dator startar inte

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator. I denna guiden kommer vi att gå igenom flera åtgärder du kan ta när datorn strular. 

Steg 1 - se till så att datorn har ström

För det första bör du kontrollera så att datorn är kopplad till någon form av strömkälla. Det kan faktiskt vara så att självaste uttaget strular så välj ett annat uttag och testa igen. Har du otur kan det vara strömsladden som har gått sönder men det är väldigt sällsynt, i vilket fall som helst kan du testa att byta strömsladd. 

Har du en bärbar dator kan det vara så att den är urladdad. Testa att ansluta din bärbara dator till en strömkälla och vänta ett tag. Det kan även vara så att du råkat tagit fel kabel med fel polaritet eller volt. Så kontrollera att du har rätt strömkabel och testa igen. Du kan även testa laddaren på en annan laptop för att utesluta att det skulle vara laddaren det är fel på. 

Har du en stationär dator kan det vara så att nätaggregatet strular, det som ger ström till datorns komponenter. Att kontrollera så att nätaggregatet fungerar kan vara lite krångligt men om du råkar ha ett lika kraftfullt nätaggregat liggandes är det värt att testa installera det. 

Steg 2 - Lyssna och kolla

Försök att höra om det kommer någon form av ljud från datorn. Det kan vara någon enstaka komponent som slår igång och det är ett gott tecken. Att kolla efter komponenter som lyser är också smart och kan göras genom att öppna sidan av dator chassit. Hör du absolut ingenting när du trycker på startknappen får komponenterna helt enkelt ingen ström. 

Steg 3 - bildskärmen

En dator som inte startar behöver inte nödvändigtvis betyda att det är datorn det är fel på. Ett typiskt fel är att självaste skärmen inte fungerar. Om du hör att datorn startar korrekt men ser inget på skärmen är det förmodligen den som strular. Testa att koppla in skärmen igen, gärna i ett annat uttag om du har fler skärm uttag på datorn. 

Har du tillgång till en annan skärm med andra strömkablar är det smart att testa med en ny skärm för att utesluta att skärmen skulle vara trasig. Har du en laptop finns det även en liten chans att du kan koppla in en extern bildskärm för att kontrollera så att det inte är laptop skärmen det är fel på. 

Steg 4 - koppla ur annan hårdvara

Det kan faktiskt vara så att datorns komponenter inte lirar med någon annan form av hårdvara. Så koppla ur allt extra och testa igen. Har du nyligen installerat någon ny komponent kan det även vara värt att ta ut det och testa starta datorn igen.

Steg 5 - återställningsskivan

Startar fortfarande inte datorn bör du leta reda på en återställningsskiva för ditt operativsystem. Dessa skivor brukar följa med när man köper en ny dator. Har du inte tillgång till en återställning skiva kan du ladda ner den på ett USB minne som du ansluter till datorn. Har du tur återställer datorn sig korrekt och hoppar igång igen. 

Steg 6 - Starta i säkert läge

Att starta i säkert läge kan vara en snabb lösning för äldre datorer som inte startar. På äldre Windows datorer kan du starta datorn och trycka på F8. På de nyare Windows datorerna bör du automatiskt få ett meddelande vid uppstart där du kan välja att starta i säkert läge.  

Steg 7 - Ta dig till bios inställningarna

Om datorn startar men du når inte Windows kan du ta dig till bios inställningarna vilket man vanligtvis når genom att trycka F2 vid uppstart. Väl i inställningarna kan du kolla så att datorn startas med rätt hårddisk där Windows finns. Här inne kan du även kolla så att ditt RAM minne ser bra ut och så att ingen komponent är överhettad. 

Steg 8 - Undersök om du har virus

Har du otur har datorn blivit infekterad av ett virus som hindrar datorn för att startas. Det är väldigt svårt att ta bort viruset om man bara möts av en svart skärm när man startar datorn så då behövs en boot cd. Med hjälp av en boot cd från exempelvis Hiren’s kan du starta datorn med skivan och försöka köra en virussökning för att identifiera och ta bort skadligt virus. 

Steg 9 - Nedgradera windows

windows startar inte

Det kan vara så att en ny Windows uppdatering har krockat med hur din dator är konfigurerad och då måste man nedgradera till en tidigare version av Windows. Om detta är felet bör du kunna komma fram till ett alternativ där du kan välja att nedgradera till ett tidigare Windows. Väl inne i menyn kan du även välja att starta datorn i repair mode eller återställa datorn till en tidigare version. 

Steg 10 - Fel på hårdvaran

Om du har testat allt vi har listat och datorn fortfarande inte startar är det förmodligen fel på någon form av hårdvara inuti datorn. Att veta exakt vilken komponent eller del som är sönder kräver en rejäl undersökning där du får testa om du hittar signaler som inte finns eller om det är fel på volten i vissa komponenter.

Vi rekommenderar att du börjar vid nätaggregatet och jobbar dig inåt i datorn för att identifiera vilken komponent som har gått sönder. Är nätaggregatet sönder så fungerar ingen komponent i datorn eftersom det är självaste strömkällan. Det finns flera metoder att kontrollera om en komponent funkar eller inte men det gäller att leta efter ljud, signaler, lysen och komponentens temperatur. När du väl identifierat vilken komponent det kan vara så får du helt enkelt köpa en ny, installera och testa på nytt. 

Bästa SSD samsung
Tips & guider

Hur stor ssd disk behöver man?

SSD disken är en viktig komponent i datorn som är nödvändig för att snabbt skicka filer mellan komponenterna vilket leder till att spel och program

Läs mer»