Bästa laptop

Bästa laptop 2023 – 5 bra bärbara datorer

En bra bärbar dator är en praktiskt dator som är väldigt smidig att ta med sig vilket gör att man kan använda datorn vart man än är. Den bästa laptopen ska ha bra komponenter, en stöttålig design och en bra batteritid så att du inte måste hålla dig till ett eluttag. 

När vi jämför olika modeller kollar vi främst på komponenterna, det som faktiskt sitter i datorn. Desto bättre komponenter en bärbar dator har desto bättre prestanda kommer den att ha. Men det är inte bara komponenterna som utgör vad som är ett bra köp. Datorn ska också ha ett bra pris och kvalité så att du kan använda den i flera år framöver. 

När du ska köpa en ny dator är det viktigt att veta vad du letar efter, vad du ska använda laptopen till. En del modeller är bättre för gaming medan andra är bättre för musikproduktion och videoredigering. I denna guide kommer vi att lista fem olika varianter som passar för fem olika användningsområden. 

Laptop bäst i test:

MacBook Air M2

Laptop bäst i test

Bäst i test!
dator för videoredigering

Acer Aspire 5 A515-57

Bästa Windows-laptop

Bra val
Bästa laptop gaming

MSI GL66 Pulse 15,6"

Bästa spellaptop

Laptop för gaming

Apple Macbook Pro M2

Bästa MacBook

Acer Swift 1

Billig laptop bäst i test

1. Macbook Air 13

Bästa laptop 2023

Lövtunn klassiker från Apple som passar lika bra till studier som till kontorsjobb och vardagsdator. 

Macbooken är en ikonisk laptop som ligger oss varmt om hjärtat. Detta är den bästa bärbara datorn för vardaglig användning och arbetet. Det är även en väldigt bra studielaptop och används av väldigt många studenter i Sverige. Det är ett lite dyrare val men samtidigt får man riktigt bra komponenter och en batteritid på upptill 18 timmar. 

Du som har en iphone kommer att ha en stor nytta av en MacBook eftersom det går att sammankoppla dom två. Detta gör att du kan få alla sms och samtal direkt in i din Macbook och på så sätt lyfta din telefon mindre. Givetvis går det även att tysta vissa notiser så att inte ditt arbete störs. Har du en Iphone kopplad till din Macbook kan du även dela mycket innehåll såsom anteckningar och bilder. 

Apple är väldigt unika på datormarknaden idag eftersom de är dem enda som tillverkar både hård- och mjukvara själva. M2-chippet är deras andra generation processor och den har hyllats världen över av såväl kritiker som konsumenter.

Den stora fördelen med att Apple gör både hård- och mjukvaran är att helheten sitter ihop bra vilket resulterar i en väldigt driftsäker dator. Du kommer alltså väldigt sällan uppleva att den fryser till eller kraschar. 

MacBook Air har faktiskt ingen aktiv kylning vilket gör att den blir extremt tyst och fungerar därför perfekt till filmtittande, studier eller kontorsjobb där man inte vill sitta och störas av fläktljud som surrar. 

Vi måste även självfallet prata lite om den nästan otroligt låga vikten och obefintliga tjockleken, något som har gett denna modell namnet “Air”, alltså luft på engelska! Vikten ligger på 1,24 kg och är ynka 1,13 cm tjock. Detta gör denna modell till rena drömmen att kasta ner i väskan och ta med sig till och från jobb eller skola! 

MacBook Air får ses om en dyr dator, men eftersom den håller i mellan 7 till 10 år så blir det oftast billigare att köpa den istället för två stycken lågprismodeller under samma period, något som är värt att ha i åsikt när man tänker på priset. 

Vi hittar även ett ram minne på 8 GB och en SSD på 256 GB. Detta kan vi tycka är lite snålt för en dator i denna prisklass, men samtidigt får man mycket andra bra komponenter i datorn. 

Tycker du att lagringen är lite för liten för dina filer kan man alltid köpa till en extern hårddisk att lagra filerna på. Men det hela beror på hur mycket program du tänkt att ha. En 256 GB SSD räcker gott och väl om du endast lagrar enklare program, bilder, videos och studieanteckningar på din dator. 

2. Acer Aspire 5 A515-57

dator för videoredigering

Bästa laptop Windows

Prisvärd och kraftfull dator som levererar oavsett om du ska ha den i arbete eller vardag. 

