Bästa bluetooth högtalare

Bästa bluetooth högtalare: 14 blåtandshögtalare bäst i test

Här nedan hittar du den bästa bluetooth högtalare som du kan köpa idag. Du hittar trådlösa högtalare i olika kategorier där pris, användningsområde och ljud skiljer sig åt ganska mycket.

Några blåtandshögtalare har ett stort baselement, andra har batteri och vissa är vattentåliga. Det som förenar alla modeller är att de har väldigt bra ljud i relation till vad de kostar samt känns välbyggda och har bra Bluetooth-koppling. 

Bluetooth högtalare bäst i test:

bluetooth högtalare bäst i test

Marshall Stanmore II

Bästa trådlösa högtalare

Bäst i test!
liten bluetooth högtalare bäst i test

Marshall Kilburn II

Liten trådlös högtalare

Bärbar högtalare

JBL flip 5

Trådlös vattentät högtalare

Vattentät

Marshall Action II

Smidig blåtandshögtalare

billig högtalare bluetooth

Linocell Cross Beat

Billig vattentät högtalare

minihögtalare

Marshall Emberton

Minihögtalare bäst i test

Bästa bluetooth-högtalare

JBL Charge 5

Populär portabel högtalare

högtalare

SONOS Move

Bluetooth högtalare Sonos

Bluetooth-högtalare

Marshall Woburn II

Trådlös högtalare med stort ljud

Bästa bluetooth-högtalare

Bang & Olufsen Beosound Explore

Bluetooth högtalare lång batteritid

Bästa bluetooth-högtalare

Bowers & Wilkins formation wedge

Lyxig och snygg trådlös högtalare

bluetooth högtalare

Audio Pro a10

Prisvärd WiFi-högtalare med Bluetooth

bluetooth-högtalare fest

Sony SRS-XP700

Stor bluetooth högtalare med lampor

budget högtalare

Nomadelic Portable

Budget bluetooth högtalare

1. Marshall Stanmore II

bluetooth högtalare bäst i test

Bästa bluetooth högtalare

Marknadens snyggaste högtalare med stort ljud till ett humant pris. 

Marshall är ett klassiskt rockmärke som till en början tillverkade förstärkare för gitarrer och basar som snabbt blev väldigt populära världen över tack vare dess ikoniska design och bra ljud till en rimlig prislapp.

För några år sedan tog Marshall sig även ann privatpersonsmarknaden genom att börja tillverka högtalare som är tänka att passa i varje hem och de lyckades verkligen, både med design och ljud till ett pris de flesta har råd med! 

Stort ljud trots liten storlek samt bra knappar 

Stanmore är deras populäraste modell och även den absolut bästa. Dess ljud är otroligt och förvånansvärt stort med tanke på den ganska blygsamma storleken. Vi tycker att det finns ett bra rockigt ljud som samtidigt är djupt och klart. 

På ovansidan sitter det tre stycken rattar: en för volym, en för bas och en för diskant vilket innebär att du enkelt kan justera detta beroende på vilken låt du lyssnar på eller vilket humör du är på. Kontrollerna fungerar väldigt bra, är enkla att använda och är dessutom rejält snygga. 

Runt knapparna sitter det digitala lampor som visar hur mycket du har vridit upp volymen eller hur mycket bas / diskant du har dragit på. Detta fungerar väldigt bra och är både snyggt samt gör att du kan se även i mörker. 

Bluetooth och AUX

Du kopplar enkelt upp din mobiltelefon, padda eller dator mot högtalaren via Bluetooth och om du ska byta enhet dubbelklickar du på knappen ”pair” för att koppla bort den enhet som är uppkopplad för tillfället. 

Ifall du skulle vilja köra på AUX någon gång så går även det eftersom du har AUX-ingång samt får med en lång och stilren kabel med bra ljud. 

Design

Det yttre går helt i linje med Marshalls klassiska design och är verkligen något som tilltalar oss på Gamingtips otroligt mycket. Det är som att ha en liten rockig förstärkare hemma vilket gör Stanmore till en bra inredningsdetalj. Dessutom står det snyggt ”Marshall” på nätet som täcker högtalaren.

Placera för bättre ljud

Du kan få bättre ljud genom att placera högtalaren smart. Placerar du den i ett hörn strax utanför hörnet så kommer du exempelvis få bättre bas eftersom basvågorna då studsar bakåt och framåt igen. Du kan även testa dig fram med placeringen för att se vart akustiken blir som bäst! 

