Bästa router

Bästa Wi-Fi router 2023 – 5 bra routrar för snabbare uppkoppling

Är du på jakt efter den bästa Wi-Fi router som går att köpa idag för att få snabbare uppkoppling när du spelar, tittar film eller surfar? Här nedan listar vi dem 5 bästa routerna du kan köpa idag oavsett vilken budget du har.

Har du en router från 2019 är tidigare där hemma kan det vara dags för en uppgradering eftersom många äldre routrar går fortfarande på Wifi 5, istället för det nya Wifi 6 som är både säkrare och snabbare. 

När vi jämför och recenserar olika routrar tittar vi främst på hur bra internetuppkoppling routern har, eftersom det är huvudsyftet med en router. Sedan tittar vi på hur lång räckvidd routern har och hur mycket den kan belastas. Vi tittar även på kvalité och vad andra kunder tycker om routern i fråga. 

Vi tittar även på hur mycket router man får för priset. Routrar skiljer sig otroligt mycket i pris beroende på hur stark den ska vara, om den ska passa till gaming och hur stark uppkopplingen är. Det viktiga för oss är att priset stämmer överens med prestandan. 

Bästa WiFi-router:

bästa wifi-router

TP-link Archer AX73 AX

Bästa router

Bäst i test!
Bästa wifi-router

TP-link Deco XE75

Router med lång räckvidd

Bra val för stora hem
router gaming

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000

Router för gaming

För spelaren
bästa billiga router

TP-link Archer C50

Billig router bäst i test

router gaming

ASUS RT-AX86U Router

Bästa router för familjen

1. TP-link Archer AX73 AX

bästa wifi-router

Bästa Wi-Fi router för hemmet

En prisvärd, snabb och lättinstallerad router som fungerar med en smidig app. 

TP-link Archer AX73 AX är en perfekt router för hemmet där hela familjen vill ta del av en snabb anslutning. Denna router är en wifi 6 router som kan överföra hela 574 Mb/s på 2,4 GHz-bandet vilket kommer ge dig ett snabbt internet. 

När det kommer till säkerhet är TP-link routrar alltid väldigt säkra och skyddar ditt internet från angripare. Just denna router har TP-link HomeShield som är riktigt bra för att göra automatiska virus sökningar och eliminera virus. Du har även ett inbyggt virusskydd i routern för att ge dig mer skydd. 

Har du en stor villa finns det en Wifi-repeater att köpa till denna router. Denna Wifi-repeater är också från TP-link och är enkel att installera in i nätverket. Det är en perfekt produkt om du behöver få in wifi i exempelvis en källare eller en våning där uppkopplingen är dålig. Om det är något dåligt man kan säga om denna router så är det räckvidden, så har en en stor villa är nästan en Wifi-repeater ett måste. 

Vill du ändra inställningar och konfigurera routern finns även en app. Denna app är ett stort bonus och något vi tycker fler routrar ska ta efter. I appen kan du ställa in föräldrakontroll, enhetsprioritering och gäståtkomst.

2. TP-link Deco XE75

Bästa wifi-router

Bästa mesh-router för stora hem och tjocka väggar

Två-pack starka routrar till bra pris för dig med stort hem. Går att koppla in dator, TV eller TV-spel direkt till routern via kabel.

TP-link Deco XE75 är inte en vanlig router, utan en mesh router som ”delar” upp routern på två routrar istället för en. Detta är perfekt för dig som har ett större hus eller vill ha lika bra uppkoppling i alla rum. 

För ett par år sedan var dessa lösningar mycket dyrare men nu på sistone har priset blivit lite mer humant och fler väljer en mesh-router istället för en vanlig router. De vi gillade med TP-link Deco XE75 är att dom kommer i ett två pack och det finns möjlighet att utöka nätverket om man vill. Priset är även bra i förhållande till hur stark uppkoppling man får.

Trots att det är en mesh-router så är den väldigt lik en vanlig router. Du har på varje mesh-nod ethernet portar precis som en vanlig router. Detta gör att du kan koppla ihop datorn, teven eller andra enheter direkt till mesh routern via kabel. Just detta kittet består av två routrar vilket är perfekt för dig som har två våningar. 

Mesh routrarna är väldigt enkla att installera och har en app för uppdateringar, enhetsprioritering, gästnätverk och föräldrakontroll. Appen är i vårt tyckte mindre bra men samtidigt är det en ganska typisk grej när det gäller appar för routrar, högtalare med mera. 

3. ASUS ROG Rapture GT-AXE11000

router gaming

Bästa router för Gaming

En väldigt stark router som passar för hemmet där det spelas mycket! 

