Bästa processorn 2020

Bästa processorn 2023 – 5 bra CPU:er

I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka eller vilken som är den bästa processorn för gaming 2023. Trots att denna guiden är anpassad för gaming så är alla modeller vi listar väldigt bra för vanliga datorer eller workstations samt för studiedatorer och kontorsdatorer. För att hitta den bästa CPU:n som passar dig kommer vi att lista fem olika modeller av olika märken vilket gör att du bör hitta en som passar dig. 

AMD och Intel är idag dem största tillverkarna utav processorer och detta är något som varit oförändrat under ganska lång tid. Men detta sagt spelar det ingen roll vare sig du väljer AMD eller Intel, eftersom bägge tillverkarna gör grymma produkter med lång tids erfarenhet. Du bör inte snöa in dig på en tillverkare, utan istället jämföra modeller med varandra för att hitta en bra CPU för dig och ditt ändamål. 

När det kommer till att hitta den bästa gamingprocessorn bör du inte heller snöa in dig på en faktor, utan bör istället ha flera faktorer i åtanke. Tillexempel när det kommer till Intels modeller bör du inte bara kolla efter Corenummer utan du bör också kolla efter klockhastighet med mera. 

Glöm inte bort att socketen måste stämma överens med den socket du har i din dator. Socket är den del där din CPU kopplas ihop med datorn och ifall dessa inte är kompatibla kommer du helt enkelt inte kunna koppla in din processor till datorn. 

Processor bäst i test:

bästa processorn

AMD Ryzen 5 5600X

Bästa processorn 2023

Bäst i test!

Intel Core i7-12700F CPU

Intelprocessor bäst i test

#1 Intel gaming-CPU

AMD Ryzen 9 5900X

Bästa AMD-processor 2023

Prisvärd CPU

Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake

Bästa medelprisade processor 2023

AMD Ryzen 7 5700G

Bra medel-processor

1. AMD Ryzen 5 5600X

bästa processorn

Bästa CPU 2023

Mycket processor för pengarna som passar perfekt till de flesta spelare! 

AMD Ryzen 5 5600X, en modell som har en bra prislapp, grym prestanda och mycket kräm för pengarna. Vi anser att detta är den bästa processorn 2023 för gaming eftersom den placerar sig bra i medelpris klassen och är tillräckligt stark för att i kombination med ett bra grafikkort spela alla nya spel på höga framerates. 

Givetvis finns bättre varianter som tillexempel AMD’s nya Ryzen 9 5950X, men vi anser att de flesta gamers inte är i behov utav en sådan extrem modell som de flesta inte ens kommer använda halva prestandan utav. Därför anser vi att AMD Ryzen 5 5600X är mer prisvärd för de flesta gamers som vill ha en högpresterande men helt okej prissatt CPU. 

Den nya AMD Ryzen 5 5600X har 6 st kärnor och 12 st trådar med en maxhastighet på 4,6 GHz med turbo och 3,7 GHz utan. Ryzen 5 5600X passar till Socket AM4 och har stöd för Stöd för PCIe 4.0.

2. Intel Core i7-12700F CPU

Bästa CPU från Intel

En stark processor från Intel perfekt för dig som ska spela men inte vill lägga ut för mycket pengar! 

Om du föredrar Intels processorer över AMD:s och vill ha ett bra alternativ till AMD Ryzen 5 5600X så är Intels 12:e generation i7:a vid namn 12700F den bästa modellen du kan köpa just nu. Den är gjord för att orka med tunga spel och levererar riktigt snabb kraft tack vare hög klockhastighet och lagom många trådar på ett kort som är byggt av bra metaller och med stor precision. 

Bashastigheten är 3,6 GHz vilket låter gör att den beräknar väldigt snabbt. K:et i slutet av namnet skvallrar att du kan överklocka processorn ifall du vill få ut ännu mer kräm och via överklockning kan du få ut hela 4,9 GHz. Detta är absolut inte nödvändigt eftersom CPU:n kommer otroligt snabb från fabrik, men det är möjligt ifall du skulle vilja. 

Kortet har 8 stycken prestandakärnor och 4 stycken effektiva kärnor vilket gör att dina arbetsuppgifter fördelas mellan dessa beroende på vilken typ av beräkning det är som ska göras vilket i praktiken gör att Core i7 känns väldigt rapp! Intel Core i7 har socket 1700, så du måste se till att den passar med ditt moderkort! 

3. AMD Ryzen 9 5900X

Bästa CPU från AMD

Ett riktigt monster där man får väldigt mycket kraft som räcker långt! 

AMD Ryzen 9 5900X är enligt oss helt klart den bästa processorn 2023 för dig som kräver det bästa från AMD. Denna variant kostar ungefär 5000kr och lämpar sig otroligt bra för en gamingsetup där prestanda är viktigt.

