marshall högtalare

Marshall högtalare bäst i test 2023 – vilken modell ska man köpa?

Marshall högtalare är snygga, välbyggda, pålitliga och framförallt så levererar de riktigt mycket ljud för pengarna, men vilken av alla modellerna är egentligen bäst? I den här guiden går vi igenom respektive modells kvalitéer och vad som utmärker dem för att hjälpa dig i ditt köp av högtalare. 

Vi på Gamingtips har personligen tyckt om och använt Marshalls olika produkter under många år och har därför skrapat ihop ett gäng lyssningstimmar med deras modeller. Vi vet även hur de fungerar i vardagen och hur de står sig efter några års användning, något som gör att vi kan ge modellerna en väldigt rättvis bild.

I dagsläget finns det 6 stycken vanliga modeller för privatpersoner på marknaden och det är dem som vi ska fokusera på i den här guiden. Vissa är stora och gjorda för den som vill ha tungt ljud, andra är små, bärbara och passar picknicklyssnaren.

Gemensamt för alla modeller är att de låter väldigt bra för pengarna och är några av sin kategoris mest prisvärda val. Dessutom är de otroligt läckra att titta på…! 

Marshall högtalare:

bästa stanmore högtalare

Marshall Stanmore II

Mest sålda modell

Bäst i test!
marshall action

Marshall Acton II

Bra ljud i lagom stort format

Mellanstor modell
Marshall högtalare med batteri

Marshall Kilburn II

Bärbar högtalare Marshall

Batteridriven
stor marshall högtalare

Marshall Woburn II

Stor och stark

liten högtalare marshall

Marshall Emberton

Vattentät Marshall

bärbar högtalare marshall

Marshall Stockwell II

Bärbar och smidig modell

1. Marshall Stanmore II

bästa stanmore högtalare

Mest populära Marshall högtalare

En all round-modell som spelar starkt och med ett härligt ljud. Enkla inställningar för diskant och bas samt riktigt snygg design! 

Modellen Stanmore är den absolut mest sålda av alla Marshall högtalare och det är inte svårt att förstå varför. Detta är en väldigt kompetent högtalare som spelar starkt, har ett fylligt ljud och är enkelt att flytta på – allt paketerat i ett riktigt snyggt yttre. Som pricken över i är Stanmore även väldigt prisvärd sett till hur mycket ljud man får för pengarna. 

Denna högtalare passar dig som vill ha en trogen vän i hemmet så fort du vill lyssna på musik, en podd eller få bättre ljud till filmen. Stanmore spelar starkt och du kan kräma på rätt bra utan att förlora ljudkvalitet. Dessutom är den mobil och går enkelt att flytta mellan kök, vardagsrum och sovrum. 

Stort ljud till humant pris

Det vi tycker om allra mest med Stanmore är dess fina ljud som har ett fint djup och en bra balans som ger de flesta musikstilar rättvisa, från rock och pop till funk, jazz och klassiskt. 

Och det är just det fina ljudet som har gjort denna modell så populär, för det är nämligen ganska svårt att hitta en modell som spelar bättre till lägre pris. Dessutom har du som lyssnare makten över musikens karaktär tack vare dem snygga och rejäla vreden på toppen där du kan styra diskant och bas.

Eftersom det är så enkelt att ändra basen och diskanten kan du inte bara optimera den balansen utifrån vad du lyssnar på utan också efter hur du har placerat högtalaren. Vissa placeringar kräver lite mindre bas medan andra kanske kräver mer och så vidare. Testa dig fram för att hitta en mix som du gillar! 

Marknadens snyggaste design 

Marshall har blivit kända för att designa ruskigt snygga högtalare för hemmabruk. Designen är inspirerad av dem klassiska rockförstärkarna som började tillverkas på 60-talet och av alla hemmahögtalare som vuxit fram ur märket tycker vi Stanmore är snyggast.

Den finns i svart eller vitt och med kaxiga detaljer i guld. Baselementet och dem dubbla diskantelementen gömmer sig bakom ett tyg och på det sitter företagets logotyp i snirklig skrivstil. 

Alla vred och knappar har gulddetaljer och för att se hur mycket man dragit på volymen, basen eller diskanten kollar man på dem röda lamporna som sitter runt om, en detalj som gör att helheten känns lite extra genomarbetad. 