Tack vare att Stanmore är otroligt mobil samt drivs på en enda elsladd som dessutom är ganska lång så är det inga problem med att placera runt den så ta verkligen vara på den chansen! 

2. Marshall Kilburn II

liten bluetooth högtalare bäst i test

Bästa valet: liten högtalare bluetooth

Liten och batteridriven trådlös högtalare i snyggt format med förvånansvärt bra ljud i relation till sin storlek. 

Om du tycker att Stanmore är för stor men ändå vill ha en riktigt snygg modell med bra ljud som dessutom har batteri så är det Killburn du bör köpa! Detta är en liten och kaxig modell som är perfekt att bära runt i hemmet eller ta med ut i parken eller trädgården tack vare dess stora ljud och bra batteritid. 

Precis som alla Marshalls högtalare så går denna i linje med deras fräcka och klassiska design. Istället för gulddetaljer har man här istället fokuserat på röda detaljer vilket gör hela intrycket lite mer kaxigt och vågat. 

Litet yttre, dubbla diskantelement och ett baselement

Den totala effekten ligger på 36 W vilket är väldigt högt med tanke på att den inte är större än 243x162x140 mm och väger mer än 2,5 kg. På toppen finns dem klassiska tre reglagen där du styr volym, diskant och bas separat. Designen med lamporna som indikerar hur mycket du dragit på är densamma på Killburn som på Stanmore. 

Hötalaren har precis som Stanmore dubbla element för diskant och ett för bas vilket ger en väldigt balanserad ljudbild. Frekvensomfånget ligger på 52 Hz till 20 kHz vilket täcker hela spektrumet från mörka basgångar och låg röst till höga ljusa toner. 

Bluetooth högtalare med batteri 

På denna modell finns ytterligare en indikator och det är den för hur mycket batteri som finns kvar. Detta är nämligen en trådlös högtalare med batteri som låter dig lyssna i upp till 20 timmar beroende på hur högt du spelar. Batteriet är verkligen en välkommen funktion som gör att man kan lyssna musik i badrummet, sovrummet, trädgården, köket mm utan att behöva ha flera enheter. 

Batteriet tar ungefär 2,5h att ladda upp och du kan spela musik samtidigt som du laddar. Laddsladden är en C7-kabel på 10 meter vilket ger bra möjligheter att vara flexibel med vart man kan placera sin Killburn. 

Med Bluetooth 5 blir räckvidden lång och kvalitén på ljudet bra. Det går även att koppla upp två enheter på högtalaren samtidigt ifall man vill kunna turas om att styra musiken men för den delen inte behöva passa runt mobilen hela tiden.

Om du någon gång inte skulle vilja köra trådlöst går det även att koppla sig till högtalaren via AUX-kabel vilket vi tycker är bra eftersom man ibland inte har tillgång till Bluetooth, exempelvis om man vill koppla in högtalaren till TV:n.

Ljudet håller hög nivå och högtalaren tål stänk 

Hur är ljudet då? Jo det är välbalanserat och låter förvånansvärt stort med tanke på hur liten storleken är. Vi tycker det blir extra bra när man drar på diskant och bas strax över hälften och spelar under 70 % av maxvolym. Då blir det fylligt och fungerar perfekt i ett rum, lägenhet eller i parken. 

Det är även behagligt att lyssna på podd eller annat program i högtalaren och ljudet håller bra kvalitet även då. Det går även att se film och vara uppkopplad till Killburn för att på så sätt få en bättre upplevelse. 

En sista funktion vi vill lyfta fram är IPX2-klassningen som gör att den tål lättare stänkt vilket är bra om man är ute med den. Den tål dock inte att lämnas ute i regn eller att doppas i vatten så man ska ändå vara försiktig. 

Sammantaget är det här en grym bluetooth högtalare som vi verkligen vill lyfta fram som ett bra val för den som vill ha mycket ljud för lite pengar samt en modell som är lätt och enkel att flytta runt i huset och som kan spela musik även om man inte har tillgång till ett eluttag. 

3. JBL Flip 5

Liten vattentät högtalare

En smidig modell att ha med på stranden, båten eller under vandringen. Den går dessutom att sammankoppla med andra JBL-enheter. 

