bästa laptop för studier

Bästa laptop för studier: 5 bästa studielaptops

Som student vill du ha en bra laptop för studier för att öka dina chanser att klara av kursen eller programmet du studerar. Det är på laptopen du som student kommer att lägga mest av din tid vid och därmed gynnas du av att köpa en högpresterande studiedator som är snabb och lätt att skriva på. 

Så vilken är den bästa laptop för studier? Det viktigaste är givetvis prestandan, alltså vilka komponenter som sitter under tangenterna. Med rätt komponenter blir laptopen snabbare och börjar inte bli seg efter ett par års användning. En annan sak som är viktig är batteritiden, att alltid behöva hålla sig till ett eluttag kommer inte fungera i längden. 

Eftersom vi vet att de flesta studenter inte har tid att lära sig om olika komponenter och vilken processor som är bäst har vi gjort en lista på de fem bästa laptops för studier 2023. Hittar du ingen studielaptop som passar dig hoppas vi ändå att artikeln är informativ och att du fått bättre kunskap om vad som är en typisk studiedator. 

Bästa laptop för studier 2023

Acer Swift 3

Bästa laptop för studier 2023

Acer Swift 3 är enligt oss den bästa laptop för studier 2023, laptopen har bra komponenter och specifikationer till ett rimligt pris. Laptopens skärm är på 14 tum vilket vi anser är den perfekta storleken för en laptop avsedd för studier, varken för stort eller för litet. 

Tittar vi närmre på komponenter hittar vi en AMD Ryzen 3 5300U processor som presterar grymt bra för studier. SSD-hårddisken på 256 GB gör denna laptop till en otroligt snabb studiedator med utrymme för alla dina projekt. 

Studenternas främsta verktyg är just laptoppen och därmed är en bra batteritid otroligt viktigt. Denna studielaptop har hela 12.5 timmar batteritid vilket gör att du inte behöver oroa dig om du kommer till undervisningen med 50% batteritid kvar. Skulle det visa sig att du glömt sätta laptoppen på laddning kvällen innan så laddar denna laptop upp sig till otroligt snabbt med snabbladdningen.

Apple MacBook Air 256GB

Bästa macbook för studier 2023

bästa laptop för studier

Macbook air har länge varit en ikon när det kommer till studielaptops, och detta beror inte på en slump. Denna laptop är grymt bra för att det är ett otroligt säkert val. Vad du än ska studera kommer denna dator inte svika dig eftersom kraften och prestandan finns där. 

Denna laptop har ett Apple M1-chip med en åttakärnig processor vilket gör denna laptop blixtsnabb och enkel att jobba med. Denna processor i kombination med SSD-hårddisken på 256 GB blir en grym kombination när det kommer till snabbhet. 

I och med att detta är en ny Macbook har apple givetvis försett denna laptop med touch id, Force Touch-styrplatta och en retina skärm med truetone. Något som gör denna macbook till den bästa laptopen för studier är batteritiden på hela 18 timmar. 

Lenovo IdeaPad 5 14ITL05

Bästa alternativet till macbook air

Bästa studielaptop

Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 kan helt klart klassas som den bästa laptopen för studier 2023. Denna laptop påminner mycket om Macbook air och är en stark konkurrent. Denna laptop har grymma komponenter och specifikationer som kommer vara till stor användning då studierna kräver det som mest.

Denna laptop har en stark intel Core i3 processor som passar utmärkt för skolarbete där effektivitet och prestanda är viktigt. Skärmen är på 14 tum vilket är en bra balans som gör denna laptop både portabel och lätt att arbeta på. 

Denna laptop har en batteritid på 9 timmar och kan laddas med en vanlig powerbank vilket gör att batteritiden är det sista du behöver tänka på. 

Apple Macbook Pro 13" M1 8-core

Bästa laptop för studier för dig som vill ha det bästa.

bästa laptop för studier mac

Macbook air är det populära valet bland studenter eftersom det lägre priset, men om du vill lägga ett par tusenlappar till kan du uppgradera dig till en Macbook pro. Denna laptop är helt klart tillräckligt bra för studier och kommer inte göra dig besviken. 

Jämfört med Macbook air har pro 2 timmar mer batteritid och en bättre komponenter som gör laptopen snabbare. En annan sak som skiljer macbook air och pro är att pro har en touch bar för att enklare navigera volym, ljusstyrka m.m. 

Macbook pro har även en facetime HD kamera vilket leder till skarpare och tydligare videosamtal. Denna laptop har även tre mikrofoner i studiekvalité vilket gör mötena över teams eller zoom tydligare än någonsin. 

Acer Chromebook 314

Bästa chromebook för studier – ett billigare och i vissa fall smidigare alternativ

bästa chromebook för studier

Acer Chromebook CB315-3H är en chromebook som har ett väldigt förmånligt pris jämfört med traditionella laptops. Denna chromebook är perfekt för dig som främst behöver använda din dator för att anteckna och lagra viktig information. 

Den största fördelen med en chromebook är priset, en chromebook kostar oftast en bråkdel av en vanlig laptop och är ett bättre alternativ för dig som vill ha något enklare. En annan bra fördel är virusskyddet som är installerat från fabrik. 

vilken dator är bäst för studier

Att köpa en studiedator är en ganska stor process eftersom det är ett köp som sker väldigt sällan och måste bli rätt. Att just köpa exakt rätt dator är därmed svårt för den som inte har koll på marknaden och komponenter.

Givetvis skulle vi endast kunna tipsa om den nyaste Asus laptopen med nya komponenter, eller en klassisk Macbook. Problemet här är att alla inte har råd med dessa datorer eller är ute efter något annat. Därmed försöker vi sammanställa en så komplett produktlista som möjligt så att du ska kunna hitta den bästa studielaptopen som passar just dig. För vad som är den bästa datorn för studier för dig kan vara något helt annat för den som går ett annat program. Så ha i åtanke vad du ska plugga och vad laptopen ska användas för.

Ska du endast analysera och anteckna fungerar en billigare laptop med mycket minne alldeles utmärkt. Men en dyrare laptop ger oftast längre batteritid, en skärm skonsammare för ögonen och en dator med längre livslängd. 

Hur vi testar laptops

Det främsta vi kikar på när vi letar efter bra studielaptops att recensera är komponenterna, eftersom detta är de som faktiskt sitter i datorn. Bra komponenter för rätt pris gör så att vi rankar en dator högt.

Det andra vi kikar på är vilken tillverkare som gjort datorn och hur recensionerna är. Vi kikar recensioner på de flesta stora svenska webbplatser men även på utländska webbplatser där kompetensen är större. Sedan sammanställer vi alla recensioner för att bilda vår egna uppfattning om vad tidigare kunder upplevt. Givetvis recenserar vi först datorn för att sedan kika på vad andra kunder säger. Vill du även läsa om gaminglaptops har vi även en artikel om det. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Webbhallen och Komplett.