Koppla upp dig via Bluetooth eller Aux

Stanmore har Bluetooth 5 precis som alla Marshall högtalare. Bluetooth 5 ger en pålitlig och stabil uppkoppling mellan din enhet och högtalaren på upp till ungefär 10 meter. Denna modell kommer även ihåg din telefon och kopplar automatiskt upp sig till den när du sätter på högtalaren.

Om man är flera som ska lyssna och vill få lite bättre variation i det som spelas eller kanske köra en musikquiz så kan man utnyttja funktionen som låter två personer parkoppla sig samtidigt. Detta gör att man kan turas om att styra vad som spelas upp. 

Ifall du vill koppla en ny enhet dubbelklickar du på pair tills lampan börjar blinka och kan sedan ansluta en ny enhet. Ifall bluetooth inte skulle falla dig i smaken kan du även koppla upp dig via AUX vilket gör det enklare att använda högtalaren till TV:n eller TV-spelet. 

Specifikationer 

Högtalaren har en effekt på 80 W vilket gör att du kan spela ganska högt utan att ljudkvaliteten ska svika. Måtten är 350x195x185 mm och vikten ligger på 4,65 kg. Tack vare den långa sladden kan du vara ganska fri med placeringen och det går enkelt att flytta runt modellen i hemmet. Frekvensomfånget ligger på 50 Hz – 20 kHz. 

Stanmore I vs II

Detta är den andra generationen av den klassiska modellen vilket innebär några få förbättringar. Den största skillnaden hittar man i designen, även om det bara är små detaljer. Istället för siffror runt reglagen visas nu hur mycket man har dragit på med hjälp av röda lampor som sitter runt om. Även av och på-knappen har gjorts om.

Ljudet är i stort sett det samma. Vi tycker att basen är lite starkare och tack vare att Bluetooth-tekniken förfinats blir uppkopplingen bättre och därmed även ljudet klarare. 

Hör hur Marshall Stanmore II låter:

2. Marshall Acton II

marshall action

Medelstor högtalare från Marshall

Modellen för dig som älskar musik, snygg design och kvalitet och vill spela bra musik på lagom hög volym. 

Stanmores lillebror heter Action och detta är modellen för dig som tycker att Stanmore verkar toppen men kanske något stor, lite väl dyr eller att du helt enkelt inte behöver en sådan stark högtalare.

Action är identisk Stanmore i designen men har mindre effekt vilket gör att den inte spelar lika kraftigt. Enligt oss på Gamingtips är det är en lysande modell i sin kategori och en av dem mest prisvärda och snyggaste modeller du kan köpa av alla 60 watts-modeller som finns på marknaden idag. 

En ljudbild som räcker väldigt långt för de flesta

Ifall du tycker om att lyssna musik när du lagar mat, bastar, är på uteplatsen eller kanske slappar i vardagsrummet och vill kunna spela med ett bra ljud och kräma på ibland kommer du blir väldigt nöjd med Actions ljud. 

Det är faktiskt förvånansvärt djupt med tanke på den nätta storleken. Med djupt menar vi att basen fyller ut bra och att den finns en fin botten i det man lyssnar på. Sitter man på undervåningen och lyssnar och drar på känns exempelvis basen genom golvet vilket är imponerande för en 60-wattare. 

Med detta sagt kommer de flesta väldigt långt på ljudet som Action besitter. Så länge man inte planerar att ha en fest eller en väldigt stor bjudning av gäster så kommer ljudet få det att svänga rejält och till och med göra finlyssnaren nöjd. 

Samma klassiska rock-design

Vi sade att Stanmore är en av dem snyggaste modellerna av ljud man kan köpa idag och detsamma gäller för Action eftersom den är identisk till det yttre. Detaljerna andas kvalitet, både reglage, knappar, logotyp och den snirkliga AUX-kabeln som följer med. Återigen visas det du ställt reglagen på med lampor som lyser runt. Marshall högtalare är helt enkelt en av marknadens snyggaste! 

Perfekt modell för växthuset, fritidshuset eller sovrummet

Vi vill slå ett slag för hur bra Action är i utrymmen man kanske inte lyssnar i så ofta. Personligen så använder vi denna modell i våra fritidshus och har gjort det under en lång tid och kan inte säga annat än att vi är väldigt nöjda. Den spelar stort och smälter in bra. Dessutom är hållbarheten väldigt bra och vi har haft vår i flera år. 

