Bästa router

Bästa Wi-Fi router 2022

Vill du ha ett snabbt internet som är stabilt och inte laggar behöver du den bästa routern. Har du en router från 2019 är tidigare där hemma kan det vara dags för en uppgradering eftersom många äldre routrar går fortfarande på Wifi 5, istället för det nya Wifi 6 som är både säkrare och snabbare. 

När vi jämför och recenserar olika routrar tittar vi främst på hur bra internetuppkoppling routern har, eftersom det är huvudsyftet med en router. Sedan tittar vi på hur lång räckvidd routern har och hur mycket den kan belastas. Vi tittar även på kvalité och vad andra kunder tycker om routern i fråga. 

Vi tittar även på hur mycket router man får för priset. Routrar skiljer sig otroligt mycket i pris beroende på hur stark den ska vara, om den ska passa till gaming och hur stark uppkopplingen är. Det viktiga för oss är att priset stämmer överens med prestandan. 

Bästa wifi-router:

TP-link Archer AX73 AX

Bästa routern för hemmet

bästa wifi-router

TP-link Archer AX73 AX är en perfekt router för hemmet där hela familjen vill ta del av en snabb anslutning. Denna router är en wifi 6 router som kan överföra hela 574 Mb/s på 2,4 GHz-bandet vilket kommer ge dig ett snabbt internet. 

När det kommer till säkerhet är TP-link routrar alltid väldigt säkra och skyddar ditt internet från angripare. Just denna router har TP-link HomeShield som är riktigt bra för att göra automatiska virus sökningar och eliminera virus. Du har även ett inbyggt virusskydd i routern för att ge dig mer skydd. 

Har du en stor villa finns det en Wifi-repeater att köpa till denna router. Denna Wifi-repeater är också från TP-link och är enkel att installera in i nätverket. Det är en perfekt produkt om du behöver få in wifi i exempelvis en källare eller en våning där uppkopplingen är dålig. Om det är något dåligt man kan säga om denna router så är det räckvidden, så har en en stor villa är nästan en Wifi-repeater ett måste. 

Vill du ändra inställningar och konfigurera routern finns även en app. Denna app är ett stort bonus och något vi tycker fler routrar ska ta efter. I appen kan du ställa in föräldrakontroll, enhetsprioritering och gäståtkomst.

Specifikationer:

TP-link Deco XE75

Bästa mesh-router

Bästa wifi-router

TP-link Deco XE75 är inte en vanlig router, utan en mesh router som ”delar” upp routern på två routrar istället för en. Detta är perfekt för dig som har ett större hus eller vill ha lika bra uppkoppling i alla rum. 

För ett par år sedan var dessa lösningar mycket dyrare men nu på sistone har priset blivit lite mer humant och fler väljer en mesh-router istället för en vanlig router. De vi gillade med TP-link Deco XE75 är att dom kommer i ett två pack och det finns möjlighet att utöka nätverket om man vill. Priset är även bra i förhållande till hur stark uppkoppling man får.

Trots att det är en mesh-router så är den väldigt lik en vanlig router. Du har på varje mesh-nod ethernet portar precis som en vanlig router. Detta gör att du kan koppla ihop datorn, teven eller andra enheter direkt till mesh routern via kabel. Just detta kittet består av två routrar vilket är perfekt för dig som har två våningar. 

Mesh routrarna är väldigt enkla att installera och har en app för uppdateringar, enhetsprioritering, gästnätverk och föräldrakontroll. Appen är i vårt tyckte mindre bra men samtidigt är det en ganska typisk grej när det gäller appar för routrar, högtalare med mera. 

Specifikationer:

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000

Bästa router för Gaming 

router gaming

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 är en dyrare router men samtidigt förmodligen den bästa routern på marknaden. Detta är en router för dig som behöver snabb hastighet, minimalt med störningar och en säker uppkoppling. Den största fördelen med denna routern är hur mycket du kan konfigurera samt att du kan köra ett VPN och en vanlig internetanslutning samtidigt.

Ska du pressa ditt internet nära 3Gbps är det denna router du behöver. Den kan vara lite för extrem för många men perfekt för dig som vet vad bra internet innebär. Det  är definitivt den bästa routern för att ha i ett o samma rum, men tveksamt om det är den bästa routern för en stor villa. Absolut att routern fungerar bra i en stor villa men du skulle kunna komma undan billigare med en vanlig router + förstärkare, eller ett mesh router system. 

Denna router har inte bara Wi-Fi 6, utan Wi-Fi 6E vilket är förbättrad variant som ger dig ännu snabbare och bättre internet. Detta är en av dom första routrarna med Wi-Fi 6E i Sverige. Med appen kan du även ändra inställningar och konfigurera routern till ditt tycke.  

Specifikationer:

TP-link Archer C50

Bästa billiga router

bästa billiga router

Söker du efter en billigare router är TP-link Archer C50 ett bra val. Denna router kostar cirka 400 kronor och ger dig en stark uppkoppling för vardaglig surfing och wi-fi för mobilen. Spelar du inget och laddar inte hem några större program eller filer duger denna router gott och väl. En vit design är ganska ovanligt när det gäller routrar men vi kan tänka oss att det passar in i vissa hem bättre än en svart router. 

Routern är väldigt enkel att installera via en app och är förkonfigurerad vilket gör att du själv måste göra så lite jobb som möjligt. Routern klarar av en hastighet på  upp till 1167 Mb/s i överföringshastighet vilket gör att du kan få till ett riktigt snabbt internet där hemma. Jämfört med routrarna över kan det låta lite lite men samtidigt kostar denna router en bråkdel av dom andra routrarna. 

Det finns även föräldrakontroll som går att ställa in på TP-links sida. Det kan vara lite struligt att få igång men det finns där som funktion i alla fall. 

Specifikationer:

ASUS RT-AX86U Router

Bra router för vardag och gaming

router

ASUS RT-AX86U är en bra router som passar hela familjen. Den är bra för vardagligt användande, arbete hemifrån, spel och för nedladdning av större filer. Det  är en wifi 6 router vilket innebär att du får ett stabilt internet med marknadens senaste teknik. 

Något unikt för denna router är mobilspels läget som består av en liten knapp på routern. Detta läge gör att mobilspel laddar fortare och lirar bättre. Detta är även en bra funktion för sociala medier, men dom applikationerna brukar inte kräva så mycket internet. Har du ett större hem passar routern väldigt bra eftersom den stödjer ASUS AiMesh vilket innebär att du kan skapa ett mesh nätverk som gör att du får bra nätverk i hela huset. 

Routern är även väldigt säker och har som många andra dyrare routrar en app för att ändra inställningarna. I appen kan du även ställa in föräldrakontroll  vilket kan vara bra om du har småttingar hemma. 

Specifikationer:

Bästa multiroom högtalare
Köpguider

Bästa multiroom högtalare

Multiroom högtalare är högtalare som kan sammankopplas vilket gör att man kan lyssna på musik i flera rum samtidigt. Den bästa multiroom högtalaren ska ha

Läs mer»