Ifall du är på jakt efter en vattentät högtalare som är billig och inte väger mycket så är det JBL Flip 5 du bör köpa. Den är tack vare sitt lilla format men trots det bra ljud samt långa batteritid perfekt att ta med sig på stranden, till skidbacken eller på båten. Faktum är att detta kanske är den bästa sommarhögtalaren av dem alla. 

IPX 7 och bra batteri

Att JBL Flip 5 är IPX 7-klassad innebär att den tål vatten väldigt bra. Du kan inte doppa den under ytan men den kommer tåla stänk och väta på ett sätt som gör att du kan ta med den i miljöer där det är fuktigt eller vatten nära.

Batteriet spelar upp till 12 timmar beroende på hur hög volym du har. Detta innebär att du har musik hela dagen innan du behöver ladda. När det sedan är dags att ladda så görs det via USB-C och tar ungefär 2,5 timmar. 

Bra ljud för sköna dagar utomhus 

Detta är ingen modell som är byggd för att ge ett ljud till hela grillfesten utan snarare gjord för att ge musik runt lägerelden, på picknickfilten, på cykeln, vandringen eller när man ligger på stranden. Eftersom effekten är 20 W så spelar den alltså inge så högt. Däremot spelar den riktigt bra, speciellt när man har volymen under cirka 70 % av max. 

Vi tycker basen är förvånansvärt djup och att ljudet blir klart både när man lyssnar musik och podcast. Att det sitter ett baselement i vardera ände gör att basen dessutom känns bättre för alla som lyssnar, trots att högtalaren bara väger 540 gram.

Parkoppla med andra JBL

Om du redan skulle ha en JBL-högtalare där hemma eller om du ska träffa en kompis som har en så kan dem kopplas ihop för att spela samma låt. Detta gör att man får ett ganska häftigt surroundljud som faktiskt kan låta riktigt bra. Redan vid två stycken JBL Flip 5 sammankopplade så får man ett markant större ljud som plötsligt täcker en större yta. 

För att summera denna modell så är det den perfekta vattentäta bluetooth högtalaren för dig som vill kunna vara på språng samt lyssna på musik även om det finns vatten runt om. 

4. Marshall Acton II

Bästa smidiga blåtandshögtalare

Snygg och liten modell med stor spelkraft. Perfekt för lägenheten, fritidshuset eller sovrummet. 

Ifall du vill ha riktigt bra ljud i en trådlös högtalare som är enkel att flytta runt i huset och tar lite plats men är förbannat snygg och dessutom spelar bra så är det helt enkelt Action från Marshall som du ska investera i. 

Snygg, stilren och fint ljud

Detta är en liten rackare som har betydligt större ljud än vad man kan tro. Effekten ligger på 60 W vilket gör att man kan kräma på ganska bra i ett lite mindre rum såsom ett kök.

På toppen sitter Marshalls klassiska vridreglage i retrostil där du separat kan ställa in bas och diskant. Där kan man mixtra fram en ljudinställning som passar den musik man gillar men framförallt det rum man lyssnar i.

Vi tycker om att man enkelt och smidigt kan ta med sig Marshall mellan kök, vardagsrum, sovrum och badrum för att kunna njuta av musik i husets alla vrår. 

Vad gäller designen så är den klassiskt Marshall-rockig med snygga gulddetaljer och reglage, rattar och knappar som verkligen andas kvalitet, något som gör att man verkligen upplever att man får mycket för pengarna. 

Kommer med AUX och möjlighet att parkoppla två enheter samtidigt

Ifall man någon gång skulle hamna i en situation där man inte kan parkoppla via BlueTooth, exempelvis om man vill koppla högtalaren till TV:n, så finns det AUX-ingång. 

Det går även att vara två mobiler uppkopplade samtidigt vilket kan vara bra om man har fest eller kanske vill köra musikquiz. Vi tycker också att räckvidden på 10 m Bluetooth är bra och känns lagom. 

Så ifall du söker en högtalare med stort ljud i en lite mindre storlek ska du köpa denna kompakta 60 watts-högtalare! 

5. Linocell Cross Beat

billig högtalare bluetooth

Billig högtalare med bluetooth bäst i test

Modellen för dig som vill lyssna i köket, badrummet eller i trädgården men för den delen inte lägga ut så mycket pengar. 

Man måste inte lägga ut så mycket pengar alls för att kunna njuta av bra musik. Den här modellen från Linocell är enligt oss den perfekta budgethögtalaren tack vare att den spelar fint om än inte så högt, är diskret, går på batteri samt är liten och smidig. 

