Kylplatta laptop

Bästa kylplatta för laptop 2023

Ett ständigt problem med laptops är överhettning, men det finns en lösning. En kylplatta för laptopen gör så att din laptop får mer luft och kan därmed köras svalare. En kylplatta bidrar till bättre prestanda och komponenter med längre livslängd. 

Laptops blir väldigt lätt överhettade eftersom kraftfulla komponenter har trycks ihop på en väldigt liten yta. Detta gör att luftflödet i datorn blir sämre och ingen ny luft kan trängas in mellan komponenterna. Det är här kylplattan är till hjälp för att tillföra mer luft. 

En gaminglaptop kräver extra mycket kylning och ofta har dom uppgraderad kylning från fabrik. Men denna extra kylning är ofta inte tillräcklig när man spelar spel som sätter lite press på datorn. Därför är en kylplatta till gaminglaptops extra viktigt för att hålla rätt temperaturer. 

Kylplatta till laptop:

Plexgear Twin Cool

Prisvärd och effektiv kylplatta till laptop

Kylplatta till laptop

Plexgear Twin Cool är en kylplatta till laptops som har en skärm på upp till 17 tum. Kylplattan drivs med två fläktar och funkar riktigt bra för att hålla dina komponenter svala. Kylplattan är väldigt effektiv och enkel att koppla in eftersom den drivs genom USB uttaget på din laptop. 

Kylplattan har en av och på knapp och får snabbt din dator att bli svalare eftersom den har ett luftflöde på 250 m³/h. Kylplattans mått är på 360x280x45 mm och den funkar även om du har en mindre laptop skärm än 17 tum. 

Fläktarna på denna kylplatta är väldigt tysta och är inte störande medan man arbetar eller spelar. En kylplatta till laptopen ska gärna inte kosta för mycket och här har Plexgear verkligen pressat ner priset. I listan 

Cooler Master NotePal XL

Tyst och effektiv kylplatta

Kylplatta cooler

Denna laptop kylplatta från Cooler master är en extra stor kylplatta som passar för laptops med skärmar upp till 17 tum. Kylplattan har en snygg design och har en stor fläkt som gör så att din laptop går kallare. 

Fläkten är på 230mm och med rätt ventilationshål i din dator fungerar kylplattan riktigt bra. Den hjälper även till med att ge dig en mer ergonomisk position vilket är viktigt när man spelar flera timmar i sträck. 

Fläkten drivs via USB vilket innebär att du kan driva kylplattan från din laptops uttag. Kylplattan har även en kontroller för fläkthastighet och en snygg blå färg som kommer från LED lampan i kylplattan. Som lägst har kylplattan en ljudnivå på 19 dB vilket gör att du inte störs medan du arbetar eller spelar. 

Targus Laptop kylplatta

Tyst och effektiv kylplatta

Kylplatta laptop

Denna kylplatta från Targus passar till laptops med en tum på mellan 15 och 17. Kylplattan har en snygg minimalistisk design och ger din laptop en liten lutning vilket gör att du använder laptopen mer ergonomiskt. 

Som med andra kylplattor kopplas denna kylplatta in i laptopens USB port. Kylplattan har dubbla fläktar och en dubbel beläggning vilket gör att du både skyddar komponenterna och dina ben från att bli för varma. 

Fläkthastigheten är på 1 900 varv/min vilket gör att dina komponenter håller sig bra kylda medan du spelar prestandakrävande spel. Kylplattan har en inte allt för störande ljudnivå och det går att både jobba och spela i lugn och ro medan kylplattan är på. 

Svive XMM4 Laptop-kylare

Kylplatta från Svive

laptop kylplatta

Denna kylplatta från Svive passar bra för gaminglaptops som behöver gå lite kyligare. Den har en snygg design och totalt fyra fläktar för att se till så att laptopen kyls ordentligt medan du spelar. 

Kylplattan passar till laptops med en skärm upp till 17,3 tum och kan även fällas upp baktill för att få en bredare lutning på plattan. Detta gör att man kan spela mer ergonomiskt under en längre tid.

Kylplattans fläktar går att justera i olika fläktlägen och laptopen sitter säkert på kylaren med hjälp av två stycken glidskyddsarmar. Kylplattan har rött ljus inuti och passar perfekt för gamern som behöver spela lite kyligare. 

Deltaco Laptopkylare 15,6"

Perfekt för mindre laptops

kylplatta laptop

Deltaco Laptopkylare är en bra laptop kylare för dig som har en laptop med en skärm på 15,6 tum. Kylplattan har två stycken 120mm fläktar som har blå LED-belysning vilket gör att kylplattan både är snygg och kyler bra. 

Totalt finns det fem stycken olika lägen på lutningen vilket gör att du kan hitta ett läge som passar din spelstil. Att köra med lite lutning bidrar även till bättre ergonomi vilket är positivt. Som vanligt går kylplattan att kopplas in via laptopens USB för smidig strömtillförsel. 

På denna kylplatta kan du styr fläkthastigheten med ett vridhjul och på så sätt minska ljudnivån om du behöver fokusera. Kylplattan har en ljudnivå mellan 12-25 dB beroende på hur mycket fläkt du behöver. 

Hur funkar en kylplatta till laptop?

Kylplattan är som ett extra underlag du sätter din laptop på för att få mer luftcirkulation i datorn. Detta medför lägre temperaturer och bättre välmående för komponenterna i datorn. En kylplatta kan vara  nödvändigt om du märkt att din laptop snabbt överhettas och behöver lite hjälp på vägen. De flesta kylplattor kostar mellan 300-500 kronor och kan vara till stor hjälp. 

Många kylplattor har även en liten lutning vilket gör att du kan arbeta eller spela mer ergonomisk. De flesta kylplattor har en lutning som går att justera så att du kan hitta den perfekta lutningen för dig. 

Nästintill alla kylplattor kopplas in via USB in i laptopen vilket gör att dom är väldigt smidiga att handskas med. Många kylplattor har även mycket LED lysen och det beror på att de flesta kylplattor är anpassade för gamers och då ska det passa med resten av gaming temat. 

Varför kyler min kylplatta inte?

Om du har köpt en kylplatta till din laptop och märker ingen skillnad i temperaturer kan detta bero på flera anledningar. Den vanligaste felet är att kylplattan inte är anpassad efter just din laptops ventilation. Din laptop kanske tar in luft på sidorna medan kylplattan endast fläktar upp mot baksidan. 

I vissa fall kan även kylplattan försämra luftflödet om du inte din laptop är kompatibel med kylplattan. Det gäller att kolla under sin laptop och hitta vart ventilationen sitter för att lista ut vilken kylplatta man behöver. 

Få bättre temperaturer i laptopen

När du använder en laptop är det viktigt att du gör detta helst på ett bord och inte i sängen där laptopen lättare kan överhettas. Tänk också på att solens strålar har en liten påverkan så sitt helst där solen inte träffar rakt på laptopen. En annan sak som är värt att göra om laptopen inte kyls ordentligt är att kontrollera så att alla fläktar fungerar korrekt och eventuellt även använda tryckluft för att få bort damm som kan vara på fläktarna. 

En annan anledning kan vara så att du kör din laptop för hårt. För lite lagring och för mycket program samtidigt kan helt enkelt vara för mycket för din laptop. Vårt tips är att rensa din laptop på onödiga filer och endast köra ett program i taget för att sänka temperaturen något. 

Vi rekommenderar att du kör en systemrensning och tar bort alla skadliga filer och ser om det gör någon skillnad. Om inte det hjälper kan det vara dags för en fabriksåterställning där du blåser rent hela datorn och tar bort allt tidigare innehåll. Tänk dock på att spara allt du vill ha kvar på exempelvis en USB sticka för att inte gå miste om filer som försvinner vid återställningen. I vissa fall blir laptopen som en helt ny dator när den får återställas och börja om på en färsk windows utan massa onödiga filer.

Hur vi utsåg bästa kylplatta

När vi gjorde detta testet tittade vi på flera modeller och jämförda dom för att ta fram de bästa. Vi tittade på hur bra plattorna kyler laptops och vilken som kyler bäst för minst pengar. Vi har även gjort mycket research där vi läst på forum och recesioner från kunder. På detta sättet kan vi ta del av information som vi har missat. Recensionerna är bra eftersom indikerar de på att något är fel kan vi dyka djupare i detta. 

bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»
dator startar inte
Tips & guider

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator.

Läs mer»
Cyber monday gaming
Tips & guider

Cyber monday gaming tips 2023

Cyber monday infaller första måndagen efter Black friday och det är ett bra tillfälle att köpa på sig ny gaming utrustning om man missade fredagens

Läs mer»