gamingskärm

Vad är en gamingskärm?

Har du en fet spel-setup men en ganska dålig skärm? Då är det läge att uppgradera sig, men vad är en gamingskärm och varför är de bra för spel?

Fakta om spelskärmar

Vad är en gamingskärm?

En gamingskärm är en skärm för dator eller spelkonsol som är speciellt gjord för att ge den bästa spelupplevelsen.

Spel ställer nämligen stora krav på en skärm, dels eftersom grafiken oftast är väldigt hög, dels eftersom bilden förändras konstant i och med att man oftast rör på sig snabbt, gör häftiga vändningar och så vidare. 

Ett bra grafikkort gör så att ditt spel går smidigt att spela, men har du låg upplösning kommer inte grafikkortet få maximal rättvisa eftersom den då har kapacitet att framkalla finare bild än vad du kan ta emot. Av denna anledning så har skärmar för spel även i regel en hög upplösning. 

Skillnaden mot en vanlig skärm

Rent tekniskt så är den främsta skillnaden på en gamingskärm och vanlig skärm att spelskärmen har en högre uppdateringsfrekvens, något som mäts i Hertz (Hz).

Uppdateringsfrekvensen är det som avgör hur många gånger per sekund som bilden uppdateras där 100 Hz betyder en uppdatering på 100 bilder per sekund, 120 Hz 120 bilder per sekund osv.

Ifall man spelar på riktigt hög nivå, exempelvis CS, så är uppdateringsfrekvensen en otroligt viktig aspekt som kan vara direkt avgörande för vem som vinner matchen. 

Hur många Hz ska man ha i en spelskärm?

Du bör satsa på en skärm med 140 Hz och uppåt för att få en sådan flytande och fin upplevelse som möjligt. Om man har en snäv budget går det även att titta på billigare modeller med något lägre Hz, men går man under 140 kan man nästan inte kalla det en spelskärm längre utan då blir det mer utav en kontorsskärm. 

Kombinera detta med minst 1080 p, alltså HD-kvalitet eller ännu hellre 1440 p för en ännu bättre skärm som dessutom kommer hålla måttet många år framöver. 

Vi har skrivit om dem bästa gamingskärmarna som går att köpa idag, så spana in den artikeln om du vill få bra råd och tips på modeller som håller måttet. 

Kan man spela på en vanlig skärm?

Ja, du man gamea på exempelvis en vanlig kontorsskärm men du får räkna med att upplevelsen kommer bli betydligt sämre än om du skulle haft en modell som är anpassad för att spela på. 

Har du lagt ner mycket pengar på en gamingrigg är det synd om akilleshälen ska vara skärmen. Du kan sitta på ett hur bra grafikkort som helst men få ut långt ifrån dess fulla kapacitet om du snålar in på skärmen. 

Hur länge håller en gamingskärm?

Skärmar har i regel inget bäst före-datum utan det vill sig att den utsätts för våld för att gå sönder, exempelvis att man i vredesmod under eller efter en match boxar till den eller kastar in något i displayen. 

Spel tenderar däremot att bli snabbare och snabbare, något som även betyder att kraven på skärmens uppdateringsfrekvens blir större. 

Köper man en riktigt bra skärm kan man räkna med att den kommer hålla i minst 10 år, men upp till 20 år är inte heller omöjligt!

Kan man ha gamingskärm som kontorsskärm?

Ja det går hur bra som helst. Det är mycket bättre att ha en spelskärm som kontorsskärm än vice versa. Skulle du tycka uppdateringsfrekvensen blir för hög för normalt kontorsarbete kan du alltid ställa ner den i inställningarna.