Detta är modellen för dig som vill lyssna på liten musik vid grillen eller på balkongen, köra en podd i köket eller kunna ha bakgrundsljud på picknicken eftersom den tål vattenstänk och drivs av batteri. 

Vattentät och batteridriven 

Högtalaren är vattentät enligt IPX7 vilket är samma som JBL Flip 5. Detta innebär att du kan ha den vid vattnet, på stranden, under en vandring eller när du åker skidor utan att behöva oroa dig för att den ska gå sönder. 

Vi är nöjda med ljudet med tanke på den nätta storleken samt hur billig Cross Beat faktiskt är. Denna nätta modell drivs av batteri och har en batteritid på upp till 6 timmar vilket inte är bäst av modellerna i denna guide men absolut sticker ut som positivt om man jämför med andra modeller i samma priskategori. 

Reglage och möjlighet till sammankoppling 

På ovansidan sitter det stora och tydliga knappar som är gömda bakom en vattentät gummifilm. På dessa kan du höja och sänka volymen samt byta låt. Enkelt men mycket funktion! Ifall du inte skulle vilja kopla upp via blåtand kan du nyttja AUX-ingången som finns. 

Om du skulle köpa två stycken Cross Beat kan du sammankoppla dem med varandra för att få ett större ljud. Det kanske inte är något man gör direkt men om man kommer underfund med att detta är mycket ljud för pengarna så kan man köpa till en i efterhand för att få större ljud. 

6. Marshall Emberton

minihögtalare bluetooth

Minihögtalare bluetooth

En liten modell att räkna med när man är på språng och behöver musik eller podd. 

Tycker du om Marshalls prisvärda kvalitet, känsla och ljud men vill ha en riktigt liten modell? Då är det för dig som de har skapat minimodellen Emberton. Detta är en minst sagt kompakt modell som är vattentät, har lång batteritid och spelar väldigt bra på lägre volym, något som enligt oss gör den till den perfekta högtalaren att ha med på resande fot. 

Dubbla element och 360-ljud

Högtalaren har två stycken 10 W-element vilket ger en total effekt på 20 W, något man kommer förvånansvärt långt på. Detta i kombination med att ljudet fördelas runt hela högtalaren gör att man får en täckande ljudbild. 

Detta är inte valet för dig som vill kräma på hög volym utan snarare modellen för dig som vill lyssna på en podd när du vaknar, förstärka ljudet från filmen som du streamar på datorn eller ha musik i köket vid matlagningen. I dessa element är den helt klart oslagbar i sin storlek.

20h batteritid samt snabbladdning

Batteritiden ligger på hela 20 timmar vilket är riktigt bra för en högtalare i den här storleksklassen. Den långa batteritiden märks dock av på ett tungt batteri och en totala viken är på 700 gram vilket är mer än vad man kan tro när man kollar på högtalaren. 

En funktion som vi är väldigt förtjusta i är snabbladdningen som på bara en halvtimme ger hela 5 timmars lyssnande. Detta är perfekt ifall du spontant bestämmer dig för att sticka ut på äventyr och vill kunna lyssna musik men har glömt att ladda högtalaren. 

Bra design

Utöver smarta funktioner så är även designen i toppklass och det märks att Marshall står bakom produkten. Allt andas väldigt hög kvalitet, både reglage, materialval och detaljer såsom den upplysta batterivisaren. 

Sammantaget så är Emberton en modell att räkna med om man föredrar bra ljud i litet format som är enkelt att bära med sig. Detta är även en väldigt fin present att ge bort till någon som kanske tar studenten, fyller 18 år eller ska flyta hemifrån. 

7. JBL Charge 5

Bästa bluetooth-högtalare

Bärbar högtalare med bra ljud

En klassisk modell som verkligen spelar bra. Perfekt för strandhäng och andra utflykter tack vare bra batteritid. 

JBL Charge 5 är en portabel bluetooth högtalare perfekt för att ta med sig till träningarna, stranden eller på festen. Denna modell är helt smuts- och vattentät vilket innebär att du kan ha JBL Charge 5 vid poolen eller på båtturen utan att riskera att den går sönder. 

