Bästa träningsklocka

Bästa träningsklocka 2023

En träningsklockan är ett bra verktyg för dig som gillar att hålla koll på din träning och ständigt utvecklas. Med den bästa träningsklockan kan du mäta saker såsom puls, kaloriförbrukning och träningsform. I denna artikel kommer vi att gå igenom 10 olika träningsklockor vi rekommenderar för jogging, gymmet och andra former av fysisk ansträngning. 

Träningsklockor i testet:

Bästa träningsklocka

smartwatch

Garmin Fenix 7

Det här är en träningsklocka som är precis, har många funktioner och en snygg robust design.

Garmin Fenix 7 är enligt oss den bästa träningsklockan eftersom den har många funktioner, precis mätning och bra statistik. Men det kanske inte är så konstigt eftersom Garmin har ett starkt GPS system som dom tuffaste äventyrarna i världen förlitar sig på. Att GPS systemet är bra är viktigt för att kunna förse användarna med rätt feedback. 

Vi gillar hur simpel denna klocka är att använda, det är inget joxande med inställningar utan det är bara välja träningsform och trycka på start. Ska du utföra flera typer av träningsformer samtidigt kan du välja flera träningsprofiler för att mäta alla din träning. Detta gillar vi eftersom då kan klockan användas för exempelvis triathlon där man utför massor olika typer av träning. 

Klockan kan även användas i vardagen för att få notiser från mobilen, svara på sms och mail. Det går även att koppla bort denna funktion när det gäller att koncentrera i löpspåret. Klockan har även Garmin pay vilket innebär att du kan betala direkt från klockan vilket är grymt när man är på resande fot. 

Trots den lilla storleken har träningsklockan en inbyggd lagring på 16 GB. Detta gör att du kan lagra musik och ljudböcker på självaste klockan och lämna mobiltelefonen hemma. Om du vill kan du lämna telefonen hemma ett bra tag eftersom Fenix har en batteritid på drygt 11 dagar. Använder du endast GPS läget har träningsklockan en batteritid på 37 timmar. 

Bra mellanval

Bästa träningsklockan

Garmin Venu 2S

Garmin Venu 2S är ett mellanval med ett billigare pris än toppvarianten. Perfekt för dig som behöver en bra träningsklocka.

Garmin är ett favoritklockmärke för många äventyrare. Denna smartklocka är ett nytt tillskott till Garmin och är perfekt för träning och vardag. Med klockan kan du svara på såväl samtal som sms, vilket är väldigt bekvämt när du är upptagen med annat. Klockan integrerar flera telefoner och har en mycket bra batteritid på 10 dagar. 

En sak vi gillar med den här smartklockan är att du kan lagra totalt 650 låtar i klockan, vilket gör att du kan sticka ut och lämna telefonen hemma. Klockan har mer än 25 sportappar, vilket gör det smidigt att hitta en app anpassad för din träning. Det finns animerade träningspass i träningsappen, det är som en liten personlig tränare på armen.

Det vi tycker att denna smartklocka gör bra är GPS-funktionen som är väldigt exakt. Men det är kanske inte förvånande, eftersom det är Garmins specialitet. Klockan har även en tryckavkännande funktion, som meddelar dig med en notis om klockan känner att det går lite hektiskt i vardagen. 

Utför du endast vanlig träning och ingen extremsport är klockan ett bra val. Ska man ut på äventyr och kan riskera lite stötar här och där skulle en lite mer robust klocka vara att föredra. I vilket fall som helst passar den annars perfekt för all typ av träning. 

Bästa träningsklocka för hälsan

träningsklocka hälsa

Fitbit sense 2

Sense 2 är en bra träningsklocka för att mäta stress, sömn och puls vilket kan göra dig mer hälsosam. 

Fitbit sense 2 är en snygg träningsklocka med bra passform och kvalité. Klockan mäter pulsen dygnet runt och har stresshantering för att hjälpa dig identifiera när du stressar under dagen. Detta gör att du kanske kan se ett mönster i ditt stressande och på så sätt kan du lättare ta tag i problemet. 

Något vi gillar med denna träningsklocka är hur många olika typer av aktiviteter du kan få statistik om. Du kan välja mellan olika träningslägen för att få exakt statistik om jogging, skidåkning eller golf. Klockan kan även mäta din aktivitet under dagen och på natten kan du se hur många steg du har tagit, hur många kalorier du har förbränt och när du är som mest aktiv under dagen. 

Smartklockan kan även användas när du sover, eftersom den inbyggda mikrofonen kan känna av om du snarkar. Snarkning kan påverka sömnen negativt, så klockan kan vara väldigt praktisk för att förbättra din sömnkvalitet. En annan sak vi gillar med den här klockan är att den har en EKG-app, precis som dyrare smartklockor. Därmed kan träningsklockan avgöra om du har flimmer eller arytmi. 

Träningsklockan har ingen tredjepartsapp stöd vilket innebär att du inte kan ladda ner några externa appar. Däremot finns flera appar redan installerade och in princip finns allt man behöver för bättre träning. 

Bästa träningsklocka för äventyr

träningsklocka ultra

Apple Watch Ultra

Ultra är Apples nya smartwatch för dig som gillar äventyr och söker en robust klocka med bra kvalité.

Apple watch ultra är Apples nyaste och dyraste klocka för den som vill ha det värsta, och lite till. Denna Apple Watch har alla fantastiska funktioner från den tidigare versionen, men med en starkare konstruktion som gör att klockan kan tas ut på äventyr där stöttålighet är viktigt. Den nya konstruktionen är även en stor anledning till att klockan kostar så mycket mer jämfört med dom vanliga Apple klockorna. 

Smartklockan har en titankonstruktion för bättre stöttålighet och är nu mer kapabel att användas för dykning. Watch ultra klarar nämligen ett djup på 100 meter vilket är mer än dom tidigare modellerna. Klockan har även en ny dykapp och en omdesignad kompass som är mer exakt och bättre än tidigare. Samtidigt är denna klocka perfekt för vardagen, där du vill kunna ta emot samtal, sms och mejl med lätthet.

Anledningen till att Ultra-versionen är så dyr är inte bara på grund av konstruktionen, utan också på de nya funktionerna i klockan. Ultra-klockan har en bättre skärm, dubbelt så ljusstark som dom tidigare modellerna. Den nya skärmen har en ljusstyrka på 2000 nits, vilket är lika ljusstarkt som den nya iPhone 14 pro.

Jämfört med tidigare Apple klockor är batteritiden avsevärt bättre. Tidigare Apple klockor hade en batteritid på drygt en dag medan Ultra klockan har en batteritid på cirka 36 timmar beroende på användning. 

Bästa träningsklocka för iphone

applewatch

Apple watch series 8

Series 8 är en ny smartwatch från Apple nya funktioner och bra appar för statistik om träningen. 

Apple Watch är en mycket vanlig smartklocka som har funnits sedan 2015. Precis som iPhone-modellerna släpps det då och då nya modeller och Series 8 är en ny modell med mycket god användarvänlighet och smarta funktioner. Den här klockan är bäst för iphone användare eftersom den integrerar med telefonen och blir som en liten iphone på din arm. 

Ur säkerhetssynpunkt är den här klockan riktigt bra då den har falldetektering, nödsamtal SOS och kollisionsdetektering. Med falldetektering känner din klocka av om du har ramlat och ger dig alternativ när du vill be om hjälp. Denna funktion är bra för seniorer och kan rädda liv om en olycka väl skulle vara framme. Kollisionsdetektering kan upptäcka om du var inblandad i en bilolycka. Klockan känner av tryckförändringen som skapas av krockkudden och kan tillkalla hjälp.

En annan anledning till att vi älskar Apple Watch så mycket är allt den spårar. Du kan göra ett EKG-test för att se om du har en oregelbunden hjärtrytm. Klockan fick även en ny temperatursensor, vilket är bra för kvinnor. Med hjälp av denna sensor kan du spåra din menstruationscykel och uppskatta tiden för ägglossningen.

Det som är lite tråkigare med denna klocka är att den endast funkar för iphone användare. Men samtidigt kan klockan plocka fram det bästa ur en iphone och därmed får man mycket funktioner på köpet. 

Bästa träningsklocka premium

Smartwatch garmin

Garmin Epix

Epix är klockan för äventyraren som behöver en smartwatch man verkligen kan lita på. 

Garmin epix är förmodligen den bästa träningsklockan för äventyraren som behöver en klocka man verkligen kan lita på. Jämfört med en Apple watch är Epix klockan helt klart bättre för friluftsliv och aktiviteter utomhus. Designen är rätt, konstruktionen är stark och GPS funktionen väldigt precis. 

Vi är dock lite kluvna över den nya Garmin Epix. Det börjar gå mer åt smartwatch håller och mindre mot äventyrsklocka hållet. Det känns lite som man skapat en klocka för att konkurrera med Apple, på gott och ont. Jämfört med andra träningsklockor har Epix en bra batteritid, men inte riktigt på samma nivå som Fenix 7 modellen. Detta beror på den nya skärmen som slukar stora mängder batteri. I smartwatch läget har Epix en batteritid på 6 dagar vilket är okej, men något för lite för längre tid utomhus. 

Klockan mäter dygnet runt din puls, hjärtfrekvens, andning och mer för att du ska få så mycket statistik kring din kropp som möjligt. Klockan har även en realtids-stamina funktion där klockan uppskattar hur mycket energi du har kvar. Det här är en bra funktion för att inte överanstränga sig och viktig för kunna sätta en gräns i sin träning. 

Träningsklockan har flera för installerade appar för simning, löpning, cykling, vandring, rodd, skidåkning och golf. Du som gillar golf kommer att ha stor nytta av denna klocka eftersom du kan ha upp till 42 000 golfbanor i klockan där du ser banan i full färg. Klockan är även bra till fler sporter där skidåkning är en av dom. Med klockan kan du se 2 000 skidorter världen över och deras svårhetsgrader. 

Bästa träningsklocka budget

fitbit

Fitbit versa 4

Versa 4 är en smartklocka från Fitbit med smarta funktioner och stöd för flera appar från din handled. 

Fitbit Versa 4 är den bästa träningsklockan för dig som gillar träning i vardagen och vill få bra statistik på all din fysisk aktivitet. Klockan är kapabel till pulsmätning dygnet runt vilket innebär att du på kvällen kan se hur aktiv du har varit under dagen. 

En san vi gillar med just Fitbit Versa 4 är att den passar till flera enheter och inte bara till Iphone eller Samsung. Klockan är även in princip en smartwatch vilket innebär att du kan ta emot samtal, svara på sms, mail och mycket mer. Klockan har en snygg design där du har flera urtavlor att välja mellan för att göra klockan mer personlig. 

I klockan har du över 40 stycken träningslägen så att du så bra som möjligt kan se statistik kring din träning. I statistiken hittar du pulszoner vilket är en funktion där du kan se vart och när du har ansträngt dig som mest. Klockan har även stöd för flera appar vilket inte alla Fitbit klockor har. 

Versa 4 är vattentät och klarar av att användas när man är ute och simmar eller duschar. En annan sak vi gillade med klockan är batteritiden på 6 dagar, vilket är bättre än flera dyrare klockor. Klockan har även stöd för att kunna mäta din sömn. Använder du klockan varje natt får du varje månad en sömnanalys där du får feedback på vad du kan förbättra.

Bästa träningsklocka för löpning

träningsklocka löpning

Garmin Forerunner 55

Forerunner är en serie löparklockor från Garmin anpassade för just löpning där klockan ger dig bra statistik om ditt pass.

Forerunner 55 är den bästa träningsklockan för löpning eftersom den är lättanvänd, sitter bra runt handleden och ger bra statistik om din träning. En sak vi gillar extra mycket med denna träningsklocka är priset. Här betalar man endast för dom basal funktioner och perfekt för dig som endast behöver funktionerna en löpare behöver i spåret. 

Klockan funkar för alla löpare oavsett erfarenhet och nivå. Klockan kan mäta löptid, distans, tempo, kaloriförbrukning och mycket mer. Träningsklockan har även heldagsaktivitetsspårning vilket innebär att du på kvällen kan se statistik över hur aktiv du har varit under dagen. Perfekt om du misstänker att du varit mycket stillasittande en dag och behöver en löprunda.

I smartwatch läget har klockan en batteritid på otroliga 2 veckor. I GPS läget är batteritiden betydligt sämre då klockan har en batteritid på 20 timmar. Klockan är inte bara bra för löpning utan funkar även till aktiviteter såsom cykling, banlöpning, yoga och poolsim. Du kan enkelt välja mellan olika aktiviteter genom att ställa in rätt profil. 

I träningsklockan har du Garmin coach vilket ger dig träningsplaner för att uppnå vissa mål. Exempelvis kan du få föreslagna träningspass beroende på din träningsnivå och bli mer motiverad till att träna.  

Bra träningsklocka

träningsklocka amaz

Amazfit GTR 3 Pro

GTR 3 PRO erbjuder premium funktioner till ett väldigt bra pris vilket vi värderar högt. 

Amazfit GTR 3 Pro är en otroligt prisvärd klocka med användbara vardagsfunktioner. Klockan kan ta emot samtal via Bluetooth och fungerar för iOS- och Android-enheter. Batteritiden är riktigt bra, håller upp till 12 timmar vid normal användning. Amazfit är dock inte riktigt i nivå med dyrare klockor från Apple och Samsung, men den har liknande funktioner som gör den till en prisvärd klocka. 

Klockan har 24-timmars hälsoövervakning och mäter allt från blodsyre, puls, stressnivåer till sömn. Allt detta kan ge dig statistik om ditt välmående och på så sätt kan du förbättra din hälsa tack vare klockan. Klockans operativsystem är det som främst sänker poängen här, men samtidigt jämför vi med Garmin och Apples operativsystem. 

Klockan är bra för träning, men skulle kunna behöva en lite mer exakt avläsning. Klockan kan mäta 150 olika sporter och har automatisk detektering för 8 sporter. Det som drar ner poängen lite är att det ibland kan vara svårt att få en GPS-anslutning, vilket kan vara irriterande när man är mitt ute i skogen.

Klockan är vattentät upp till 50 meter, vilket innebär att du kan simma med klockan, men inte använda den i bastun eller under dykning. En sak vi gillade med den här klockan är utseendet och passformen. Bandet sitter bra runt handleden och designen ser mer ut som en vanlig klocka än en smartklocka.

För samsung användare

galaxywatch

Samsung Galaxy Watch 5

Galaxy Watch 5 är Samsungs svar på Apple watch och dom gör det väldigt bra. 

Samsung Galaxy Watch 5 är en bra träningsklocka som även är en smartwatch vilket innebär så mycket mer funktioner utöver träning. Med klockan kan du mäta EKG och puls, vilket gör att du kan upptäcka ojämnheter i tid. Klockan kan även mäta blodtryck, vilket är bra om du redan har högt blodtryck. Klockan kan även mäta träningsaktivitet och kroppsfettprocent, vilket är roligt när du utvecklas i din träning.

En annan fördel med denna smarta klocka är att du kan bära den på natten. När du sover mäter klockan din sömnkvalitet och spårar dina sömnstadier över hela linjen, från lätt till djup till REM-sömn. Allt du kan göra med din Galaxy-telefon kan du göra med klockan. Du kan titta på YouTube-videor, navigera i Google Maps, skicka textmeddelanden, skicka e-post, surfa på webben och svara på samtal. 

Anledningen till att vi gillar den här klockan så mycket är priset på klockan. Den är mycket billigare än den nya Apple-klockan, men den har samtidigt liknande funktioner. Det är med andra ord en fantastisk klocka för pengarna och den ultimata klockan för Galaxy-användare. Har du en annan android kan du använda klockan, men du missar flera funktioner som en galaxy användare kan ta del av. 

Som en träningsklocka är Galaxy watch 5 bra, men kan inte riktigt mäta sig med Garmins klockor. Det som Galaxy watch 5 dock gör bättre är att den passar bättre in i vardagen och är mer anpassad för användarvänlighet. 

Fördelar med en träningsklocka

Med en träningsklocka kan du få bättre koll på din vardag och effektivisera ditt liv. Behöver du ständigt ta upp din telefon för att kolla mail? Detta underlätter smartklockan eftersom du enkelt kan läsa mailen direkt på klockan. Detta gäller träningsklockor som också är “smartklockor”, så vill du ha denna funktionen rekommenderar vi att kika på apples eller Samsungs klockor. Med dessa klockor kan du även svara på mail, sms och samtal direkt i klockan. Du kan även se dagens väder och vad du har på agendan idag enligt din kalender. 

Med en träningsklocka kan du lättare sköta din hälsa. Många smartklockor mäter hur mycket du stressar under dagen. På detta sättet kan du börja se ett mönster i ditt stressande och veta när på dagen det är som värst. Du kan även med många klockor ta reda på hur du sover och hur mycket djupsömn du får. Dessa funktioner är otroligt smarta och kan leda till bättre levnadsstandard.

bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»