skulle tappa bort den eftersom du då istället kan plugga in en valfri USB-C-kontakt. 

Ansiktsigenkänning, fingeravtryck och skydd mot kameratittare

Lenovo ThinkPad E15 G4 15.6″ Full HD har ansiktsigenkänning och fingertrycksavläsning vilket gör den väldigt smidig att använda i vardagen. Du kan på det sättet hålla obehöriga ute, men själv komma in snabbt. Som ett extra skydd finns även möjlighet att stänga för webbkameran för att öka din säkerhet ännu mer när du själv inte använder webbkameran. 

Extra stor skärm, men lite tyngre och dåliga högtalare

Prestandan är väldigt hög och du får snabba reaktioner när du jobbar med den här datorn vilket är skönt. Nackdelen är att den kan upplevas som något tung och lite otymplig kontra dem andra datorerna i det här testet eftersom den väger 400 gram mer samt är lite större, både till skärmstorlek och tjocklek.

Den fungerar dock fortfarande väldigt bra att arbeta från om du är på ett café eller sitter på ett tåg. Och den lite större skärmen är väldigt trevligt om du sitter vid datorn mycket! En nackdel med datorn är dock att den har ganska dåliga högtalare som inte är lika bra att kolla på film på som exempelvis MacBook Air, men man kan alltid koppla in hörlurar eller USB-högtalare! 

Bärbar dator med numeriskt tangentbord

Tangentbordet är väldigt skönt på Lenovo ThinkPad E15 G4 15.6″ Full HD är väldigt skönt och upplyst med rött ljus vilket gör att den är trevlig att arbeta med även om du sitter i ett mörkt tåg, i sängen på kvällen eller i en bil. Detta är även en dator med numeriskt tangentbord, alltså har det en separat sektion för alla siffror till höger, något som är skönt om man exempelvis letar efter en dator som är bra för ekonomi eller programmering. 

Frågor och svar om jobbdatorer

Vilken är den bästa jobbdatorn för mig?

När du ska välja vilken som är den bästa arbetsdatorn för just dig måste du se över dina arbetsuppgifter samt vilka kvalitéer hos en dator du värdesätter. Alla datorer ovan fungerar väldigt bra att skriva från, även om MacBook Airen till skillnad från Acer Swiften gör det i ett snabbare och bättre paketerat format. 

Men om ditt arbete kräver mer än att svara på mails och skriva i olika program är det värt att investera i en maskin som gör jobbet utan att riskera att krascha. Ifall du köper en Lenovo Thinkpad eller MacBook Air är du nästan garanterad att kunna utföra arbeten utan att datorn kraschar, även om Macen inte lämpar sig för programmering. Den är dock tillräckligt stark för att redigera enklare bilder på samt för att redigera bilder med.

Thinkpaden är det bästa valet om du i ditt arbete exempelvis behöver CADa ritningar, köra tyngre program eller vill ha ett numeriskt tangentbord. Den är lite klumpigare än övriga modeller, men har i gengäld större skärm. 

Är du istället mycket på resande fot och vill ha med dig en lätt dator med lång batteritid, bra skärm och tangentbord i en smidig paketering är det MacBook Airen som är det bästa valet för dig.

Hur länge håller en MacBook Air?

Om du tar hand om din MacBook Air kan du räkna med att den håller i ungefär 10 år. Det förutsätter att du är försiktig me den samt försöker att ladda den innan batteriet går ner under ugnefär 30 % och slutar ladda vid 80 %. På så sätt får du batteriet att hålla längre på din Mac och därmed förlänger du livslängden. 

Se även till att uppdatera den med jämna mellanrum, försök att inte ha den i för fuktiga eller varma miljöer samt frakta den i en datorväska. Försök även att ha bra med lagring över eftersom den då kan tänka snabbare. 

Hur länge håller en Thinkpad?

En Thinkpad håller åtminstone i 5 år, men om du tar hand om den kan du ha den i upp mot 7 år. Se till att uppdatera den med jämna mellanrum samt att radera gamla filer, bilder och program som inte används för att på så vis göra den snabbare. Försök även att arbeta utan att ha laddaren inkopplad hela tiden. Det vill säga, även om du sitter vid skrivbordet så bör du låta datorn arbeta på batteriets ström istället för att ha den kopplad hela tiden. 

Hur länge håller en billig dator som Acer Swift?

Livslängden på en billig dator såsom Acer Swift är ungefär 4 år innan den upplevs som för långsam och ostabil för att arbeta med. 

Ska jag köpa en billig eller dyr jobbdator?

Om du är säker på att du kommer behöva använda en dator i arbetet över en längre tid tjänar man i regel på att köpa en dyrare dator av högre kvalitet. För att ge ett snabbt räkneexempel: 

Om datorn håller i sin längsta förväntade livslängd behöver du köpa två till tre stycken Acer Swift under den tiden vilket är nära vad det kostar att köpa en MacBook Air, något som innebär att du enbart sparar några få tusenlappar på att under en lång period behöva arbeta med en betydligt slöare dator. Men ifall du istället endast ska använda datorn under en kort tid, så är det i regel alltid mest lönsamt att köpa en billig dator. 

Hur valde vi ut bästa arbetsdatorn?

Vi har undersökt en stor del av det utbud av arbetsdatorer som finns på marknaden och kollat på specifikationer, användarrecensioner, livslängd och hårdvara samt mjukvara och sedan satt det i relation till vad datorn kostar. Efter att ha gått igenom över femtio stycken bärbara datorer av olika märken är det dem tre ovanstående som vi valt ut i respektive kategori ”bästa arbetsdator”, ”bästa budget arbetsdator” och bästa ”robusta arbetsdator” så att du ska kunna hitta en modell som passar dina behov. 

Vad är vårt syfte med att lista bra arbetsdatorer?

En dator är alltid en stor investering och i många fall kan det vara svårt att veta vad man ska köpa eftersom det finns så många olika märken och modeller att välja på. Vårt mål är att jämföra datorer på ett tydligt och enkelt sätt som alla kan ta till sig, så att du som konsument ska hitta rätt dator från början och känna dig trygg med ditt köp. En dator kan nämligen vara svår att kunna lämna tillbaka om man brutit förpackningen och börjat använda den, något som gör det väldigt svårt att som konsument egentligen veta vad som passar. Då är sådana här guider till stor hjälp!