Är du ingen fantast av Apples produkter kan denna modell från Acer passa dig bättre. Detta är en riktig bra laptop där man får starka komponenter för ett överkomligt pris. Denna bärbara dator passar för vardagligt användande, musikproduktion, videoredigering och annat arbete som kräver lite prestanda. 

Kikar vi närmre på komponenterna hittar vi en Intel® Core™ i5-1235U processor som är riktigt stark. Denna processor har 10 kärnor vilket gör att du kan fippla med flera program samtidigt, eftersom arbetet kan delas upp på fler kärnor. Processorn har även en max turbo hastighet på 4.4 GHz vilket är väldigt bra för en processor i en laptop. 

Ram minnet är på 16 GB och SSD disken på 512 GB vilket är större än vad Macbook Air har, trots den datorn är dyrare. Dock får man mycket annat i en Macbook Air som inte denna Acer dator har. I vilket fall som helst är 512 GB i en SSD riktigt bra och tillåter dig att spara alla dina filer på ett ställa utan att behöva oroa dig om lagringsutrymme. 16 GB ram tillåter dig även att arbeta med program mycket snabbare eftersom processorn blir snabbare då den har mer Ram minne att arbeta med. 

Batteritiden är på 9 timmar vilket är hälften av Macbook Airs batteritid. Så söker du riktigt lång batteritid kanske inte detta är valet för dig. Har du däremot nära till ett eluttag då och då är detta fortfarande en riktigt bra modell. Vikten på denna bärbara dator är på 1,9 KG vilket gör att den är väldigt enkel att bära med sig, även på cykel. 

3. MSI GL66 Pulse 15,6"

Bästa laptop gaming

Bästa laptop för gaming

Perfekt för den som vill spela på resande fot tack vare snabb processor, bra grafikkort och gamingdesign. 

En gaminglaptop har komponenter särskilt valda för att klara av datorspel. En gaminglaptop kostar ofta lite mer eftersom man också behöver ett grafikkort som kan generera en bra bild. En gaminglaptop utan ett bra grafikkort är in princip en vanlig dator. 

I denna gaminglaptop sitter ett Nvidia geforce RTX 3070 som är ett riktigt högpresterande grafikkort. Detta grafikkort kommer tillåta dig att spela dagens spel på höga inställningar utan problem. Med en Intel Core i7-12700H blir även denna dator ett riktigt kraftpaket byggt för att du ska kunna spela helt laggfritt. 

En gaminglaptop är inte bara bra för gaming, denna laptop har så bra komponenter att du även kan använda den för arbetet. Jobbar du med exempelvis med programmering, CAD eller redigering så passar denna MSI riktigt bra för ändamålet. Med en stor SSD på 1 TB har du gott om plats för både spel och dylika program som du kan tänkas använda på arbetet eller i skolan. 

En sak vi inte gillar med gaminglaptops är priset. Det går att få en bättre dator billigare om man köper en stationär dator. Men då är den samtidigt inte i närheten av lika portabel som en gaminglaptop är. När man köper en gaminglaptop betalar man en stor del för att tillverkarna ska trycka ihop komponenterna så mycket det bara går.

Detta kan även leda till överhettning om du pressar datorn riktigt hårt. Skulle det visa sig att du gör detta går det även att köpa laptopkylare som man lägger under laptopen. Vill du läsa mer om gaminglaptops har vi även en artikel om det. 

4. MacBook Pro M2

Bästa MacBook

Den bästa MacBook som någonsin har gjorts. Perfekt för arbete, studier eller hemmasurfande! 

Gillar du Macbook och behöver en lite värre dator än Macbook Air är det Pro varianten du ska köpa. Denna Mac är enligt oss väldigt dyr, men däremot är det ett riktigt kraftpaket som klarar allt. Ska du arbeta med program som kräver mycket prestanda är det denna bärbara dator du ska ha. 

M2-processorn som sitter i Mac Pro är oerhört snabb och tillåter dig att arbeta med tunga program utan att den blir överhettad. Ett vanligt problem med laptops är just överhettning och det är något som tar stryk på komponenterna. När det kommer till användarvänligheten är datorn väldigt enkel att jobba med och något vi gillar extra mycket med Macbook är alla kortkommandon som ökar effektiviteten. 

