bästa gaming tv

Bästa gaming-TV 2023: 5 spel-TV bäst i test

Den bästa gaming-TV passar dem flesta konsolerna och kommer förgylla din gaming med grym grafik och prestanda. En gaming TV skiljer sig en hel del ifrån vanliga gamingskärmar och när skärmen blir större blir andra specifikationer mer viktiga. Den bästa gaming TV har hög upplösning (4K och uppåt) hög ”refreshrate” eller bildfrekvens samt ett rimligt pris.

Den största skillnaden mellan en vanlig TV och en ”gaming TV” är bildfrekvensen som är mycket högre på en gaming TV. Att teven har en hög bildfrekvens är otroligt viktigt när man spelar för att spelet ska flyta bättre och responstiden ska vara kortare. Bland toppmodellerna är bildfrekvens ofta uppemot 120 Hz. 

I denna artikel kommer vi att kolla på dem fem enligt oss bästa gaming TV som är anpassade för att du ska kunna använda din konsols hela prestanda. 

Gaming TV bäst i test:

Bästa gaming tv

LG 55" OLED 4K TV OLED55B2

Bästa gaming-TV 2023

Bäst i test!

LG 86" 86

Bästa stora spel-TV

Stor och vacker skärm

Samsung 2022 50" Neo QLED

Prisvärd 4k-TV

Populärt val
Billig tv

Samsung 43" 4K Smart TV

Billig gaming-TV

Philips 55" 4K OLED

Spel-TV med OLED-skärm

1. LG 55" OLED 4K TV OLED55B2

Bästa gaming tv

Spel-TV bäst i test 2023

Stor 4k-TV perfekt för spel och filmtittande på rummet eller i vardagsrummet tack vare kristallklar bild och snabb uppdateringsfrekvens

LG 55″ OLED 4K TV OLED55B2 är en 55 tums teve som är grym för gaming och vardagligt tittande. Denna TV har en Ultra-tunn OLED-design som består utav flera miljoner pixlar vilket ger skärmen djup och ren skärpa. På tal om skärpa har denna gaming teven en upplösning på 4K vilket ger dig grymt bra grafik för gaming.

En annan viktig komponent som är viktigt för en teve i denna klassen är högtalarna. I denna teve sitter högtalare som använder sig utav Dolby Vision IQ och Dolby Atmos teknik vilket resulterar i grymt ljud som ger riktig bio upplevelse. Trots du kanske använder hörlurar för gaming är dessa högtalare grymma för vardagligt tv tittande. 

Vad som faktiskt gör detta till den bästa gaming TV enligt oss är att den har FreeSync™-kompabilitet vilket ofta hittas på gamingskärmar för datorer. Dessa två tekniker snabbar upp svarstider och tar bort ”tearing” som kan uppstå. Det som däremot gör detta till en riktig gaming tv är Uppdateringsfrekvensen som är på hela 120 Hz, detta är otroligt mycket för en tv och bidrar till mycket gamingglädje. 

Värt att nämna är även att denna teve använder sig utav 7 Gen4 AI Processor 4K processorn vilket är en otroligt kraftfull 4K processorn. Vi förstår att många undrar varför teven bör ha en kraftfull processor. Men en processor i denna kaliber ökar bildkvalitén, ljudet samt använder sig utav AI för att skala upp bilden. 

2. LG 86" 4K Smart TV 86

Alternativt bästa gaming tv 2023

Rejält stor modell med LCD-skärm som verkligen ger grafiken rättvisa. 

LG 86″ 4K Smart TV 86 är enligt oss en grym gaming tv och kan likställas med gaming teven listad ovanför men med en lite saftigare prislapp och betydligt större tum. Denna gaming tv har till skillnad ifrån teven listad ovanför en bakgrundsbelyst LCD skärm istället för OLED. Det som skiljer dessa ifrån varandra är självaste skärm tekniken och uppbyggnaned. 

