Bästa laptop

Bästa laptop 2022: 5 laptops recenserade

En laptop är en praktiskt dator som är väldigt smidig att ta med sig vilket gör att man kan använda datorn vart man än är. Den bästa laptopen ska ha bra komponenter, en stöttålig design och en bra batteritid så att du inte måste hålla dig till ett eluttag. 

När vi jämför laptops kollar vi främst på komponenterna, det som faktiskt sitter i datorn. Desto bättre komponenter en laptop har desto bättre prestanda kommer laptopen att ha. Men det är inte bara komponenterna som utgör vad som är en bra laptop. Datorn ska också ha ett bra pris och kvalité så att du kan använda den i flera år framöver. 

När du ska köpa en ny laptop är det viktigt att veta vad du letar efter, vad du ska använda laptopen till. En del laptops är bättre för gaming medan andra laptops är bättre för musikproduktion och videoredigering. I denna guide kommer vi att lista fem olika laptops som passar för fem olika användningsområden. 

Bästa gamingdatorn

Macbook Air 13

Bästa laptop

Bästa laptop

Macbooken är en ikonisk laptop som ligger oss varmt om hjärtat. Detta är den bästa laptopen för vardaglig användning och arbetet. Det är även en väldigt bra studielaptop och används av väldigt många studenter i Sverige. Det är en lite dyrare laptop men samtidigt får man riktigt bra komponenter och en batteritid på upptill 18 timmar. 

Du som har en iphone kommer att ha en stor nytta av en MacBook eftersom det går att sammankoppla dom två. Detta gör att du kan få alla sms och samtal direkt in i din Macbook och på så sätt lyfta din telefon mindre. Givetvis går det även att tysta vissa notiser så att inte ditt arbete störs. Har du en Iphone kopplad till din Macbook kan du även dela mycket innehåll såsom anteckningar och bilder. 

Macbook air är en dator som funnits på marknaden väldigt länge och därmed har den finslipats till att blivit riktigt bra. Tittar vi närmre på komponenterna hittar vi ett M2 chip som ger riktigt bra processorkraft. Detta chippet tillåter dig att arbeta med fart utan att uppleva lagg och andra tekniska störningar. Vi hittar även ett ram minne på 8 GB och en SSD på 256 GB. Detta kan vi tycka är lite snålt för en dator i denna prisklass, men samtidigt får man mycket andra bra komponenter i datorn. 

Tycker du att lagringen är lite för liten för dina filer kan man alltid köpa till en extern hårddisk att lagra filerna på. Men det hela beror på hur mycket program du tänkt att ha. En 256 GB SSD räcker gott och väl om du endast lagrar enklare program, bilder, videos och studieanteckningar på din dator. 

Specifikationer:

Acer Aspire 5 A515-57

Bästa laptop med Windows

Bästa laptop windows

Är du inget fan av Apples produkter kan denna laptop från Acer passa dig bättre. Detta är en riktig bra laptop där man får bra komponenter för ett överkomligt pris. Denna laptop passar för vardagligt användande, musikproduktion, videoredigering och annat arbete som kräver lite prestanda. 

Kikar vi närmre på komponenterna hittar vi en Intel® Core™ i5-1235U processor som är riktigt stark. Denna processor har 10 kärnor vilket gör att du kan fippla med flera program samtidigt, eftersom arbetet kan delas upp på fler kärnor. Processorn har även en max turbo hastighet på 4.4 GHz vilket är väldigt bra för en processor i en laptop. 

Ram minnet är på 16 GB och SSD disken på 512 GB vilket är större än vad Macbook Air har, trots den datorn är dyrare. Dock får man mycket annat i en Macbook Air som inte denna Acer dator har. I vilket fall som helst är 512 GB i en SSD riktigt bra och tillåter dig att spara alla dina filer på ett ställa utan att behöva oroa dig om lagringsutrymme. 16 GB ram tillåter dig även att arbeta med program mycket snabbare eftersom processorn blir snabbare då den har mer Ram minne att arbeta med. 

Batteritiden är på 9 timmar vilket är hälften av Macbook Airs batteritid. Så söker du riktigt lång batteritid kanske inte detta är laptopen för dig. Har du däremot nära till ett eluttag då och då är detta fortfarande en riktigt bra laptop. Vikten på denna laptopen är på 1,9 KG vilket gör att den är väldigt enkel att bära med sig, även på cykel. 

Specifikationer:

MSI GL66 Pulse 15,6"

Bästa laptop för gaming

Bästa laptop gaming

En gaminglaptop har komponenter särskilt valda för att klara av datorspel. En gaminglaptop kostar ofta lite mer eftersom man också behöver ett grafikkort som kan generera en bra bild. En gaminglaptop utan ett bra grafikkort är in princip en vanlig laptop. 