Sitter du i mycket digitala möten är denna dator riktigt bra. Du har en bra webbkamera så att dina kollegor kan se dig tydligt och en bra mikrofon så att alla hör dig korrekt. Men detta är något vi räknar med då man betalar en väldigt hög summa för en laptop. I denna Mac sitter en SSD på 512 GB och ett ram minne på 8 GB vilket i kombination med M2-chippet gör denna dator riktigt snabb. 

Skärmen är väldigt bra och det beror på att det är en 120 Hz skärm. Många standardmodeller har oftast bara 60 Hz vilket inte är lika användarvänligt som 120 Hz. Batteritiden är på 21 timmar vilket är väldigt mycket i förhållande till vilka komponenter som sitter i Mac Pro. 

Något som verkligen sticker ut och som många reagerar på är den lilla skärmen som sitter ovanför tangentbordet där F-tangenterna vanligtvis sitter. Denna skärm kallas för Touch Bar och är något som bara finns på Pro-modellen och inte på Air.

Touch Baren är helt enkelt en liten digital skärm där du med enkla knapptryck kan ändra saker som volym, flik, ljusstyrka, bakgrundsbelysningen på tangentbordet samt byta och ändra låt du lyssnar på.

Denna smarta skärm ändrar sig även beroende på vilket program du kör vilket innebär att du får enkel tillgång till funktioner som rör just det program du arbetar i. Exempelvis kommer det upp förslag på ord om du sitter och skriver och om du redigerar bilder kan du komma åt verktygen via Touch Baren. 

Vad gäller tangentbordet så är det otroligt skönt att skriva mycket på tack vare den korta slaglängden som tangenterna har. Fingrarna flyter bra eftersom tangenterna inte sticker upp så mycket och inte behöver tryckas ner långt. Det är dessutom bakgrundsbelyst vilket gör att du kan se var du trycker även om det är dålig belysning eller helt nedsläckt. 

Ifall du undrar mer över skillnaden mellan MacBook Air och Pro så har vi en artikel om just det där vi djupdyker ner i ämnet för att hjälpa dig hitta just den av dessa två datorer som är bäst för just dig! 

5. Acer Swift 1

Bästa billiga laptop 2023

För dig som vill ha en laptop som håller måttet utan att lägga ner så mycket pengar.

Vill du inte betala uppemot 10 000 för en bärbar dator är Acer Swift 1 ett riktigt bra alternativ. Denna modell kostar ett par tusenlappar och har riktigt bra komponenter för priset. Acer Swift funkar perfekt för vardagligt surfande, studier och lättare arbete. 

Ska du hålla på med tyngre program kan Acer Swift vara något svag, men det beror helt på vilka program du jobbar i. Vill du veta exakt om denna laptop pallar programmen eller inte kan du kolla på systemkraven för programmet du tänkt använda. Tänk dock på att ta systemkraven med en nypa salt eftersom tillverkarna tar komponenterna som precis fungerar för programmet. 

Datorn är väldigt stilren och har en smart design som drar ner vikten till endast 1,3 kg. Batteritiden är på 16 timmar vilket är längre än många dyrare bärbara datorer därute. Detta beror på att mer kraftfulla komponenter tar mer kraft att driva jämfört med enklare komponenter. Något vi gillade extra mycket med denna laptop är snabbladdningen, denna laddning tillåter dig att ladda i endast 30 minuter för att få ihop 4 timmar batteritid. 

Skärmen har riktigt bra skärpa och bra ljus så att du kan arbeta i flera timmar utan att bli trött i ögonen. En annan sak vi gillade med Acer Swift är tangentbordet som är väldigt behagligt att skriva på och det går verkligen fort. 

Ordlista

När man är på jakt efter den bästa laptopen för en själv så är det viktigt att hålla koll på alla olika begrepp för att på så sätt kunna veta och förstå skillnaden mellan dem olika modellerna. Här nedan går vi igenom dem mest väsentliga orden som underlättar ditt val! 

Processor

Processorn liknas bäst vid datorns egna hjärna. Det är processorn som omvandlar dina kommandon till signaler som går ut till datorns delar, något som innebär att en snabb processor kan liknas med en snabb hjärna. Den reagerar fort och låter därför tiden är väldigt kort från ditt kommando till att datorn vet om vad som ska göras! 

Ända till år 2020 så har datormärken i regel köpt in sina processorer av tillverkare såsom Intel och Ryzen men sedan kom Apple och revolutionerade hela branschen genom att tillverka sina egna processorer. Deras egna modeller heter M följt av en siffra där den första modellen heter M1. 