Eftersom prisbilden är väldigt human känns det även som en rimlig modell att satsa på för ett ställe där man inte lyssnar så ofta. Med andra ord är detta en perfekt semester-modell! 

Specifikationer 

Action II har två stycken element på 30 watt, ett baselement och två diskantelement. Frekvensomfånget är 50 Hz – 20 kHz och du kopplar upp din enhet via Bluetooth 5 eller 3,55 mm AUX. Måtten är 260x160x150 mm och vikten ligger på 2,85 kg. Den drivs via en C7-elkabel. 

Hör hur Marshall Action II låter:

3. Marshall Kilburn II

Marshall högtalare med batteri

Trådlös Marshall högtalare med batteri

En liten och mobil trådlös högtalare som spelar väldigt bra för sin storlek. 

Kilburn är en lite säregen modell eftersom den spelar ganska högt samtidigt som den är väldigt mobil tack vare ett starkt batteri och bärhandtag.

Enligt oss så är detta en av dem bästa köpen i sin kategori inom pris- och storlek eftersom ljudet är djupt och klart samt att helheten verkligen andas kvalitet. Många modeller som är så här små samt drivs av batteri brukar annars tendera att ha lite halvdåligt ljud, men så är alltså inte fallet här! 

Vi tycker verkligen om denna Marshall högtalare och tycker den passar perfekt för att ta med sig runt i huset, på utflykten eller ut i trädgården. Är du exempelvis en person som gärna lyssnar på musik i duschen är denna modell perfekt att bara bära med sig in. 

Musik vart man än är som dessutom låter bra! 

Ljudet har en kraft på 36 W vilket gör Kilburn ungefär hälften så svag som Action. Ljudet är dock tillräckligt för att fylla ett normalstort sovrum, kök eller badrum. Det räcker även till bra om man ligger på stranden, hänger vid poolkanten eller varför inte när man ligger i en park och kollar på molnen?

Modellen har samma smarta reglage för diskant och bas som tidigare två modeller vilket är en funktion vi verkligen tycker om. För det mesta kör man dock på nästan maximal bas och diskant i Kilburn eftersom högtalaren är så pass liten att man vill ha den kräm som erbjuds. 

Hur är batteriet då? Jo, vi är verkligen nöjda! Till att börja med är lyssningstiden lång. Det går att få ut hela 20 timmar beroende på hur högt man lyssnar, men enligt våra erfarenheter ligger det snarare runt cirka 15 timmar eftersom i alla fall vi tycker om att dra på lite. 

Du laddar upp batteriet med den medföljande laddaren. Det tar 2,5 h att ladda fullt vilket får ses som klart godkänt, speciellt eftersom man kan lyssna på musik samtidigt som man laddar. Då tar det dock lite längre tid att få full kapacitet på batteriet. 

360-ljud och möjlighet att koppla två enheter samtidigt

På baksidan av Kilburn sitter det högtalare vilket gör att man får ljud runt om hela högtalaren. Detta är verkligen välkomnande speciellt om man är ett gäng vänner som sitter på olika sidor av högtalaren. 

Är man ett gäng går det även att koppla upp två stycken mobiler till Kilburn samtidigt för att på så vis få lite mer mix bland musiken och öka sannolikheten att så många som möjligt blir nöjda. 

Tål stänkt, har ett bärhandtag samt röda detaljer 

Kilburn har vattenklassen IPX2 vilket innebär att den tål lättare stänkt och fukt, något som vi tycker är bra eftersom den är gjord för att kunna ta med sig. Vi hade faktiskt gärna sett att vattenklassningen var ännu bättre eftersom denna modell är gjord för äventyr. 

På ovansidan sitter ett slitstarkt och rejält bärhandtag perfekt att grabba tag högtalaren i för att sedan flyta runt den. Detta är den enda modell från Marshall som har ett bärhandtag och vi hade faktiskt gärna sett det på fler högtalare än enbart Kilburn. Vi är dock glada att den finns här!

Vad gäller designen så sticker den ut lite eftersom detaljerna är röda och svarta istället för guldfärgade. Detta ger en lite annan finish som snarare känns lite modernare än rockig. 

Specifikationer 

Dem 36 watten är fördelade på två diskantelement och ett baselement. Vikten är 2.5 kg och storken 243x162x140 mm. Anledningen till att högtalaren väger lite mer är på grund av batteriet. 

