bästa sällskapsspel

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen som du kan spela med vänner och familj. Totalt kommer vi att lista 28 stycken olika sällskapsspel som vi rekommenderar.

Ticket To Ride - Europe

Ett välgjort och roligt sällskapsspel

Bästa sällskapsspel

Detta sällskapsspel är en riktig klassiker som har spelats av oss flitigt. Ticket To Ride som spelet heter är ett grymt kul sällskapsspel som kan spelas av hela familjen. Det går ut på att bygga järnvägar över hela europa på ett strategiskt sätt. När man bygger vägar samlar man poäng och på så sätt blir det tävlingsinriktat. 

Det är ett enkelt spel som alla kan lära sig spela på kort tid. Har du spelat mycket Monopol innan kommer Ticket To ride passa dig bra. Det är lite samma koncept, man bygger upp ett imperium och den som lyckas bäst med detta vinner.

När Då Då?

Ett bra familjespel

Sällskapsspel familj

Detta är ett roligt familjespel som passar alla åldrar. Här gäller det att vara allmänbildad och ha koll på rätt datum för att vinna. Vinsten kommer förmodligen hamna hos de äldre spelarna men rätt var det är så kommer en fråga som de yngre är bättre på. Det är ett roligt spel som är lite annorlunda mot de klassiska frågesport spelen. 

Istället för att bara svara på frågor ska spelarna bilda en tidslinje med tio olika händelser i följd. Alltså behöver man inte kunna exakta årtal utan istället ska man sätta händelserna i rätt ordning.

Ja, Nej, Kanske Frågespel

Sällskapsspelet där man måste vara fåordig

Sällskapsspel

Dom klassiska frågesport spelen kan behöva lite variation ibland. I detta spel svarar man på frågor och samlar poäng, men det finns en hake. Man får inte säga ja, nej eller kanske. Låter kanske lätt, men efter lite frågor in brukar någon i gruppen tabba sig. 

Det gäller att tänka på sitt språk för att kamma hem vinsten och vi tycker att det är en riktig rolig tvist på dom vanliga frågesport spelen. Spelet resulterar ofta i skratt och innehåller knepiga frågor som ”vad blir ”aj” baklänges?”. Spelet har 1000 frågor så det finns gott om spelande tills man börjar känna igen frågorna igen. 

Cluedo

Perfekt för 2-6 spelare

sällskapsspel cluedo

Cluedo är ett roligt sällskapsspel som passar familjen som har tröttnat på dom klassiska frågesport spelen och behöver lite mer handling i spelen. I spelet ska man lösa mordet på herrgården och det krävs lite logiskt tänkande vilket är grymt för barnen. 

I spelet får man tänka och analysera för att luska fram vilken person som har begått vad i vilket rum. Det finns ingen tur i detta spelet utan det gäller att sätta igång hjärnkontoret och börja tänka. Spelet passar till två men enligt oss blir det mycket bättre om man är flera. 

 

HINT

Bästa brädspel för 15+ 

Sällskapsspel hint

I det här sällskapsspelet ska dina lagkamrater försöka gissa sig fram till vad du försöker förmedla. Det är ett riktigt roligt sällskapsspel som har en speltid på ungefär 45 minuter vilket är lagom för de flesta. 

För att förmedla vad du menar får du prata om saken utan att nämna den, nynna, göra charader eller ge dina egna typer av ledtrådar. Det finns totalt 600 spelkort så det finns gott om kort för att spela om spelet flera gånger. 

Codenames

Bästa partyspelet

Codenames är ett roligt partyspel där två lag spelar mot varandra. Här tävlar man om vem som kan komma i kontakt med sina agenter först genom att lista ut ledtrådar. Spelet är väldigt inkluderande där alla är en stor del av spelet. 

Det som gör detta spel extra roligt är att den anpassas efter gruppen. Det gäller inte att kunna flest ord, utan ordens associationer kopplade till personerna med i spelet. Det är ett grymt roligt spel som passar alla åldrar och upplevs bäst när man är flera spelare. 

Bezzerwizzer

Bästa sällskapsspelet där kunskap är avgörande

brädspel

Bezzerwizzer är ett kunskapsspel men som fortfarande kräver en viss taktik för att nypa hem vinsten. Spelet har 20 olika kategorier så att du kan påverka vilka frågor du vill svara på och på så sätt kamma hem mer poäng. 

Det som skiljer detta frågesport spel från andra är att du kan välja att ta bort en kategori som din motståndare är väldigt duktig på. Du kan även svara på frågor som dina motståndare inte kan och på så sätt sno poäng. Spelet handlar om att vara en riktig besserwisser med andra ord. 