Ryzen 9 5600X har 12 st kärnor och 24st trådar som kan få ut det bästa ur låg till medelkvalité grafiks gaming. Klockfrekvensen ligger på 3.7 GHz men kan tryckas upp till 4.8 GHz vilket är väldigt bra för en modell i denna prisklassen. 

4. Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake

Bra nybörjare-CPU för gaming

En billig processor från Intel som passar perfekt för den som nyligen börjat spela och vill ha en lite enklare speldator.

Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake är en grymt bra CPU som har ett lägre pris än i7-10700K och erhåller fortfarande bra prestanda. Därför anser vi att detta är det bästa köpet för gaming i medelpris klassen, det vill säga en prislapp som ligger runt 2000-2700 kr. 

Denna i7:a har grymt bra möjligheter för att överklockas i och med att modellnamnet slutar på ett ”k”. Överklockas denna processor får man mycket prestanda för pengarna och tillräckligt för att spela dagens spel utan att processorn sviker.

5. AMD Ryzen 7 5700G

Medelpris-processor

Ett bra val för många gamers som vill ha mycket kräm men inte behöver det allra dyraste. 

AMD Ryzen 7 5700G är modellen för dig som endast nöjer dig med det bästa. Denna CPU är en nysläppt rackare ifrån AMD som helt klart är ett rent prestandamonster. Det spelar ingen roll om du vill spela dem nyaste spelen, arbeta eller streama. Eller varför inte flera saker samtidigt, eftersom denna klarar av att spela dem nyaste spelen samtidigt som du streamar utan problem. 

Frågor och svar

bra CPU

Att välja rätt CPU till sin speldator är inte helt enkelt! Det är många olika begrepp att hålla koll på och det finns verkligen en djungel av olika modeller på marknaden.

För att underlätta lite mer i ditt val har vi besvarat dem vanligaste frågorna här nedan, berättat lite om vad en CPU faktiskt är samt redovisat hur vi faktiskt utser våra produkter. Allt för att du ska få mer kött på benen inför ditt val!

Vad är en processor?

En processor går att jämföra med datorns hjärna och är en mycket viktig komponent när man ska spela. Det är nämligen processorn som beräknar och sedan delar ut alla kommandon som du ger datorn, så med en snabb processor reagerar datorn snabbt från det att du säger åt den att göra en viss sak tills att ditt kommando blir verklighet. 

Om man har en för svag processor får man inte ut det bästa av sina övriga komponenter eftersom den helt enkelt inte hinner beräkna lika snabbt och bra som skulle krävas för att maximera exempelvi grafikkortets kapacitet, så att ha en bra processor är verkligen viktigt för helheten.

Vill du läsa mer om vad en processor är för något kan du spana in artikeln hos Microsoft som går igenom det väldigt noggrant och pedagogiskt. Där finns även en liten video där de via bra grafik visar vad CPU:n gör! 

Ordlista:

Det finns några begrepp som man bör ha koll på när man väljer processor för att kunna hänga med i skillnaderna mellan olika modeller. Här nedan listar vi några av dem vanligaste och mest viktiga orden att känna till. 

CPU

CPU är en förkortning för “processor” och används ofta som term eftersom det går snabbare att skriva. CPU och processo är helt enkelt exakt samma sak. På engelska skriver man CPU och därför är den förkortningen vanligt förekommande på många forum och när man talar om gamingdelar världen över. 

Kärnor

Antalet kärnor avgör hur många separata beräkningar som kan göras samtidigt. Desto fler kärnor, desto fler program och olika processer kan datorn jobba med på samma gång. När man spelar så är det dock inte så många processer som ska beräknas samtidigt eftersom man kör spelet och sedan kanske pratar med någon över Discord, något som innebär att datorn har en tunt uppgift (spelet) och en mindre krävande uppgift (Discord) att hålla reda på.

Fler kärnor är dock viktigt om man ska streama eftersom datorn då samtidigt som spelet körs måste köra ditt streamingprogram, något som är mycket tyngre än att bara sitta med Discord. Många kärnor är även viktigt om man håller på och CAD:ar och designar i 3D eller kör flera tunga program samtidigt, såsom musikprogram. Den som enbart ska spela kommer dock bra långt på få kärnor! 

Klockhastighet

Klockhastigheten visar hur många beräkningar per sekund som din processor kan göra. I prakiken innebär detta att desto fler beräkningar som kan göras per sekund, desto snabbare kan processorn omvandla dina kommandon till signaler som går ut till resten av datorn. 

Beräkningarna mäts i GHz och för att få en högre GHz kan man på vissa processorer överklocka. Detta innebär att man trimmar och får ut fler beräkningar än vad processorn egentligen är gjord för, något som ger snabbare betänketid under en kort stund och är något som ger bättre resultat vid tunga spel. Som nybörjare behöver man dock inte tänka på att överklocka sin processor. 

