Spelkonsol barn

Dom 5 bästa spelkonsolerna för barn

Att köpa en spelkonsol till sitt barn kan vara knepigt eftersom tekniken har gått så mycket framåt och begreppen i ämnet blir allt fler. I denna artikel kommer vi att reda ut vilken som är den bästa spelkonsolen för barn och recensera 5 olika konsoler vi rekommenderar.

Att som barn spendera sin fritid med spel behöver inte vara så fel som många tror. Att spela spel i tidig ålder tränar barnets logiska tänkande, förmågan att samarbeta och framförallt språkkunskaperna. Idag spelar många barn med varandra online och kommunicerar i spelet eller via applikationer som Discord. Med kommunikation i bilden blir nästan spelen som en lagsport och det gäller att kunna lyssna på sina spelvänner för att ta sig vidare i spelet. 

Spelkonsoler är det billigaste sättet att komma igång med gaming. En riktig gaming dator kräver dyra komponenter och mycket kringutrustning som tangentbord, mus och headset. En spelkonsol kräver endast självaste konsolen och ett spel för att ha kul med. Vissa spelkonsoler som Xbox och Playstation kräver en TV eller en datorskärm för att spela med. 

Bäst i test: Spelkonsoler för barn

Här nedan listar vi dom 5 bästa spelkonsolerna vi rekommenderar till barn i alla åldrar. 

Spelkonsoler:

Nintendo Switch

Prisvärd och portabel

Nintendo switch

Nintendo switch är en perfekt spelkonsol för barn eftersom den erbjuder mycket kraft till ett bra pris. Det är som en liten speldator där du kan köpa till flera olika spel och tillbehör. Spelkonsolen tar inte upp mycket plats och är oerhört portabel vilket är bra när man är på resande fot. 

Spelkonsolen kan kopplas upp mot teven för en bättre spelupplevelse eller spelas i handhållet läge med en 6,2 tums skärm. Till denna konsol kan man även köpa till flera spelkonsoler för att spela flera stycken samtidigt. Denna modell har även en fått en processor som går snålare vilket gör att konsolen har en batteritid på 9 timmar. 

Anledningen till att vi gillar denna konsolen så mycket är för att den är väldigt praktiskt och stöttålig. Det finns även ett väldigt brett utbud av spel som är anpassade för barn där det gäller att tänka och spela strategiskt vilken kan vara nyttigt i tidig ålder. Exempel på populära spel till Switch är Mario kart, Monopol och det klassiska spelet Legends of Zelda. 

Eftersom att det går att köpa till så kallade Joy cons kan hela familjen spela mot varandra i titlar som Mario party där man kör små minispel och samlar poäng. Det enda negativa är att Joy con kontrollerna är ganska dyra men ett måste om man vill spela flera på samma konsol. 

Xbox Series X

Den nyaste Xbox konsolen

Xbox Series X

Xbox Series X är enligt oss den bästa spelkonsolen för barn som söker riktigt bra prestanda som klarar av 4K spel. Denna konsolen är otroligt snabb och kan likställas med en gaming dator fast till ett mycket bättre pris. 

Jämfört med Xbox one som släpptes 2013 har den nya Series X trimmats rejält och är ett mycket bättre köp för framtiden då spelen hela tiden utvecklas grafik och prestanda mässigt. Xbox Series X har 12 teraflops GPU-prestanda som tillsammans med 16 GB grafikminne gör att konsolen laddar spelen otroligt fort. 

Konsolen har även en SSD på 1 TB vilket gör att du har gott om lagring för ett brett sortiment av spel. Till konsolen finns även väldigt mycket spel för barn som exempelvis Minecraft, Stardew Valley och Ori and the Blind Forest. Köper man till en kontroll till konsolen kan man även spela två stycka samtidigt. 

Det negativa med denna spelkonsolen är att den är väldigt dyr och inte så portabel. I förhållande till hur mycket prestanda man får har konsolen ett bra pris men kan vara lite överdriven för dom enklare barnspelen. Men prestandan är ändå bra att ha där för när barnet blir äldre och den vill spela mer prestanda krävande speltitlar. 

Nintendo Switch OLED

En bättre version av det klassiska Nintendo switch

Nintendo switch oled

Nintendo Switch OLED liknar till stor del den vanliga Switch konsolen men har ett par förbättringar. Det är en bra konsol till barnet som söker lite mer prestanda än vad som erbjuds i det vanliga Switch konsolen. 

Denna varianten har en större och bättre skärm vilket ökar gaming upplevelsen. Skärmen är numera en OLED skärm vilket innebär att den har bättre färgåtergivning och kontraster. Skärmen har även blivit lite större och är numera 7 tum vilket vi tycker är bättre. Denna variant har även lite bättre högtalare och ett stativ för skärmen så att man kan spela två spelare samtidigt. 

OLED versionen kostar någon tusenlapp extra och har samma spel som Nintendo Switch har. Söker man inte de där lilla extra i Switch konsolen funkar den vanliga varianten galant men det går inte att förneka att OLED versionen är mycket bättre i vissa avseenden. Denna versionen har även fått mer lagring och har numera 64 GB jämfört med 32 GB som sitter i den vanliga Switch versionen. 

Precis som den vanliga Switch konsolen kan du ta med dig OLED versionen vart du vill. Du är inte alls lika bunden som en vanlig spelkonsol och kan spela i bilen, på bussen eller varför inte utomhus? 

Xbox Series S

En prisvärd spelkonsol

Xbox series s

Xbox Series S är en prisvärd konsol och ett billigare alternativ om du vill ha en nyare Xbox konsol. Series S har inte lika bra prestanda som Series X men har däremot en mycket bättre prislapp. Exempelvis har inte Series S 4K grafik likt Series X men stödjer däremot 1440p grafik vilket är bra nog för de flesta. 

Konsolen har 4 teraflops GPU-prestanda och ett grafikminne på 10 GB vilket tillåter dig att spela spel i 120 FPS med HDR. Konsolen har en SSD på 512 GB vilket gör att spelen laddas snabbt och utökar utrymmet i konsolen så att du får plats med flera spel. Jämfört med den tidigare One konsolen är Series S mycket snabbare och erbjuder bättre spelupplevelse. 

Series S har en snygg vit design och tar inte upp mycket plats i hemmet. Konsolen måste kopplas upp mot en tv eller annan bildskärm för att kunna ändvändas vilket inte gör den lika portabel som Nintendos konsoler. Det som Xbox gör bättre än Nintendo är kontrollen som är mycket behagligare och bättre att spela med. 

För priset får man väldigt mycket konsol och passar perfekt för gamern som inte behöver de senaste funktionerna och den bästa prestandan. Förstå oss rätt, prestandan är grymt bra. Men inte i närheten av Series S. Har du ett Xbox One sedan tidigare fungerar även flera tillbehör till Series S konsolen. 

Nintendo Switch Lite

Bästa billiga spelkonsol

Nintendo Switch lite

Nintendo Switch lite är den bästa spelkonsolen för barn sett till pris. Det är en billigare spelkonsol som fortfarande har riktigt bra spelupplevelse likt dom andra Switch konsolerna. Konsolen är oerhört portabel och passar perfekt för barnen på resan. 

Konsolen har spelen man vill ha och liknande funktioner som dom dyrare versionerna. På Nintendo Switch lite kan man inte ta bort kontrollerna på sidan vilket gör att den endast kan spela i handhållet läge. Alltså kan man inte koppla upp Switch lite mot en tv eller annan bildskärm. 

Det går fortfarande att koppla upp ett par andra joy cons för att spela två stycken på konsolen. Konsolen kommer även i flera roliga färger så att ditt barn kan ha konsolen i sin favoritfärg. Konsolen påminner mycket om dom tidigare Nintendo 2DS konsolerna men med mycket bättre prestanda och bild. 

Fördelen med denna konsol är priset. Annars är det inte mycket som slår den vanliga Switch varianten. Denna konsol har en lite mindre skärm än den vanliga Switch versionen och något sämre batteritid. Minnet är detsamma som den vanliga Switch konsolen och kan utökas med ett Micro SD-kort. 

Vilken spelkonsol ska jag köpa till mitt barn?

Vilken som är den bästa spelkonsolen för barn är en svår fråga att svara på och det beror mycket på vad ditt barn gillar att spela. Gillar ditt barn att spela lite överallt i huset rekommenderar vi att köpa ett Nintendo switch. Med en Nintendo konsol kan barnen spela lite var som helst och behöver inte förhålla sig till kablar eller bildskärmar. Det är perfekt på bilresan då man behöver få lite lugn och ro bakom ratten. Switch konsolerna är även väldigt prisvärda och har väldigt mycket spel som man kan köpa till. 

Det lite tråkiga med Nintendo switch är att spelen kan vara rätt så dyra. Nu är dock spelen fyllda med olika aktiviteter så det behövs inte super många spel för att få variation i sitt spelande. Spelar man inte super mycket räcker ofta 2 till 3 olika spel. Sedan finns det även väldigt mycket annat tillbehör som man kan köpa för att göra Nintendo switch konsolerna roligare. Exempelvis finns det rattar och tillbehör så att man kan spela Mario Kart hemma i vardagsrummet. 

Det är viktigt att sätta sig in i barnets intresse och ta reda på vilka spel ditt barn gillar. På så sätt kan du göra rätt köp från början och slippa returer. De flesta konsolerna har ett otroligt brett sortiment av spel och du kan alltid googla konsolen och spelets namn för att se om spelet är kompatibelt med vald konsol. 

Vilket är den bästa spelkonsolen för barn?

Enligt oss är den bästa spelkonsolen Xbox Series X eftersom den konsolen erbjuder otroligt bra prestanda och riktigt bra spelupplevelse. Men det är samtidigt konsolen i listan som har den högsta prislappen. Fördelen med ett dyrare Xbox är att den är väldigt framtidssäker och kommer klara av nya spel som kommer kräva mycket prestanda. Det är även en bra konsol för de äldre barnen som behöver lite mer underhållning. 

Passar inte Series X sin budget kan man alltid köpa ett Series S vilket är en billigare spelkonsol men som fortfarande är riktigt bra. Fördelen med Series S är att den kostar flera tusen mindre och tar upp otroligt lite plats. Series S erbjuder riktigt hög spelupplevelse och är ett bättre köp än exempelvis den gamla One konsolen. 

Vill man komma undan så billigt som möjligt men fortfarande köpa en bra konsol kan man hitta dom äldre PS4 och Xbox konsolerna till riktigt bra priser. Dessa konsoler är extra billiga eftersom dom nya konsolerna PS5 och Series X har allt fokus på sig. De gamla konsolerna har ofta tillräckligt med prestanda för dom enklare barnspelen. 

bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»
dator startar inte
Tips & guider

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator.

Läs mer»
Cyber monday gaming
Tips & guider

Cyber monday gaming tips 2023

Cyber monday infaller första måndagen efter Black friday och det är ett bra tillfälle att köpa på sig ny gaming utrustning om man missade fredagens

Läs mer»