Politiskt Inkorrekt

Bästa sällskapsspel för vuxna

sällskapsspel vuxna

Det här spelet passar äldre som gillar att tänja på gränserna och skämta om saker man egentligen kanske inte får skämta om. På namnet kan det låta som ett politik spel där man ska säga allt emot oppositionen men det är ifyllnadsfrågor som ”att kasta sten på polisbilar” och ”mamma blir glad av”. 

Det här sällskapsspelet är perfekt för vuxna men funkar även för yngre om man kan hålla en bra nivå. Man som spelare sätter själv gränserna och hur politiskt inkorrekt spelet är beror helt på spelarna. Vi kan garantera att spelet resulterar i väldigt mycket skratt i rätt sällskap. 

My City

Ett bra sällskapsspel där man bygger en stad

brädspel my city

Ett av dom roligaste sällskapsspelen är byggt av den tyska brädspel konstruktören Dr. Reiner Knizia. Det här spelet heter My city och går ut på att bygga en stad genom att lägga till flera  element spelbrädan och lägga till olika spelkort i spelet.

Spelet är ett legacy-spel vilket innebär att spelet ändras mellan omgångarna. Det går även att spela spelet utan legacy men när man väl lärt sig spelet ordentligt är det riktigt roligt. Det vi gillar med detta spel är att handlingar du tar tidigare i spelet kan även påverka längre fram. 

Vem vet mest?

Spela som dom gör på tv

sällskapsspel

Är du ett fan av programmet Vem vet mest är detta sällskapsspelet ett måste. Här spelar du som dom gör på TV och det är kunskap som är nyckeln till vinsten. Spelet är väldigt roligt och det går att spela endast 2 spelare upp till 8 spelare. 

Det finns totalt 2400 frågor så det tar ett bra tag innan man skulle börja känna igen frågorna. Detta gör att spelet går att spela flera gånger utan att det skulle försämras. Spelet passar alla åldrar och är perfekt för familjen under julaftonskvällen. 

Risk

Ett klassiskt spel som fortfarande är lika bra

bästa brädspel

Risk är ett spel som var väldigt populärt för ett par år sedan. Spelet är fortfarande riktigt roligt än idag och det är enligt oss det bästa brädspelet för dig som gillar att plocka mark och utöka ditt territorium.

Spelet har en bra balans mellan skicklighet och tur vilket gör spelet lite mer dynamiskt och roligare att spela. I det här spelet är varje drag en risk och det gäller att placera sina trupper strategiskt och slå bort motståndarens trupper. 

Monopoly Falska Pengar

Roligaste familjespelet

Monopol

Bland alla dom roligaste sällskapsspelen hittar vi det klassiska Monopol. Men det är inget Monopol spel som helst, I den här versionen har något lagt till falska sedlar och falska chanskort vilket ändrar spelets dynamik. Precis som det vanliga Monopol så vinner spelaren med mest pengar på slutet. 

Spelet är enkelt att förstå och passar hela familjen och är lite mindre avancerat jämfört med det vanliga Monopol. I spelet finns även en avkodare för att hitta förfalskningar och avslöja sina motståndare. 

Wavelength

Bästa partyspel

bästa partyspel

I det här partyspelet möts två lag på 1-6 personer där lagen turas om att läsa tankarna på de personerna i andra laget. Spelet är riktigt roligt och bidrar till en väldigt rolig stämning. Det gäller med andra ord att vara en riktigt bra tankeläsare för att kamma hem vinsten. 

Spelet är skapat av Wolfgang Warsch vilket är en bordsspels designer som tidigare gjort riktigt bra brädspel. Just nu är spelet ett av de högst rankade partyspelen i världen och vi kan förstå varför. Speltiden är på 30 till 45 minuter vilket vi tycker är alldeles lagom för att inte börja tröttna på spelet. 

Catan - Settlers of Catan

Bästa sällskapsspel för 3-4 spelare

Sällskapsspel 3-4

Till en början när man läser instruktionerna kan man klia sig lite i huvudet och fundera på vad man ska sätta sig o spela. Men efter att ha läst reglerna och spelat i 10 minuter hajar man hur spelet fungerar. 

I det här sällskapsspelet bygger du en din koloni och byter råvaror för att ta dig närmre vinsten. Spelet har en bra taktiskt sida och det går faktiskt att bli ruskigt bra på Catan. När man väl bemästrat spelet finns flera expansioner att köpa till för att öka nivån ett snäpp.

