Bästa processorn 2020

Bästa processorn 2022

I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka eller vilken som är den bästa processorn för gaming 2022. Trots att denna guiden är anpassad för gaming så är processorna vi listar väldigt bra för vanliga datorer eller workstations. För att hitta den bästa processorn som passar dig kommer vi att lista fem olika processorer vilket gör att du bör hitta en processor som passar dig. 

AMD och Intel är idag dem största tillverkarna utav processor och detta är något som varit oförändrat under ganska lång tid. Men detta sagt spelar det ingen roll vare sig du väljer AMD eller Intel, eftersom bägge tillverkarna har grymma processorer. Du bör inte snöa in dig på en tillverkare, utan istället jämföra modeller med varandra för att hitta den bästa processorn inom din budget. 

När det kommer till att hitta den bästa gaming processorn bör du inte heller snöa in dig på en faktor, utan bör istället ha flera faktorer i åtanke. Tillexempel när det kommer till Intel processorer bör du inte bara kolla efter Core nummer, utan du bör istället kolla efter klockhastighet med mera. 

Bästa processor 2022:

AMD Ryzen 5 5600X

Bästa processorn 2022

bästa processorn

Socket: AM4 | kärnor: 6 st | Trådar: 12 st | Klockfrekvens: 3,7 GHz | Klockfrekvens med boost: 4,6 GHz |

AMD Ryzen 5 5600X, en processor som har en bra prislapp, grym prestanda och mycket processor för pengarna. Vi anser att detta är den bästa processorn 2022 för gaming eftersom den placerar sig bra i medelpris klassen och är tillräckligt stark för att i kombination med ett bra grafikkort spela alla nya spel på höga framerates. 

Givetvis finns bättre processorer som tillexempel AMD’s nya Ryzen 9 5950X, men vi anser att de flesta gamers inte är i behov utav en sån extrem processor som de flesta inte ens kommer använda halva prestandan utav. Därför anser vi att AMD Ryzen 5 5600X är mer prisvärd för de flesta gamers som vill ha en högpresterande men helt okej prissatt processor. 

Den nya AMD Ryzen 5 5600X har 6 st kärnor och 12 st trådar med en maxhastighet på 4,6 GHz med turbo och 3,7 GHz utan. Denna processor passar till  Socket AM4 och har stöd för Stöd för PCIe 4.0.

Intel® Core™ i7-10700K Comet Lake

Bästa processorn 2022 utav Intel

Bästa processorn Intel

Socket: 1200| kärnor: 8 st | Trådar: 16 st | Klockfrekvens: 3,8 GHz | Klockfrekvens med boost: 5.1 GHz |

Intel® Core™ i7-10700K Comet Lake har ett lite dyrare pris jämfört med AMD Ryzen 5 5600X men vi skulle ändå säga att dessa två processor är väldigt snarlika och som modeller konkurrerar lite med varandra. Enligt oss är detta den bästa processorn för dig som föredrar Intel och inte vill betala multum för en grym gaming processor. 

I och med att denna modell slutar på ett ”K” så innebär det att processorn är överklockningsbar. Denna processor kommer från fabrik som otroligt snabb och har väldigt bra prestanda men om du känner att du vill klämma ut lite mer kraft så finns det mer att hämta. Med klockfrekvens Boost så har denna processor en hastighet på 5.1 GHz, inte för att klockfrekvens betyder allting men detta är väldigt snabbt. 

Värt att nämna är även att denna processor har 8 st kärnor och 16 st trådar samt en Busshastighet på 8,0 GT/s vilket gör denna processor till ett riktigt prestanda monster. 

AMD Ryzen 9 5900X

Bästa AMD processorn 2022

Socket: am4 | kärnor: 12 st | Trådar: 24 st | Klockfrekvens: 3,7 GHz | 

AMD Ryzen 9 5900X är enligt oss helt klart den bästa processorn 2022 för dig som kräver det bästa från AMD. Denna processor kostar ungefär 5000kr och lämpar sig otroligt bra för en gaming setup där prestanda är viktigt.

Denna processor har 12 st kärnor och 24st trådar som kan få ut det bästa ur låg till medel kvalité grafiks gaming. Klockfrekvensen ligger på 3.7 GHz men kan tryckas upp till 4.8 GHz vilket är väldigt bra för en processor i denna prisklassen. 

Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake

Bästa medelprisade processor 2022

Socket: 1200| kärnor: 6 st | Trådar: 12 st | Klockfrekvens: 4.1 GHz | Klockfrekvens med boost: 4.8 GHz |

Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake är en grymt bra processor som har ett lägre pris än i7-10700K och erhåller fortfarande bra prestanda. Därför anser vi att detta är den bästa processorn för gaming i medelpris klassen, det vill säga en prislapp som ligger runt 2000-2700 kr. 

Denna processor har grymt bra möjligheter för att överklockas i och med att modellnamnet slutar på ett ”k”. Överklockas denna processor får man mycket prestanda för pengarna och tillräckligt för att spela dagens spel utan att processorn sviker.

AMD Ryzen 7 5700G

Bästa processor för dig som vill ha lite över medel prestanda

Socket: AM4| kärnor: 8 st | Trådar: 16 st | Klockfrekvens: 3.8 GHz | Klockfrekvens med boost: 4,6 GHz |

AMD Ryzen 7 5700G är processorn för dig som endast nöjer dig med det bästa. Denna processor är en nysläppt processor ifrån AMD som helt klart är ett rent prestanda monster. Det spelar ingen roll om du vill spela dem nyaste spelen, arbeta eller streama. Eller varför inte flera saker samtidigt, eftersom denna processor klarar av att spela dem nyaste spelen samtidigt som du streamar utan problem. 

Intel eller AMD?

Den ständiga frågan, bör du köpa en Intel eller AMD processor? Vilken av dessa två tillverkare du bör välja beror mycket på din prisbild och vilka specifikationer du är ute efter. Enligt oss finns det ingen bättre tillverkare, AMD och Intel är två grymma företag som är duktiga på olika saker. Så det finns inget rakt svar på vilken processor du bör välja. Du bör däremot titta på vad specifikationerna säger och vad testerna säger snarare vilken tillverkare som tillverkat vad. 

De senaste åren har AMD kommit ikapp Intel riktigt bra och de är på god väg att bli lika stora. Den bästa processorn idag som går att köpa finns hos Intel men då snackar vi komponenter som är lite värre än vad som används för gaming. Beroende på vilken prislapp du letar i är det ibland fördelaktigt att köpa Intel och ibland bättre att köpa AMD. Det gäller att veta vad du är ute efter och vilken prisklass du har. Vet du detta kan du ta fram en Intel processor och en AMD processor i samma prisklass och jämföra dom två. 

Ett tips är att googla på Intel och AMD processorer i samma prisklass och på så sätt läsa dig till vilken som är den bästa processorn. Att titta på benchmark webbplatser och läsa på forum ger otroligt mycket information och man kan spara mycket pengar. I denna artikel har vi redan jämfört processorerna och listat den bästa processorn som vi tycker förtjänar att hamna på listan. 

Vilken processor ska jag köpa?

Har du redan komponenter hemma och saknar en processor är det viktigt att kolla så att processorn kommer att passa med resten av dina komponenter. Det är även viktigt om du köper allt nytt att kolla så att processorn passar med resten av komponenterna. Den bästa processorn ska inte vara för bra eller för dålig för dina komponenter. Hellre att processorn är lite bättre än komponenterna så att du kan ha den ett par år utan att behöva uppgradera. 

Vanligast är att först hitta en processor för att sedan köpa ett moderkort och chassi som kommer att passa. Hur många kärnor du behöver och vilka specifikationer du behöver beror på vad du ska använda datorn till. Exempelvis behöver en arbetsdator som ska redigeras med mycket stjärnor så att programmet kan dela ut sin belastning. Ska du endast spela spel behöver du inte lika mycket stjärnor i processorn. Ska du livestreama kan en processor med många stjärnor vara att föredra. 

Ska du spela enklare spel som exempelvis Minecraft och vissa MMO spel räcker ofta en enklare processor eftersom spelen inte kräver super mycket. Vet du med dig att du endast ska spela spel som inte kräver super mycket kan du spara pengar på att köpa en billigare processor. 

Vet du med dig dock att du kommer spela titlar som kräver prestanda är det värt att köpa en ordentlig processor på en gång. Det är alltid struligt att hålla på med returer om det visar sig att du inte skulle bli nöjd. Att titta på youtube videos där kreatörer har samma komponenter som du tänkt att köpa är väldigt smart och kan ge dig en inblick i hur komponenterna kommer att lira tillsammans. 

bästa moderkortet
Köpguider

Bästa moderkortet 2022

Det bästa moderkortet är det moderkortet som passar din budget och dina komponenter. Att köpa ett billigt moderkort till billiga komponenter är ibland en bättre

Läs mer »