Stort ljud och batteri som även kan ladda mobilen 

När vi jämför bluetooth högtalare tittar vi främst på ljudkvalitén. JBL Charge 5 tycker vi har riktigt bra ljudkvalité i förhållande till hur smidig och portabel den är. Charge 5 har en lång batteritid på 20 timmar och en powerbankfunktion vilket innebär att du kan ladda din telefon via batteriet. Det här kommer ofta till användning när man är på äventyr eller tar det lugnt på stranden. 

Robust och går att sammankoppla med andra JBL:s

Konstruktionen är väldigt stryktålig och detta är en modell byggd för att ta med sig på utflykter och äventyr. Äger du flera JBL-högtalare kan du även sammankoppla dem och skapa ett riktigt bra ljudsystem. Har ni lite blandad musiksmak i gänget är inte detta någon fara eftersom det går att koppla ihop två telefoner vilket gör att man får höra lite mer blandad musik än om bara en är ansluten. 

När det kommer till ljudkvalitén är ljudet bra för att komma från en så portabel blåtandshögtalare som detta ändå är. Charge 5 använder sig av Bluetooth 5.1 vilket innebär att du får en stabil anslutning utan lagg i uppspelningen. Den väger ungefär 1 KG och tar 4 timmar att ladda fullt. 

8. SONOS MOVE

högtalare

Bästa bluetooth högtalare från Sonos

Trådlös högtalare med bra ljud och lång batteritid. Fungerar med ditt Sonos-system hemma samt att ta med till stranden. 

Move är en riktigt bra bärbar bluetooth högtalare som är tillverkad av Sonos, en dedikerad tillverkare för ljud. Sonos modeller har i regel alltid bra ljud och det stämmer även för Move. Det vi gillade extra mycket med Move är ljudet som är riktigt fylligt och djupt. 

Har du flera högtalare hemma från Sonos kan du sammankoppla dessa med Sonos Move och på så sätt bygga ett multiroomsystem där du har musik i alla rum i ditt hem. Något som är lite tråkigt är att man inte kan sammankoppla Sonos Move med One för att bestämma vart dom ska stå och skapa ett stereoljud, men har du högtalarna i olika rum gör inte detta någonting. 

Sonos Move har även röststyrning vilket gör att du kan pausa, byta låt och höja volymen med din röst. Detta är perfekt när man står i köket eller ligger i badkaret och inte kan röra varken telefonen eller högtalaren. Designen är fukttålig vilket innebär att du utan problem kan ha den i badrummet för musik och podcast. Den är däremot inte helt vattentät, endast stänktålig. Så var lite försiktig om du ska med Sonos Move till stranden eller poolen. 

9. Marshall Woburn II

Bluetooth-högtalare

Stor bluetooth högtalare

En prisvärd gamingskärm på 24 tum med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid.

Marshall högtalare har länge varit riktigt populära och det beror på att den har en snygg design och riktigt bra ljud. Denna modell heter Woburn II och är en av dom bättre bluetooth-högtalare från Marshalls sortiment. 

Fylligt och stort ljud

Det vi gillade extra mycket med Woburn är ljudet som är väldigt kraftfull och bra. Det spelar med 130 W vilket gör att man kan kräma på ganska rejält och få en bra fyllighet även i stora rum.

Du har en ställbar diskant och bas vilket gör att du kan finslipa ljudet till att passa in i miljön som du befinner dig i samt till den musik du lyssnar på för tillfället. Anledningen till att ljudet är så bra beror på att storleken på högtalaren är lite större vilket gör att man fått in två kraftiga baselement på 5,25” och två diskanter. 

Inte så mobil 

På grund av storleken och anslutningsmöjligheterna är denna bluetooth-högtalare något mindre portabel än andra varianter. Men det är en smaksak, antingen vill man ha en väldigt portabel högtalare eller en högtalare med snygg design och bra ljud.  Woburn använder sig av Bluetooth 5.0 vilket är en väldigt stabil och säker anslutning. Det som drar ner poängen en aning är att denna modell inte har ett batteri vilket innebär att du måste vara nära ett eluttag för att spela musik. 

Med Woburn så hänger det även med en smidig app där man kan finjustera EQ-inställningar för att få ljudet precis så som man har tänkt sig. Detta är verkligen ett plus eftersom EQ:n kan göra otroligt stor skillnad samt försäkra den musik man lyssnar på. 

Vikten ligger på 8,55 kg vilket är den klart tyngsta av alla modeller i detta test, men så spelar den också överlägset starkast. För att sammanfatta Woburn så är det här modellen för den som vill ha kraftigt ljud som fyller även större rum, allt paketerat i ett snyggt yttre. 