På 5 Sekunder

Ett sällskapsspel där det gäller att vara snabb 

5 sekunder

I det här sällskapsspelet gäller det att vara i rapp i munnen och kunna rada upp tre saker som står på kortet under 5 sekunder. Det är en blandning av skratt, stress och tänkande. Det är ett grymt roligt familjespel för familjen som har tröttnat på dom klassiska fråga spelen. 

Dom 5 sekunderna mäts med ett timglas så här fuskas det inget. Spelet går väldigt fort att förstå sig på och hela familjen kan börja spela på under 2 minuter. Spelet kan spelas som lägst 3 spelare och som högst 6 spelare samtidigt. 

Sequence The Board Game

Ett väldigt populärt familjespel

Bästa sällskapsspel

Sequence The Board Game är ett spel som funnits sedan 80-talet och är ett av dom roligaste sällskapsspelen genom tiderna. Detta spel går ut på att försöka skapa 2 sekvenser där du behöver fem markörer av samma färg i rad på spelplanen.

Spelet har en bra mix mellan tur, skicklighet och uppmärksamhet för att inte missa vad som händer på spelplanen. I spelet delar man upp sig i två lag och det gäller att hängda med i svängarna för att kamma hem vinsten. 

Spelet tar ett par minuter att lära sig men det går att ha kul i flera timmar innan man tröttnar. I och med att spelet funnits så länge är det god chans att dom äldre känner igen spelet från unga år. 

Trivial Pursuit Classic Edition

Ett roligt familjespel som hängt med länge

roligaste sällskapsspelet

Trivial Pursuit Classic Edition är ett av dom roligaste sällskapsspelen som finns på marknaden. Det är ett spel som funnits otroligt länge och än idag är det en storsäljare eftersom konceptet funkar i alla tider. Den här versionen har lite uppdaterade frågor som passar bättre för dom nyare generationerna. 

Spelet har funnits enda sedan 1981 och byggs på en stabil grund kring utmanande frågor som man måste svara rätt på för att ta sig fram i spelet. Speltiden är på cirka 60 minuter och det finns totalt 2400 frågor i spelet. 

Idiotkunskap Frågespel

Ett roligt sällskapsspel för vuxna

sällskap

Det här är ett sällskapsspel som inte är som alla andra frågespel. Här är frågorna lite roligare och kanske inte den mest allmänbildade har svaren på. Här frågas inte vem som vann VM i ihockey 2004 utan istället vilken människa som googlas på mest.

Vi tycker att det är ett uppfriskande spel som är mycket roligare än dom klassiska frågespelen. Spelet har totalt 400 frågor och spelas på ungefär 30 minuter. Spelet kan spelas som lägst 2 spelare men funkar även galant att spela flera stycken.  

Alga Alfapet

Hur bra är ditt ordföråd?

alga

Alfapet är en riktig klassiker när det kommer till bordsspel. Här gäller det att ha ett brett ordförråd och lösa ord via bokstavsbrickor. Spelet passar hela familjen och har en speltid på mellan 30 till 60 minuter. 

Det kanske inte är det roligaste sällskapsspelet men samtidigt lär man sig väldigt mycket nya ord vilket är bra ur ett akademiskt syfte. Det går att spela spelet upptill 4 spelare samtidigt och man vinner genom att samla poäng varje gång man sätter ett ord. 

Pandemic

En blandning av samarbete och strategiskt spel 

Pandemic

Pandemic är ett av dom roligaste sällskapsspelen eftersom det gäller att ha god samarbete för att förhindra smittorna att sprida sig. I det här sällskapsspelet gäller det att utveckla resurser så att man kan upptäcka botemedel och dämpa pandemin. 

Spelet har flera karaktärer som gör så att alla spelarna har olika möjligheter att stoppa pandemin. När karaktärerna och spelet är i igång gäller det att spela strategiskt för att hinna stoppa dom fyra smittorna. 

Detective Club

Ett roligt partyspel perfekt för 4-8 personer

sällskapspel topplista

Det här är ett partyspel som är enkelt att lära sig och man kommer igång på ett par minuter. Det finns inget stopp på kreativiteten och du kan antingen spela som en detektiv eller som en vanlig spelare. 

Spelet går ut på att en spelare skriver ner ett ord på alla spelarnas papper förutom en spelares. Spelaren som inte har tillgång till ordet blir därmed konspiratören. Sedan ska alla spelare spela korten som hör till ordet och sedan förklara på vilket sätt de kortet passar till ordet. Här måste den som inte fick ett ord snabbt tänka för att komma på sin motivering till kortvalet. 

Finans

Som ett uppgraderat monopol

bästa bordsspel

Finans är ett riktigt roligt sällskapsspel där man måste planera sin affärsstrategi och jobba sig fram med tomter, aktier och obligationer. Det är ett perfekt sällskapsspel för hela familjen och det krävs både strategi och en gnutta tur för att vinna. 

Spelet passar för 2-6 spelare och speltiden är på cirka 1 timme. Spelet passar alla åldrar och det går relativt fort att få uppfattning om hur spelet fungerar. Spelet kan ses lite som ett uppgraderat monopol. 

The Mind

Ett unikt sällskapsspel

roligt sällskapsspel

The mind är ett simpelt och enkelt spel men kräver ändå en strategi. Under spelets gång får man inte kommunicera om spelet varken verbalt eller fysiskt. Spelet är lite av ett experiment där man får känna av varandra och spelar med endast tankarna. 

Spelet passar bra för alla åldrar och speltiden är på cirka 15 minuter. Det går snabbt att komma igång och ofta spelar man spelet flera gånger om. För att nå dom högre nivåerna krävs det bra kemi i gruppen och ett par omgångar spel. 

Sushi GO!

Ett roligt litet familjekortspel

sällskapsspel sushi

I det här sällskapsspelet äter man sushi på restaurang och försöker fånga dom bästa sushirätterna som svischar förbi. Här samlar man poäng genom att samla mest sushi rolls eller sashimis. 

Spelet tar cirka 20 minuter att spela och passar bra för alla åldrar. Att bemästra spelet går fort och efter ett par omgångar kan man allt och lite till. Trots spelet är lätt att lära sig går det att sätta dit varandra och spela med lite tänkande. 

Labyrinth

Ett brädesspel där det gäller att hitta ut från Labyrinten

Labyrint

I det här spelet gäller det att använda sin skicklighet för att ta sig igenom labyrinten först. Spelet är lätt att lära sig och passar de flesta åldrar. Under spelets gång får man även tänka sig för vart motståndaren går för att inte öppna upp för mycket dörrar till frihet.

Spelet tar ungefär 15 minuter att spela och består av Spelplan, 34 labyrintbrickor, 24 föremålsbrickor och 4 spelpjäser. Spelet har funnits länge och det finns en god chans att dom äldre känner igen sig när man ser spelbordet. 

Schack

En riktig klassiker

schack

Schack är enligt oss det roligaste sällskapsspelet för två personer. Det är ett riktigt klassiskt spel som är lite klurigt att förklara bara såhär, men många kan reglerna. Schack är faktiskt riktigt roligt när man kommit in i spelet och lärt sig ett par öppningar. Att bara strö spela på tur är inte alls lika kul som att implementera lite strategi. 

Om du börjar spela mycket och sedan saknar en vän att spela med finns alltid webbsidor där du kan spela schack mot andra. Ofta har man en rating så att man möter spelare i samma nivå som en själv. Det här schack setet är i trä och innehåller allt som behövs för att spela schack hemma. 

Schack är riktigt bra hjärnträning och perfekt att lära sitt barn i tidig ålder. Vi gillar schack eftersom det inte finns någon högsta nivå. In princip kan man alltid utvecklas och bli en bättre schack spelare. 

Monopol Classic

Beprövat koncept

monopol brädspel

Nånstans i listan behövde vi även få med det klassiska Monopol spelet. Förmodligen har de flesta nån gång under sina liv spelar Monopol men alla äger inte ett eget exemplar. Spelet går ut på att göra affärer på tomter och fastigheter och klättra på stegen upp till toppen. 

Var det flera år sedan du spelade sist kommer du märka att denna variant fått sig ett nytt utseende och nya valörer vilket är uppfriskande för dom som spelar Monopol ofta. Spelet passar alla i familjen och kan ta flera timmar innan någon i gruppen vinner. Totalt finns det 8 spelpjäser vilket gör att 8 personer kan spela samtidigt. 

Speak Out

Det här sällskapsspelet resulterar ofta i gapskratt

speakout

I Speak out ska man dra ett kort och försöka uttala en mening samtidigt som man har ett munstycke i munnen. Meningen får man färdigt från spelkorten och man har en viss tid på sig att uttala meningen så att dom andra förstår vad man säger. 

När man gissat rätt får man kortet och den med mest kort vinner. Det är ett riktigt roligt spel som får en att skratta men kanske inte spelet man spelar i flera timmar. Spelet passar för 4 till 10 spelare.  

dator startar inte
Tips & guider

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator.

Läs mer»
Cyber monday gaming
Tips & guider

Cyber monday gaming tips 2023

Cyber monday infaller första måndagen efter Black friday och det är ett bra tillfälle att köpa på sig ny gaming utrustning om man missade fredagens

Läs mer»
Extern hårddisk
Köpguider

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna

Läs mer»