Fördelen med att Apple tog kontroll över sin egen tillverkning är att datorn blir mer driftsäker och väldigt sällan kraschar eller hänger sig. Dessutom kan de se till så att processorn är precis så stark som den behöver vara för att ge maximalt till övriga komponenter.

Grafikkort

Grafikkortet är den del av datorn som omvandlar allt från siffror till synlig grafik på din skärm. När man arbetar, kollar film eller studerar så kommer man långt på ett lite sämre grafikkort medan speldatorer behöver ha ett betydligt snabbare eftersom det där är väldigt mycket grafik som ska framställas på en och samma gång. 

Om du ska CAD:a, det vill säga rita saker i 3D, så måste du också ha ett bra grafikkort eftersom det ställer stora krav på grafiken när du ska rendera. Men om du håller på med CAD:ning har du förmodligen bra koll på detta redan! 

För en person som ska utföra enklare jobb och ha datorn till vardags kommer man alltså väldigt långt på en dator med normaltstarkt grafikkort. Apples datorer har även grafikkortet integrerat i själva processorn för att hålla vikten nere. De har dock otroligt bra skärmar och levererar trots sitt integrerade grafikkort absolut bäst upplösning vid filmtittande av alla bärbara datorer. 

Om du vill läsa mer om vad ett grafikkort är så kan du spana in länken vi har hänvisat vidare till. Där går Dagens Fokus grundligt igenom vad detta är för en spännande del! 

SSD

SSD är den nya typen av hårddisk. På din SSD så lagras allt du laddar ner på datorn, oavsett om det är bilder, textdokument, spel eller musik. Lagringen mäts i Gigabyte och förkortas GB. Vi skulle rekommendera att köpa en dator som har minst 256 GB i utrymme men gärna från 512 GB och uppåt om man verkligen vill vara säker på att utrymmet inte ska ta slut.

På de flesta datorer kan man uppgradera lagringen i efterhand men på just Apples modeller så går inte detta vilket innebär att du måste vara säker på vilken lagring du vill ha vid köpet. Vårt råd är att köpa lite mer än vad du tror du behöver eftersom du oftast tenderar att använda ganska mycket med tiden.

RAM-minne

SSD:n kan man säga är datorns långtidsminne medan RAM-minnet är korttidsminnet. RAM-minnet används så fort du gör något på datorn och hög RAM kommer till användning så fort du ska ha flera flikar uppe samtidigt eller köra många olika program parallellt med varandra. Köp inte under 8 GB i RAM! 

Hur utsåg vi bästa laptop?

bästa bärbara dator

För att välja vilken laptop som är bäst måste man kolla på massor av olika faktorer. En laptop är i grund och botten en dator som ska vara enkel att ta med sig och som ska kunna klara av det arbete du vill utföra oavsett om du ligger i soffan, sitter vid skrivbordet, är på ett tåg eller sitter på ett café.

Vad är datorn gjord för?

Självfallet kan man inte ställa samma krav på en dator som är gjord för kontorsarbete som man kan ställa på en modell som är gjord för att redigera, CAD:a eller göra andra tunga saker på. Det viktiga är att datorn lever upp till dem arbetsuppgifter som den ska klara av och vi har därför satt stor vikt vid att en dyr dator just ska klara av tunga arbetsuppgifter och att en enklare modell ska vara skön för kontorsjobb.

Detta leder oss in på komponenter eftersom det är vad som avgör hur datorn fungerar. Processor, grafikkort, hårddisk och skärm ska vara i linje med vad man betalar för laptopen. Är dem det samt att dem fungerar bra med varandra så är vi nöjda! 

Batteritid

Batteritiden är en av dem mest väsentliga sakerna för den som vill kunna arbeta på ett smidigt sätt utan att vara beroende av att kunna ladda. En bra batteritid värderar vi väldigt högt och den ska helst ligga på över 8 timmar för att man ska kunna klara av en normal arbetsdag, men ännu större plus om den ligger över 10 timmar eftersom man då kan jobba eller kolla på underhållning ifall man pendlar till och från arbetet. 

Kvalitet och prisvärdhet

När man köper en dator så är det väldigt viktigt att kvalitén går i linje med dess pris! En billig modell kan man inte förvänta sig samma materialval och känsla av som man kan med en premiummodell. Dem dyrare modellerna ska även hålla betydligt längre, något som i många fall faktiskt gör att det i längden är billigare att investera i en dyrare modell då den kan hålla i upp till tio år.