Frekvensomfånget är 52 Hz – 20 kHz och du kan koppla upp dig via Bluetooth 5 eller 3,55 mm AUX-kabel. Du laddar upp Kilburn via C7-kabeln. Både laddkabel och AUX-sladd följer med.  

För att sammanfatta Kilburn så är detta valet för dig som vill kunna bära med dig högtalaren runt om i huset eller ut på äventyr eftersom det finns både bärhandtag och möjlighet att lyssna via batteriet. Även ljudet är bra och skiljer sig som väldigt fint jämfört med många liknande modeller i samma storlek. 

Hör hur Marshall Kilburn II låter:

4. Marshall Woburn II

stor marshall högtalare

Stark högtalare från Marshall

Valet för dig som gillar hög musik eller ska ha fest och behöver en kompetent högtalare. Allt är dessutom riktigt snyggt paketerat! 

Woburn är en ganska ovanlig högtalare i Marshalls sortiment och den är inte helt enkel att hitta. Detta är deras största modell för hemmabruk och den spelar tillräckligt starkt för att fylla även ett stort rum med öppen planlösning.

Kraften ligger på 130 W vilket gör att du kan vrida på rätt rejält utan att tappa ljudkvalitet. På hög volym känns basen bra i kroppen men diskanten drunknar för den delen inte. Ljudbilden är alltså välbalanserad! 

Enligt oss är det här ett bra val för den som verkligen tycker om att kräma på och spela hög musik antingen för att dansa, ha när man lagar mat eller bara för att sitta med och dricka något gott och njuta av musiken. 

Stort ljud som räcker långt

Dem 130 watten är fördelade på två stycken baselement på 5,25 tum samt två diskantelement på 1 tum. För absolut bäst ljud bör man testa sig fram med diskant- och basinställningarna samt EQ-inställningarna i appen. För att hitta ett ljud man tycker om är det också smart att testa olika placeringar, exempelvis på golvet, bordet, i hörnet eller öppet.

Woburn är tillräckligt stark för att kunna underhålla en fest eller ge bra stödljud i bakgrunden på en kräftskiva. Det fina med starka högtalare är att de ger ett bra grundljud vilket gör att man inte behöver spela så högt för att fylla ett rum, detta till skillnad från svagare modeller där man måste dra på hög volym vilket gör att dem som sitter närmast överröstas. 

Ger de flesta genrer rättvisa 

Vi tycker att Woburn är en väldigt mångsidig modell som passar de flesta musiksmaker, från rock till indie. Detta gör högtalaren kompetent och gör att den passar in i många olika hem. 

Frekvensomfånget är även något djupare och når ända ner till 30 Hz vilket innebär att även låga bastoner kan avges. Lös E-sträng på bas och mörka röster såsom Leonard Cohens får därför full rättvisa i Woburn. 

Design

Grunddesignen är egentligen helt identiskt på Woburn som hos Action och Stanmore. Det enda som skiljer är att den är lite högre vilket gör att känslan blir lite annan. Vi personligen tycker att Woburn passar bättre ståendes på golvet än på ett bord just eftersom den är högre i sin design. 

Specifikationer 

Vikten är 8,55 kg och storken 400x310x200 mm vilket innebär att du inte flyttar runt Woburn lika enkelt som med övriga modeller från Stanmore. Detta är alltså en högtalare som du bör hitta en bra plats för och sedan låta den stå där. Det är dock fullt möjligt att flytta ut den till exempelvis grillmiddagar eller liknande, men se till att ha ett eluttag nära eftersom den drivs på sladd.

Uppkopplingen sker via Bluetooth 5 eller AUX så det finns bra möjligheter att koppla upp sig. Frekvensomfånget ligger på 30 Hz – 20 kHz och Bluetooth når upp till 10 meter. 

Överlag är detta en väldigt stilren och snygg Marshall högtalare som vi tycker det är synd att inte fler upptäcker då den spelar väldigt stort och djupt trots sin relativt lilla storlek och nätta prislapp. Med det sagt så är detta ett absolut köp för den som vill lyssna högt! 

Hör hur Marshall Woburn II låter:

5. Marshall Emberton

liten högtalare marshall

Liten Marshall högtalare

Marshalls minsta högtalare för den som ofta och gärna lyssnar i trädgården, på båten, stranden eller hängmattan.

