hur väljer man rätt gamingskärm

Hur väljer man rätt gamingskärm?

I gaming så är det väldigt viktigt med hög upplösning och att bilden laddar snabbt, men hur väljer man rätt gamingskärm bland alla modeller som finns där ute?

Här nedan går vi igenom saker som är bra att tänka på för att göra ett val som blir så rätt som möjligt så att du kan få ut det bästa av din dator och av spelet du lirar. 

Välj rätt gamingskärm

Välja skärm - saker att tänka på

Gamingskärmen är en viktig del i din spel-setup. När du ska välja vilken skärm som passar dig bäst är det viktigt att kartlägga dina behov, alltså vad du behöver.

Enklaste sättet att göra det på är genom att gå igenom lite olika aspekter. Här nedan har vi samlat dem viktigaste, så läs igenom och fundera vad som passar för dig. 

Upplösning

Upplösningen är en av dem viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när det kommer till en spelskärm. Upplösningen mäts i pixlar där varje pixel är en unik bildpunkt som kan lysa upp. 

Desto fler pixlar man har i displayen desto mer detaljerad och djup bild får man. Du bör satsa på minst 1080p ifall du vill att det du spelar ska visas på ett vackert och nyanserat sätt. 

Uppdateringsfrekvens

Något som är lika viktigt som upplösningen är uppdateringsfrekvensen. Den mäts i Hz och avgör hur många gånger i sekunden som skärmen kan uppdatera sin bild och visa något nytt. 

Ju fler bilder som kan visas per sekund, ju smidigare och mer flytande kommer bilden att vara även om det händer väldigt mycket på samma gång. 

Storlek

Storleken på en datorskärm mäts i tum, men vilken är den bästa storleken att välja? De flesta skärmar ligger på mellan 23 och 27 tum vilket är en bra måttstock att hålla sig inom. 

Kollar du runt på professionell nivå kommer du dock snabbt inse att alla har olika storlek och att det inte finns något rätt eller fel. Utgå från dig själv och vad du är van med. 

Det är ganska stor skillnad på 23 och 27 tum, så tänkt efter vad du föredrar. Är du ung och kommer växa mycket kan det vara bra att ta en skärm som känns lite stor idag eftersom man tenderar att vilja ha lite större när man blir äldre. 

Högtalare eller inte?

Det finns skärmar både med och utan inbyggda högtalare. Även om de flesta spelar med headset då det ger betydligt mycket bättre ljud så kan det vara trevligt att ha inbyggda högtalare om man ska kolla på film eller YouTube. 

Kolla upp detta innan du köper ifall högtalare är något som är viktigt för dig. Det brukar stå i instruktionen hos återförsäljaren. 

Välvd eller rak gamingskärm?

Välvda skärmar, alltså skärmar som böjer sig lite inåt dig ut i kanterna, har länge varit populärt bland folk som arbetar på kontor, främst med kreativa processer såsom CAD, redigering av bilder och video. 

På senare år har dock dessa skärmar blivit vanligare även i gamingvärlden, helt enkelt för att det enligt många ger en större och mer engagerande känsla. 

Dessa välvda skärmar är inte bara mycket dyrare än raka modeller utan de är även lite speciella, något som gör att det inte är något för alla. I regel så är den välvda designen en vattendelare som man antingen älskar eller inte alls tycker om. 

Om du spelat med en klassisk rak skärm länge och vill testa en välvd är det bara tuta och köra, men se till att du kan lämna tillbaka den ifall du inte skulle vara nöjd! 

Varför är spelskärm dyrare än vanlig?

Om du kikat runt på skärmar så har du säkert insett att vanliga kontorsskärmar är mycket billigare än gamingmodeller. Detta beror helt enkelt på att tekniken i spelskärmar är dyrare. Oftast är både upplösningen och uppdateringsfrekvensen markant bättre vilket helt enkelt kostar mer att tillverka.