bästa moderkortet

Bästa moderkortet 2023 – välj rätt modell

Det bästa moderkortet är det moderkortet som passar din budget och dina komponenter. Att köpa ett billigt moderkort till billiga komponenter är ibland en bättre idé än att köpa ett dyrt. Bygger du en dator på en budget är det extra viktigt att spara in pengar på vissa komponenter så man kan prioritera dem viktigare komponenterna. Samma sak gäller om du bygger en lite dyrare setup, då kan en lite dyrare moderkort vara att föredra för att få in mer RAM minne tillexempel. 

Så vad bör jag hålla koll på när jag är ute efter det bästa moderkortet? För det första måste du köpa ett moderkort som passar din processor. Alltså köper du ett moderkort med ett Intel- chipset måste du även köpa en processor från Intel. Samma sak gäller för AMD moderkort och processorer. Där av kommer vi att nämna dem olika moderkorten genom att skriva ”bästa AMD moderkortet” och ”bästa Intel moderkortet” så att de inte beblandas i listan. 

En annan viktig sak när du väljer moderkort är vilken formfaktor du ska välja. Idag är Mini-ITX, Micro ATX och ATX dem vanligaste formfaktorerna. Detta måste passa ihop med ditt chassi så se till att om chassit exempelvis är Micro ATX så ska du köpa ett Micro ATX moderkort. 

Bästa moderkortet 2023:

Asrock b650 pg lightning

bästa moderkort

Ska du bygga en ny AMD rigg är B650 ett bra moderkort som passar med AMD’s 7000 serie. I denna serie finns ruskigt bra processorer från AMD som passar dig som vill bygga något extremare. Ett riktigt bra moderkort helt enkelt som är uppdaterat med dagens tekniker och för ett riktigt gamingbygge. 

Detta moderkort har DDR5 och NVMe-lagring med PCIe 5.0 som många söker i ett moderkort. Socken är en AM5 och AMD kommer att ha stöd för denna sockeln till minst 2025. En annan intressant sak detta moderkort har är den nya automatiska överklockningsprofilen AMD Expo. Med Expo kan du enkelt överklocka dina grejer och få mer prestanda i spelen. 

Formfaktorn är ATX vilket gör att den ska passa i en fullstor gamingdator. Du har gott om plats för installering av mycket RAM och annat som gamers är i stort behov av. Nätverket har en trådad hastighet på upptill 2.5 Gbit/s så det är inget problem om du är i behov av snabbt nätverk. 

ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WIFI

Bästa Intel moderkortet för gaming

bästa moderkortet

Formfaktor: ATX | Kretstyp: Intel Z490 | Socket: LGA1200-uttag | Stöder: Intel 10:e Gen |

ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WIFI är ett grymt bra moderkort tillverkar för Intels processorer generation 10. Detta moderkort är ett utav ASUS nyaste och kommer med en rad grymma funktioner. 

När det kommer till kylning som är otroligt viktigt för datorns välmående har ASUS tänkt till extra och förbättrat värmeröreren och skapat en mer fördelad kylning. Tack vare det U formade värmeröret från MOS kylfläns kyls moderkortet mer effektivt och ökar prestandan. Moderkortet har även termiska dynor vilket hjälper med värmefördelningen och värmeöverföringen. Moderkortet har även en hel del fler källor för att hålla temperaturen korrekt. 

En unik funktion för detta moderkortet är möjligheten till överklockning tack vare AI som anpassar kylningen efter vilket system detta moderkort sitter i.  Värt att nämna är även att detta moderkortet har AI kylning och AI nätverk som optimerar och kontrollerar genom AI teknik. 

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING

Bästa moderkortet för 2000 kr

Formfaktor: ATX | Kretstyp: AMD B550 | Socket: AM4 | Stöder: tredje Generation AMD Ryzen |

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING är det bästa modertkortet för dig som vill ha ett prisvärdigt moderkort för AMD processorer. Detta moderkortet kostar runt 2000 kr vilket är väldigt prisvärt, en annan sak som är prisvärt är även AMD processor vilket gör att du kan bygga en gaming dator för rätt pris.  