10. Bang & Olufsen Beosound Explore

Bästa bluetooth-högtalare

Trådlös högtalare lång batteritid

Bra ljud i över ett dygn gör denna märkeshögtalare till ett val för den som älskar musik! 

Denna modell från Bang & Olufsen har en väldigt lång batteritid på hela 27 timmar. Detta gör att du kan ta med dig din Beosound på längre äventyr utan att behöva oroa dig över att behöva hitta ett eluttag. Konstruktionen är byggd i aluminium vilket innebär att högtalaren har hög kvalité och är lite mer stöttålig. 

Beosound Explore är även damm- och vattentät vilket innebär att du inte behöver oroa dig om du befinner dig nära vatten. Detta gör att denna Bang & Olufsen är perfekt att ta med sig på båten eller i kajaken för lite skön musik en sommarkväll. På baksidan finns även en karbinhake vilket gör att du kan fästa den i exempelvis väskan. Detta är perfekt för vandringen där man vill ha lite musik till. 

Beosounds Explore finns i fem olika färger och designen byggd av aluminium är verkligen snygg. Detta gör att den passar riktigt bra in i hemmet. Äger du två stycken Beosound Explore kan du även sammankoppla dessa för ännu mer kraft i ljudet. 

11. Bowers & Wilkins formation wedge

Bästa bluetooth-högtalare

Trådlös högtalare premium

En lyxmodell vad gäller ljud och utseende. 

Bowers & Wilkins formation wedge är en lyxigare bluetooth-högtalare som passar bäst i hemmet eftersom den inte har något batteri som gör den portabel. Däremot har den riktigt bra ljud och kan kopplas ihop med flera formationhögtalare för att skapa ett multiroom system. 

Denna modell ingår i Bowers & Wilkins formationserie vilket gör den lite lyxigare i utföranden samt går att sammankoppla med andra enhter från Bower & Wilkins. In princip alla modeller i denna serie har riktigt bra ljud och designen är det som utsmyckar dem extra mycket. 

Det som drar ner betyget lite är att det inte finns någon röststyrning samt inget batteri. Men samtidigt är det ingen variant byggd för att vara portabel med tanke på den läckra designen. Installationen är enkel och görs via Bowers & Wilkins app. 

12. Audio Pro A10

bluetooth högtalare

Bästa WiFi-högtalare med bluetooth

Prisvärd WiFi-högtalare med stort ljud som passar dem flesta hem! 

Audio Pro A10 är en väldigt omtyckt högtalare och det beror främst på ljudkvalitén men även det förmånliga priset. Denna modell går såklart att koppla ihop via bluetooth men även via Wifi för en starkare anslutning. Den går även att koppla ihop med andra Audio Pro högtalare för att skapa ett riktigt bra ljudsystem där hemma. 

Denna WiFi-högtalare är inte så portabel eftersom den inte har något inbyggt batteri. Däremot har den riktigt bra ljud och röststyrning vilket kan vara väldigt händigt i vardagen. För hur mycket ljud man får är priset ganska lågt och kvalitén är riktigt bra. 

Audio Pro A10 är lite mer en multiroomhögtalare men eftersom blueoothanslutning finns så tar vi med den i guiden. Något som saknas är ett batteri med tanke på att högtalaren är ganska liten och skulle kunna vara väldigt portabel om det hade integrerats egen strömförsörjning. 

13. Sony SRS-XP700

bluetooth-högtalare fest

Bluetoothhögtalare fest

Stor bluetooth högtalare för fest och situationer där högt ljud är viktigt.

Denna modell är för dig som vill ta med festen överallt. Detta är en stor högtalare som trots sin storlek är portabel eftersom den har ett batteri som tillåter dig att spela musik i upptill 25 timmar innan du behöver hem och ladda den igen. 

Det vi gillade med Sony SRS-XP700 är ljudkvalitén, vilket man förväntar sig ska vara bra från en så stor högtalare. Sony SRS-XP700 är lite klumpig att bära med sig men funkar perfekt att transportera i bilen eller bära om man är två. Den passar även perfekt för omklädningsrum där man måste tagga till lite extra för en träning eller match. 