Om du vill ha en högtalare från Marshall som är enkel att ta med sig, går på batteri och spelar lagom för häng på stranden, i hängmattan eller i trädgården så är det förmodligen Emberton som du ska köpa. Detta är en av dem mest högkvalitativa minihögtalare som du kan köpa idag både sett till pris, ljud och känsla. 

Ifall du förväntar dig att fylla hela rummet med dansvänlig musik är det här fel modell för dig, men om du istället söker lite skön bakgrundsmusik när du tar det lugnt, vill lyssna på en podcast eller kanske förstärka filmens ljud som du ser på datorn så är detta verkligen en toppenhögtalare. 

Vattentät och bra batteritid 

Emberton har IPX 7 vattenskydd vilket innebär att den står emot stänk och väta bra. När man pratar om vattentäta högtalare så är det oftast IPX7-skydd man menar eftersom det står emot stänk, regn och plask. Detta innebär att användningsområdena ökar och att du kan ha med dig Emberton till stranden, på båten eller kanske vandringen. 

Detta tillsammans med en batteritid på hela 20 timmar gör detta till ett otroligt mångsidigt val. Det är dessutom få så här små högtalare som orkar spela i hela 20 timmar eftersom batteriet i regel tar mer plats än så här. Det känns dock på vikten att speltiden är lång eftersom att den här lilla krabaten väger hela 700 gram. 

Tilltalande design och 20 W

Det är inte ofta man hittar en högtalare med måtten 68x160x76 mm som dessutom spelar på 20 watt. Detta innebär att detta är en av dem starkare små högtalarna man kan köpa idag. 

Även designen är riktigt snygg och känns genomarbetad. Oftast så är små högtalare ganska tråkiga till det yttre eftersom de görs som lågprismodeller men här har man tänkt till och satsat på både material och design vilket helt enkelt gör det roligare att använda Emberton.

Specifikationer 

Du har 360-ljud vilket gör att du får ljud även bakåt för att på så vis fylla rummet bättre. Mobilen eller den enhet du har kopplas via Bluetooth 5 och når upp till cirka 10 meter.

Batteritiden är som sagt 20 timmar och laddas via USB-C sladd som följer med. Du kan även snabbladda där du får 5 timmars lyssnande på bara 30 minuter vilket gör att du alltid kan få med dig bra musik även om dina planer sker med kort varsel. 

Sammanfattat så är det här en lyxig liten modell för dig som vill ha bra musik på äventyr. Priset är humant och du får mycket ljud för pengarna, även om detta är en kvalitetsprodukt som sticker ut från många andra små högtalare! 

Hör hur Marshall Emberton låter:

6. Marshall Stockwell II

bärbar högtalare marshall

Bärbar högtalare Marshall

Kanske den bästa mobila högtalaren som går att köpa idag, perfekt för äventyraren! 

Sist ut av alla Marshall högtalare är modellen Stockwell. Detta är en lite mer portabel och smidigare variant av Kilburn och vi skulle säga att detta är det perfekta valet för den som ofta är ute och gör saker och vill ha med sig bra ljud.

Tack vare bärhandtaget är det mycket enkelt att grabba tag i Stockwell och man kan hänga den på sitt cykelstyre, i ett träd eller på väskan när man går. Batteritiden är lång och IPX4-skyddet gör att den tål vattenstänk.

Stockwell låter mycket bättre än Emberton trots att båda ligger på 20 W, detta eftersom dess baselement är större och diskanten starkare. Till skillnad från Emberton har du även separata justeringar för basen och diskanten vilket gör att du kan finjustera ljudet på ett sätt vi tycker är väldigt tacksamt. 

Batteri som håller dagen lång samt tål stänk

Batteriet är ett litiumjonbatteri som har en speltid på maximalt 20 timmar, men  varierar man volymen och tenderar att dra på lite högre ibland kan man räkna med ungefär 15 timmars speltid. 

Batteriet laddas upp snabbt via USB-C och via snabbladdningsfunktionen får man 6 timmars lyssning på 20 minuters laddande vilket gör att du kan få upp batteriet rejält även om du får spontana planer och snabb ska sticka iväg. 

Byggd för att ha med på äventyr 

Stockwell är designad för att vara smidig och enkel att få med sig. Detta märks främst på den låga vikten som ligger på 1,38 kg samt på det rejäla bärhandtaget som gör att du kan hänga den på cykelstyret, på väskan eller bära med dig enkelt. 