Detta moderkort har som de flesta nyproducerade moderkort PCI Express 4.0 som ger dubbelt så hög bandbredd i jämförelse mot tidigare generationer. Det nya PCI Express 4.0 ökar prestandan och gör gaming upplevelsen ännu bättre.  

En annan positiv fördel med detta moderkortet är OLED- och Aura Sync RGB-belysningen som gör att du kan ändra färg och göra moderkortet med personligt. Men bortsett från utseendet kommer även detta moderkortet med nästa generations anslutning till internet, Intel 2,5G Ethernet. Denna anslutningen ger dig en 2,5 gånger så bra anslutning jämfört med standard Ethernet-anslutningar.

ASUS ROG STRIX Z690-I

Bästa moderkortet för dyrare datorbyggen

Formfaktor: Mini-ITX | Kretstyp: Intel Z690 | Socket: LGA1700-uttag | Stöder: stöder 12:e generationens Intel Core |

Bästa moderkotet

ASUS ROG STRIX Z690-I är moderkortet för dig som ska bygga en högpresterande dator som kopplar ihop komponenterna på bästa möjliga sätt. Detta moderkortet är ett topp moderkort ifrån ASUS och kommer med en rad grymma funktioner som tillåter ASUS att göra detta moderkortet lite dyrare. 

Likt andra lite dyrare moderkort har detta kortet AI överklockning, AI kylning samt AI nätverk. Detta gör att en robot automatiserat optimerar och ökar prestandan genom att känna av hur komponenterna jobbar. Detta moderkortet har även grym kylning med dedikerade vattenkylningszoner, dubbla kylflänsar och olika fläktkontroller för att styra. 

Detta moderkort har givetvis även nästa generations anslutning med Dual Ethernet (5 Gb) och gigabit Ethernet samt Intel® WiFi 6. Moderkortet är även utrustat med tre M.2-kortplatser vilket gör att du kan dra full nytta av Intel IRST och NVMe RAID för optimala SSD-lagringshastigheter. 

MSI MPG B550 GAMING PLUS

Bästa moderkortet – budgetval

Formfaktor: ATX | Kretstyp: AMD B550 | Socket: AM4 | Stöder: 3:e gen Ryzen-processorer |

MSI MPG B550 GAMING PLUS är ett moderkort ifrån MSI som är kompatibelt med 3:e gen Ryzen-processorer. Detta moderkort passar även med PCIe 4.0 för NVMe-lagring och grafik på mainstream-moderkort vilket gör det mer ”future proof”. 

Detta moderkortet har 6 lagers PCB med förstärkt koppar vilket resulterar i bättre prestanda och mindre problem med systemet. Moderkortet har även ”PCIe Steel Armor” vilket skyddar ditt VGA-kort från att böjas och skadas. 

För att vara ett billigare moderkort kommer detta moderkort med bra funktioner, kylning och ett system som är väldigt futureproof vilket sparar dig pengar i längden.  

ASUS ROG Strix X570-F Gaming

Bästa AMD moderkortet

bästa amd moderkortet

Formfaktor: ATX | Kretstyp: AMD X570 | Socket: AM4 | Stöder: 3:e gen Ryzen-processorer |

Detta moderkortet är enligt oss det bästa moderkortet för dig som tänker bygga en high end dator med AMD processor. Detta moderkort kommer med dem senaste teknikerna man vill ha i ett moderkort och är väldigt future proof. 

Moderkortet har dubbla PCIe 4.0 M.2 platser och gerNVMe SSD RAID-stöd vilket leder till extremt bra prestanda. För att kyla detta har detta moderkort Dubbla M.2-kylflänsar som kyler och ökar livslängden på moderkortet. 

ASUS ROG Strix X570-F Gaming har även ASUS Languard vilket är ett nätverksskydd som använder signalkopplingsteknik och premium anti-EMI ytmonterade kondensatorer vilket ger dig en tryggare och bättre anslutning.