I denna gaminglaptop sitter ett Nvidia geforce RTX 3070 som är ett riktigt högpresterande grafikkort. Detta grafikkort kommer tillåta dig att spela dagens spel på höga inställningar utan problem. Med en Intel Core i7-12700H blir även denna laptop ett riktigt kraftpaket byggt för att du ska kunna spela helt laggfritt. 

En gaminglaptop är inte bara bra för gaming, denna laptop har så bra komponenter att du även kan använda den för arbetet. Jobbar du med exempelvis med programmering, CAD eller redigering så passar denna laptop riktigt bra för ändamålet. Med en stor SSD på 1 TB har du gott om plats för både spel och dylika program som du kan tänkas använda på arbetet eller i skolan. 

En sak vi inte gillar med gaminglaptops är priset. Det går att få en bättre dator billigare om man köper en stationär dator. Men då är den samtidigt inte i närheten av lika portabel som en gaminglaptop är. När man köper en gaminglaptop betalar man en stor del för att tillverkarna ska trycka ihop komponenterna så mycket det bara går. Detta kan även leda till överhettning om du pressar laptoppen riktigt hårt. Skulle det visa sig att du gör detta går det även att köpa laptopkylare som man lägger under laptopen. Vill du läsa mer om gaminglaptops har vi även en artikel om det. 

Specifikationer:

Apple Macbook Pro 16"

Bästa macbooken för arbetet

laptop fotoredigering

Gillar du Macbook och behöver en lite värre dator än Macbook Air är det Pro varianten du ska köpa. Denna laptop är enligt oss väldigt dyr, men däremot är det ett riktigt kraftpaket som klarar allt. Ska du arbeta med program som kräver mycket prestanda är det denna laptop du ska ha. 

M1 processorn som sitter i denna laptop är oerhört snabb och tillåter dig att arbeta med tunga program utan att laptopen blir överhettad. Ett vanligt problem med laptops är just överhettning och det är något som tar stryk på komponenterna. När det kommer till användarvänligheten är datorn väldigt enkel att jobba med och något vi gillar extra mycket med Macbook är alla kortkommandon som ökar effektiviteten. 

Sitter du i mycket digitala möten är denna dator riktigt bra. Du har en bra webbkamera så att dina kollegor kan se dig tydligt och en bra mikrofon så att alla hör dig korrekt. Men detta är något vi räknar med då man betalar en väldigt hög summa för en laptop. I laptopen sitter en SSD på 512 GB och ett ram minne på 16 GB vilket i kombination med M1 chippet gör denna dator riktigt snabb. 

Skärmen är väldigt bra och det beror på att det är en 120 Hz skärm. Många standard laptops har oftast bara 60 Hz vilket inte är lika användarvänligt som 120 Hz. Batteritiden är på 21 timmar vilket är väldigt mycket i förhållande till vilka komponenter som sitter i denna laptop. 

Specifikationer:

Acer Swift 1

Bästa billiga laptop

bästa billiga laptop

Vill du inte betala uppemot 10 000 för en laptop är Acer Swift 1 ett riktigt bra alternativ. Denna laptop kostar ett par tusenlappar och har riktigt bra komponenter för priset. Laptopen funkar perfekt för vardagligt surfande, studier och lättare arbete. 

Ska du hålla på med tyngre program kan laptopen vara något svag, men det beror helt på vilka program du jobbar i. Vill du veta exakt om denna laptop pallar programmen eller inte kan du kolla på systemkraven för programmet du tänkt använda. Tänk dock på att ta systemkraven med en nypa salt eftersom tillverkarna tar komponenterna som precis fungerar för programmet. 

Datorn är väldigt stilren och har en smart design som drar ner vikten till endast 1,3 kg. Batteritiden är på 16 timmar vilket är längre än många dyrare laptops därute. Detta beror på att mer kraftfulla komponenter tar mer kraft att driva jämfört med enklare komponenter. Något vi gillade extra mycket med denna laptop är snabbladdningen, denna laddning tillåter dig att ladda i endast 30 minuter för att få ihop 4 timmar batteritid. 

Skärmen har riktigt bra skärpa och bra ljus så att du kan arbeta i flera timmar utan att bli trött i ögonen. En annan sak vi gillade med laptopen är tangentbordet som är väldigt behagligt att skriva på och det går verkligen fort. 

Specifikationer:

Bästa gaminglaptop
Köpguider

Bästa gaminglaptop 2022

Den bästa gaminglaptopen är smidig att ta med sig, har en bra batteritid och blir inte överhettad efter en spelsession. I denna artikel kommer vi

Läs mer»
bästa gaming datorn
Köpguider

Bästa gaming datorn 2022

Är du på jakt efter den bästa gaming datorn? Då har du kommit rätt, i denna artikel kommer vi att lista de fem bästa gamingdatorerna

Läs mer»