Ljussensorn mäter det omgivande ljuset och sedan finjusterar processorn tonmappningen för att få den bästa ljusnivån i scenen. På grund av kontrastökningen gör intelligenta dimningskontroller och pixelkompensationsalgoritmer mörka bilder bättre.
 
HDR -innehållet förfinas genom att justera ljusstyrkan, göra mörkare scener till scener med överväldigande kontrast, rika detaljer och färgdjup. Detta gör att teven passar in i alla rum vilken tid på dygnet som helst. 
 

3. Samsung 2022 50" Neo QLED

Gaming-TV med 120 Hz och 4k

Populärt val av TV till Playstation och Xbox.

Samsung 2022 50″ Neo QLED är gaming teven för dig som endast nöjer dig med det bästa. Denna tv liknar väldigt mycket teven som vi listade högst upp i listan men skillnaden är att denna teve har lite bättre tekniker och vunnit flera tester för tevens grymma prestanda. 

Med 4K upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvens blir denna tv mer en gamingskärm än en TV. Spelen får otroligt bra skärpa samtidigt som grafiken blir mer ”flytande” utan små hack som en 60 Hz skärm ger. 

Tittar vi mer på prestanda hittar vi även i denna tv en intelligent Neo Quantum Processor 4K processorn som ökar skärpa, färg och använder även AI för att öka skärpan i bilden. Även trots flera teves använder sig utav AI teknik idag gör Samsungs processor detta väldigt bra och därmed anser vi det är värt att nämna.

4. Samsung 43" 4K Smart TV

Billig tv

Bästa budget spel-TV

Lagom stor TV med 4k-skärm och Crystal Display till ett väldigt fint pris. 

Samsung 43″ 4K Smart TV är enligt oss den bästa gaming teven för dig som vill ha en lite billigare teve men som fortfarande har grym grafik och färgåtergivning. Denna teve har inte lika hög bildfrekvens och tekniker som dem andra tv vi har listat men har däremot ett lägre pris. 

Denna teve har 4K UHD-upplösning som ger dig grym skärpa och bild när du spelar ditt favorit spel i högsta grafik. Färgerna i spelet förhöjs även med ”Crystal Display” som ger stort färgomfång och extremt bra skärpa.

Trots denna TV är billigare än dem andra och inte riktigt är prissatt som andra gaming teves har denna tv ”game Enhancer” som justerar inställningarna för att passa spelet och på så sätt ge bättre skärpa och grafik. 

5. Philips 55" OLED

En prisvärd TV med 4K och OLED

En snygg och slimmad TV med smarta funktioner. 

Philips 55″ OLED är en medelprisad tv som är grymt bra för gaming och vardagligt tv tittande. Denna tv är en 55 tums teve med 4K upplösning och en P5-bildprocessor för ännu bättre prestanda. 

Vi skulle säga att detta är en väldigt bra standard tv för gaming men att den kommer med en rad grymma funktioner som gör denna tv värd sitt fulla pris. Tillexempel kan du styra teven genom rösten tack vare den integrerade röstassistenten.

Köpguide - vilken gaming-TV ska man köpa?

spel-TV

Att veta vilken TV man ska köpa är verkligen inte lätt. För att guida dig till ett köp som blir bra för just dina behov så har vi här nedan gjort en liten köpguide med saker att tänka på! Om du läser igenom den kommer du garanterat att få mer förståelse för vilken modell som du själv är på jakt efter och därför även kunna göra ett bättre val! 

Uppdateringsfrekvens

Vi har redan varit inne lite på uppdateringsfrekvens och att det är en väldigt viktig faktor när man ska spela. Uppdateringsfrekvensen berättar hur många bilder per sekund som skärmen visar. När man spelar är det viktigt att skärmen orkar leverera en hög mängd bilder i sekunden för att spelet ska flyta på fint.  

Uppdateringsfrekvensen mäts i Hertz och förkortas Hz. 1 Hz innebär att skärmen kan visa en unik bild i sekunden. På billigare modeller är uppdateringsfrekvensen oftast 60 Hz vilket är för lågt för att få en bra spelupplevelse.