En annan sak vi gillade med Sony SRS-XP700 är hur snabbt den laddar. En laddning på 10 minuter ger totalt 3 timmar speltid vilket är ett plus när det gäller att bli redo på kort tid. Högtalaren kan kopplas ihop med 100 andra Sony-högtalare vilket kanske är lite överdrivet, men funktionen är där om man behöver den. 

Belysningen är en lite sådan där extra detalj som gör att Sony SRS-XP700 blir lite mer festlig vilket kan vara kul när man bjudit över vännerna. Tittar vi inuti på ljudet hittar vi 2 st 7″ baselement, 3 st 2,3″ diskanter i framkant och 1st 2″ diskant i bakkant vilket ger ett stort ljud. 

14. Nomadelic Portable Speaker

budget högtalare

Bästa lågprishögtalare

Bra helhet för pengarna, perfekt till semestern och äventyr. 

Söker du efter en billig bluetooth högtalare är Nomadelic Portable Speaker Loud 708 ett bra alternativ. Denna modell kostar cirka 700 kronor och har många funktioner som dyrare modeller har. Den är skyddad mot vatten precis som dyrare modeller och har helt okej ljud sett till vad man betalar för. 

I och med att den är billigare är batteritiden lite lägre på 7 timmar och har något svagt ljud. Bryr du dig inte om att få till det bästa ljudet funkar denna bluetooth-högtalare galant. Designen är stöttålig och högtalaren känns någorlunda robust fast den är hälften så dyr som många andra bluetooth-högtalare. 

Frågor och svar om Bluetooth högtalare

trådlös högtalare

Det finns många saker som är bra att hålla koll på inför att man ska köpa sig en blåtandshögtalare. Här nedan går vi igenom några begrepp, ger svar på frågor samt guidar dig för att du ska kunna göra ett val som blir så bra som möjligt för dig!

Ordlista

Det finns några begrepp som är bra att hålla koll på för att få bättre förståelse för skillnaden mellan olika högtalarmodeller. Här nedan är dem fem bästa att känna till. 

Frekvensomfång:

Frekvensomfång är hur mörka och hur ljusa toner som en högtalare klarar av att förmedla. Oftast ligger detta utanför spannet vad vi människor kan uppfatta och skalan som anger hur mörkt eller ljus en ton är kallas för Hertz och förkortas Hz.

Om en högtalare har frekvensomfånget 20 Hz- 20kHz innebär det att den kan avge frekvenser mellan 20 till 20 000 hertz. Högtalare idag har i regel ett ganska liknande frekvensomfång. Desto större omfånget är desto djupare och mer nyanserat ljud kan avges. 

Bas:

bas trådlös högtalare

Basen är alla djupa vågor, alltså den låga delen i frekvensomfånget. Bastoner avges från baskaggen på trummorna och från el- eller kontrabasen i låten. Andra instrument som avger mycket bas är exempelvis tuba. 

Om en högtalare har ett stort baselement är den duktig på att återge dessa låga toner. Ett riktigt bra baselement flyttar både luft vilket är det som känns i bröstet samt avger noterna fint.

De flesta människor tycker om bas eftersom det är stommen i låten och det som får det att svänga. Att satsa på en högtalare med bra bas är därför lönsamt för de flesta. Problemet med bluetooth högtalare är att de på grund av sin lilla storlek har svårt att avge riktigt djup bas, så vill man att det ska mullra mycket bör man satsa på en stor modell. 

Diskant:

Diskanten kan man säga är motsatsen till basen. Detta är dvala ljusa toner såsom gitarr och piano. En bra diskant gör att ljudet på dem höga noterna känns stabilt och inte skrikigt. 

Kombinationen mellan bas och diskant måste stämma överens bra för att ljudet inte ska kännas burkigt. Alla modeller här ovan är bra balanserade och på Marshall kan du även ställa in basen och diskanten. 

Watt (W):

Watt anger hur starkt tryck det är i en högtalare. Vill man spela högt och ändå ha ett bra och stabilt ljud som jobbar på ska man satsa på en modell med höga watt. Spelar man högt på en högtalare med lite watt kommer det låta skrikigt och platt medan en modell runt 80 W och uppåt blir betydligt mer stabil. 

IPX7

IPX7 är en vattenklassning som berättar att högtalaren tål ganska grova stänk och lättare regnfall. Om man ska vara iväg på mycket äventyr och vill ha med sig musik så är det en god idé att spana efter IPX7-klassningen! 

Hur fungerar Bluetooth högtalare?

Bluetooth är en svensk uppfinning och är ett sätt att parkoppla mobiler, datorer eller surfplattor med andra enheter såsom hörlurar, tangentbord eller i detta fallet en högtalare.

Bluetooth skapar en koppling dirket mellan din enhet och det du vill parkoppla dig med. Det fiffiga med Bluetooth är att det inte krävs något WiFi samt att det drar lite batteri. Du kan alltså koppla upp dig vart du än befinner dig. 

Om du vill läsa mer om hur Bluetooth fungerar kan du kolla in länken vi lagt in. Den går till en artikel hos Tre som berättar lite mer ingående hur tekniken fungerar samt hur lång räckvidden är.

Saker att tänka på inför köp

marshall högtalare

För att göra ett köp som blir så rätt som möjligt ska man kartlägga sina behov och tänka över vad det är man egentligen behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi gjort en lathund här nedan med saker att tänka över. 

Batteri eller sladd

Som du har märkt finns det trådlösa högtalare som går på batteri och dem som måste drivas via sladd. Vad du ska välja beror på i vilka situation du ska lyssna. Om du gärna tar med dig musiken ut i parken, i trädgården eller till stranden ska du självfallet ha en modell som kan drivas av batteri.

Här blir även batteritiden viktigt och du bör tänka igenom hur länge du ska vara iväg och vara utan tillgång till ström. Ska du exempelvis vandra blir batteritiden självfallet viktigare än om du ska ner i parken några timmar. 

Idag är priset för högtalare med batteri dessutom mycket bättre än tidigare eftersom man fått ner kostnaderna för att tillverka bra batteriet. Dem håller även länge. 

Styrka

I vilka situationer ska du spela? Om du mestadels kommer vara du eller en kompis eller partner som vill ha lite casual musik eller podd i bakgrunden kommer man väldigt långt på en svagare modell.

Vill du istället kräma på lite när du lagar mat, duschar eller ligger på soffan bör du gå upp lite i watt och därmed även storlek på högtalaren. Det är nämligen inte kul att lyssna högt via en svag högtalare. 

Ska du ha hemmafest, grillparty eller kanske fylla ett utetält på kräftskivan krävs det istället en modell som ligger över 100 W för att ge en bra basvolym som inte överröstas för enkelt. 

Ljudkvalitet

Beroende på hur mycket du lyssnar, vilken budget du har samt hur ofta du ska använda högtalaren så påverkar det valet av vilken ljudkvalitet du ska välja. Precis som med allt får du bättre grejer desto mer du betalar, så att kika på dem lite dyrare modellerna om du vill lyssna mycket och ofta är inte helt fel. Musik blir helt enkelt roligare när den låter bra! 

Vattentät eller inte

ipx7 högtalare

Som du vet nu så klassas vattentäthet enligt IPX-skala. Om du ska hänga ute mycket med din högtalare rekommenderar vi att satsa på en modell som tål stänk eftersom du annars riskerar att hamna i en situation där den faktiskt går sönder på grund av att det råkar stänka lite. 

Hur utser vi bästa trådlösa högtalare?

Att utse den bästa trådlösa högtalaren är ingen enkel uppgift idag eftersom marknaden är så pass stor och att märkena är många. 

Helhet

Det första vi tittar på är helheten. Produkten ska kännas genomarbetad och det ska finnas en tanke bakom designen. Om helheten känns kvalitativ ökar även sannolikheten att man faktiskt använder sin högtalare.

Ljud

Den mest centrala delen hos en högtalare är självfallet ljudet. Ett bra ljud är en definitionsfråga eftersom alla gillar olika, men för oss har det varit viktigt att ljudet är balanserat, pålitligt och låter bra inom både musik och poddar. 

Hos en blåtandhögtalare ska ljudet duga bra för den situation som högtalaren är tänkt att användas i. En stor modell ska alltså låta bättre än en liten. 

Uppkoppling 

När man köper en bluetooth högtalare så måste själva uppkopplingen vara bra. Detta innebär att det inte ska finnas en massa störningar samt att räckvidden ska vara runt 10 meter.

Tidigare recensioner 

För att kunna säkerställa att det vi upplever hos produkten faktiskt stämmer överens med det som andra märker av så kollar vi även på tidigare kundrecensioner för att få oss en bra övergripande bild och kunna få det bekräftat att våra åsikter stämmer överens med andras. 

Läs mer: