Chromebook eller laptop? Gör rätt val

Står du i valet och kvalet mellan en chromebook och en ”vanlig” dator? Det kan vara ett svårt val men i denna guide kommer vi att gå igenom fördelar och nackdelar med båda typerna av datorer. 

Fördelar med en chromebook

Chromebooks är billigare och kommer därmed vara det bästa valet för dig som inte har en stor budget. En bra chromebook kostar runt 4000 kronor vilket är bra mycket billigare än många laptops med Windows eller Mac OS som operativsystem. Så har du en tight budget kan en chromebook helt klart vara det bättre valet.

Sedan är en chromebook riktigt bra som en studiedator. Oftast har dom riktigt bra batteritider och snabba tangentbord vilket är viktigt för studenter. Däremot kanske datorn inte passar studenten som ska använda avancerade program där bättre komponenter behövs. Men om du endast antecknar kommer en chromebook passa utmärkt. 

Nackdelar

Den stora nackdelen med chromebooken är operativsystemet som är rätt så begränsat. Operativsystemet är väldigt säkert och enkelt att använda men inte lika fritt som Windows och Mac Os. Vissa mer avancerade program kommer helt enkelt inte att fungera på datorn och därmed blir du begränsad. 

Fördelar med en dator

En dator refererar vi till datorer som kör operativsystem som Windows eller Mac Os. Detta är det vanligaste valet men har sina fördelar och nackdelar. Den största fördelen med en dator är att den oftast är bättre då komponenterna prioriteras framför ett billigare pris. Alltså kan du få mer prestanda och en dator som klarar mer avancerade program. 

För arbete rekommenderar vi helt klart en vanlig dator då du får mer prestanda. En dator för CAD behöver exempelvis en stark processor så att den klarar av systemkraven. Att rita i CAD på en chromebook kan gå men då ska programmet finnas på Chrome OS och komponenterna vara starka. Om du ska spela på datorn är Windows det bästa alternativet eftersom på det operativsystemet kan nästintill alla spel laddas ner. 

Nackdelar 

Nackdelen med en ”vanlig” dator är att dom kan vara mindre säkra då operativsystemet är mer öppet. Du kan ladda ner fler program och risken för virus ökar. Om du däremot kan basic internet säkerhet och använder ett virusskydd är detta inget problem. 

Framtiden

En chromebook är nästan alltid i laptop form vilket betyder att byta komponenter inte är så lätt. På en vanlig stationär dator kan du enklare byta ut komponenter och på så sätt spara pengar. När din processor har blivit för gammalt behöver du endast byta processorn och inget annat. Detta kan i viss mån gå med en chromebook men är avsevärt svårare. 

Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan en chromebook och en laptop ligger i operativsystemet. En chromebook använder Chrome OS vilket är ett operativsystem utvecklat av Google. Fördelen med operativsystemet är att det är väldigt användarvänligt och säkert att använda. Alltså ett klockrent val för den som inte är jätte teknisk och vill bara ha något som funkar. Alla system-uppdateringar sköts automatiskt och det är lite som en stor smartphone. 

En laptop körs på ett annat operativsystem som inte är Chrome OS, oftast Windows eller Mac OS. Detta kan vara ett bättre val för dig som vill ha ett friare operativsystem där alla program kan laddas ner. 

dator startar inte
Tips & guider

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator.

Läs mer»