Denna modell har även IPX4-klassning vilket gör att den tål lättare stänk och därför går att ha med på exempelvis stranden. Du kopplar upp dig via Bluetooth 5 och det finns möjlighet att koppla upp sig två mobiler på samma gång för att få mer varierat musik som spelas, perfekt om man är flera som lyssnar! 

Specifikationer 

Högtalaren har ett frekvensomfång på 60 Hz – 20 kHz och 9 meters räckvidd via Bluetooth. Storleken är 180x161x70 mm och vikten ligger på 1,38 kg. Batteritiden är 20 timmar och det tar 5 timmar att ladda fullt, men man kan få 6 h lyssningstid via 20 min snabbladdning om man måste få upp batteriet snabbt! 

Välbyggd och bra känsla

Precis som övriga ljudmaskiner som Marshall har lyckats skapa så är Stockwell enormt välbyggd från reglage till små detaljer som logotyp. Känslan är även härlig och det finns ett bra motstånd i knapparna och materialvalen känns lyxiga. Trots detta så kostar inte denna modell speciellt mycket vilket gör den till ett prisvärt val. 

Hör hur Marshall Stockwell II låter:

Frågor och svar

marshall högtalare

Här nedan samlar vi sådant som underlättar och inspirerar inför ditt köp! 

Ordlista

För att enklare kunna förstå skillnaden mellan olika modeller så underlättar det markant om man har koll på grundläggande begrepp som har med ljud att göra, så med det sagt kommer här fyra bra ord att känna till! 

Bas

De flesta är bekanta med ordet bas, men vad är det egentligen för något och hur viktigt är det? Basen är alla låga ljudvågor som känns mer än hörs. I alla typer av musik så är basen en grundstomme som resterande instrument bygger vidare på.

Även i klassisk musik där det sällen förekommer trummor så finns basen med och ligger och arbetar i bakgrunden. I vissa musikstilar så är den även väldigt framträdande, exempelvis i funk och jazz. Men oavsett om du lyssnar jazz, rock, pop eller indie så är det basen som får oss att känna, svänga och dansa vilket innebär att den är otroligt viktigt.

För att veta om en högtalare har bra bas ska den ha ett lågt frekvensomfång samt ett stort baselement. Ifall du tycker om mycket bas är det Stanmore eller Woburn du ska satsa på eftersom dem modellerna har störst baselement. 

Diskant

bas och diskant marshall

Diskanten kan man säga är motsatsen till basen. Det är alltså dem ljusa partierna i musiken, både höga noter från instrument och sång. Exempelvis så innehåller gitarrsolon oftast mycket ljusa noter, men även blåsinstrument. 

Har man en högtalare med bra diskant så är det lättare att urskilja dem ljusa noterna utan att de drunknar i mellanregistret och basen. Desto högre frekvensomfång en högtalare har desto ljusare noter kan den avge. Oftast är frekvensomfånget högre än vad vi hör, men det handlar mest om hur stora diskantelementen är. 

Alla modeller från Marshall har en bra balans mellan bas och diskant vilket gör att vilken högtalare du än bestämmer dig för så kommer inte basen dränka diskanten. Dessutom så hittar du dem smidiga rattarna på Stanmore, Action, Woburn, Kilburn och Stockwell där du kan ställa in balansen efter eget tycke och smak. 

Frekvensomfång

Vad är egentligen det här med frekvensomfång som vi tjatar om? Jo, det är helt enkelt hur höga respektive låga noter som kan avges. Frekvensomfånget anges i Hertz och förkortas Hz. Exempelvis så har Stanmore ett frekvensomfång på 50 Hz – 20 kHz vilket innebär att den kan avge toner mellan 50 till 20 000 Hertz.

Ett stort frekvensomfång är dock värdelöst om själva högtalaren i övrigt är dålig och idag har dessutom nästan alla modeller ett stort omfång, så detta är inte en jätteviktig aspekt att hålla koll på. 

Watt

Watt, eller ”output” som man brukar säga på engelska berättar hur stark högtalaren är, alltså hur högt och rejält den orkar spela. Watt förkortas W och om en modell har höga W ger den ett bra grundljud samt kan spela högt och ändå låta stabil. 

Vi rekommenderar att gå på en modell från 80 W och uppåt ifall du vill ha högtalaren till fest eller en stor middag. Ska du ha högtalaren hemma och lyssna när du lagar mat, hänger i trädgården eller liknande kan du gå ner ända till 36 W och köpa en Kilburn, men Action, Stanmore och Woburn låter absolut bäst i dessa sammanhang. 

Så kort sagt: vill du kunna rocka på hög volym och med ett bra tryck ska du köpa en modell med höga Watt som orkar flytta mycket luft. Ska du istället ha lite mer bakgrundsmusik kan du gå på en modell med färre watt! 

Är Marshalls högtalare bra?

marshall stanmore

Ja, dem är riktigt bra! Enligt oss så är Marshall en av dem bästa tillverkarna av högtalare eftersom dem låter bra som dem är utan att behöva kopplas till baslådor eller liknande. 

Ljudet är djupt, krispigt och balanserat samt passar de flesta musikgenrer tack vare inställningarna för bas och diskant. Dessutom är allt otroligt välbyggt och högtalarna håller att användas dagligen i flera år, så man får verkligen ljud som håller länge. 

Vilken Marshall högtalare är bäst?

Vi tycker att Marshall Stanmore är bäst eftersom det är en väldigt mångsidig och kompetent högtalare som passar både till lägenhet och hus, en stor trädgård, på en mindre fest, en middag eller som förstärkning till filmljudet. 

Den är dessutom stilig och passar in i de flesta hem, har tillräckligt med watt för att man ska kunna kräma på, är enkel att flytta runt och placera på olika sätt samt håller i en herrans massa år. Skulle vi enbart få välja en modell hade det helt enkelt blivit Stanmore! Dessutom säljs den till ett humant pris. 

Marshalls app

Med högtalarna kan man använda Marshalls egna app. Där kan man exempelvis ställa in EQ och ändra ljudbilden väldigt detaljerat. Det går även att koppla upp sig flera personer till samma högtalare via appen och man kan även få mycket inspiration såsom hur man får bättre ljud, hur man kan inreda med högtalaren mm. Appen är enkel att använda och vi tycker om den väldigt mycket. 

Hur kopplar man bluetooth Marshall?

För att koppla en ny enhet dubbelklickar du snabbt på knappen ”pair” så att den röda lampan börjar blinka. Därefter kan du koppla upp dig i dina Bluetooth-inställningar i mobilen. Om den röda lampan lyser fast så är det redan en enhet uppkopplad och då går det inte att koppla upp sig, så se till att den blinkar när du försöker! 

Marshall kommer ihåg din mobil och kopplar sedan upp sig på den automatiskt om du är i närheten och sätter på högtalaren, så av denna anledning kan många ha lite problem med att just koppla upp sig på nya enheter. 

Du kan läsa Marshall Stanmores användarmanual för att få mer fakta om hur dess bluetooth fungerar. Där hittar du olika sätt att parkoppla, hur du byter enhet samt hur man kopplar upp sig flera mobiler samtidigt. 

Fakta om märket

Marshall har gjort förstärkare ända sedan 50-talet och har gjort sig ett varumärke bland alla som tycker om rock. Man ser inte sällan en hel vägg av Marshall högtalare bakom rockband på scen, exempelvis bakom Guns n Roses. 

Länge tillverkade de bara förstärkare till främst gitarrer men även till elbasar, men på 10-talet gav de sig även in bland högtalare för privatpersoner. Med sin stora kunskap om ljud började de tillverka kvalitetsljud med filosofin att göra bra ljud till ett pris som många har råd med.

Sagt och gjort så kom Stanmore, en liten värsting som spelade rockigt och högt nog för de flesta hobbylyssnare. Allt var dessutom paketerat i Marshalls ikoniska design och som filosofin löd även till ett humant pris. 

Sedan dess har deras högtalare uppskattats av både kritiker, hobbylyssnare och musiker vilket lett till att familjen av modeller har vuxit sig större. Idag hittar man en Marshall lite i var mans hem och vi personligen har länge varit trogna brukare av deras produkter eftersom de helt enkelt passar in perfekt i hemmet.

Vill du läsa mer om Marshall kan du spana in artikeln som vi har länkat vidare till. Där får man veta lite mer om deras historia och hur de har utvecklats, en läsning som faktiskt är ganska intressant. 

Läs mer: