Snabbare internet

Segt internet och hur du fixar det

Att arbeta och spela med segt internet är inte bara jobbigt utan även väldigt tidskrävande. I denna guide kommer vi att lära dig hur du får snabbare internet via fem enkla steg. Att ha ett segt internet hemma i 2020-talet är väldigt onödigt eftersom det idag finns tekniker som löser detta problem väldigt enkelt. 

Innehållsförteckning:

Kolla ditt internets hastighet

Genom att använda sidor som Bredbandskollen kan du enkelt kolla upp hur snabbt internet du har. Detta är viktigt för att kolla så att tiderna på ditt resultat stämmer överens med vad internetleverantören lovar.

När du testar ditt internet är det viktigt att det är endast du som är ansluten till internetet och inte kör några program i barkunden. När du kört testet får du upp resultat över din uppladdning, nedladdning och svarstid. Det är dessa mått som ska stämma överens med vad du betalar för. Ofta är dessa värden väldigt nära det man betalar för men det kan vara så att det blivit något fel. 

När du utför ett test får du fram vilken operatör ditt internet levereras via och skulle inte resultatet stämma med vad leverantören har lovat kan du kontakta supporten. Det kan vara så att felet är tillfälligt eller så har du ett billigare paket där internetet inte är super snabbt. 

Placera routern korrekt

Är ditt Wi-Fi segt i hemmet kan detta bero på vart du har placerat din router. Ofta har en router tre ljus för att indikera hur bra anslutning routern har. Skulle det visa sig att routern har dålig anslutning kan du alltid testa flytta runt den för att hitta en bättre anslutning. 

Om detta inte funkar kan det bero på att du surfar för långt borta från din router. Då kan en wifi förlängare vara bra. Dessa förlängare är perfekt eftersom dom förlänger internetets räckvidd och ger mer prestanda över en större yta. Wifi förlängare är billiga i inköp och det bästa alternativet om du har bra uppkoppling nära routern men dålig uppkoppling på avstånd. 

Tänk också på att stora objekt och tjocka väggar kan förstöra routerns räckvidd. Metall och andra material kan dämpa routerns förmåga att skicka ut internet och därmed behöver du placera routern strategiskt. Skulle inget av detta fungera kan det vara bra att testa stänga av routern en stund. Du kan även testa att återställa routern för att se om det får någon effekt. 

Ljud, bluetooth och grannar

Man kanske inte tänker på det men routerns internet sprids ju faktiskt via luften, vilket gör att andra saker i luften kan störa ditt egna internet. Det kan låta skumt, men din mikro jobbar faktiskt på samma frekvens som ditt internet. Båda ligger på 2,4 GHz vilket gör att signalerna kan överlappa och störa varandra. Detta är inget vanligt fenomen med nyare routrar men det kan ha en liten påverkan på ditt internet. 

Bluetooth har också signaler på 2,4 GHz vilket innebär att det kan krocka med ditt internet. Bluetooths tekniker förhindrar ofta detta men du kan alltid testa att stänga av dina bluetooth enheter för att se om det gör någon skillnad. 

Eftersom dina grannar också förmodligen har en router ligger dom också på samma frekvens som din router. Frekvenserna går på kanaler och om du och en annan router går på samma kanal kan det bli fel. Därför kan du testa mixtra i routerns kanalinställningar för att se om det hjälper. 

Använd en internetsladd

Att ansluta till internet med en internetsladd ger ofta mycket bättre resultat kontra wi-fi. Givetvis kan detta vara svårt för en mobil att göra men en enkel åtgärd för både TV och datorer. Med en internetsladd får du ofta stora förbättringar med mindre latens och stabilare anslutning.

Är det flera du delar hushållet med kan deras aktivitet göra så att ert internet laddar segare. Jobbar du och behöver snabbare internet kan du alltid fördela mer bandbredd till dig själv i routerns inställningar vilket kommer sega ner dom andras internet och göra ditt internet snabbare. 

Uppgradera routern

Det sista steget man kan ta i att snabba upp sitt internet är att faktiskt uppgradera sitt internet. Du kan både uppgradera internetet hos din leverantör och köpa en ny router för att få bättre internetanslutning. Fiber är otroligt dyrt och lång väntetid på så en uppgradering av routern är ett bra steg på vägen. Vill du läsa mer om routrar har vi en hel artikel om ämnet. 

När du köper en ny router är det viktigt att den har den senaste wifi tekniken så att produkten är framtidssäker. Vi rekommenderar att du köper en wifi 6 router eller nyare vilket kommer ge dig bättre internet med en stabilare anslutning. Spelar du mycket spel rekommenderar vi dig att köpa en gamingrouter där du kan prioritera bandbredden åt spelandet och på så sätt få bättre prestanda i spelet. 

Har du ett väldigt stort hus rekommenderar vi mesh routrar. Dessa routrar är som små puckar man ställer ut på fler ställen i huset för att sprida ut anslutningen. Detta gör att du exempelvis kan få en stabil anslutning i en 300 kvadrats villa med dubbla våningar. Mesh routrar är dock ganska dyra fortfarande så en standard router med en wifi förlängare fungerar även bra, men inte lika bra som mesh systemet. 

Bästa träningsklocka
Köpguider

Bästa träningsklocka 2023

En träningsklockan är ett bra verktyg för dig som gillar att hålla koll på din träning och ständigt utvecklas. Med den bästa träningsklockan kan du mäta

Läs mer»