Vad är Hz på skärm

Vad är Hz och hur påverkar det spelet?

Skärmens uppdateringsfrekvens mäts i hertz eller ”Hz” som är förkortningen. En hertz är en händelse per sekund, alltså uppdaterar 144 Hz skärmar 144 bilder per sekund. Alltså betyder detta att desto mer Hertz en skärm har, desto bättre blir prestandan. Tittar vi på de flesta esport proffs idag ser vi ett tydligt sammanband, de flesta använder sig av en 240 Hz skärm eller högre. Detta är för att i och med att skärmen uppdateras oftare och du kan se dina fiender fortare. 

Ponera att två spelare möter varandra i ett spel där reaktionsförmågan är otroligt viktigt, exempelvis CS:GO. Om en av spelarna har en vanlig 60 Hz skärm medan den andra spelaren har en 240 Hz skärm så kommer att personen med 240 Hz skärmen tidigare se fienden eftersom bilderna uppdateras otroligt mycket fortare. 

Hur många Hz bör jag ha?

Detta är en fråga som beror mycket på vilket spel du spelar. Om du mestadels spelar MMO spel eller spel där reaktionsförmågan inte spelar så mycket roll kan du klara dig väldigt långt på en hederlig 60 Hz skärm. Om du däremot spelar spel där reaktionsförmågan är A och O rekommenderar vi att du minst har en skärm med 144 Hz. 

gaming

Om du just nu använder dig utav en 60 Hz skärm och byter upp dig till en 144 Hz eller högre kommer du att känna en otrolig skillnad och allt kommer ”flyta” mycket bättre. Om du 1 vecka senare kopplar in din gamla 60 Hz skärm igen kommer du förstå hur stor skillnaden är mellan dessa.

Hoppet mellan 144 Hz och 240 Hz är inte lika stort som mellan 60 och 144 men det märks definitivt. Idag skulle vi säga att de flesta gamers klarar sig bra på en 144 Hz skärm, eftersom 240 Hz skärmar fortfarande är ganska dyra i inköp och kommer att gå ner i pris. 

Photo by Abdul Barie on Unsplash