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 är en dyrare router men samtidigt förmodligen den bästa routern på marknaden. Detta är en router för dig som behöver snabb hastighet, minimalt med störningar och en säker uppkoppling. Den största fördelen med denna routern är hur mycket du kan konfigurera samt att du kan köra ett VPN och en vanlig internetanslutning samtidigt.

Ska du pressa ditt internet nära 3Gbps är det denna router du behöver. Den kan vara lite för extrem för många men perfekt för dig som vet vad bra internet innebär. Det  är definitivt den bästa routern för att ha i ett o samma rum, men tveksamt om det är den bästa routern för en stor villa. Absolut att routern fungerar bra i en stor villa men du skulle kunna komma undan billigare med en vanlig router + förstärkare, eller ett mesh router system. 

Denna router har inte bara Wi-Fi 6, utan Wi-Fi 6E vilket är förbättrad variant som ger dig ännu snabbare och bättre internet. Detta är en av dom första routrarna med Wi-Fi 6E i Sverige. Med appen kan du även ändra inställningar och konfigurera routern till ditt tycke.  Om du vill läsa mer om bra gaming-routrar så bör du spana in vår artikel om det! 

4. TP-link Archer C50

bästa billiga router

Bästa billiga router

Väldigt mycket router för pengarna, det perfekta valet för den med snäv budget! 

Söker du efter en billigare router är TP-link Archer C50 ett bra val. Denna router kostar cirka 400 kronor och ger dig en stark uppkoppling för vardaglig surfing och wi-fi för mobilen. Spelar du inget och laddar inte hem några större program eller filer duger denna router gott och väl. En vit design är ganska ovanligt när det gäller routrar men vi kan tänka oss att det passar in i vissa hem bättre än en svart router. 

Routern är väldigt enkel att installera via en app och är förkonfigurerad vilket gör att du själv måste göra så lite jobb som möjligt. Routern klarar av en hastighet på  upp till 1167 Mb/s i överföringshastighet vilket gör att du kan få till ett riktigt snabbt internet där hemma. Jämfört med routrarna över kan det låta lite lite men samtidigt kostar denna router en bråkdel av dom andra routrarna. 

Det finns även föräldrakontroll som går att ställa in på TP-links sida. Det kan vara lite struligt att få igång men det finns där som funktion i alla fall. 

5. ASUS RT-AX86U Router

router gaming

Bra router för vardag och gaming

Väldigt mångsidig modell perfekt för familjen där många är uppkopplade samtidigt.

ASUS RT-AX86U är en bra router som passar hela familjen. Den är bra för vardagligt användande, arbete hemifrån, spel och för nedladdning av större filer. Det  är en wifi 6 router vilket innebär att du får ett stabilt internet med marknadens senaste teknik. 

Något unikt för denna router är mobilspels läget som består av en liten knapp på routern. Detta läge gör att mobilspel laddar fortare och lirar bättre. Detta är även en bra funktion för sociala medier, men dom applikationerna brukar inte kräva så mycket internet. Har du ett större hem passar routern väldigt bra eftersom den stödjer ASUS AiMesh vilket innebär att du kan skapa ett mesh nätverk som gör att du får bra nätverk i hela huset. 

Routern är även väldigt säker och har som många andra dyrare routrar en app för att ändra inställningarna. I appen kan du även ställa in föräldrakontroll  vilket kan vara bra om du har småttingar hemma. 

Frågor och svar

När man ska fixa det bästa möjliga internatet i sitt hem så finns det lite olika saker att tänka på. Här nedan listar vi frågor och svar om bästa Wi-Fi router så att du ska få ännu mer kött på benen inför ditt val! 

Tips för bättre WiFi:

bästa wi-fi router

Hur ska man placera sin router för att få så bra räckvidd som möjligt och hur kan man göra för att få bättre räckvidd än vad man redan har? Det finns några knep att ta till och här nedan går vi igenom dem!

1. Placering

Hur du placerar din router är helt avgörande för hur dess signaler kommer sprida ut sig i ditt hem. Din täckning påverkas nämligen av hur bra du kan ta emot routerns signaler som den skickar ut.

Signalerna sprids som bäst i en öppen planlösning men långt ifrån alla har ett öppet hem. Försök oavsett hur din planlösning ser ut att placera routern i mitten av hemmet för att på så vis få en sådan jämn spridning som möjligt.

Ifall du ändå blir missnöjd med mottagningen så kan du flytta placeringen närmare den plats du oftast är uppkopplad på, exempelvis i vardagsrummet, sovrummet eller kontoret

2. Stäng inte in din WiFi-router

Många stänger in sin router i en garderob i hallen eller på sovrummet för att man helt enkelt tycker att den är ful. Detta är ett klassiskt misstag eftersom vissa av signalerna då studsar tillbaka på väggen medan andra försvagas, något som gör att både signalens räckvidd och styrka blir markant sämre. Försök därför att hitta en öppen plats att ställa routern på, exempelvis ovanpå en bokhylla! 

