bygga gaming dator

Bygga gaming dator: hur gör man?

Hur bygger man en gaming dator? Vad bör jag tänka på och vilka komponenter ska jag välja?

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad du bör ha i åtanke när det är dags att bygga gaming dator. Att bygga sin egen gamingdator har flera fördelar, efter ditt första bygge förstår du bättre hur en dator fungerar och att byta ut gamla komponenter blir enklare än någonsin. Det kan även vara mer ekonomiskt att bygga sin egen gamingdator jämfört med att köpa en färdigbyggd. 

Om du vill kan du läsa vår stora guide om hur man bygger dator där vi utförligt går igenom allt steg för steg samt listar alla delar du behöver. Vill du istället läsa lite mer översiktligt så är den här guiden bra. 

Bygga gaming dator steg:

Steg 1: förberedelsen

Så vad behöver man för att bygga en gaming dator? I princip skulle du kunna bygga ihop en hel gaming pc med endast en simpel skruvmejsel. Men för att göra bygget lite enklare är en pincett att föredra när det är dags att montera skruvarna i trånga utrymmen. 

skruvmejsel

Vill du vara på den säkra sidan och se till så att du inte för över statiskt elektricitet till känsliga komponenter kan du köpa ett antistatiskt armband. Detta säkerställer att du inte tar sönder känsliga komponenter vid själva byggandet. Det går bra att bygga en dator utan ett anti statiskt armband genom att röra metall och se till så att du inte överför statiskt el till komponenterna. 

Steg 2: Komponenter

När det är dags för självaste bygget bör du se till så att du har  komponenterna som krävs för att datorn ska fungera. Det viktiga här är att komponenterna ska vara kompatibla med varandra. Så vilka komponenter behöver man? 

Steg 2.1 Hur vet jag vilka komponenter som passar?

När du väljer komponenter bör du se till så att dom är kompatibla med varandra. Dem två första komponenterna som ska passa med varandra är moderkortet och processorn. Du vet att dessa två komponenter passar med varandra genom att processorsocket namnet är densamma som på moderkortet och processorn. Tillexempel är moderkortet socket 1155 ska även processorn vara detta. 

Moderkortet ska även passa med vilket RAM minne du tänkte köpa. Tillexempel om du tänkte köpa två stycken M.2 Ram minnen så måste moderkortet ha två M.2 platser. Hädanefter måste du även köpa rätt formfaktor så att moderkortet och grafikkortet går in i chassit. Det vill säga om chassit har en mATX formfaktor så ska även moderkortet och nätaggregatet vara detta. 

En annan viktig sak för att din gamingdator ska fungera optimalt är att nätaggregatet ska vara tillräckligt stark för att förse rätt mängd ström för ditt bygge. Alltså ju mer högpresterande komponenter du köper desto starkare nätaggregat måste du köpa. 

Steg 3: monteringen

Om du aldrig byggt en dator förut är detta förmodligen det längsta steget för dig i denna guiden. Att montera en dator är egentligen väldigt simpelt men tar lite tid första gången. För att göra detta lite tydligare kommer vi att dela på monteringen i 10 steg. 

Steg 3.1 montera processorn i moderkortet

Det första steget i monteringen är att montera processorn i moderkortet. Detta beror lite på tillverkare och socket men generellt sätt öppnar du sockeln genom en liten spak. Sedan tar du bort plastskyddet där processorn ska sitta. Det viktiga här är att inte röra dem små ofta guldiga pinnarna i sockeln, om detta skulle hända kan moderkortet vara förstört. Titta noggrant i manualen för att se hur processorn ska sitta i moderkortet. När processorn sitter korrekt stänger du bygeln och låser fast spaken. 

Steg 3.2 processorkylare

När du ska montera processor kylaren bör du titta i manualen hur den ska sitta eftersom det varierar sig lite efter tillverkare. Generellt sätt ska kylaren matcha med hålen i moderkortet där kylaren ska sitta. Efter du har monterat kylaren enligt manualen är det viktigt att du ansluter strömkabeln från kylaren i en kontakt i moderkortet. 

Steg 3.3 RAM minne

Efter monteringen utav processor kylaren är det dags att montera RAM minnet. Här tittar du först i manualen för att se vilka portar på moderkortet som RAM minnet ska monteras i. Generellt sett för Intel baserade system ska Ram minnet monteras i port 2 och 4 medan AMD ofta har port 1 och 2. 

Steg 3.4 Moderkort och chassit

I detta steget är det dags för att montera moderkort i chassit. Börja med att lossa chassidelen från vänster om framsidan utav chassit (där startknappen brukar sitta). Hålen där moderkortet ska sitta är ofta utmärkta med ATX eller mATX beroende på vilken formfaktor du har. Titta i manualen för chassit för att se exakt hur moderkortet ska vara placerat. Sista steget i att montera moderkortet in i chassit är att ansluta chassikontakterna. Börja med att titta i manualen för ditt moderkort för att se hur kablarna ska anslutas korrekt. Dessa anslutningar gör så att USB portar och fläktar m.m. fungerar korrekt. 

Steg 3.5 hårddisk eller SSD

För att bygga gaming dator krävs en bra SSD och detta är väldigt enkelt att montera. I vissa fall kan du behöva en adapter för att kunna montera SSD in i chassit med detta är oftast om du har en 2.5 tum enhet. Har du däremot en M.2 enhet kopplas denna direkt in i M.2 portarna på moderkortet. En AIC PCIe SSD kopplas även den in i moderkortet, men in i en PCI express kontakt. Titta på manualen för att förstå hur din SSD ska installeras. Har du däremot en hårddisk ansluter du denna till moderkortet med en SATA-kabel.

Steg 3.6 grafikkortet

Grafikkortet ansluter du till en PCI-express -port som sitter på moderkortet. Viktigt här är även att kolla manualen så att du väljer rätt port ifall det finns fler portar att välja mellan. För att montera grafikkortet i chassit bör du kolla chassit manual där dem beskriver korrekt montering för ditt chassi. 

Steg 3.7 Nätaggregatet

För att kunna förse din egen byggda gaming dator med ströms krävs ett nätaggregat. Vart nätaggregatet ska monteras i ditt chassi står i manualen för chassit. Oftast finns det endast en plats där nätaggregatet kan placeras. Efter du monterat nätaggregatet korrekt i chassit är det dags för att ansluta alla komponenter in i nätaggregatet. 

Steg 3.8 Kabeldragning och fin justering

Sista steget är att dra kablarna korrekt och snyggt så att inte alla kablar ligger i en hel härva i chassit. Att dra kablarna snyggt förminskar även risken att en utav kablarna skulle hoppa ur, det gör det även enklare att montera in nya komponenter i din gaming dator. 

Steg 4: operativsystem

Innan du startar datorn se till så att du har all utrustning som tangentbord inkopplade. När du första gången startar gaming datorn är det viktigt att få upp BIOS genom att trycka på delete knappen. När du väl är inne i BIOS inställningarna bör du se till så att alla enheter upptäcks och att temperaturen inte är över 40 grader. Har du en Intel dator bör du aktivera XMP, om du kör AMD bör du aktivera DOCP. Detta gör att minnesmodulerna körs i rätt hastighet. 

Det vanligaste operativsystemet idag är Windows och det kan installeras på flera sätt. Med en optisk läsare kan du enkelt föra in en Windows skiva och följa instruktionerna. Har du däremot inte en optisk läsare kan du installera Windows genom en USB sticka. Om installationen gått korrekt och datorn startar bör bygget vara klart. Vill du inte bygga din egen dator kan du läsa vår artikel om färdigbyggda gamingdatorer här

Photo by Tekton on Unsplash

högre fps
Tips & guider
Hur får jag högre fps?

FPS, framerates eller på svenska ”bilder per sekund” är det som avgör hur många bilder som genereras per sekund i antingen ett spel eller i

Läs mer »