Bästa gaminglaptop

Bästa gaminglaptop 2023 för bättre prestanda

Den bästa gaminglaptopen är smidig att ta med sig, har en bra batteritid och blir inte överhettad efter en spelsession. I denna artikel kommer vi att jämföra fem olika gaminglaptops i fem olika prisklasser för att du ska hitta en som passar dig budget. Idag är en gaminglaptop otroligt kraftfull och tekniken för att klämma ihop kraftfulla komponenter som inte blir överhettade går väldigt fort framåt.

Fördelen med att äga en gaminglaptop är att deras användningsområde är så mycket mer än bara gaming. Tack vare starka processorer och andra komponenter är dem grymma för redigering, programmering och en rad andra saker. En gaminglaptop har även i många fall bättre kylning än en traditionell laptop och detta beror på att fläktarna i en gaminglaptop är anpassade för att kyla komponenterna ordentligt under spel. 

Bästa gaminglaptop:

MSI GL66 Pulse 15,6"

Bästa gaminglaptop 2023

Bästa gaminglaptop

MSI GL66 Pulse 15,6″ är en grymt bra maskin ifrån MSI som är riktigt grymma på gaminglaptops. I denna dator sitter ett NVIDIA GeForce RTX 3060 vilket är ett raytracing grafikkort på 6 GB som utan problem klarar dagens spel på höga framerates. Detta grafikkortet i kombination med en 165Hz QHD Gaming-skärm får du en otroligt snabb gaminglaptop som passar perfekt till CS:GO eller andra FPS spel.

Processorn i denna gaminglaptop är en Intel Core i7-12700H från Intels 12:e generations processorer som är bättre än föregående generationen med en bättre klockfrekvens och mer kraft. 

Vad som sticker ut för denna gaminglaptop är designen och konstruktionen som är tillverkad för att öka gamingupplevelsen och luftflödet vilket är otroligt viktigt för en liten laptop som har starka komponenter.

När det kommer till lagring har denna gaminglaptop ett ram minne på 16 GB och en SSD på 1 TB vilket leder till en otroligt snabb gaminglaptop. Värt att nämna är även att skärmen är på 165 Hz vilket är otroligt viktigt om du vill prestera utifrån ditt bästa. 

Komponenter:  

Lenovo Legion 5 15,6"

Bästa gaminglaptop sett till pris

Bästa gaminglaptop

Lenovo IdeaPad Gaming 3 15,6″ är en grymt bra gaminglaptop för dig med en budget på runt 10 000 till 1300 kronor. Denna gaminglaptop är en tillverkad och designad utav Lenovo där dem satsat extra på att få ner priset och installera bättre komponenter. Unikt för denna gaminglaptop är även Truestrike-tangentbordet som är både väldigt tyst och bekvämt att skriva med. 

Tittar vi på komponenter kommer denna gaminglaptop med en Ryzen 5 5600H processor vilket är en otroligt bra processor som i kombination med ett NVIDIA GeForce RTX 3060 grafikkort resulterar i en grymt bra gaminglaptop. Denna processor med detta grafikkortet tillåter dig att spela dagens spel felfritt och ökar gamingupplevelsen markant. 

För att kosta runt 13 000 kr är denna gaminglaptop väldigt bra och har komponenter som klarar av dagens spel utan problem. Däremot ser vi inte denna dator som ett prestanda monster utan mer som ett mellan alternativ för spel som inte kräver lagom mycket kraft. Vill du spela nyaste spelen på högsta inställningar är detta inte gaminglaptopen för dig. 

Komponenter: 

Lenovo Legion Pro 16ACH6H

Bästa gaminglaptop i 15 000-20 000 kronors klassen

Denna gaminglaptop ifrån Lenovo är enligt oss den bästa gaminglaptopen för dig som har en mellanbudget och vill ha en bra presterande gaminglaptop. I denna dator sitter ett NVIDIA GeForce GTX 3060 grafikkort med en Ryzen 7 / 5800H processor.

Grafikkortet är ett  NVIDIA GeForce RTX 3060 vilket är ett väldigt bra grafikkort i denna prisklass. Detta i kombination med skärmen som är en 16 tums skärm med en IPS panel vilket bidrar till väldigt bra färgkontraster.

Komponenter: 

MSI GL76 Pulse 17,3" FHD 360 Hz

Bästa gaminglaptop för 20000 kr

MSI GL76 Pulse är en extrem gaminglaptop med högpresterande komponenter som klarar av dagens spel utan problem. I denna laptop sitter NVIDIA GeForce RTX 3070 som är ett grymt raytracing grafikkort ifrån Nvidia på 8 GB videominne. Detta i kombination med skärmen 360 Hz gör denna gaminglaptop väldigt bra för Esport och spel där reaktionsförmågan är väldigt viktig. 

Processorn som är en Intel Core i7 12:e gen. 12700H / är otroligt snabb och har en klockfrekvens på 2.3 GHz. Denna processor tillsammans med en M.2 PCIe 4.0 på 1 TB bidrar till en otroligt snabb laptop som inte sviker dig. 

Tittar vi närmare på kylning som är otroligt viktigt med dessa typer utav komponenter hittar vi ett speciellt framtaget kylsystem 2 fläktar och 6 rör som håller detta lilla kraftpaket i rätt temperatur. En smart design bidrar även till bättre luftflöde och en svalare laptop.

Komponenter: 

Acer Nitro 5 AN517-41

Bästa gaminglaptop mid-range

Bästa gaminglaptop

Acer Nitro 5 är gaminglaptopen för dig som vill varken betala för lite eller för mycket för en gaminglaptop. Acer Nitro 5 är en bland Acers senaste gaminglaptops och kommer med en grymma nya komponenter som klarar av dagens spel felfritt. 

I denna gaminglaptop hittas ett NVIDIA GeForce RTX 3070 grafikkort och en Ryzen 7 5800H processor vilket är två grymma komponenter. Dessa tillsammans med en SSD på 1 TB resulterar i en grymt bra gaminglaptop med rätt specifikationer. 

Skärmen är på 15.6 tum och har 165 Hz vilket är väldigt bra för en gaminglaptop idag, varken för stort eller för litet. Denna gaminglaptop har snarlika komponenter som den över men kostar ett par tusenlappar mindre. Detta har ett göra med att gaminglaptopen som är listad över har en 240 Hz skärm medans denna har en 165 Hz skärm. Om du inte behöver dedär extra flytet och responstiden i skärmen rekommenderar vi hellre denna laptop eftersom priset är lägre. 

Komponenter: 

Gaminglaptop eller stationär gamingdator?

Att välja mellan en gaminglaptop och en stationär gamingdator kan vara ett svårt val för många. Det finns fördelar och nackdelar med båda datorerna och här får du avgöra vilka fördelar och nackdelar som väger tyngst. Enligt oss är det alltid bekvämare att sitta vid en stationär dator och spela. Man kan positionera tangentbordet och musen som man vill samt har en större skärm. 

Bryr du dig inte lika mycket om positionen på ditt tangentbord och mus funkar en gaminglaptop riktigt bra för gaming. En stor fördel med en gaminglaptop är att den är portabel. Detta gör att du kan ta med dig gaminglaptopen vart du vill och fortfarande kunna spela. Du kan även sitta lite överallt i hemmet vilket kan vara ett skönt miljöombyte. Att också ha minimalt med sladdar är också en fördel med en gaminglaptop. Den bästa gaminglaptop har i många fall lika bra prestanda som en stationär dator, men oftast till ett högre pris. Detta beror på komponenterna som är avsevärt mindre. 

En gaminglaptop kan i vissa fall bli lättare överhettad jämfört med en stationär dator. Detta beror lite på vilken gaminglaptop du köper samt vilka spel du spelar. Att pressa datorn under en sommardag gör att laptopen snabbt blir ganska varm. Det finns dock fläktplattor att köpa till som man sätter under gaminglaptopen så att den kyls bättre. En annan fördel med gaminglaptops är för dig som student, då du får en riktigt kraftfull laptop som även fungerar för studier och jobb. Många gaminglaptops är riktigt bra för exempelvis redigering och CAD. 

Vilken är den bästa gaminglaptop?

Den bästa gaminglaptopen är den som passar din budget, dina spel du spelar samt dina andra krav. Innan du köper en gaminglaptop bör du veta ungefär hur bra komponenter du behöver beroende på hur prestandakrävande spelet är. Många gaminglaptops idag har riktigt bra komponenter som klarar dagens nya spel problemfritt. Spelar du enklare spel som inte kräver lika mycket prestanda kan du komma undan med en billigare gaminglaptop. 

Du bör också se till så att skärmen passar din smak. En del gaminglaptops har små skärmar medan vissa skärmar nästan är som en stationär dator har. Att gå till en butik och få en uppfattning är något man kan göra för att lättare hitta sin gaminglaptop. En annan sak att ha i åtanke är hur många Hz man vill att gaminglaptopen ska ha samt upplösningen. Spelar du spel där grafiken ska vara bra är upplösningen viktig, om du vill ha bra grafik. Då kan det vara värt att köpa en gaminglaptop med en upplösning på 1440p eller högre. Att köpa en gaminglaptop med hög Hz kan vara en fördel om du spelar mycket FPS spel där reaktionstiden är viktig. 

I korta drag är den bästa gaminglaptopen den som passar dig bäst. Den ska passa dina kriterier och din budget. En gaminglaptop är svårare att uppgradera jämfört med en stationär dator så det är viktigt att det blir rätt från början. 

Gaminglaptops och komponenter

Så hur ska du veta att komponenterna i din gaminglaptop kommer räcka till? En smart sak att göra är att googla på komponenterna och spelen du kommer att spela. Då kan du hitta benchmarks och forum där det står om komponenterna räcker till. Spelens egna systemkrav brukar vara absolut lägsta kraven och är något man kan ta med en nypa salt. Att googla på gaminglaptopens namn och komponenter är riktigt smidigt för att göra rätt köp. En annan sak är att titta på youtube videos där samma komponenter används för spelet du tänkt att spela. Där får du svart på vitt och hur bra komponenterna kommer att hålla. 

Gaminglaptops och kylning

Fläktarna i en gaminglaptop är oftast mer högljudda än i en stationär dator. Detta beror på att mycket komponenter ska kylas på en otroligt liten yta. Märker du att din gaminglaptop blir lätt överhettad kan det vara smart att antingen använda en fläkt eller köpa en laptop fläkt som man lägger under datorn. Detta kommer förlänga livslängden på dina komponenter och du kommer få bättre prestanda. 

Gaminglaptops kan i vissa fall vara lite obekvämare att använda jämfört med en stationär dator. Lösningen på detta är ett redskap som kallas för laptopställ, men stället kan du enklare justera höjden och lutningen på datorn så att du spelar bekvämare. Funderar du på vilket laptopställ du ska köpa? Läs mer hos Produktlistan.se

Hur vi gjorde testet

När vi tog fram de bästa gaminglaptops tittade vi på flera avgörande faktorer. Det viktigaste för oss är hur bra prestandan är i förhållande till priset. Vi har alltså jämfört flera modeller och valt ut de modellerna som erbjuder bra prestanda för mindre pengar. Denna jämförelse gör vi mer exakt genom att titta på datorerns komponenter. Det är komponenterna som i huvudsak avgör hur bra en dator kommer att vara. Dessa komponenter kollar vi på hur de presterar i olika spel och med varandra. Sedan tar vi de laptops med bäst prestation för rimliaste priset. 

Skärmen är också en stor del av testet eftersom det gör så mycket för spelupplevelsen. Helst ska skärmen ha 144 Hz eller högre, är det lägre ska laptopen vara billigare. 

Vi kollar också så att prestandan stämmer överrens med priset. En billigare laptop kan vara med i testet om den erbjuder bra prestanda i den prisintervallen. Alltså tar vi med bästa laptopen i 8000 kronors klassen, 10 000 kronors klassen och så vidare. Så den bästa gaminglaptopen är inte per automatik den dyraste på marknaden.