Socket

Socket är den plats där processorn sätts in i moderkortet. För att processorn ska fungera att sätta in i ditt moderkort måste dem ha samma socket, annars kommer själva fästet för processorn vara för stor eller för liten vilket gör att du inte kan sätta in den. 

Intel eller AMD?

intel CPU

Den ständiga frågan, bör du köpa en Intel eller AMD processor? Vilken av dessa två tillverkare du bör välja beror mycket på din prisbild och vilka specifikationer du är ute efter. Enligt oss finns det ingen bättre tillverkare, AMD och Intel är två grymma företag som är duktiga på olika saker. Så det finns inget rakt svar på vilken processor du bör välja. Du bör däremot titta på vad specifikationerna säger och vad testerna säger snarare vilken tillverkare som tillverkat vad. 

De senaste åren har AMD kommit ikapp Intel riktigt bra och de är på god väg att bli lika stora. Den bästa processorn idag som går att köpa finns hos Intel men då snackar vi komponenter som är lite värre än vad som används för gaming. Beroende på vilken prislapp du letar i är det ibland fördelaktigt att köpa Intel och ibland bättre att köpa AMD. Det gäller att veta vad du är ute efter och vilken prisklass du har. Vet du detta kan du ta fram en Intel processor och en AMD processor i samma prisklass och jämföra dom två. 

Ett tips är att googla på Intel och AMD processorer i samma prisklass och på så sätt läsa dig till vilken som är den bästa processorn. Att titta på benchmark webbplatser och läsa på forum ger otroligt mycket information och man kan spara mycket pengar. I denna artikel har vi redan jämfört processorerna och listat den bästa processorn som vi tycker förtjänar att hamna på listan. 

Vilken processor ska jag köpa?

Har du redan komponenter hemma och saknar en processor är det viktigt att kolla så att processorn kommer att passa med resten av dina komponenter. Det är även viktigt om du köper allt nytt att kolla så att processorn passar med resten av komponenterna. Den bästa processorn ska inte vara för bra eller för dålig för dina komponenter. Hellre att processorn är lite bättre än komponenterna så att du kan ha den ett par år utan att behöva uppgradera. 

Vanligast är att först hitta en processor för att sedan köpa ett moderkort och chassi som kommer att passa. Hur många kärnor du behöver och vilka specifikationer du behöver beror på vad du ska använda datorn till. Exempelvis behöver en arbetsdator som ska redigeras med mycket stjärnor så att programmet kan dela ut sin belastning. Ska du endast spela spel behöver du inte lika mycket stjärnor i processorn. Ska du livestreama kan en processor med många stjärnor vara att föredra. 

Ska du spela enklare spel som exempelvis Minecraft och vissa MMO spel räcker ofta en enklare processor eftersom spelen inte kräver super mycket. Vet du med dig att du endast ska spela spel som inte kräver super mycket kan du spara pengar på att köpa en billigare processor. 

Vet du med dig dock att du kommer spela titlar som kräver prestanda är det värt att köpa en ordentlig processor på en gång. Det är alltid struligt att hålla på med returer om det visar sig att du inte skulle bli nöjd. Att titta på youtube videos där kreatörer har samma komponenter som du tänkt att köpa är väldigt smart och kan ge dig en inblick i hur komponenterna kommer att lira tillsammans. 

Hur utsåg vi bästa CPU?

Att gallra fram den allra bästa CPU:n på marknaden idag är verkligen inte lätt eftersom det finns så otroligt många olika modeller att välja mellan. Vi har kollat på en rad olika saker för att kunna välja vilka som faktiskt håller måttet.

Första saken vi kollat på är priset. Priset man betalar måste överensstämma med alla andra faktorer såsom klockhastighet, kvalitet och hur den hanterar just spel som arbetsuppgift. Priset ska med andra ord överensstämma med det man får levererat vilket innebär att billigare modeller ska passa bra för enklare spel och dyrare för mer avancerade. 

Klockhastigheten är viktig för ens spel! För att man ska kunna få bra flyt måste klockhastigheten vara hög, över 3 GHz men gärna över 3,5 GHz. Ifall man behöver mer kräm i vissa situationer skadar det inte heller om man kan överklocka den, något som även gör att man kan ha samma CPU en längre tid eftersom man då kan få ut mer kräm innan den inte orkar mer. 

Sist men inte minst så måste den vara anpassad efter uppgiften att prestera bra i spel. En processor ser nämligen olika ut beroende på om du ska redigera video och / eller CAD:a på den kontra ifall du ska spela.

En renodlad spelmodell ska helst ha färre kärnor och trådar för att på så vis kunna beräkna få uppgifter samtidigt men med högre uppgift eftersom när man spelar oftast enbart har spelet och kanske Discsord igång samtidigt. Ska du streama är dock fler trådar och kärnor att föredra!