välja komponenter

Välja rätt komponenter

Dags att bygga en ny dator? Då behöver du välja rätt komponenter som passar med varandra för att bygga en bra dator. När du bygger en dator behöver du ett bra grafikkort, en ordentlig processor och andra komponenter som lirar tillsammans. 

Innehållsförteckning:

Rätt komponenter för rätt spel

Ska du spela ett mer krävande spel kommer du att behöva bättre komponenter som klarar av spelen. För att ta reda på vilka komponenter som behövs kan du använda dig av sidor som Userbenchmark där du ser test på hur komponenterna presterar i spelet. Genom att göra ordentlig research kan du undvika felköp och få det rätt på en gång.

Allt ska passa tillsammans

Om du ska bygga en dator är det viktigt att komponenterna passar med varandra. Komponenterna har olika former och ingår i olika serier vilket gör att allt inte passar tillsammans. Så gör din research noggrant så du inte sitter där med ett moderkort som inte går in i chassit. 

Sedan är det viktigt att komponenterna är ungefär lika bra. Ett jätte bra grafikkort med en dålig processor kommer bli en onödig kombination. Satsa istället på komponenter som passar med varandra för att få ut så mycket prestanda som möjligt. Du kan också kolla på vad tillverkarna använder för komponenter tillsammans för att få ett hum om vad som lirar. Har man byggt många datorer får man en känsla för vilka komponenter och ungefär vilka prisklasser som funkar tillsammans. 

Tillräckligt med utrymme

En stor del av datorn består av lagring och det är där du har alla dina spel och filer. Alltså är det viktigt att välja en bra SSD som får plats med allt det du vill lagra. Om du har väldigt mycket filer kan det även vara en bra idé att köpa en extra hårddisk eller kanske en extern hårddisk för att lagra bilder och videos. 

Planera för framtiden

Ibland kan det vara bättre att spendera lite extra och köpa komponenter som även kommer att lira bra om flera år. Något som kan vara viktigt är att välja rätt moderkort så att du i framtiden kan uppgradera datorn. Moderkortet är det som sätter ihop alla komponenter och därmed är det ett viktigt val. Välj gärna ett moderkort som har stöd för framtidens processorer. Sedan kan det vara en god idé att välja ett kort som har bra anslutningar för att uppgradera till mer RAM. 

Så vi rekommenderar inte att dum snåla då en dyrare setup kan i slutändan bli billigare än att köpa gamla komponenter. Man vill helst ha en dator som är så uppgraderingsvänlig som det bara går. Då kan ett nyare moderkort och rätt processor serie vara viktigt att välja. Dom bästa datorerna idag kommer förmodligen även klara framtidens spel väldigt bra och kommer inte kräva lika mycket uppgraderingar.

Läs mer:

bästa vr-headset
Köpguider

Bästa VR-Headset 2023

Att leva sig in i spelet med det bästa VR-Headset gör att spelandet blir både roligare och mer verklighetstroget. Med ett VR-Headset kan du vara

Läs mer»
Bästa SSD samsung
Tips & guider

Hur stor ssd disk behöver man?

SSD disken är en viktig komponent i datorn som är nödvändig för att snabbt skicka filer mellan komponenterna vilket leder till att spel och program

Läs mer»