Att inte stänga in sin router är förmodligen det bästa sättet att förlänga täckningen eftersom du då inte dödar eller begränsar några vågor utan skickar ut dem fritt! 

3. Köp en WiFi-förlängare

Om du har gjort allt rätt, det vill säga placerat routern öppet och i mitten av huset men trots detta upplever en svag uppkoppling så är det bästa du kan göra (utöver att köpa en starkare router) att införskaffa en förlängare! 

Dessa kopplas in till ett eluttag och fångar sedan upp internetvågorna och skickar iväg dem på nytt. Förvisso så försvagas vågorna lite när de skickas ut igen på nytt men du får en betydligt längre räckvidd än om du inte har en förlängare.

Genom dessa kan du få signalen att räcka ända ut till sovrummet eller garaget förutsatt att du placerar förstärkaren på en plats där det finns täckning. Många placerar dessa fel och sätter dem på ställen där täckningen är för dålig för att skicka iväg – så sätt dem där mottagningen fortfarande är bra! 

Köpguide - saker att tänka på vid köp

Vad ska man då tänka på när man ska köpa en wifi-router som blir bra för en själv? Här nedan går vi igenom några saker att baser ditt köp på!

Räckvidd

Hur stort du bor är helt avgörande vid valet av router eftersom du med all sannolikhet vill ha täckning både i sovrummet, vardagsrummet, i köket och kanske på altanen eller balkongen. Tumregeln är att desto större du bor desto större måste routern vara rent fysiskt.

Större modeller har bättre antenner och orkar därför sända ut signalerna längre och genom fler material. Bor du i ett mindre hus eller en lägenhet så kan du komma undan på en router modell mindre förutsatt att det inte är så många som ska koppla upp sig. 

Hur många ska surfa?

Hur många som bor i hushållet avgör hur stark routern behöver vara. Är du ensam eller bor tillsammans med en partner så fungerar det att gå på en liten modell förutsatt att ni bor litet.

Är ni fler än två i hemmet är det värt att gå på en större modell eftersom signalen annars kommer bli för svag när någon ska streama film, någon spela spel och en annan lyssna på musik och surfa runt. 

Underskatta inte heller den faktum att dem tyngsta belastningarna på nätet ofta sker samtidigt, nämligen på kvällen! Så även om ni bara är tre personer så blir det ganska stor belastning om alla tre gör varsin sak på nätet samtidigt.

Kryptering

Självfallet så vill du att din router ska vara krypterad så att inga grannar eller andra obehöriga kan snylta på nätet eller ännu värre komma åt uppgifter som ingen annan ska se, exempelvis lösenord. Idag har alla moderna routrar en bra kryptering så länge de är gjorda av en seriös aktör, exempelvis TP-link. 

Hur utsåg vi bästa Wi-Fi router?

Vi kollar på en rad olika saker när vi ska utse bästa router. Det finns många olika modeller på marknaden idag och att hitta vilken modell som faktiskt är bäst så måste man gå igenom en rad olika faktorer för att hitta rätt! 

Det första vi tittar på är räckvidden. En router ska ha en räckvidd som motsvarar dess syfte. Det innebär att en Mesh-router måste ha en riktigt bra räckvidd medan en modell med många antenner snarare ska orka skicka signalen genom tjocka väggar. En mindre och billigare modell kan man inte förvänta sig ska ha samma kapacitet. 

Sak nummer två som vi tittar efter är att det ska finnas portar för att koppla in internetkabel direkt från routern till datorn, TVn eller TV-spelet för att på så vis få bästa möjliga uppkoppling. Alla vill inte ha detta men det är helt klart en funktion att föredra för den som tycker om att ha extra snabb uppkoppling.

Därefter tycker vi det är viktigt att routern är lätt att installera. En bonus är även om det går att bygga ut och koppla vidare routern så att man kan bygga ut sitt system i framtiden.

Sist men inte minst tycker vi att en bra app till sin bästa Wi-Fi router är att föredra eftersom man då får betydligt större kontroll över vad som händer på nätet. Det går exempelvis att ställa in föräldrarkontroll för att skydda så vissa enheter inte kommer in på alla delar av nätet. 

Med en app kan man även snabbt tillåta gäster att hoppa in utan att behöva dela sin kod med dem. Det går även att söka efter virus samt se hur snabbt nätet är! 

Med allt detta sagt så hoppas vi verkligen att du blir nöjd med din uppkoppling oavsett om du ska spela, kolla film, arbeta hemifrån eller ladda ner filer. Om du vill läsa mer om hur en router fungerar kan du spana in artikeln om vad en router är för något för att lära dig ännu mer!