Alla TV-apparater i den här guiden visar tillräckligt många bilder per sekund för en bra spelupplevelse vilket innebär att du inte måste tänka så mycket på den biten ifall du väljer en TV som vi har listat. Om du vill läsa mer om uppdateringsfrekvens kan du spana in artiklen vi länkar vidare till! 

Storlek

Vilken storlek du ska ha på din TV beror på din budget samt hur stort utrymme du har hemma. En större TV är oftast roligare att spela på eftersom man kan uppfatta detaljer bättre samt sitta längre bort, medan en liten TV faktiskt kan vara att föredra om du sitter nära skärmen.

Storleken mäts i tum och i denna guide hittar du modeller från 40 tum upp till hela 86 tum. För att ge lite perspektiv så är en vanlig MacBook-skärm 13 tum. Desto större bild du har desto dyrare blir priset vilket är något du måste ha i beräknignen. 

Skärm

Vilken kvalitet man ska ha på skärmen är absolut en viktig aspekt att tänka igenom när man ska välja TV. Det enklaste sättet att se hur bra skärm en TV har är genom att kolla på hur många bildpunkter den har, alltså hur många individuella punkter som avger en ljuspunkt som tillsammans skapar en bild.

Alla modeller här ovan har 4k-bild vilket betyder att bildskärmen har 4000 unika bildpunkter vilket ger en väldigt djup och vacker bild. Utöver antalet bildpunkter så kan skärma skilja sig i färgåtergivning, djup och så vidare. Alla modeller här ovan har en bra skärm som återger spelets grafik på ett väldigt fint sätt!

Ställ eller vägghängd

Beroende på hur ditt rum ser ut så måste du bestämma dig för om du ska ha TV:n ståendes på en hylla eller om den ska hängas upp på en vägg. Oftast så kan man köpa väggfäste till de flesta modeller, men du bör tänka på detta innan för att kunna måtta upp väggen och sedan beställa fästen med paketet för att kunna komma igång direkt!

Vad man ska välja är egentligen en smaksak och om du har TV-bänk eller inte. Många föredrar TV-bänk eftersom det ger bättre förvaringsmöjligheter samt är ett bra ställe att ha ditt spel, konsoller och skivor i. 

TV med processor eller inte?

Idag finns det TV-apparater som har en processor, alltså den delen som agerar hjärna i alla datorer. Processorn i TV:n gör den smartare och anpassar bilden efter vad som visas samt ser till så att uppskalade bilder samt ljudet blir bättre.

En TV med processor kostar lite mer men helheten blir mycket bättre och man märker ganska snabbt att bildkvalitén alltid uppfattas som väldigt bra eftersom den anpassar sig hela tiden. 

LCD eller OLED-skärm på sin gaming-tv?

Som vi nämnde tidigare är det inte bara bildens upplösning som avgör hur bra bilden är. Kortfattat så är en OLED-skärm bättre än en LCD-skärm, men varför är det så? 

Jo, en LCD-skärm behöver bakgrundsbelysning för att kunna avge en bild vilket innebär att även mörka partier i ett spel kommer vara någorlunda ljusa eftersom man kommer se bakgrundsbelysningen genom.

En OLED-skärm däremot behöver inte bakgrundsbelysas utan i den så lyser varje separat pixel. I praktiken gör detta att mörka partier är just helt mörka vilket skapar en helhet som uppfattas mycket krispigare och mer klar. 

Trots att OLED är bättre så finns det många LCD-skärmar på marknaden idag. Vad du ska ha beror på vilken budget du har samt hur viktigt du tycker det är med en riktigt djup och krispig skärm. 

Vi hoppas att du har hittat en modell som faller dig bra i smaken både vad gäller din budget och önskemål om teknik. Läs gärna vidare på vår hemsida för att fortsätta inspireras inom teknik och spel. 

Läs mer: