Bästa Smartwatch

Bästa smartwatch 2023 för enklare vardag

En smartwatch är en klocka utrustad men liknande funktioner som en smartphone, perfekt för dig som vill ha full kontroll en armlängd bort. Med den bästa smartwatchen kan du både läsa och svara samtal, sms, mail och mycket mer som en smartphone kan. 

I denna artikel kommer vi att recensera och jämföra 5 olika smartwatches så att du kan hitta en modell som faller dig i smaken. Beroende på vad du behöver erbjuder dom olika tillverkarna flera modeller som kan mäta puls, EKG, kaloriförbrukning och mycket annat användbart som berättar någon om din hälsa.

Innan du köper en smartwatch bör du fundera på vad den ska användas till. Är du mycket ute till havs kan en vattentät och stöttålig smartwatch vara att föredra. Spenderar du mycket tid på kontoret kan en smartwatch med bra kalender och mail vara att föredra. Med andra ord gäller det att veta vad man är ute efter för att göra ett bra köp.

Smartklockor i testet:

Bästa smartwatch 2023

bästa smartwatch

Apple watch series 8

Apple Watch är smartwatchen som passar bäst för Iphone användare. Det är en snygg och stilren klocka med användbara funktioner.

Apple Watch är en mycket vanlig smartklocka och har funnits sedan 2015. Precis som iPhone-modeller kommer nya modeller ut då. Serie 8 är en ny modell som har mycket bra användbarhet och funktioner. 

Med denna smartklocka kan du svara på samtal, meddelanden och mail via klockan, vilket kan vara väldigt bekvämt om du är upptagen med annat. Klockan kan även ge dig samma notiser som du får på din mobil, vilket gör att mobilen stannar i fickan längre. 

Om du har en iPhone, bör du ha en Apple eftersom den integreras så bra med telefonen. Ur säkerhetssynpunkt är klockan riktigt bra eftersom den har falldetektering, SOS nödsamtal och kollisionsdetektering. Med falldetektering känner klockan av om du faller och ger dig alternativ om du vill ha hjälp. Vi tycker att detta är en trevlig funktion som är bra för äldre människor. Olycksdetektering kan upptäcka om du har varit med om en bilolycka.

Bästa smartwatch för Samsung användare

Samsung galaxy watch 5

En sportig smartwatch från Samsung med bra användarvänlighet, många appar och en snygg design.

Galaxy watch 5 är Samsungs motsvarighet till Apple watch, och dom gör det väldigt bra. Denna smartwatch har en snygg sportig design och en väldigt hög användarvänlighet vilket är viktigt när man ska peta med fingret på en otroligt liten skärm. 

Likt Apples klocka kan du mäta EKG och puls vilket gör att du kan upptäcka oregelbundenheter i tid. Klockan kan även mäta blodtrycket vilket är bra att hålla koll på om du redan har högt blodtryck. Klockan kan även mäta träningsaktiviteter och kroppsfettprocenten vilket är kul att se när man väl gått framsteg i träningen. 

En annan fördel med denna smartklocka är att du kan bära den under natten. Medan du sover mäter klockan din sömnkvalitet och spårar dina sömnstadier i allt från ljus, djup till REM sömn. Allt du kan göra på din Galaxy mobil kan du även göra på klockan. Du kan kolla på youtube-videos, navigera med Google maps, smsa, skicka mail, surfa på webben och ta emot samtal. 

Anledningen till att vi gillar denna klocka så mycket beror på klockans pris. Den är avsevärt billigare än Apples nya klocka men har samtidigt liknande funktioner. Med andra ord är det väldigt mycket klocka för pengarna och den ultimata klockan för Galaxy användare. 

Bästa smartwatch för träning

Smartwatch träning

Fitbit versa 4

Fitbits smartklockor är extra anpassade för träning och har en rad smarta funktioner som gör träningen effektivare.

Fitbit är den bästa smartwatchen för dig som gillar att vara aktiv och träna. Denna klocka mäter pulsen dygnet runt och även din aktivitet under dagen. Den ger i slutet av dagen bra feedback på hur mycket du rört dig under dagen och är perfekt för den hurtige. 

Fördelen med en Fitbit smartwatch är att den passar till flera enheter och inte bara till IOS eller galaxy smartphones. Men det gör också så att den integrerar lite sämre på vissa fronter med mobilen. Klockan har däremot mycket funktioner som integrerar med telefonen som samtal, sms och mail. Klockan har en snygg design och det finns hundratals urtavlor att välja mellan så man kan sätta sin personliga touch på klockan. 

Det är som sagt en riktigt bra träningsklocka där du har över 40 stycken träningslägen för att få realtidstatistik över träningen. Efter träningen har du även väldigt mycket nyttig information som exempelvis pulszoner där du kan se vart du anstränger dig mest under din träning. Klockans design gör även så att den sitter på ordentligt under jogging eller gympasset. 

Smartwatchen är vattentät på ner till 50 meter vilket gör att det är en perfekt klocka att ha om man gillar havslivet. Den fungerar därmed även att använda när man simmar vilket gör att du endast behöver ta av klockan när du simmar. Batteritiden är även riktigt bra och ger dig 6 dagars användning på en laddning. 

Bästa Apple watch

smartwatch bäst i test

Apple Watch SE 44 mm

Apple Watch SE är billigare än den nya Series 8 men har fortfarande grymt bra prestanda och användarvänlighet.

Apple watch SE är ett lite billigare alternativ till Series 8 och passar perfekt för dig som inte behöver funktioner som exempelvis EKG och mätning av syrenivån i blodet. Watch SE ser nästintill exakt likadan ut som den dyrare Series 8 eftersom skillnaden ligger i hårdvaran. 

Med Watch SE har du dom typiska funktionerna som telefon, sms och mail vilket brukar vara dom tre mest användbara funktionerna hos smartwatch bärare. Klockan har även flera säkerhetsfunktioner som Series 8 vilket innefattar falldetektering, nödanrop SOS och kraschdetektering. Det är dessa tre funktioner som gör Apple klockan till den bästa smartwatchen ur ett säkerhetsperspektiv. 

Ur ett aktivitets och tränings perspektiv är klockan bra att använda vid träning eftersom den integrerar med hälsa appen i din iphone och har sin egna app ”träning” i klockan. I träningsappen kan du välja aktivitet, följa träningen i realtid och se statistik när din träning är avslutad. Vi anser att det är en riktigt bra klocka för träning eftersom den är precis i sin räkning och visar inga glädjesiffror. Med klockan kan man exempelvis se löpkraft, pulsintervall, kalorier och mycket mer. 

Likt den dyrare Series 8 kan du mäta dina olika sömnfaser och få statistik över REM-sömn, bassömn och djupsömn. Vi tycker att denna funktionen är sisådär eftersom få sover med smartwatchen på men den är bra att ha om man sover oroligt. Den smartwatch vi har skrivit om är 2022 versionen och en uppgraderad version av den ursprungliga SE modellen. 

En galaxy watch till bra pris

Smartwatch 4

Samsung Galaxy Watch 4

Galaxy Watch 4 är billigare än den nya Watch 5 och är ett mer prisvärt köp för dig som inte behöver det nyaste.

Samsung Galaxy Watch 4 är den bästa smartwatch för dig som har en Galaxy och känner att du inte behöver den absolut nyaste klockan på marknaden. Denna klocka har en bättre prislapp än den nya Galaxy watch 5 och har väldigt liknande funktioner som den nyare klockan. 

Galaxy Watch 4 passar bäst för dig som har en Galaxy telefon men passar även med flera olika android telefoner. Haken är att alla funktioner funkar inte på dom olika android telefonerna utan det krävs en Galaxy smartphone för att komma åt alla funktioner. Smartwatchen har en snygg design och ett band som passar riktigt bra för träning. Givetvis finns även flera olika typer av band som du kan välja mellan för att sätta din egna prägel på klockan. 

Smartwatchen kan också mäta blodtryck och EKG via BioActive-sensorn vilket är sensorn som gör denna smartwatch värd att köpa. Sensorn kan även känna av din puls och ge dig statistik i slutet av dagen. Eftersom BioActive-sensorn kan mäta så mycket olika värden är det en grymt bra träningsklocka som kan ge dig väldigt nyttigt statistik kring din träning. 

Med klockan kan du både läsa din fettprocent och muskelmassa vilket är roligt om man tränar mycket. Är man tävlingsinriktad och har flera vänner som också är det kan man dela sin aktivitet med andra där steg och aktivitetsnivå uppdateras i realtid. 

En bra träningsklocka

smartwatch träning

Fitbit sense 2

Fitbit sense 2 är en grymt bra smartwatch för löpning, gymmet och vardaglig träning. 

Fitbit sense 2 är smartwatchen för dig som gillar att vara aktiv och mäta din träning. Det är en riktigt snygg klocka som sitter bra på handleden medan du joggar, simmar eller gymmar. Vi gillar denna smartwatchen eftersom den integrerar bra med flera olika smartphones och mäter olika värden dygnet runt för att ge dig rapporter över din hälsa. 

Smartwatchen har pulsmätning dygnet runt och stresshantering som hjälper dig att identifiera när du stressar vilket gör att du kan bättre kan förstå när och varför du stressar. Exempelvis kan du se om koffein drickande har koppling till din stress eftersom klockan kartlägger ditt mående under dagen. Klockan har även guidade mindfullnes övningar så att du kan börja leva ett mer fridfullt liv. 

Anledningen till att vi tycker det är en så bra träningsklocka beror på hur mycket olika aktiviteter klockan kan mäta. Du kan välja mellan olika träningslägen för att få precis statistik över jogging, skidåkning eller när du golfar. Klockan mäter även din aktivitet under dagen och på kvällen kan du se hur mycket steg du har tagit, hur mycket kalorier du har bränt och när du har varit som mest aktiv. 

Smartwatchen kan även vara bra att använda när man sover eftersom den inbyggda mikrofonen kan känna av om du snarkar. Snarkning kan påverka sömnen negativt och därför kan klockan vara väldigt händig för att öka sin sömnkvalitet. En annan sak vi gillar med klockan är att den har en EKG app som dom dyrare smartwatch klockorna. Denna app kan utvärdera om du har hjärtflimmer eller oregelbunden rytm. 

För dig som behöver det bästa

smartwatch ultra

Apple watch ultra

Apple Watch ultra är en dyrare smartwatch och passar dig som gillar äventyr, friluftsliv och extremsport.

Apple watch ultra är Apples nyaste och dyraste klocka som passar dig som vill ha det värsta, och lite till. Denna Apple watch har alla grymma funktioner som dom tidigare versionerna men kommer med en robustare konstruktion som gör att klockan kan tas med ut på äventyr där stöttålighet är viktigt. 

Smartwatchen har ett titanhölje för bättre stöttålighet och klarar nu mera att dyka med på upp till 100 meters djup. Klockan har även nya appar för dykning och en omgjord kompass som är mer precis och bättre än dom innan. Samtidigt passar klockan riktigt bra in i vardagen där man vill kunna svara på samtal, sms och mail utan krångel. 

Anledningen till att Ultra versionen är så mycket dyrare beror på konstruktionen men även på dom nya funktionerna i klockan. Ultra klockan har fått en bättre skärm som är dubbelt så ljusstark och även lite större. Den nya skärmen har en ljusstyrka på 2000 nits vilket är lika högt som den nya Iphone 14 pro har. Ultra klockan har även en always on skärm vilket betyder att den alltid är på och behöver inte aktiveras via rörelse.

Ultra klockan har även fått bättre batteritid och har en batteritid på upp till 36 timmar. Beroende på hur du använder klockan kan batteritiden bli både sämre och bättre. Klockan har som dom tidigare versionerna både EKG, kraschdetektor och flera andra säkerhetsfunktioner som varit väldigt uppskattade. Vår helhetsbedömning är att klockan är värt priset om du kan nyttja dom nya funktionerna till fullo. Använder du endast klockan i vardagen och är okej med att ladda klockan varje kväll passar Series 8 lika bra. 

Prisvärd smartwatch

Smartwatch billig

Amazfit GTR 3 Pro

Amazfit GTR 3 pro erbjuder premiumfunktioner till en billigare prislapp. 

Amazfit GTR 3 Pro är den billigaste smartklockan i listan och en otroligt prisvärd klocka med användbara funktioner i vardagen. Klockan kan svara på samtal genom bluetooth och funkar både till IOS och Android enheter. Batteritiden är riktigt bra och håller i upp till 12 timmar vid normal användning. 

Klockan är inte riktigt på samma nivå som Apples och Samsungs dyrare klockor men har liknande funktioner som gör denna klocka värd sitt pris. Klockan har hälsoöverblick 24 timmar om dygnet och mäter allt från blodsyre, hjärtfrekvens, stressnivåer till sömn. Allt detta kan sedan ge dig statistik över ditt mående och på så sätt kan du förbättra din hälsa tack vare klockan. 

Klockans självaste operativsystem är det som drar ner betyget lite. Men det kanske inte är så konstigt när den konkurrerar med jättarna Apple och Samsung. Klockan är bra för träning men skulle kunna haft lite mer precisa mät värden. Klockan kan mäta 150 olika sportlägen och har automatiskt avkänning för 8 sportlägen. Det som även drar ner betyget än aning är att ibland kan det vara svårt att få en GPS signal vilket kan vara irriterande när det gäller att hitta rätt. 

Klockan är vattentät på upp till 50 meter vilket gör att du kan bada med klockan, men inte använda den i bastun eller vid dykning. En sak vi gillade med denna klocka är utseendet och passformen. Bandet sitter bra runt handleden och designen är mer lik en vanlig klocka jämfört med en smartklocka. 

Löparens bästa vän

nike klocka

Apple Watch Series 7 Nike

Apple Watch Nike är ett samarbete mellan Apple och Nike för att fram en smartklocka för löpning.

Apple Watch Series 7 Nike är smartklockan för dig som gillar att löpa och vill få så mycket feedback som möjligt om din träning. Klockan band kan bytas för att få en mindre sportig look och ett mer vardagligt utseende. Enda sedan Series 2 har Apples klockar haft en Nike version och klockorna är inriktade på löpare som vill ha mer feedback. 

Skillnaden mellan den vanliga Series 7 och Nike versionen är inte jättestor. Rent estetiskt så ser bandet lite annorlunda ut och har hål i sig för bättre ventilering. Klockan har även en liten Nike logga för att visa att det är Nike versionen. Utseendet på skärmen är annorlunda och har andra urtavlor som passar bättre för löpare.

Klockan har samma funktioner som den vanliga series 7 och med klockan kan du svara på samtal, sms och mail väldigt smidigt och enkelt. Du har även EKG och mätningar för puls 24 timmar om dygnet. Är du en aktiv person är Nike klockan ett bättre val eftersom det är samma klocka men med bättre anpassning för träning. 

Smartwatch från Garmin

Smartwatch garmin

Garmin Venu 2S

Garmin är smartklockan vi rekommenderar för dig som vill ha precision i navigationen. 

Garmin är för många äventyrare favorit märket när det kommer till klockor. Denna smartklocka är ett nytt tillskott hos Garmin och är riktigt bra för både träning och vardagen. Med klockan kan du både svara på samtal och sms vilket är väldigt smidigt när man är upptagen med annat. Klockan integrerar med flera telefoner och har en ruskigt bra batteritid på 10 dagar. 

En sak vi gillade med denna smartwatch är att du kan lagra totalt 650 låtar i klockan vilket gör att du kan ge dig ut i löpspåret och lämna mobilen hemma. Klockan har över 25 sportappar som är väldigt praktiska för att få statistik om din träning. I träningsapparna finns animerade träningspass och det blir som din egna lilla personliga tränare på armen. 

Något vi tycker denna smartklocka gör väldigt bra är GPS funktionen som är väldigt precis. Men det kanske inte är så konstigt eftersom det är Garmins specialitet. Klockan har även stress känning och kan ge dig notiser om den känner att det går lite för fort i vardagen. Notiserna innehåller andningsövningar som hjälper mot stress. 

Klockan har en snygg design och finns i flera färger. Passformen tycker vi är bra och det är viktigt när man vill använda klockan under tuffa träningspass. 

Vilken smartwatch ska jag köpa?

När du ska köpa en ny smartwatch är det viktigt att undersöka vilka funktioner du behöver i din klocka. De dyrare alternativen har ofta de flesta funktionerna man söker och räcker gott och väl för de flesta. Behöver du en klocka för vardagen är det smart att köpa en smartwatch som integrerar med din mobil på ett bra sätt. Alltså bör du köpa en Apple watch om du har en Iphone och en Galaxy watch om du har en Galaxy telefon. Genom att köpa en klocka som är anpassad för din telefon får du fler funktioner och mer användbarhet i smartklockan. 

Tränar du mycket och vill ha statistik över din träning rekommenderar vi antingen en Apple watch eller en Garmin smartwatch. Fördelen med Apple watch är att du kan byta band på klockan och på så sätt använda ett träningsband när du tränar och ett riktigt klockarmband i vardagen. Garmin klockan är bra för träning eftersom GPS funktionen är otroligt precis och det är något Garmin länge varit kända för. 

Ska du mäta din hälsa rekommenderar vi antingen Samsungs klockor eller Apples. Samsungs Galaxy 5 watch kan mäta blodtrycket vilken inte Apples klockor kan vilket gör att Samsungs klockor är bra för dig med högt blodtryck. Om du inte har högt blodtryck är det ändå smart att köpa en klocka som kan mäta det eftersom att det fortfarande är bra att hålla reda på om blodtrycket skulle bli högt. 

Smartwatches och vattentäthet

De flesta smartwatches är vattentäta ner till 50 meter. Detta gör att du kan bada med klockorna utan att riskera att skada klockorna. Tänk dock på att vissa modeller inte går att basta med eller dyka djupt. Vill du ha en smartklocka som klarar allt rekommenderar vi Apples Ultra klocka. Den klockan klarar ett djup på 100 meter och har en riktigt robust design och är stöttålig. För att säkerställa att din klocka går att bada med är det viktigt att läsa vad tillverkaren skriver och att förstå dom olika Vattenklassningsdefinitionerna. 

Smartklockor för täning

Att använda en smartwatch när man tränar är väldigt effektivt eftersom man får bra feedback på sin träning och kan läsa mycket nyttig statistik. Med nästan alla smartklockor kan man mäta puls, kaloriförbrukning och hur länge man har tränat. Vissa smartwatches erbjuder även fler träningsfunktioner där man har träningsprogram i klockan. För träning rekommenderar vi alla smartwatches som har ett gummiband så att klockan sitter på ordentligt vid rörelse. 

Vilken storlek ska jag ha?

Alla smartwatches vi har listat har band som gör så att du kan anpassa storleken efter din handled. Det som däremot inte går att justera är hur stor klockan är. Ofta säljs smartklockorna i olika storlekar så att du kan välja en storlek som passar din handled. Ofta är klockorna mellan 40-45 mm i bredd och här gäller det att antingen mäta med en linjal eller prova i butik för att förstå vilken storlek som passar sin handled. 

Smartwatch för äldre

För äldre rekommenderar vi Apples smartklockor eftersom dom har flera funktioner som kan öka säkerheten. Exempelvis har dom EKG och pulsmätning vilket kan ge dig feedback på om du har oregelbunden hjärtrytm. Apples senaste klockor kan även känna av om man skulle ramla. När man ramlar med en Apple watch kan man enkelt tillkalla på hjälp via antingen nödsamtal eller till en vän. Detta är en grym funktion som faktiskt kan rädda liv. Apples klockor har även krockavkänning vilket innebär att klockan kan känna av om du har varit med i en bilkrasch. Klockan känner av airbag trycket och kan därmed kalla på hjälp om du varit med i en bilolycka. 

Batteritid

Något som är viktigt för en smartwatch är att den har en bra batteritid. Dom med bäst batteritid i listan är dom billigare klockorna Amazfit och Garmin. Dessa klockor har en batteritid på mellan 10-12 dagar vilket är väldigt praktiskt. Apples och Samsungs klockor har sämre batteritid men har däremot mer avancerade funktioner som kräver mycket batteri. Vill man ha en Apple watch med bra batteritid rekommenderar vi Apple watch Ultra eftersom den har en batteritid på ungefär 35 timmar. 

Varför ska man ha en Smart watch?

Anledningen till att många köper en smartklocka är främst för att minska användningen av telefonen. Med en smartwatch kan du snabbare och enklare svara på samtal och sms utan att behöva räcka dig efter din telefon. Du har all information du behöver endast en armlängd bort och kan snabbt se om en notis behöver svaras på eller inte. Telefonerna funkar oftast lika bra som klockorna men kan inte utföra vissa mätningar som smartklockorna kan. Exempelvis kan smartklockorna mäta hur stressad du är och hur bra du sover vilket ingen smartphone kan göra. Känner du att du behöver bättre kontroll kring din hälsa är en smartwatch ett bra verktyg för att hålla koll på kroppen. 

Hur vi jämför klockorna

Det första vi jämför när vi tittar på olika modeller är hur praktiska klockorna är och hur bra funktioner klockan har. Här gäller det att gå igenom alla egenskaper och se om klockan har pulsmätning, EKG och andra viktiga funktioner den bästa smartwatchen ska ha. Smartwatchen ska även ha en bra användarvänlighet vilket innebär att klockan ska vara enkel att använda och ha en bra skärm som registrerar fingrets tryck korrekt. 

Vi tittar sedan på vilket pris klockan har. Smartklockans pris ska stämma överens med alla funktioner som klockar har. I regel har en dyr klocka fler funktioner och detta är inget konstigt. Men bara för att en klocka är dyr behöver det inte betyda att det är den bästa smartwatchen. Det må vara den bästa klockan utifrån prestanda men kanske inte sett till prisvärdhet. När vi har jämfört klockornas pris kollar vi även hur hur klockorna ser ut och kollar om det finns en möjlighet att byta ut armbanden vilket många vill kunna göra.

Sedan läser vi kundrecensioner och andra webbplatser recensioner för att få en större uppfattning. Vi ser dock till att alltid påverka vår egen uppfattning om klockan innan vi tar in andras omdömen. Kundrecensioner är väldigt bra att använda eftersom då får man en inblick i hur klockan har fungerat efter ett par månaders användning. En annan sak vi tittar på är hur kompatibel klockan är med flera enheter. Helst ska klockan fungera bra med både IOS och Android men detta är ett ganska sällsynt fenomen och det är endast en handfull av klockor som klarar av detta. Detta beror på att klockorna oftast behöver prata med telefonerna för att ta fram det bästa ur smartklockan. 

Varför gamers bör använda en smartwatch

Många gamers är ganska stillasittande och en smartwatch kan vara nyckeln till ett mer aktivt liv. Med dessa klockor kan du komma igång med träningen och mäta hur du utvecklas. Träningen blir roligare när man kan se sin framgång vecka efter vecka. Satsar man på att bli ett e-sport proffs kan ens vardag vara rätt stressig och smartwatchen kan hjälpa detta. Många smartwatchs mäter exakt när på dagen du stressar mest. När du har identifierat detta mönster kan du stressa mindre och leva ett bättre liv. 

I självaste spelet kanske det inte fyller en jätta viktig funktion men det är livet kring som är viktigt. För att bli ett e-sport proffs gäller det också att leva en bra livsstil. Många proffs håller igång dagligen för att orka med allt stilasittande. 

bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»
Cyber monday gaming
Tips & guider

Cyber monday gaming tips 2023

Cyber monday infaller första måndagen efter Black friday och det är ett bra tillfälle att köpa på sig ny gaming utrustning om man missade fredagens

Läs mer»